Duitsland
De traditionele Duitse keuken is zeer gevarieerd en staat over de hele wereld bekend om zijn hartige en smaakvolle gerechten. De basis van de meeste maaltijden bestaat uit vlees of vis met aardappelen en groenten. Elke deelstaat van Duitsland heeft weer zijn eigen typische gerechten en invloeden. Bovendien wordt er veel gebruikgemaakt van seizoensgebonden en lokale producten. Brood is ook een groot onderdeel van de Duitse keuken. Duitsers staan bekend om hun hoge kwaliteit en uitgebreide selectie brood.
Voor het ontbijt eten Duitsers vaak vers brood met beleg, zoals kaas of vlees en soms ook met een hardgekookt eitje en sla. De lunch is vaak wat uitgebreider dan in Nederland en is de belangrijkste maaltijd van de dag. De lunch is vaak een warme maaltijd en bestaat uit een voor- en hoofdgerecht. Ook het avondeten is vaak een warme maaltijd, maar kan ook bestaan uit alleen brood met verschillende soorten beleg en sla met komkommer.
Het mag gezegd worden dat de aardappel heilig is in Duitsland. Duitsers eten aardappelen op allerlei manieren. Zo heb je de bekende Kartoffelsalat (aardappelsalade), maar ook reibekuchen (soort rösti-achtige aardappelkoekjes) en Kartoffelsuppe (aardappelsoep met prei, ui en spek). Ook komt brood in allerlei soorten en maten voor. In Duitse bakkerijen vind je een enorme variatie aan brood en broodjes. Kaiserbroodjes zijn erg populair. De Brezel, of pretzel, mag niet ongenoemd blijven. Het typische Duits broodje is herkenbaar aan zijn unieke knoopvorm. Brezels worden vaak besprenkeld met zout, maar eet je tegenwoordig op allerlei manieren.
Zeg je Duitsland, dan zeg je worsten! Een van de meest iconische gerechten uit Duitsland is ongetwijfeld de Bratwurst (braadworst). Elke regio heeft zijn eigen variant van de bekende worst. Bratwurst wordt vaak geserveerd met zuurkool (sauerkraut) of aardappelsalade en mosterd. Ook currywurst is populair, vooral in Berlijn. Deze worst wordt in stukjes gesneden en overgoten met curry-tomatensaus, soms vergezeld door friet. Een andere bekende worst is Weißwurst, een witte worst gemaakt van fijngehakt kalfsvlees en kruiden. Deze worst wordt voornamelijk in de deelstaat Beieren gegeten.
Een van de meest geliefde gerechten in Duitsland is de schnitzel. Een schnitzel wordt meestal vergezeld door aardappelpuree en gekookte groenten, of frietjes, plus een frisse salade. Andere typische Duitse gerechten zijn Flammkuchen (soort dunne pizza met zure room, uit en spekjes), spätzle (soort kleine pasta, vaak bedekt met gesmolten kaas), Sauerbraten (traditionele stoofpot van mals rundvlees, ingelegd in azijn, wijn en kruiden), Eisbein (malse, gekookte varkensschenkel met zuurkool en erwtenpuree) en Zwiebelkuchen (hartige uientaart). Ook visgerechten zijn in Duitsland populair. In het noorden zijn Fischbrötchen (visbroodjes) en gerookte haring geliefd. In het zuiden eten ze vaak zoetwatervis, zoals karper en forel.
Zoetekauwen halen in Duitsland hun hart op. Enkele bekende Duitse zoetigheden zijn apfelstrudel (Duitse appeltaart gevuld met appels, rozijnen en kaneel), Schwarzwälder Kirschtorte (luchtige chocoladecake met zoete kersen, slagroom en kersenlikeur) en Rote Grütze (klassieke dessertpudding gemaakt van rood fruit).
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen probleem met het vinden van vega(n) eten in Duitsland. Duitsers houden erg van vlees en vis, maar zijn zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je vaak een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
In Duitsland vind je alle soorten drankjes, van de bekende frisdranken tot koffie en thee. In veel steden vind je traditionele koffiehuizen, waar je koffie vergezelt met een stuk Duits gebak.
Het meest gedronken alcoholische drankje in Duitsland is natuurlijk bier. Duitsland staat wereldwijd bekend om zijn bier. Talloze bierbrouwerijen, grote en lokale, dragen bij aan de rijke biercultuur. Ook wijn wordt veel gedronken in Duitsland. Riesling is de bekendste. Wat sterke drank betreft, kom je uit bij schnapps: sterke alcoholische drank gemaakt van fruit en kruiden. Vaak wordt er na het eten een shotje schnapps gedronken om de stevige maaltijd te verteren. Een aantal geliefde schnapps-smaken zijn peer, kers en perzik.
Drinkwater
Het kraanwater in Duitsland is veilig om te drinken.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 3,- tot € 7,-
Lunch: € 8,- tot € 12,-
Diner: € 15,- tot € 25,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Frankrijk
De Franse keuken is erg gevarieerd en wereldwijd bekend. Elke regio in Frankrijk heeft dan ook zijn lokale specialiteiten en specifieke streekgerechten. Ze houden van veel en lekker eten.
De Fransen eten drie tot vier keer per dag. Het ontbijt bestaat typisch uit een stokbrood met boter en jam of een croissant en een kop koffie met melk. Lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het bestaat net als het avondeten uit een koud voorgerecht, salade of soep en een warm hoofdgerecht, meestal een vlees- of visschotel met aardappelen, frietjes of groenten. Na de maaltijd worden er, je raadt het al, Franse kaasjes gegeten. Hierna meestal nog een desert na, zoals een stukje taart of chocolademousse, tarte tatin (appeltaart op zijn kop), crèpes of crème brulee. Om af te sluiten wordt er een sterke bak koffie gezet.
Traditionele Franse gerechten zijn ons in Nederland niet onbekend, maar smaken uiteraard nog beter in Frankrijk. Bestel bijvoorbeeld als tussendoortje de populaire Franse tosti: croque-monsieur of croque-madame. Een andere echte klassieker is de coq au vin, haan in rode wijn, geserveerd met gebakken aardappeltjes, krieltjes of soms aardappelpuree.
Typisch uit Zuid-Frankrijk is ratatouille, een gerecht van gestoofde groenten, meestal courgette, paprika, ui en tomaten. Het wordt geserveerd samen met een stukje vlees en aardappels of stokbrood. De smaak van ratatouille is geheel afhankelijk van in welke regio je je op dat moment bevindt. Uit Bourgogne komt de authentieke stoofpot boeuf Bourguignon. Het stoven van het rundvlees in rode wijn duurt een tijdje, maar het is het wachten zeker waard. Er worden uien, paddestoelen en kruiden aan toegevoegd en smullen maar.
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten in Frankrijk. Fransen houden van vlees en vis, maar het is een westers land en zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je altijd een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
In Frankrijk vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Een café au lait, koffie met warme melk, wordt voornamelijk door de Fransen in de ochtend bij het ontbijt gedronken. Hoe later op de dag, des te sterker de koffie wordt. Un café, een klein kopje sterke koffie ofwel espresso kost circa € 2,-.
Frankrijk is hét klassieke wijnland van de wereld. Denk maar aan de bekende wijngebieden Bourdeaux, Bourgogne, Champagne, Loire en Rhône en de bekende druivenrassen cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah, chardonnay, chenin blanc, sauvignon blanch en viognier. Ambachtelijk gebrouwen bieren zijn ook in opkomst. Vooral in het oosten en noorden van Frankrijk kun je typische Franse bieren proeven.
Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of wanneer er een bordje bij een kraan met de tekst Eau non potable staat, drink dan water uit flessen, die overal verkrijgbaar zijn.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 10,- tot € 35,-
Lunch: € 25,- tot € 75,-
Diner: € 35,- tot € 100,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Luxemburg
De traditionele Luxemburgse keuken is een boerenkeuken, die zeer gevarieerd en sterk beïnvloed is door de Franse en Duitse keuken. De basis van een warme maaltijd is vaak varkensvlees, riviervis of wild met aardappelen en groenten. Veel gebruikte groenten zijn knoflook, ui, wortels en selderij. Soep, brood en zachte kazen worden ook veel gegeten. En diverse gerechten worden bereid met (zure) room. Naast de smaakvolle traditionele keuken, staat Luxemburg ook bekend om de culinaire hoogstandjes, voornamelijk in Luxemburg-stad. Er zijn hier veel restaurants met een Michelin-ster.
Het nationale gerecht van Luxemburg is judd mat gaardebounen. Deze zomerschotel bestaat uit een halsstuk van varken met verse tuinbonen en bonenkruid. Andere typische traditionele Luxemburgse gerechten zijn: bouneschlupp (groene bonensoep met ham of spek), fierkelsjhelli (speenvarken in gelei) en huesenziwwi (gemarineerde stukken haas gekookt met wijn en ui in een dikke saus van hazen- of kalfsbloed, rode wijn en cognac). Andere populaire soepen zijn brandnetelsoep en aardappelsoep. Populaire visgerechten zijn onder andere F’rell am Reisleck (forel in rieslingsaus) en hiecht mit kraïderzooss (snoek in groene saus). Verder houden ze ook van mosselen en rivierkreeftjes. Dun gesneden Ardennerham met (stok)brood en aardappelballetjes (gromperekniddelen) worden vaak als aperitief gegeten. De maaltijd wordt vaak afgesloten met gebak en koffie.
Bij straatkraampjes koop je smaakvolle tussendoortjes zoals thuringer (de Luxemburgse variant op de Duitse braadworst, maar dan kruidig) en gromper keeschelce (aardappelpannenkoeken met gesnipperde ui en peterselie).
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten in Luxemburg. Luxemburgers houden van vlees en vis, maar zijn zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je altijd een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
In Luxemburg vind je alle soorten drankjes, van de bekende frisdranken tot smoothies en fruitsappen. Wijn en bier zijn populair. Langs de Moezel worden wijndruiven verbouwd waar frisse en fruitige wijnen van gemaakt worden. Zoals Riesling, wat bij veel gerechten gedronken wordt. Er is ook een ruime keus aan Luxemburgse gedistilleerde dranken van onder andere pruimen, peren en kersen. Maaltijden worden vaak afgesloten met een glaasje mirabelle (pruimenjenever).
Drinkwater
Het kraanwater in Luxemburg is veilig om te drinken.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 5,- tot € 10,-
Lunch: € 10,- tot € 20,-
Diner: € 20,- tot € 40,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
België
Bourgondisch en veelzijdig, dat is de traditionele Belgische keuken. Er wordt graag gebruikgemaakt van regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Smaakmakers zijn vaak nootmuskaat, kaneel, peper, gember, laurier, bieslook, peterselie, tijm, salie en saffraan. De aardappel komt in allerlei vormen in bijna elk gerecht voor. Ook witlof zie je in veel gerechten. Er wordt veel vlees, wild, vis en schelpdieren gegeten, waaronder mosselen, paling, ham en worsten. En hoe kunnen de bekende Belgische frieten ongenoemd blijven?
Een van de nationale gerechten van België is moules-frites: mosselen met friet. Andere nationale gerechten zijn Waterzooi (gevogelte- of visstoofpot), stoofvlees en paling in ‘t groen (zoetwater paling in een groene saus). Soepen worden ook veel gegeten. Een bijzondere soep is truleye: koude soep met verbrokkelde peperkoek. Er is ook een warme variant met bier, suiker, boter en nootmuskaat.
Voor de zoetekauw zijn er uiteraard de welbekende Brusselse en Luikse wafels. Daarnaast staat België bekend om de Belgische chocolade, met name de pralines.
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten in België. Belgen houden van vlees en vis, maar zijn zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je altijd een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
In België vind je alle soorten drankjes, van de bekende frisdranken tot koffie en thee.
Het meest gedronken drankje is bier. België staat bovendien bekend om zijn bier. Er worden in het land meer dan duizend soorten bier gebrouwen. Van de grote merken (Jupiler en Stella Artois) tot kleintjes, zoals trappistenbier. Het laatste kun je niet via de handel of in een kroeg krijgen. Je haalt het direct bij de monniken zelf (op reservering), die slechts 60.000 kratten per jaar produceren.
Drinkwater
Het kraanwater in België is veilig om te drinken.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 5,- tot € 10,-
Lunch: € 12,- tot € 15,-
Diner: € 20,- tot € 30,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.