australie_queensland_great-barrier-reef_overzicht_koraal_hartjes-eiland_b(1).jpg

Top 11 Leukste weetjes en bezienswaardigheden Australie

The Land Down Under is een land vol unieke dieren, een buitengewone onderwaterwereld, de meest afwisselende landschappen, gezellige steden, adembenemende nationale parken en een relaxte bevolking. Een land zoals Australië vind je nergens anders.

  1. Home
  2. Top 11 Leukste weetjes en bezienswaardigheden Australie
Australië is gewoonweg amazing. Waar kangoeroes rondspringen, koala’s lui in eucalyptusbomen hangen en tropische vissen ‘s werelds grootste koraalrif kleuren. Een bezoek aan dit land zet je wereld op zijn kop.

1. Typisch Australisch: De taal - hoe korter, hoe beter

australie_algemeen_boomerang_souvenir_shutterstock_261128888
De taal is net zo uniek als het land zelf. Het bestaat uit opmerkelijke woorden, een vleugje humor en vooral veel afkortingen. Het laatste zijn de Aussies (daar gaan we al) het beste in. 

Australië wordt ingekort naar Straya (spreek uit als: stree-ja), Aus of Oz. Groeten doe je met 'g’day' en een ‘how you goin’?’. Geef geen antwoord, maar reageer met een wederzijdse ‘how you goin’. 

In de ochtend eet je je brekky, in de arvo (middag) een sanga (sandwich) en in de avond gooi je snags (worsten) op de barbie (BBQ). Ute’s (utility vehicles: bedrijfsvoertuigen) worden volgetankt bij de servo (service station). Mozzies zijn muggen, cockies zijn kaketoes en een kangoeroe noemen ze een roo. Vergeet voor een dag strand je swimmers en sunnies niet.  

Ook zijn er fraaie Aussie woorden en uitdrukkingen. Verbazing wordt geuit met een ‘crikey!’ En vinden ze iemand of iets echt, eerlijk of waar? Dat is dan fair dinkum. 

Bush = het platteland
Thongs = slippers
Lollies = snoep
Esky = koelbox
Heaps = veel
Dunny/loo/crappa/outhouse = toilet
Chuck a wobbly = boos worden
Ankle biters = kleine kinderen
Budgie smuggler = een speedo
Joey = baby kangoeroe
Amber fluid = bier
Tinnie = blik bier
Sheila = meisje/vrouw

Tot slot, vergeet niet overal mate achter te gooien: g’day mate!

2. Wereldberoemde bezienswaardigheden en stranden in Sydney

australie_nieuw-zuid-wales_sydney_sydney-harbour-bridge_koala_boom_b
Een bezoek aan Sydney begint zonder twijfel bij het bekende Sydney Opera House tegenover de bekende Sydney Harbour Bridge, gelegen in de net zo bekende haven van de stad. Het zijn nota bene de drie iconen die de wereldstad kenmerken. 

Ook buiten het centrum vind je genoeg bezienswaardigheden. Neem de ferry vanaf Sydney Harbour naar Manly. Onderweg waai je lekker uit en geniet je van Sydney’s buitenwijken en omliggende heuvels. Plof - met een verse fish and chips in de hand - neer in het zand op het met-dennenbomen-omzoomde Manly Beach. Of bezoek het bekende Bondi Beach. Vanaf hier start de Bondi-Coogee Walk. Een prachtige wandeling van zo’n 6 km, langs de zee, kliffen, verschillende stranden en gezellige cafés.

Speciaaltip van Fox: Vivid Sydney

Tussen eind mei en midden juni vindt jaarlijks Vivid Sydney plaats, een van werelds grootste licht- en kunstfestivals. Verbluffende lichtinstallaties die de iconische bezienswaardigheden van de stad verlichten. Denk aan Aboriginal-kunst geprojecteerd op het Opera House en verlichte boten die onder een kleurrijke Sydney Harbour Bridge varen. Het is echt een magische tijd om Sydney te bezoeken.

3. De unieke en inheemse fauna in Australië

australie_algemeen_kangoeroe_strand_2_b.jpg
Meer dan 80 procent van de planten en dieren in Australië vind je nergens anders ter wereld. Dit vanwege zijn geïsoleerde ligging. Deze unieke en inheemse dieren moeten zeker op de must-see lijst.

Denk je aan Australië, dan denk je gegarandeerd aan kangoeroes en koala’s. Ook vogelbekdieren en wombats zijn wereldberoemd, maar heb je weleens van de buideldieren echidna (een mierenegel) of numbat (een buidelmiereneter ter grootte van een eekhoorn) gehoord? De grote loopvogel cassowary vind je in het Daintree regenwoud, de lachende quokka’s (wallaby, een klein soort kangoeroe) op Rottnest Island en de Tasmaanse Duivel op Tasmanië. Emoes, dingo’s en de lachvogel kookaburra’s (met hun onmiskenbaar geschater) vind je overal in het land. 

Zelfs in de bewoonde wereld wonen - voor ons - exotische dieren. Kleurrijke vogelsoorten zoals koningsparkieten, rosella’s en kaketoes vliegen door de hoge gebouwen en parken in Sydney. In Cairns kan je zomaar ineens onder een boom vol vleerhonden staan. En net buiten Noosa Heads, langs de Coastal Walk, spot je al snel koala’s, echidna’s en dolfijnen.  

Tip van Fox: het koala ziekenhuis in Port Macquari

Breng een bezoek (en doneer) aan het koala ziekenhuis in Port Macquarie. Hier worden zieke en gewonde koala’s opgevangen en gerehabiliteerd om vervolgens weer vrijgelaten te worden.  

4. De oostkust eilanden: Fraser en Whitsundays

australie_queensland_great-barrier-reef_napoleonvis_koraal_tropische-vissen_b
Je mag ze niet missen: Fraser Island en de Whitsunday Islands. 

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. De zee rondom mag je niet in: het is ruw en er leven grote haaien en kwallen. Wel kun je in de kraakheldere, blauwe meren en stromende beekjes badderen. Dit is ook wat het eiland zo uniek maakt. Spring achter het stuur in een georganiseerde 4WD-trip en rij via het strand zo het regenwoud in. Onderweg spot je dingo’s, inheemse wilde honden. Leuk weetje: dit is de enige plek in Australië waar dingo’s rasecht zijn. Ik raad aan om minstens twee nachten op het eiland te kamperen zodat je alle mooie plekken kunt ontdekken.

De Whitsunday Islands liggen in de Great Barrier Reef Marine Park. Op het grootste eiland - Whitsunday Island - vind je Whitehaven Beach met een van de meest witte zanden ter wereld. Dit gepaard met de turquoise zee is adembenemend mooi. Je kunt de eilanden op meerdere manieren bezoeken. Een catamarantocht is een dikke aanrader. Varen langs de talloze eilanden in een knalblauwe zee. Hier en daar snorkelen op de Great Barrier Reef. En dolfijnen die nieuwsgierig met de boot meezwemmen. De Whitsunday’s zijn een waar paradijs. 

5 Aussie etiquettes bij het autorijden

australie_algemeen_kangoeroe_verkeersbord_weg_outback_b
De beste manier om Australië te ontdekken is met een fly-drive. We helpen je graag op weg met een aantal (ongeschreven) regels voor een veilige, stress- en boete-vrije autorondreis.

In Australië rijden ze aan de linkerkant. Er zijn veel rotondes, vergeet niet links om over de rotonde te gaan. Parkeren moet ook links, het is illegaal om tegen de richting in te parkeren. De parkeerborden geven met een P het maximaal aantal uur aan (2P is een limiet van 2 uur, 3P van 3 uur, etc.). Als er ‘ticket’ staat, moet je betalen. Zo niet, dan mag je gratis parkeren voor het aantal aangegeven uren. 

Nu zijn de Aussies niet de meest sociale bestuurders. Moet je invoegen? Gewoon gaan. Ze hebben geen geduld voor twijfelaars. Wel sociaal: voetgangers hebben altijd voorrang. Verder bedanken bestuurders elkaar door de hand omhoog te steken en verwachten dan een hand terug. 

The West-Aussie Wave

Leuk weetje: in het westen van Australië bestaat de 'West Aussie Wave'. Als je eindelijk een voorbijrijder tegenkomt in het minder bewoonde westen, steek je je hand omhoog om hoi te zeggen.  

Wanneer je door het platteland rijdt - zeker tijdens zonsop- en ondergang - let dan extra goed op en rijd langzaam. Er staan niet voor niets gele (fotogenieke!) borden met onder andere koala’s, (boom)kangoeroes en emoes afgebeeld. 

6. Melbourne: cultuur en de poort naar natuur

australie_melbourne_skyline_shutterstock
Melbourne is de culturele smeltkroes van Australië. Een levendige kunstscene en prachtige architectuur komen hier samen. Wandel door de met graffiti bespoten steegjes en bezoek een van de vele markten voor culinaire hoogstandjes, kunst en antiek. Geniet van de zon op het iconische St. Kilda Beach en sluit de dag af op een van de vele rooftop bars.

Ook werd in Melbourne het Australische voetbal (AFL) opgericht. Daarnaast vinden er jaarlijks wereldberoemde sport evenementen plaats zoals Australian Open Tennis en een Formule 1 race. Melbourne wordt dan ook vaak aangeduid als de sporthoofdstad van de wereld

Heb je genoeg gehad van het stadsleven? Vanaf Melbourne stap je zo adembenemende natuur in. Bezoek de grootste kolonie dwergpinguïns op Phillip Island. Ontdek watervallen, Aboriginal rotsschilderingen en dramatische uitzichten in het berglandschap van Grampians National Park.

Pie in the sky - Vleespasteien zijn een Aussie-icoon

Een Australische vleespastei is een slag kleiner dan de Britse variant en is een van de meest geliefde snacks bij gemeenschapsevenementen, roadtrips, feestjes in de achtertuin en sportevenementen. Om deze reden worden ze vaak ‘zakverwarmers’ genoemd.

7. The Great Ocean Road

australie_victoria_great-ocean-road_twaalf-apostelen_12_b.jpg
De meest iconische route door Australië is The Great Ocean Road (GOR). 

Surfers en gouden stranden, regenwouden met watervallen en kangoeroes en koala’s in het Great Otway National Park. Het uithangbord van de GOR zijn de twaalf apostelen: vrijstaande, monolitische kalksteenrotsen waar het zeewater tegenaan knalt. Een dramatisch vergezicht. 

Wij raden je aan ook een blik inwaarts te werpen. Zo sta je zo maar oog in oog met een groep kangoeroes, spot je koala’s of wandel je in een regenwoud en ontdek je verborgen watervallen.

8 Aboriginals en The Red Centre

australie_aboriginal_didgeridoo_12_b
Aboriginals zijn de oorspronkelijke inwoners van Australië en leven al tienduizenden jaren in harmonie met hun natuurlijke omgeving. Ze hebben sinds de jaren 1800 generaties van onderdrukking moeten doorstaan, toen hun land en rechten hen werden ontnomen. Tot op de dag van vandaag worstelen ze hier nog steeds mee.

Een van Australië’s meest kenmerkende bezienswaardigheid is Uluru: een gigantische rode rots van zo’n 350 meter hoog met een omtrek van 9,5 kilometer. Een spirituele en heilige plek voor het lokale Aboriginal Anangu volk. De spectaculaire rots staat midden in Australië, ook bekend als The Red Centre. Al eeuwen leven Aboriginals in deze omgeving, lang voor de Europese invasie. Samen met de rotsformatie Kata Tjuta vormt Uluru voor de Aboriginals een levend, cultureel en heilig landschap. Het is de rustplaats van oude geesten. Een groot deel van de omgeving is beschermd gebied en eigendom van de Anangu, die nog altijd bewakers zijn van het Uluru-Kata Tjuta National Park. 

Doe eer aan de Aboriginals. Leer over hun rijke cultuur en eeuwenoude tradities in musea of tijdens tours met Aboriginal gidsen. En bewonder hun kenmerkende kunst, van uitgesneden boemerangs tot rotsschilderingen. 

Leuke weetjes over de Aboriginals

  • G’day in Anangu taal: palya. De traditionele taal van de Anangu heet overigens Pitjantjatjara (flinke tongbreker).
  • Over heel Australië zijn er meer dan 500 Aboriginal groepen, met 260 talen en 800 dialecten.
  • De boemerang wordt nog altijd door Aboriginals gebruikt als (jacht)wapen, graafgereedschap en voor ceremonies.

9. Down under in The Land Down Under

australie_queensland_whitsunday-islands_walvis_humpback-whale_b.jpg
Australië staat synoniem aan een adembenemende onderwaterwereld en mariene diversiteit. Ga in The Land Down Under… down under! Om te beginnen bij het wereldberoemde Great Barrier Reef (GBR). Zo’n 2.300 kilometer aan koraalrif en daarmee de grootste ter wereld.

Op de GBR kun je - in juni en juli - oog in oog komen te staan met nieuwsgierige dwergvinvissen. Het is de enige locatie ter wereld waar je met deze walvissen kunt zwemmen. In het westen leven walvishaaien, mantaroggen en bultrugwalvissen bij Exmouth en grazen zeekoeien in het François Peron National Park. Bij Port Macquarie spot je ook migrerende bultruggen en langs de Great Ocean Road heb je kans op het zien van Zuidkapers (Australische walvis). Vanaf Gladstone in het noordoosten vind je in de zee, op het strand, in rivieren en moerassen de beruchte zoutwaterkrokodillen. Zeeleeuwen noemen Kangaroo Island - in het zuiden - hun thuis. Daarnaast is Australië het enige land waar je weedy sea dragons vindt. Sierlijke zeepaardjes die onder andere in de wateren bij Melbourne leven.

10. Een roadtrip door klimaten

australie_northern-territory_the-olgas_uluru-kata-tjuta-national-park_kangoeroe_verkeersbord_weg_outback_b.jpg
In zo’n enorm land als Australië is het niet gek dat er verschillende klimaatzones zijn. Van sneeuw (ja, echt) tot tropische hitte. Om te beginnen met de seizoenen. Die zijn tegengesteld aan de onze, maar alleen in het zuiden. In het tropische noorden spreken ze van een droog en nat seizoen. 

The Red Centre heeft een woestijnklimaat, daar is het warm en droog. ‘s Nachts koelt het flink af. Het merendeel van het oosten en westen is subtropisch. Het zuidoosten (Sydney, Melbourne, Tasmanië) heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Melbourne staat overigens bekend om zijn vier seizoenen in een dag. 

In het noorden (Queensland en Northern Territory) is het tropisch. Het is er altijd warm en vochtig en er zijn maar twee seizoenen: nat en droog. 

En je zou het bijna niet geloven, maar er valt soms sneeuw in het warme Australië. In de berggebieden ten noordoosten van Melbourne en ten zuiden van hoofdstad Canberra kun je zelfs op wintersport.  
 

11. 'Op cassowary jacht' in het Daintree regenwoud

australie_queensland_daintree-national-park_cape-tribulation_tropisch-bos_zee_kust_b
Wandel de azuurblauwe zee in en je bevindt je boven de Great Barrier Reef. Steek je kop uit het water en direct aan het strand grenst het oudste tropische regenwoud ter wereld: The Daintree Rainforest. Je bevindt je in Cape Tribulation, waar regenwoud overloopt in de oceaan. Een magische plek op maar korte afstand van Cairns. 

Tropisch regenwoud gaat gepaard met buitengewone dieren. Nummer 1 op de wensenlijst voor Daintree? De Southern Cassowary (helmkasuaris): een grote, prehistorisch-ogende loopvogel met een blauwe kop en nek, rode huidflappen en dikke, lange, zwarte veren. 

Tip van Fox: Daintree Rainforest Discovery Centre

Breng een bezoek aan het Daintree Rainforest Discovery Centre, voordat je op ontdekking gaat. Hier leer je over het miljoenen jaar oude woud en haar flora en fauna. Bovendien heb je vanaf de Canopy Tower een prachtig uitzicht en wandel je op de Aerial Walkway hoog tussen de bomen. Een goede start om vervolgens op eigen houtje The Daintree te ontdekken. 
deel onze pagina op
Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie