Ga goed voorbereid op reis

Vaccinaties & Gezondheid

Bescherming tegen ziekten

Wanneer je een verre reis gaat maken, is het belangrijk om jezelf en je reisgenoten zo goed mogelijk te beschermen tegen de verschillende ziekten die heersen in de (sub)tropen. Voor sommige van onze bestemmingen zijn vaccinaties aanbevolen of zelfs verplicht. Voor up-to-date informatie, deskundig advies, inentingen en malariapreventie kun je o.a. terecht bij:

Met dit advies kun je dan ook naar de GGD gaan voor de benodigde vaccinaties. Op de website van de GGD vind je een GGD bij jou in de buurt.

Voor een overzicht van bestemmingen en benodigde vaccinaties kun je terecht op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de richtlijnen uit voor vaccinaties en preventie bij reizigers.

Ook vind je uitgebreide reizigersadviezen en vaccinatieinformatie per land op de website van de Travel Clinic van het Havenziekenhuis.

Dengue 
Op diverse van onze bestemmingen is de dengue mug weer actief is. Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd en is een virusziekte (bron: LCR). Het virus wordt door een beet van een besmette mug overgedragen, niet van mens op mens. Muggen die dengue overbrengen zijn overdag actief. Daarom is het extra belangrijk om je overdag te beschermen tegen muggenbeten. Het risico van dengue is inherent aan het bezoeken van tropische landen. Door maatregelen te nemen (zoveel mogelijk bedekken van de huid en muggen werende middelen te gebruiken die DEET bevatten) kun je jezelf goed beschermen.

Dengue is niet nieuw. Vooral tijdens het regenseizoen kan de ziekte in de stedelijke gebieden epidemische proporties aannemen. Met name in Cambodja, Laos, Thailand, Vietnam en op de Filipijnen moet je alert zijn, maar in principe kan dengue voorkomen in alle landen in Centraal- en tropisch Zuid-Amerika, het Indisch subcontinent en Zuidoost Azië.

ZIKA virus
Het zika-virus is een flavi-virus dat zikakoorts veroorzaakt. Het virus wordt verspreid door de aedesmuggen. De zikakoorts is een milde ziekte waar geen behandeling voor is. Het virus is niet bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.

De muggen zijn vooral overdag actief.

FOX adviseert haar reizigers het volgende:

  • Voor reizigers naar deze gebieden wordt geadviseerd met name overdag goede antimuggenmaatregelen te nemen: Dragen van bedekkende kleding en o.a. insmeren met Deet. Informatie via GGD en/of Reisdokter bij FOX.
  • Er zijn recent aanwijzingen dat een zika-virusinfectie, opgelopen tijdens de zwangerschap mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind, maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond en wordt onderzocht.
  • Veiligheidshalve adviseert RIVM (http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus) alle reizigers, incl. zwangere vrouwen, naar deze gebieden extra anti-muggenmaatregelen te nemen.
    Indien vanuit de ANVR en/of het ministerie van Buitenlandse Zaken andere richtlijnen komen zal FOX daarover persoonlijk contact opnemen met haar reizigers.

Legionella
Legionella microbe komt overal in kleine aantallen voor. Overheden nemen ten behoeve van de gezondheid maatregelen om deze, en andere, infectieziektes, te bestrijden en te voorkomen. Op internationaal niveau wordt er een protocol toegepast met maatregelen die getroffen dienen te worden op het moment dat het Europese meldingscentrum bericht over een mogelijke besmetting in een hotel en/of ander type accommodatie.

Via de website http://www.legionella.nl vind je tips met betrekking tot persoonlijke preventie

Duurzaam toerisme

Toerisme in harmonie met natuur, milieu, lokale bevolking en cultuur is voor FOX een belangrijk onderwerp! 

 

Duurzaam toerisme

De reisdokter

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen is een arts aanwezig om je informatie te geven over gezondheid en vaccinaties. Wij bieden je tevens de mogelijkheid tot een consult. Je krijgt dan ter plekke de benodigde inentingen.