Swaziland informatie

Landeninformatie Swaziland

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Swaziland heeft naar schatting 1.136.300 inwoners en is het op twee na kleinste land van het Zuidelijk Halfrond. De meeste inwoners van Swaziland zijn Swazi aangevuld met Zulu’s, Tsonga, Mozambiquanen en een handjevol Europeanen.

Swaziland is een arm land waar veel mensen onder de armoedegrens leven. Het merendeel van de bevolking werkt in de agrarische sector; 75 procent van de bevolking probeert zijn eigen stukje land te bewerken, wat met name door de langdurige droogte van de afgelopen jaren een probleem is. Daarnaast is 82 procent van de bevolking analfabeet. Deze zaken maken Swaziland niet geschikt voor het massatoerisme, maar zorgt er wel voor dat alle natuur mooi behouden blijft.


Cultuur

De officiële nationale taal in Swaziland is het SwiSwati, een Afrikaanse taal. Er wordt in Swaziland naast het SwiSwati ook op veel plaatsen Engels gesproken.

In Swaziland komen de volgende religies voor:
Zionistisch (40%), Rooms-Katholiek (20%), Islamitisch (10%). overige geloven; waaronder Joods, Anglicaans en Methoditisch (30%).

De vele Afrikaanse tradities zijn in Swaziland goed bewaard gebleven, evenals de eeuwenoude wooncultuur. Zeer centraal staat de verbondenheid met en loyaliteit aan de koning. De inwoners van Swaziland hebben niet veel geld waardoor er meer waarde wordt gehecht aan kleinere dingen, zoals groepsdansen en ceremonies voor de koning. De cultuur is een mix van de Europese en Afrikaanse tradities.
De twee belangrijkste ceremonies van Swaziland zijn de Incwala Ceremony (eerste fruit ceremonie) en Umhlanga (rietdans festival). Eind augustus of begin september, als het riet geoogst wordt, begint het Umhlanga. Umhlanga is de bekendste ceremonie van het land, maar Incwala is de belangrijkste en de meest heilige. Het eerste fruit feest wordt gehouden in december of januari op een datum die gekozen wordt door de astrologen aan de hand van de stand van de maan en de zon.


Flora en Fauna

Swaziland beschikt over een prachtige flora en fauna. Er bevinden zich vele natuurparken en wildreservaten met ongerepte natuur en dit maakt Swaziland goed geschikt om wild te spotten, zoals de zebra, giraffe, krokodil, nijlpaard en andere dieren. Eigenlijk is het wild een voortzetting van het wild uit Zuid-Afrika, aangezien Swaziland bijna geheel omringd wordt door dit land. Daarnaast heeft Swaziland zeer uiteenlopende, imponerende berglandschappen en authentieke Afrikaanse dorpjes. De landschappen zijn zeer afwisselend wat mede veroorzaakt is door een breuklijn in de aardkost, de rivieren hebben zich diep ingesneden en zorgen voor een mooie afwisseling tussen savannes en hoogvlakte. De kleine prooi- en roofdieren en het grote wild vindt u in de Savannes. De kleinere dieren als de reptielen en vogels verblijven vooral bij het water en land. Door intensieve mijnbouw heeft het dierenrijk een tegenslag gekend maar de roofbouw op de bodem is gestopt en het natuurlijke evenwicht begint zich weer te herstellen.

Geografie

Swaziland ligt in het zuiden van Afrika en grenst aan Zuid-Afrika en Mozambique. De hoofdstad van Swaziland is Mbabane. Mbabane is echter niet de grootste stad van Swaziland, dat is Manzini. De oppervlakte van Swaziland is naar schatting 17.363 vierkante kilometer. Dit maakt het land ongeveer half zo groot als Nederland.

Er zijn vier regio's die variëren van 400 tot 1800 meter hoogte. Te weten; Hoogveld, Middelveld, Laagveld en Lubombo.


Geschiedenis

Door archeologische vondsten kunnen we vaststellen dat Swaziland 10.000 jaar geleden al bewoond werd. De huidige bevolking van het land is hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit het gebied dat nu Maputo wordt genoemd, gelegen in Mozambique. Door oorlog en conflicten is het volk uit Maputo weggetrokken. Op hun weg naar het zuiden stuitte zij op het machtige Zulu-volk waardoor ze zich gedwongen zagen zich ten noorden van het Zulu-rijk te vestigen. Om zich te beschermen tegen de Zulu’s zocht het land vanaf de 19de eeuw bescherming bij de Britten en Zuid-Afrika. Van 1894 tot 1903 viel Swaziland onder Afrikaans bestuur en vanaf 1903 onder het bestuur van de Britten. Vanaf 1968 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen.
Swaziland is altijd een monarchie geweest. De naam Swaziland is afgeleid van de naam van de koning: Mswati.

Klimaat

Swaziland is gelegen op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen precies omgekeerd zijn met Nederland. In december tot en met maart is het zomerperiode en van juni tot augustus is het winter periode.
Het land heeft in de hoger gelegen gebieden (het westen) een gematigd savanneklimaat en in de lager gelegen gebieden (het oosten) gaat het klimaat over in een warm steppeklimaat. De gemiddelde dag temperatuur ligt tussen de 15 en 22 graden Celsius.

Van half oktober tot en met begin april is het regenseizoen en valt er meer regen dan in het rest van het jaar.


Politiek/economie

Swaziland is een absolute monarchie met aan hoofd sinds 1986 koning Mswati de derde. Per 2006 is er een nieuwe Grondwet in werking getreden maar heeft veel kritiek ontvangen. Dit omdat de wet nog steeds in laatste instantie de absolute macht aan de Koning laat wat niet aan de democratische eisen van een moderne rechtsstaat voldoet.

Het grootste deel van de economie is gebaseerd op de landbouw en de daarvan afgeleide agro-industrie. Daarnaast speelt de mijnbouw een grote rol. Hier wordt asbest, kolen en diamanten in beperkte maten gewonnen. Het toerisme is nog een beperkte sector maar heeft goede mogelijkheden voor groei.

Samen met Botswana, Lesotho, Namibië en Zuid-Afrika is Swaziland verenigd in een douane-unie. Het land is maarliefst voor 50% afhankelijk van de uit deze unie verkregen inkomsten. Ondanks dat Swaziland een redelijke economische groei ondergaat weegt dit niet op tegen de enorme bevolkingsgroei.