India
India heeft een voortreffelijke en gevarieerde keuken. Uiteraard zijn curry’s de basis en worden ze gepaard met groenten. Soms ook vlees of vis, maar over het algemeen zijn Indiërs hindoeïstisch en dus voornamelijk vegetariër. Als er wel vlees geserveerd wordt, is dit kip of varkensvlees. De koe is voor hindoes een heilig dier, dus wordt er geen rundvlees gegeten. Dal - een soort brij van linzen - is ook enorm populair. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt brood en/of rijst gegeten. Het Indiase brood, zoals naan, roti of chapati is heerlijk.
De pittigheid van curry’s varieert van mild tot zeer heet. De heetste curry’s heten vindaloo. Mocht je je aan zo’n gerecht wagen, zorg dan altijd dat je fruit of yoghurt bij de hand hebt waar je prima mee kunt blussen.
De niet geheel onbekende Tandoori-gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit en verwijst naar de kleioven waarin voedsel - dat eerst wordt gemarineerd in een mengsel van yoghurt en kruiden - wordt gebakken. Deze gerechten zijn niet heet en smaken fantastisch. Ook heel populair in het noorden is thali: een groot metalen bord met verschillende kleine vakjes gevuld met allerlei curry’s en rijst.
Kebabgerechten bestaan uit vlees-, vis- of kipgehakt gemengd met gesneden ui, groene peper en verse gember. Dit wordt aan een spies geregen en boven een open vuur gebraden.
Indiërs houden ook van verschillende tussendoortjes. Er zijn tal van gefrituurde snacks. De bekendste zijn pakora en samosa. Pakora is een gefrituurd balletje van aardappelpuree. Samosa’s zijn driehoekige gefrituurde pasteitjes met een hartige vulling van aardappel en groente.
Als dessert krijg je vaak een pudding of ijs geserveerd. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater.
Vega(n) eten
Vanwege het hindoeïstische geloof vind je in India genoeg vega(n) gerechten. De meeste curry’s en tussendoortjes zijn vega(n), of zijn vega(n) te bereiden. Je hebt kofta, een romige tomatensaus met gebakken dumplings van groenten en aardappels. Of, voor de vegetariërs, saag - een groene curry van spinazie die meestal met paneer (soort Indiase halloumi) geserveerd wordt. Daarnaast wordt er veel groente geserveerd, die je heerlijk en makkelijk combineert met rijst en/of naanbrood.
Als veganist moet je goed opletten. In naanbrood zit yoghurt of melk. Verder wordt er in de Indiase keuken veel gebruikgemaakt van ghee, een geklaarde boter. Er bestaat plantaardige ghee, maar die wordt niet vaak gebruikt. Daarnaast worden curry’s gegarneerd met een schepje yoghurt of curd. Geef dus van tevoren aan dat je geen zuivel eet. In India zijn er genoeg mensen die geen dierlijke producten eten, het zal daarom zelden een probleem zijn om een gerecht aan te passen.
Drinken en alcohol
Thee (of chai) is de nationale drank van India. Thee krijg je geserveerd met melk en (veel) suiker. Koffie is ook heel populair in India, maar is in onze ogen niet de lekkerste koffie. Vaak krijg je eenvoudige oploskoffie voor gezet. Vruchtensappen zijn er genoeg, zoals sinaasappelsap, druivensap en ananassap. Daarnaast is lassi ook populair, een soort milkshake met fruit, maar dan met yoghurt gemaakt.
Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher dat geschonken wordt uit flessen van 0,6 liter. Net als vele andere Indiase biersoorten is dit bier lichter (en goedkoper) dan de geïmporteerde varianten.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 1,- tot € 2,-
Lunch: € 1,- tot € 3,-
Diner: € 2,- tot € 5,-
Streetfood: € 0,50 tot € 1,50
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Nepal
De Nepalese keuken staat niet direct bekend om zijn culinaire hoogstandjes. De gerechten zijn vrij simpel, maar vanwege de invloeden van de omringende landen (India, Tibet en China) toch gevarieerd. Streetfood is er in Nepal ook genoeg!
Het nationale gerecht is Dal Bhat: een soort linzenpap met rijst. Dit is een van de belangrijkste eiwitbronnen voor Nepalezen én de fanatieke wandelaars die het land bezoeken. Naast Dal Bhat eten ze ook Tarkari. Ongeveer hetzelfde, maar dan met gebakken groente. Dit wordt vaak geserveerd met aardappel, linzensoep en rijst. Het soort groente is seizoensgebonden en elk gebied van Nepal heeft een eigen variant op de Dak Bhat Tarkari.
Andere lokale gerechten zijn onder andere Gurr (een soort gekruide pannenkoek van aardappelpuree dat wordt gegeten met kaas), Sikarni (een zoet dessert op basis van yoghurt met noten en gedroogde vruchten) en Tama (traditionele soep van bamboescheuten).
Erg lekker zijn momo’s, overgewaaid uit Tibet. Momo’s zijn dumplings gevuld met vlees, groente of kaas en worden geserveerd met een pittig sausje. Voor de zoetekauw is er onder andere sel roti (een broodring gemaakt van rijstmeel en melk) en yomari (gestoomde rijstbloempakketjes met een stroperige vulling).
In Nepal is de koe heilig, er wordt dus geen rundvlees gegeten. Als vervanging hiervoor wordt er wel veel buffelvlees gegeten. Ook wordt er kip, geit of lam gegeten.
Naast de traditionele keuken kom je in de grotere steden ook veel internationale restaurants tegen, zoals Thais, Italiaans, Amerikaans en Mexicaans. Bij de meeste hotels vind je voor ontbijt ook westers eten, zoals cornflakes, yoghurt, ei, toast en jam.
Wanneer je met een klein gezelschap à la carte bestelt, is het raadzaam om het aantal verschillende gerechten te beperken, want de bereidingswijze vraagt veel tijd, zeker wanneer er meerdere gerechten besteld worden. Om deze reden wordt er tijdens de reizen vaak gekozen voor buffetten.
Vega(n) eten
De hogere kasten in Nepal eten een streng vleesloos dieet, de lagere kasten eten wel vlees. Vegetarisch en veganistisch eten in Nepal is prima te doen. Het nationale gerecht Dal Bhat wordt overal in Nepal gegeten en is vegetarisch. Daarnaast serveren ze in Nepal veel verschillende groenten, die je met linzensoep en/of rijst kunt combineren. Andere vegetarische gerechten zijn knoflooksoep en Thukpa (ook bekend als Sherpa stew) - een stevige noedelsoep gevuld met groente. Verder eet je je vol aan verschillende vegetarische tussendoortjes, zoals samosa’s (deegdriehoekje gevuld met aardappel en groente), momo’s, sel roti, Tibetaans brood en yomari.
Opletten voor de veganist: veel zoetigheden worden op smaak gebracht met honing en de thee wordt geserveerd met koe- of jakmelk.
Drinken en alcohol
De nationale drank van Nepal is chai (thee), met melk en suiker. Koffie heb je ook, maar niet overal. Twee populaire alcoholische dranken zijn Raksi en Chang. Raksi vind je overal en is een waterige drank gestookt van tarwe. Chang is een soort gerstebier. Beiden worden warm gedronken (hoog in de bergen is daar alle reden voor).
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 1,- tot € 3,-
Lunch: € 2,- tot € 4,-
Diner: € 3,- tot € 5,-
Streetfood: € 0,50 tot € 1,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 6600 00.