Mexico informatie

Landeninformatie Mexico

Iconische muurschilderingen, mysterieuze Maya-tempels, sfeervolle mariachimuziek en paradijselijke stranden – één ding is zeker: een bezoek aan Mexico is een ervaring die met geen andere te vergelijken valt.

Bevolking, taal en cultuur

De Mexicaanse cultuur weerspiegelt in grote lijnen de geschiedenis van het land. Cultureel gezien heeft Mexico een duidelijke mix van inheemse Meso-Amerikaanse aspecten en Spaanse invloeden. Deze mix van culturen is duidelijk te merken aan de gesproken talen. Enerzijds heeft het land ’s werelds grootste Spaanssprekende bevolking, daarnaast is het de plek in Noord-Amerika waar de meeste sprekers van inheemse Amerikaanse talen wonen. Hoewel Spaans de officiële taal van het land is, worden er meer dan zestig inheemse talen erkend.

Mexico heeft ongeveer 130 miljoen inwoners. Hoewel deze bevolking van oudsher een grote etnische diversiteit kent, worden de mensen over het algemeen ingedeeld in twee groepen. De meerderheid van de Mexicanen – ongeveer driekwart – identificeert zich als mesties, wat betekent dat zij een gemengde (inheemse en Spaanse) afkomst hebben. Een kleinere groep zijn de inheemse volkeren, die zo’n 14 procent van de bevolking vormen. Verder is nog zo’n 10 procent van de Mexicanen blank (veelal van Spaanse afkomst).

Spaanse invloeden zijn overal aanwezig in de Mexicaanse cultuur. Zo’n 80 procent van de bevolking is aanhanger van het katholicisme, een religie die door de Spanjaarden werd geïntroduceerd. In de steden zijn bovendien veel voorbeelden te vinden van koloniale architectuur, zoals kathedralen en paleizen die rijkelijk versierd zijn. 

Inheemse culturen zijn juist vooral te vinden buiten de steden van Mexico. De zuidelijke regio Oaxaca staat bekend om het grote aantal inheemse inwoners. Deze gemeenschappen hebben hun eigen talen in stand kunnen houden, mede door de geïsoleerde ligging van hun steden en dorpen. Deze volken, zoals de Zapoteken en Mixteken, hebben elk eigen tradities, gewoontes en klederdracht. 

Beroemde schilders, zoals Frida Kahlo, Diego Rivera en José Clemente Orozco, zetten Mexicaanse kunst in de twintigste eeuw op de kaart. Iconische muurschilderingen en portretten van Mexicaanse hand zijn sindsdien wereldberoemd geworden. Mexicaanse kunstwerken uit deze tijd hadden vaak politieke of nationalistische boodschappen. Ook verschillende traditionele muziekgenres, zoals mariachi, ranchera en corridos, zijn nog altijd erg populair onder de Mexicaanse bevolking.

Natuur

In het noorden van Mexico ligt de Chihuahuawoestijn. Dit droge en dorre landschap bestaat uit bergketens, valleien en struikachtige begroeiing. Het is een van de woestijnen ter wereld met de meeste biodiversiteit. Naast de verschillende soorten vogels, reptielen en amfibieën, leven er onder meer wolven, coyotes, herten, poema’s en antilopen in dit gebied. 

In het zuiden van het land zijn juist regenwouden en tropische stranden te vinden. De Lacandónjungle is een van de grootste regenwouden van Noord-Amerika en strekt zich uit in delen van Mexico en Guatemala. Het is een van de laatste plaatsen waar jaguars in het wild kunnen leven. 

Rotswanden van soms wel duizend meter hoog torenen uit boven de meanderende rivier Grijalva in Zuid-Mexico. De Cañon del Sumidero is een van de indrukwekkendste natuurgebieden van het land. De kloof is uitgesleten door een proces van vele miljoenen jaren. Schildpadden, krokodillen, apen en wilde katachtigen leven in dit betoverende gebied. De beste manier om de Cañon del Sumidero te verkennen, is door een boottocht te maken over de rivier. 

Mexico heeft prachtige bergen en mysterieuze wouden, maar staat misschien nog wel het meest bekend om de paradijselijke stranden. Een helderblauwe zee, maagdelijk wit zand, kleurrijke koraalriffen en iconische palmbomen sieren de kustlijn van het schiereiland Yucatan. Playa del Carmen en Cancun liggen in dit aantrekkelijke deel van Mexico, waar de Golf van Mexico en de Caribische Zee samenkomen. Hier is het goed mogelijk om een stranddag te combineren met een bezoek aan de beroemde Maya-ruïnes van Chichén Itzá.

Geschiedenis, economie en politiek

De geschreven geschiedenis van Mexico begint in de tijd van Meso-Amerika, een cultureel-historisch gebied waarbinnen invloedrijke culturen ontstonden. Verschillende stadstaten en koninkrijken vochten om de macht in de regio, maar de vijf belangrijkste beschavingen in Mexico waren de Olmeken, Zapoteken, Tolteken, Azteken en Maya’s. Deze complexe culturen bouwden steden met piramidevormige tempels en deden verschillende belangrijke uitvindingen op het gebied van wiskunde, astronomie, kunst en geneeskunde. 

Restanten van deze oude beschavingen liggen verspreid over heel Mexico. In de droge Vallei van Oaxaca ligt bijvoorbeeld Monte Albán, een piramidecomplex dat bij een van de oudste steden van Meso-Amerika hoort. In een heel andere omgeving – een groene, heuvelachtige jungle – ligt Palenque, een fascinerende verzameling van Maya-tempels. Een ander indrukwekkend staaltje historische architectuur is de piramide van de tovenaar, onderdeel van de ruïnestad Uxmal.

De Azteken hadden de macht in een groot deel van het huidige Mexico tot aan de koloniale periode, die in de zestiende eeuw begon. De Spanjaarden zouden van 1521 tot 1821 de macht houden in Mexico. Sommige nomadische inheemse volkeren bleven zich in deze periode afzetten tegen de Spanjaarden en wisten bepaalde afgelegen gebieden buiten het Spaanse gezag te houden. 

In 1810 brak de Mexicaanse onafhankelijkheidsoorlog uit. Op verschillende plekken in het land ontstonden opstanden tegen de Spaanse heersers. Het zou echter nog tot 1821 duren tot de onafhankelijkheid van Mexico een feit was en ook daarna zou het land nog een lange periode kennen van politieke instabiliteit. In de tweede helft van de negentiende eeuw begon een serie liberale hervormingen waarmee het land moderniseerde en populairder werd voor buitenlandse investeerders. Vanaf 1976 greep Porfirio Díaz de macht in het land. In de tijd dat hij president was, ging Mexico sterk vooruit op economisch en technologisch gebied, maar de profiteurs van deze vooruitgang waren vrijwel uitsluitend de rijken. 

Onder meer deze groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk leidde in 1910 tot de Mexicaanse Revolutie, waarbij Díaz van zijn troon werd gestoten. Verschillende socialistische, anarchistische en liberale bewegingen voerden een bloedige strijd. Uiteindelijk kreeg de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) de macht, wat opnieuw uitdraaide op een dictatoriaal regime. 

Vanaf de jaren negentig is de politiek van Mexico steeds democratischer geworden. Er zijn echter nog grote problemen in het politieke systeem. Het land worstelt met corruptie, fraude en drugsgeweld. Sinds het einde van de economische crisis die Mexico in de jaren tachtig doormaakte, is de economie van het land flink gegroeid. Er bestaat echter nog steeds een enorme kloof tussen de inkomens van de armen en rijken. Zilver, maïs en aardolie behoren tot de belangrijkste exportproducten van het land.

Klimaat

Mexico heeft een erg gevarieerd klimaat. In het noorden van het land is vooral sprake van droge klimaten, zoals het woestijnklimaat en het steppeklimaat. Hier valt het hele jaar door weinig neerslag en loopt de gemiddelde maximumtemperatuur ’s zomers op tot zo’n 35 °C overdag. In de woestijn kan het ’s nachts daarentegen flink afkoelen. 

In het zuiden van het land zijn voornamelijk tropische klimaten, wat betekent dat de gemiddelde temperatuur hier het hele jaar door ongeveer gelijk blijft. Op sommige plekken is sprake van een duidelijk verschil tussen een droog seizoen en een regenseizoen. Over het algemeen loopt het regenseizoen van juni tot halverwege oktober. 

In het centrum van het land, met name rond de gebergten, heerst voornamelijk een chinaklimaat. Dit betekent dat de zomers lang en nat zijn. In de natste maand van de zomer valt hier wel tien keer meer neerslag dan in de droogste maand van de winter. De temperatuur van de koudste maand ligt tussen de -3 °C en de 18 °C.