Marokko informatie

Landeninformatie Marokko

Van de chaotische markten tot de verlaten woestijn en van het ruige Atlasgebergte tot de ontspannende stranden – Marokko is zonder twijfel een van de veelzijdigste landen in Noord-Afrika. Met een gastvrije bevolking, een verleidelijke keuken en fascinerende natuurgebieden is dit een van de snelst groeiende bestemmingen van de afgelopen jaren. Lees hier alles over de geschiedenis, de bevolking en het klimaat van Marokko en ervaar het allemaal tijdens rondreis in Marokko.

Bevolking, taal en cultuur

Van de 34 miljoen mensen die in Marokko wonen, is een groot deel van Berberse afkomst. Dit inheemse volk leefde al lange tijd in het westelijke deel van Noord-Afrika voordat de Arabieren hier in de zevende eeuw aankwamen. De Berbers woonden verspreid over een groot gebied waar nu Marokko, Algerije, Libië, Tunesië, Mali, Senegal en Niger liggen. Tegenwoordig leven in deze landen nog verschillende Berber-volken die elk hun eigen taal en lokale tradities hebben.

De tweede grote etnische groep in het land zijn de Arabieren. Aan het einde van de zevende eeuw trok dit volk door het Midden-Oosten en Noord-Afrika om hun nieuwe religie, de islam, te verspreiden. Vrijwel alle Berbers in Marokko bekeerden zich en leefden zij aan zij met de nieuwe bewoners. De etnische verschillen tussen Berbers en Arabieren in Marokko zijn daarom amper nog waar te nemen (de meeste Marokkanen zijn een mix), maar culturele verschillen zijn in sommige gevallen nog merkbaar.

De Arabische cultuur overheerst tegenwoordig in Marokko, met name in stedelijke gebieden en het noorden van het land. Ongeveer 99 procent van de Marokkaanse bevolking is aanhanger van de islam, wat bovendien de staatsgodsdienst is. Religieuze uitingen zijn dan ook overal in de cultuur merkbaar, zoals de architectuur van imposante moskeeën, traditionele kleding, sociale omgangsvormen en kunst.

Een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur draait om het eten en drinken. Populaire gerechten zoals couscous, tajine en harira bevatten een groot aantal kruiden en specerijen, en worden vaak geserveerd met brood. Traditioneel gezien eten Marokkanen vijf maaltijden per dag – de rest van de activiteiten worden daaromheen gepland. Een van deze "maaltijden" is thee en brood in de late middag. Muntthee is de nationale drank van Marokko en wordt op bijzondere wijze klaargemaakt, dus het drinken van deze zoete thee is een onmisbare ervaring!

Fez is op veel manieren het culturele hart van Marokko. Deze eeuwenoude stad is een centrum voor de kunstnijverheid: producten van textiel, hout, keramiek en leer worden hier in kleine, authentieke werkplaatsen vervaardigd. Schalen met kleurrijke patronen en handgeweven tapijten worden op de markten en in winkelstraten aan de man gebracht.

In Marokko worden op zijn minst vier verschillende Berbertalen gesproken, met name in het Atlasgebergte. Bekende Berbertalen zijn bijvoorbeeld het Riffijns en het Tashelhiyt (of Souss Berbers). De officiële taal van Marokko is echter het standaard Arabisch – dit is de taal die kinderen op school gebruiken en die wordt gebruikt voor officiële documenten. Onderling spreekt men vaak een dialect van deze taal, het Marokkaans-Arabisch. Ook wordt het Frans veel gebruikt als tweede taal, vooral voor de televisie en radio.


Geschiedenis, politiek en economie

Berbervolken leefden al zo'n 5.000 jaar geleden in het gebied dat wij nu Marokko noemen, maar de geschreven geschiedenis van het land begint rond de achtste eeuw v.Chr. wanneer de komst van de Feniciërs een lang tijdperk van buitenlandse invloeden inluidt. De noordkust van Marokko werd eeuwenlang een onderdeel van het Carthaagse Rijk. Sommige Berbervolken in het binnenland hadden handelsrelaties met dit rijk.

Later ontstond er ook een Berbers koninkrijk in het noorden van huidige Marokko en Algerije. Over dit rijk, genaamd Mauretania, is historisch gezien weinig bekend. In het jaar 44 werd Mauretania ingelijfd in het Romeinse Rijk als een provincie.

Rond de zevende eeuw begon de Arabische heerschappij zich uit te breiden tot het gebied van Marokko. De Arabische taal en het islamitische geloof werden geïntroduceerd in de regio. Hoewel de meeste Berbers zich bekeerden tot de islam, bleven zij eigen gebruiken houden. Er waren ook verschillende opstanden van Berbervolken tegen de Arabische heersers – zij stichtten bijvoorbeeld onafhankelijke staten, zoals het koninkrijk van Nekor in het Rif.

In de eeuwen die hierop volgden, zou de macht in het gebied meerdere malen heen en weer bewegen tussen Berbers en Arabieren. Ook Europese mogendheden kregen steeds meer interesse in kolonisatie van Marokko. Na verschillende pogingen van de Portugezen, Fransen, Duitsers en Spanjaarden, werd het gebied in de vroege twintigste eeuw uiteindelijk verdeeld tussen Frankrijk en Spanje. Toch bleef de soevereine heerschappij bij de toenmalige sultan liggen.

In 1921 riep de Riffijnse bevolking een eigen republiek uit als protest tegen de Franse en Spaanse bezetters. Een lange serie van protesten en onafhankelijkheidsbewegingen leidde uiteindelijk pas in de jaren vijftig tot Marokkaanse onafhankelijkheid. Sindsdien heeft het land een rol gespeeld in enkele conflicten en oorlogen. Een nog altijd voortdurend conflict is de Westelijke Sahara kwestie. De Westelijke Sahara is een gebied ten zuiden van Marokko, dat sinds de jaren zeventig geclaimd wordt door zowel Marokko als de inheemse Saharanen. Die laatste groep heeft het gebied bestempeld als de Arabische Democratische Republiek Sahara.

Afgezien van dit conflict heeft Marokko de afgelopen jaren een stabiel politiek landschap gehad. Het land heeft sterke banden met westerse grootmachten en zet zich sterk in tegen de bestrijding van terrorisme. Marokko is een monarchie met een koning als staatshoofd en een minister-president als regeringsleider. De Marokkaanse koning heeft meer politieke macht dan bijvoorbeeld het Nederlandse koningshuis, dat slechts een ceremoniële functie heeft.

De economie van het land groeit al een halve eeuw gestaag. De belangrijkste economische drijfveren zijn onder meer mijnbouw, toerisme, landbouw, visserij en de auto-industrie. Frankrijk is al lange tijd een belangrijke handelspartner van Marokko.


Klimaat

Het klimaat in Marokko is gevarieerd en hangt af van de locatie. Grofweg kan het land worden ingedeeld in vier klimaatzones. Aan de noordkust heerst voor een groot deel een mediterraan klimaat, met warme winters met veel neerslag en hete, droge zomers. 's Zomers ligt de gemiddelde temperatuur hier rond de 28 °C en in de winter is de gemiddelde temperatuur zo'n 18 °C.

Het Atlasgebergte heeft te maken met een hooggebergteklimaat, wat betekent dat het in dit gebied flink kan vriezen in de winter en dat de zomers relatief droog zijn. Met name de hoge pieken van het gebergte kunnen het hele jaar door wit zijn en lokale weersomstandigheden kunnen erg wisselvallig zijn.

De overgangszone tussen de oostelijke uitlopers van de Atlas en de Sahara heeft een steppeklimaat met erg hete zomers en milde winters. Nog verder naar het zuidoosten loopt dit over in een heet woestijnklimaat, wat betekent dat de zomers erg heet zijn en dat er het hele jaar door vrijwel geen neerslag valt.


Natuur

Een kustlijn aan zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan, het veelzijdige Atlasgebergte en de eindeloze duinen van de Sahara – aan fascinerende natuurgebieden is er geen gebrek in Marokko. Deze grote variatie in ecosystemen biedt huis aan unieke dier- en plantensoorten die in de nationale parken en natuurreservaten worden beschermd.

 

Aan de kust van Marokko bruist het van het leven. Hier liggen een aantal grote steden, zoals Rabat, Tanger en Casablanca, maar ook ongerepte natuurgebieden vol fascinerende flora en fauna. De Marokkaanse kust is onder meer het leefgebied van zeldzame vogelsoorten, zoals de heremietibis, en zeezoogdieren zoals walvissen, dolfijnen en tuimelaars.

 

Het Atlasgebergte bestaat uit besneeuwde pieken van ruim 4.000 meter, verborgen Berberdorpjes en valleien vol dennenbomen en eiken. In dit gebied leven onder meer berberapen (een soort makaken), wilde zwijnen, roofvogels en hagedissen. De Todra-kloof is een kalksteengebied in het oostelijke deel van het Atlasgebergte. De rivier die door de kloof stroomt, heeft in vele eeuwen een indrukwekkend landschap uitgesleten. De wanden zijn op sommige plaatsen honderden meters hoog, waardoor dit natuurlijke landschap een spectaculaire indruk maakt.

 

Een plek die reizigers in Marokko niet mogen overslaan is de woestijn. De Sahara is een enorme zandwoestijn die het noordelijke deel van het Afrikaanse continent bestrijkt. Het oostelijke deel van het Atlasgebergte loopt geleidelijk over in deze uitgestrekte wildernis. Het Marokkaanse deel van de Sahara staat bekend om de sprookjesachtige oranje zandduinen. Hoewel het landschap er dor en verlaten uitziet, leven in de Sahara een groot aantal diersoorten. Gazellen, vossen, knaagdieren, slangen en jakhalzen zijn een aantal van de vele bewoners van deze woestijn.