Mexico informatie

Landeninformatie Mexico

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Nadat Cortéz en zijn mannen Mexico hadden veroverd, kwamen steeds meer Spanjaarden naar dit land dat met zijn grote zilvervoorraden, niet alleen een rijke toekomst, maar ook prestige beloofde. Er ontstond een vermenging van de Spanjaarden met de Indiaanse vrouwen en de hieruit voortgekomen kinderen worden mestiezen genoemd. Mulatten zijn de halfbloeden voortgekomen uit een vermenging van de Spanjaarden met de geïmporteerde negerslaven.

Momenteel telt Mexico ruim 125 miljoen inwoners. Hiervan is het merendeel (62 procent) mesties, terwijl de indianen ongeveer 25 procent van de bevolking uitmaken. De resterende 15 procent is van voornamelijk Europese afkomst. De officiële taal is Spaans en de Indiaanse bevolking spreekt de oude dialecten.

U kunt op veel plaatsen met Engels terecht, maar realiseert u zich wel dat het merendeel van de bevolking slechts enkele woorden Engels spreekt. Het wordt zeer gewaardeerd als u (al is het maar een paar woorden) de Mexicanen in het Spaans benadert.

Het zijn over het algemeen zeer gastvrije, vriendelijke, hoffelijke en zorgzame mensen en begroeten elkaar vrijwel altijd door het geven van een hand. Zijn mensen bekenden van elkaar dan is de begroeting meestal in de vorm van een kus of korte omarming, un abrazo. Hier zijn relaties en vriendschappen, naast religie, de meest belangrijke zaken van het leven en men zal altijd geïnteresseerd vragen naar uw familie. Men is niet bang om emoties te tonen en ze zijn zeer gesteld op titels, dus regelmatig zult u het woord 'Licenciado/a' horen. Elke afgestudeerde aan de universiteit krijgt de titel van Licenciado, behalve diegenen, die een technische studie achter de rug hebben, zij worden Ingeniero/a genoemd.

Cultuur

Mexico is een zeer katholiek land, waar aloude tradities verweven zijn in het dagelijkse leven. 90% van de Mexicaanse bevolking is Rooms Katholiek. De Mexicaanse kalender is gevuld met festiviteiten: jaarlijks zijn er meer dan 120 feesten en festivals. De meeste gaan traditioneel samen met muziek, dansen, vuurwerk en optochten, die zijn kleurrijk zijn en vaak meerdere dagen duren. Ze vormen een belangrijk aspect in het Mexicaanse leven, elke stad of regio heeft wel een specifieke viering van een heiligendag. Eén van de belangrijkste evenementen is Carnaval, dat meestal plaats vindt  aan het eind van februari of begin maart, in de week voor Aswoensdag.

Een ander groots gebeuren is op 2 november, de Dia de los Muertos, ofwel Allerheiligen. Men gelooft dat op deze dag de zielen van de doden terugkeren op aarde en het is één van de meest karakteristieke feesten van het land. Gezinnen maken thuis altaars en bezoeken begraafplaatsen en ter ere van dit feest zijn bijna overal snoepjes, in de vorm van menselijke skeletten, te koop.

U dient wel rekening te houden met de geldende gebruiken en tradities, die soms verschillen met wat u gewend bent in Nederland. De normale manier van groeten is handen schudden. Overdag kan men sportkleding dragen en bijv. op stranden is kleding voor iedereen erg informeel. Het is niet verplicht om stropdassen te dragen, hoewel in Mexico City echter wel wordt verwacht dat men zich wat netter kleedt. Roken is onbeperkt, behalve waar het is aangegeven. Bezoekers zijn altijd welkom, maar moeten zich wel houden aan de lokale gebruiken en tradities.

Flora en Fauna

De grote diversiteit aan klimaat en landschap brengt ook een grote variatie aan flora en fauna met zich mee. Zo bezit het land duizenden verschillende plantensoorten, waaronder ook een aantal bij ons bekende soorten, zoals de dahlia en de begonia, die oorspronkelijk uit Mexico komen. Wereldwijd zijn er zo'n 6000 soorten cactussen en tweederde van dit aantal treft men in Mexico aan! De meeste cactussen zijn te vinden in de staten Puebla, Oaxaca, Guerrero, Baja California en Sonora. Meer dan 1000 vogelsoorten zoals, kolibries, Mexicaanse gaaien, flamingo's, papegaaien en nog veel, veel meer hebben hier hun thuis. Het eiland Contoy is een van de belangrijkste vogelreservaten in het Caribisch gebied.

De woestijnen, hoogvlakten, heuvels, bergen en tropische regenwouden vormen het thuisfront voor een grote diversiteit aan dieren. Zo leven in de noordelijke woestijnen de met uitsterven bedreigde wolven en in het zuidelijke, tropische, regenwoud leeft de tapir, die zich meestal in de buurt van een rivier of meer ophoudt. Zijn doodsvijand is de zeldzame jaguar.

De rivieren en de poelen van het woud zijn het jachtgebied van krokodillen en kaaimannen, maar ook schildpadden voelen zich thuis in de Mexicaanse wateren. Er zijn zelfs reuzenzeeschildpadden, zoals de soms wel 60 kg wegende Caguama.

In de Caribische Zee zijn talrijke koraalriffen en daar krioelt het dan ook van de veelkleurige koraalvissen. Er zijn in Mexico 58 nationale parken, waarin de uitbundige flora en fauna speciale bescherming krijgt. Het land is erg trots op haar 176 verschillende soorten orchideeën en heeft meer verschillende soorten vogels dan heel Canada en de USA tezamen. Er kunnen in deze parken, o.l.v. van een gids  excursies, per paard, kajak, jeep of mountainbike, gemaakt worden. Geïnteresseerden in het zeeleven kunnen een tocht naar de Sea of Cortes maken, waar u een kans heeft om walvissen te zien, die hier paren, maar ook zeehonden en zeevogels treft u hier aan.

Op de centrale vlaktes zijn de vulkanen Nevado de Toluca en Popocatepetl te vinden, die u kunt beklimmen, maar het is ook mogelijk te gaan duiken in de krater.

Geografie

Mexico grenst in het noorden aan de USA, in het noordwesten aan de Golf van Californië, in het westen aan de Grote Oceaan, in het zuiden aan Belize en Guatemala en in het oosten aan de Golf van Mexico en het Caribische Gebied. Het landschap is enorm gevarieerd, want er is woestijn, tropische jungle, hooggebergte en moerassen. Meer dan de helft van het land ligt op een hoogte van meer dan 1000m. Het Centrale deel van Mexico bestaat uit een plateau met een noordelijk en een zuidelijk gebied.

In het zuidelijke gebied van dit plateau liggen de vulkanen Popocatepeti, Orizaba, Nevado de Toluca, Cofre de Perote, Matlalcueyetl en Ixtaccihuatl. Dit is het hart van het land en hier woont ongeveer de helft van de totale bevolking. Langs de kust, in het noordwesten en in het zuidwesten en bij het schiereiland Yucatan, zijn de laag gelegen landen moerassig met aan de kust lagune’s.

Geschiedenis

De geschiedenis van het land begon zo’n 20.000 jaar geleden met jagende nomaden. Ongeveer 800 na Christus was Tenochtitlán een van de grootste steden ter wereld, een metropool met grote paleizen en een uitgebreid stelsel voor riolering en irrigatie. Het land telde toen volgens schattingen ca. 30 miljoen inwoners, maar door besmettelijke Europese ziekten (waar de Indianen geen weerstand tegen hadden) oorlog, armoede en repressie daalde het aantal tot ca. 2 miljoen in de 17e eeuw.

Vanaf 1535 staat Mexico onder Spaans gezag en was tot 1824 een keizerrijk, daarna werd een republiek uitgeroepen. In deze periode vonden veel regeringswisselingen en staatsgrepen plaats. Maximiliaan van Oostenrijk werd, in 1864, als keizer aangesteld, maar na de burgeroorlog slaagde Juárez erin om deze keizer te verdrijven. Hij werd in 1872 herkozen als president en legde de grondslagen voor modernisering van Mexico.

De Mexicaanse Revolutie begon in 1910 na de dictatoriale regeringsperiode van Porfirio Díaz, die begon in 1876. Deze Revolutie, die het leven kostte aan meer dan een miljoen mensen, eindigde met het aannemen van de grondwet van 1917. Eén van de hoofdpunten van de grondwet was de landhervorming. Cárdenas organiseerde de boeren, arbeiders, militairen en middenklasse met als doel het realiseren van de oorspronkelijke doelstellingen van de revolutie.

Tijdens WO II koos Mexico de zijde van de geallieerden en erna voor vriendschap met de VS. Dit deed het mede met het oog op de geplande industriële ontwikkeling. Verkiezingen in 1997 veroorzaakten een politieke aardverschuiving: na 68 jaar verloor de PRI de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden alsmede het burgemeesterschap van Mexico Stad.

Klimaat

Mexico kent geen jaargetijden en deze zijn simpelweg in te delen in een droog- en regenseizoen. De droge tijd, ofwel de wintertijd, is van oktober tot mei. Het regenseizoen valt van mei tot oktober. Dan staat de zon recht boven Mexico, die de warme, vochtige lucht laat stijgen met als gevolg zware regenbuien. Deze buien vallen vaak in de namiddag, zijn kort en hevig maar zeer verfrissend.

Gezien het klimaat kan Mexico het hele jaar door worden bezocht. Voor mensen die slecht tegen de warmte kunnen is het belangrijk te weten dat het in mei over het algemeen warmer is dan in juli. Mexico kent diverse streken waar het klimaat verschillend is, zoals bijv. de kustgebieden waar het erg heet kan zijn en die een hoge vochtigheidsgraad hebben. De temperatuur rond de bergen in het binnenland is meestal mild, maar grote temperatuurverschillen kunnen zich tussen dag en nacht voordoen. De echt koude gebieden vind je boven 2000m. Onder andere de stad San Cristóbal de las Casas ligt op circa 2200 meter hoogte en zeker in de wintermaanden van oktober tot en met april heeft u hier een warme jas nodig!

Politiek/Economie

Mexico is een federale democratische republiek met als officiële naam "Estados Unidos Mexicanos", met grote autonomie voor de verschillende staten. Elke staat heeft een eigen grondwet, eigen belastingen en heeft aan het hoofd een gouverneur, maar de uitvoerende macht is in handen van een direct gekozen president. De wetgevende macht berust bij het parlement, bestaande uit een Senaat (58 afgevaardigden) en een Huis van Afgevaardigden (210 afgevaardigden).