Spanje informatie

Landeninformatie Spanje

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

In het jaar 2008 telde Spanje naar schatting 45,3 miljoen inwoners. Ten opzichte van 2001 is de Spaanse bevolking met 5,2 miljoen inwoners gegroeid. De toenemende bevolkingsgroei wordt veroorzaakt door een aantal factoren, zoals het immigratiebeleid en de economische positie van Spanje.

Verreweg het dichtst bevolkt is het gebied rond de hoofdstad Madrid met 625 inwoners per vierkante kilometer. De vier regio’s rond de hoofdstad, te weten, Extremadura, Castilla la Mancha, Castilla Leon en Aragon hebben daarentegen een gemiddelde bevolkingsdichtheid van minder dan 30 inwoners per vierkante kilometer. Dit is te verklaren doordat de bevolking al decennia lang het platteland ontvolkt en naar de grote steden trekt. Spanje is vooral een stedelijk land, 65 procent van de bevolking woont in steden en maar 18 procent op het platteland.


Cultuur

In Spanje leven verschillende etnische bevolkingsgroepen, te weten, de Castilianen (72,3%), Catalanen (18%), Galiciërs (6%), Basken (1,5%), Zigeuners of Gitanos, (1,3%).
Van de buitenlanders die in Spanje wonen, komt 51 procent uit de Europese Unie.

De hoofdtaal in Spanje is het Spaans (Castilliaans), maar  ook officieel erkend zijn het Baskisch, het Catalaans, het Aranees en het Galicisch. Deze nationale talen worden verplicht onderwezen in de desbetreffende regio's. In de meest populaire toeristen- en woongebieden begrijpen en spreken de lokale Spanjaarden Engels maar u zult merken dat de Spanjaarden het bijzonder op prijs stellen als u werkelijk probeert hen in hun eigen taal toe te spreken.

In Spanje overheerst het katholicisme als godsdienst. Sinds eind jaren 70 garandeert Spanje de vrijheid van godsdienst en verzekert de grondwet de relaties tussen de overheid en alle godsdiensten.

Spanje kent een sterke culturele uitstraling waar de inwoners ook veel waarde aan hechten. In Spanje wordt muziek erg belangrijk gevonden. Dit komt terug in gitaarmuziek en de bekende Flamenco dans, de dans van de zigeuners. Tijdens de nationale feestdagen en festivals die worden gehouden door het hele land staat muziek vaak centraal.
Erg bekend en onvergetelijk zijn de Spaanse fiesta’s. De meest fiesta’s zijn gebaseerd op de katholieke geloofsovertuigingen in Spanje. Tijdens de traditionele feesten zijn er parades, optredens, competities en veel meer. Een fiesta kan enkele dagen duren maar sommige gaan ook wel langer dan een week door. Als toerist in Spanje is dit de ideale manier om het land, de geschiedenis en haar cultuur te ontdekken terwijl u feestend kan genieten van de gastvrijheid van de Spanjaarden.
Een andere, enigszins omstreden traditie zijn de stierengevechten ( ook wel corridas genoemd) Er vinden jaarlijks ongeveer 13.000 stierengevechten plaats. Hierbij zien de Spanjaarden de corrida niet als een gevecht, maar als een artistieke uiting, waarbij de superioriteit van de mens over het dier wordt getoond.

Daarnaast is zowel bij de lokale bevolking als bij toeristen de Spaanse architectuur en kunst erg geliefd. Enkele bekende Spaanse kunstenaars zijn Gaudi, Pablo Picasso, Joan Miro en Salvador Dali.
Spanje kent een groot cultureel erfgoed door de diverse etnische groepen, die hun sporen in de loop der jaren hebben achtergelaten op o.a. de architectuur van de verschillende kerken en kathedralen. De hoofdstad Madrid werd in 1992 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Enkele bijzondere kunstschatten zijn te bezichtigen in musea, waaronder het Guggenheim in Bilboa en het El Prado-museum in Madrid.


Flora en Fauna

Door de grote variatie in klimaat, hoogte en bodemgesteldheid in Spanje kent het land een zeer gevarieerd flora- en faunaleven. Door de afscheiding van de Pyreneeën, ligt Spanje redelijk geïsoleerd van de rest van Europa. Hierdoor leven er veel endemische soorten in het land.

Het floraleven in Spanje is typisch mediterraan. Het fauna leven is gedeeltelijk Zuid-Europees maar heeft ook Afrikaanse invloeden zoals de kameleon en de Egyptische mangoest. De wolf, lynx, bruine beer, wilde kat en de zeldzame Spaanse steenbok leven nog steeds in Spanje. Jagen is verboden en daarnaast staat een groot aantal van deze dieren onder bescherming. Spanje beschikt over een rijk aantal vogelsoorten. De blauwe ekster, komt voor in midden –en zuid Spanje. Opmerkelijk is dat deze blauwe vogel naast Spanje verder alleen nog voorkomt in Portugal en China. Op verschillende plaatsen in Spanje komen de ooievaar en arend voor.

Een groot deel van Spanje, het noorden, bestaat uit loofbos met onder andere berken, beuken, eiken, essen, kastanjes en populieren. Naaldbossen zie je vooral in de hooggebergte van Spanje. De Spaanse hoogvlakte kent meer een steppeachtige flora met een vegetatie van steppegebieden, het Middellandse Zeegebied en het hooggebergte.


Geografie

Spanje beschikt over een zeer afwisselend landschap. In het noorden vindt u groene valleien, in Extremadura woestijnachtige gebieden en in Andalusië olijf- en appelboomgaarden. Maar ook prachtig is het palmenwoud van Eche, de  rijstvelden van de Levante en de vele rotskusten in Alicante.

Het land heeft een oppervlakte van 505.990 kilometer en ligt in Zuidwest-Europa.
Het land van Spanje bestaat uit veel bergen. Bijna driekwart van het land wordt in beslag genomen door een centrale hoogvlakte, ook wel de Meseta genoemd, met een hoogte tussen 600 en 1000 meter.


Geschiedenis

Aan verschillende aspecten is  het goed  te zien dat de eerste mensen al ruim  voor Christus in het gebied leefden dat nu Noord-Spanje is. Langzaam, rond 1000 voor Christus ontstond de Iberische cultuur; een samensmelting van Feniciërs, Grieken en Kelten. In deze periode kreeg de Spaanse kust de naam I-sjephan-im. Later is de oorspronkelijke naam España ontstaan.

De beruchte inquisitie vond in de 15de eeuw plaats: alle afwijkende meningen en godsdiensten werden verdreven en onderdrukt. De Spaanse koloniën werden gesticht toen Columbus Amerika ontdekte. In de jaren 1700 tot 1900 stonden oorlog, veroveringen en opstanden centraal.
Het opkomende socialisme werd onderdrukt door de komst van de dictator Franco in 1937. Gesteund door de kerk en het leger streefde Franco naar een herleving van katholiek Spanje. De bevolking leed onder zijn strakke dictatuur.
In 1975 stierf Franco en kwam de huidige koning Juan Carlos aan de macht. Spanje veranderde in een parlementaire democratie met scheiding tussen kerk en staat. De economie herstelde zich. Politieke onrust bleef bestaan door de strijd met de ETA. Tot op heden is het redelijk rustig in Spanje, al strijden de Basken en Catalanen nog steeds voor hun afhankelijkheid.


Klimaat

Het klimaat in Spanje varieert per regio.
Een typisch landklimaat is te vinden in het binnenland met droge warme zomers en strenge winters. Noord West Spanje en het noordelijke kustgebied aan de golf van Biskaje hebben een vochtig zeeklimaat. Dit zeeklimaat wijkt niet veel af van dat in Nederland.
De kust (de Costa Brava in het noorden tot Costa del Sol in het zuiden en de eilanden Mallorca, Ibiza en Menorca) wordt onder andere  gekenmerkt door een mediterraan klimaat waar vaak een krachtige wind staat en voor een verfrissende verkoeling zorgt.
Het uiterst zuidelijke deel van Spanje (met Cordoba en Madrid) verschilt enorm qua klimaat. Hoe dichter bij zee hoe warmer de winters en hoe kouder de zomers.

Juli is de heetste maand met temperaturen variërend tussen 16 en 32 graden Celsius maar in het mediterrane en zuidelijke punt van Spanje zijn uitschieters naar de 40 graden Celsius niet uitzonderlijk.
Januari is de koudste maand met temperaturen variërend tussen de 0 en respectievelijk 8 graden Celsius


Politiek/economie

Spanje is een constitutionele monarchie, met een koning als staatshoofd, Koning Juan Carlos I. Spanje staat traditioneel in de westerse wereld niet bepaald bekend als een economische grootmacht, maar sinds de jaren 60 eerder als vakantiebestemming. In vergelijking met andere Europese landen was Spanje lang een agrarisch land. Nog steeds is het land een belangrijke leverancier van agrarische producten. Spanje is hard door de economische crisis getroffen. De werkloosheid ligt ongekend hoog sinds de laatste 13 jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan de instorting van de Spaanse huizenmarkt.