kroatie_dalmatie_adriatsche-zee_strand_kajak_zeekajak_logoKroatie

Het beste Kroatië 11-tal aller tijden

De kustlijn van Kroatië strekt zich uit over 5800 kilometer en is bestippeld met een parelsnoer van maar liefst 1244 eilanden die baden in de mediterrane zon. Een land geliefd door de Romeinen, begeerd door de Ottomanen en cultureel opgebloeid onder het Habsburgse rijk.

  1. Home
  2. Het beste Kroatië 11-tal aller tijden
Onze reisspecialisten stelden het beste elftal van Kroatië samen, met een vleugje Oostenrijkse elegantie en een toefje Italiaanse charme. 

Duurzamer op rondreis in Kroatië

Dit land zet met de toerismewet de toon op het gebied van duurzaam toerisme, die tot doel heeft om een aangenamer verblijf voor toeristen te realiseren en daarbij ook de levenskwaliteit voor de lokale bevolking op toeristische bestemmingen te verbeteren. 

1. Istrië - ‘Terra Magica’

kroatie_istrie_pula_romeins-amfitheater-arena_shutterstock_422705764
De Romeinen wisten het groene Istrië, dat grenst aan Slovenië helemaal in het noorden van Kroatië, wel te waarderen. Nog steeds ademt het magische schiereiland een zuchtje Italië, niet in de laatste plaats om de wijn- en olijfgaarden. Op culinair gebied kun je het niet beter treffen. Bij chef-koks is het hartvormige schiereiland bekend om een zeldzame lekkernij: de witte truffel. 

Poreč aan de westkust kent zijn oorsprong uit de Romeinse tijd. De Romeinen hadden het goed bekeken: ze kwamen niet om te werken, maar om er een goddelijke vakantie door te brengen. 

Het Romeinse erfgoed is nog goed zichtbaar in Pula. Het ovalen Romeinse Amfitheater, ook wel simpelweg Arena genoemd, is ruim 2000 jaar oud en is nog steeds in gebruik voor optredens. De promenade en de tarijke wandel- en fietsroutes in en om de stad nodigen uit tot een actieve verkenning. Ook de Adriatische Zee biedt volop sportieve uitdagingen: van kajakken, surfen en snorkelen tot duiken en zwemmen. Ook koffieliefhebbers komen aan hun trekken: Pula staat namelijk bekend om haar koffiehuiscultuur. 

Even boven Pula strekt zich de de Brijuni eilandengroep uit. Deze archipel is bekend geworden als zomerresidentie van de Joegoslavische president Tito. Hij ontving er vele staatshoofden zoals Fidel Castro, liet er een dierentuin aanleggen en riep de eilandengroep uit tot een nationaal park. Stap in een treintje voor een rondrit en bezoek de ruïnes van een Romeinse villa, het archeologisch museum en neem vooral een kijkje in het safaripark. 

Opatija, helemaal in het zuidoosten van Istrië, roept Habsburgse elegantie op. Het kuuroord was in de 19e eeuw een geliefde vakantieretraite voor de Weense elite. De vele belle époque-villa’s omgeven door parken en tuinen, zijn een herinnering aan deze bloeiperiode. De 12 kilometerlange Lungomare wandelpomenade loopt langs de kust en geeft een voyeuristisch zicht op de vele belle époque-villa’s omgeven door parken en tuinen. Vanaf de boulevard kijk je uit over de zee en de kustlijn en Rijeka, dat precies in ‘de oksel’ van het boemerangvormige land ligt. Het sculptuur van het meisje met de zeemeeuw naast de Lungomare-promenade is de trots en hét symbool van Opatija en een populaire plek om je te vereeuwigen met de eilanden Cres en Krk 

2. Krk – ‘Het Gouden Eiland’

kroatie_krk-eiland_vrbnik_vakantie-kvarner-eilanden_aanzicht-stad_zee_rots_shutterstock
Moeder Natuur heeft niet zuinig met haar toverstokje rondgezwaaid voor de langgerekte kustlijn van Kroatië: de eilandenpracht is ongekend. Even onder Istrië ligt het grootste eiland van Kroatië, Krk, dat deel uitmaakt van de Kvarnerbaai. Het staat bekend om de witte zlatina-wijn, de bergnatuur, charmante kustplaatsen, het Romeinse en Venetiaanse erfgoed en natuurlijk heerlijke stranden zoals Stara Baska. 

Krk, dat met een brug verbonden is met het vasteland, is een geliefde uitvalsbasis voor een dagtochtje naar het rustige eiland Cres, een van de laatste leefgebieden van de vale gier in Kroatië

Het eiland Rab onderscheidt zich van de andere Kroatische eilanden door de parelwitte stranden. De gelijknamige hoofdstad is een publiekslieveling en de ruim 100 km aan fietspaden die voeren langs bossen en baaitjes nodigen uit tot een ontspannen ritje.

En wat te denken van Losinj? De vele bewegwijzerde wandel- en fietspaden gidsen je langs natuurschoon en door historische stadjes.
 

3. Nationaal Park Plitvicemeren

kroatie_plitvicemeren-nationaal-park_waterval_wandelpad_toeristen_shutterstock_1719978484.jpg
De Plitvicemeren zijn wereldberoemd en liggen landinwaarts. Dit oudste beschermde natuurpark van Kroatië is drie keer zo groot als de Biesbosch en naast de watervallen en meren herbergt het ook diepe bossen en vele diersoorten, zelfs beren. De bewegwijzerde wandelroutes met verschillende lengte en duur lopen door de beschermde natuur.  

Kenmerkend zijn de kalksteenformaties, grotten en ondergrondse rivieren, die door de eeuwen heen zijn gevormd. Het park bestaat uit zestien turquoise meren die verbonden zijn door talloze watervallen en stromen, waarvan sommige indrukwekkende hoogtes bereiken zoals 78 meter hoge Veliki Slap (de Grote Waterval). Samen met de Sastavci-watervallen vormt dit schouwspel een meditatieve waterballetvoorstelling. Naast de spectaculaire landschappen herbergen de Plitvicemeren ook een divers scala aan planten- en diersoorten, waaronder zeldzame vogels, vissen en zelfs beren.

Om bezoekers in staat te stellen de meren en watervallen van dichtbij te ervaren, zijn er houten loopbruggen aangelegd die door het hele park slingeren en zorgen voor adembenemende uitzichten op het kristalheldere water en de frisgroene omgeving.

En ja, het is vooral in de zomermaanden een druk bezocht park en vooral op de ‘catwalk’ is het dan schuifelen, maar overal zijn in het park rustige hoekjes waar je in alle rust de wonderbaarlijke natuur. Zwemmen is helaas niet toegestaan.

4. Het zeeorgel van Zadar

kroatie_zadar_zadar_oude-stad_shutterstock_1154683207
Als we verder afzakken naar de Dalmatische kust, komen we aan in de studentikoze stad Zadar aan de kristalheldere Adriatische Zee. Het historische deel heeft stadsmuren en wachttorens en ligt op een schiereiland, dat via een brug verbonden is met het moderne gedeelte van de stad.

Op een zomeravond zijn de brede traptrede aan de havenkade een populaire verzamelplaats om de zon onder te zien gaan. In de traptreden van de kade liggen diverse buizen met openingen van verschillende afmetingen. De getijden en golven bespelen de buizen en ieder geluid dat uit dit zeeorgel komt is daardoor uniek. Samen met de ondergaande zon vormt dit een romantische setting.

Plof in de oude binnenstad neer en ga eens uiteten in een ‘konoba’. Een konoba kan je wel een beetje vergelijken met Griekse taveerne, compleet met een lokale kaart, oude styling en leuke prijzen. De vis is altijd vers en verkrijgbaar in talloze varianten. En nergens anders krijg je op elk tijdstip van de dag zulke grote pizza’s geserveerd. Ook voor een goed lokaal biertje of wijntje zit je hier goed.

De beroemdste inwoner van Zadar is met stip Luka Modrić. Deze Kroaat groeide als oorlogsvluchteling begin jaren negentig op in Zadar. Hij was de allerkleinste en dunste speler op het plaatselijke trapveldje, maar werd in 2018 verkozen tot de allergrootste voetballer van de wereld. 

5. Šibenik en de ‘Mozart van het Basketbal’

kroatie_dalmatie_sibenik_oude-stenen-stad_berg_bomen_blauwe-lucht_shutterstock
Verder stuk zuidelijker ligt de oudste stad van Kroatië: Šibenik. De St. Jacobskathedraal is hier dé trekpleister. Vanaf het St. Michaelsfort, gelegen op de heuvel boven de stad, heb je een weids uitzicht over de stad en de kustlijn met de vele eilandjes.

Het tegen een heuvel gebouwde Šibenik is ook de geboortestad van Dražen Petrović: dé populairste Kroatische sportman aller tijden. Deze basketbalspeler won vlak voor het uiteenvallen van Joegoslavië de wereldtitel met het nationale basketbalteam en hij brak als een van de eerste Europeanen door in de NBA. Zijn leven werd in 1993 abrupt beëindigd na een verkeersongeval. De muurschildering en herdenkingsruimte in Šibenik en een museum in Zagreb gewijd aan zijn leven houden de herinnering aan de Michael Jordan van Kroatië levend. Meer weten over deze basketbalvirtuoos? De documentaire Once Brothers beschrijft de vriendschap tussen Dražen Petrović en de Servische basketbalspeler Vlade Divac, die door de Joegoslavische oorlog zwaar op de proef wordt gesteld.

Een leuk uitstapje vanuit Šibenik is naar het dorp Zablace, een fort in zee waar je heerlijk kan wandelen en zwemmen.

6. Nationaal Park Kornati

kroatie_dalmatie_kornati-nationaal-park_archipel_eiland_adriatische-zee_shutterstock
Zadar en Šibenik zijn twee belangrijke vertrekpunten voor een boottocht naar deze archipel die bestaat uit 89 onbewoonde eilanden en riffen. Het park is bekend vanwege de hoge kliffen en is een van de meest grillige eilandengroepen in de Adriatische Zee. 

Een groot deel van de schoonheid van Kornati ligt onder de waterlijn. Vergeet bij het maken van een boottocht langs de verschillende eilandjes niet je snorkeluitrusting mee te nemen. Het park herbergt een prachtig onderwaterleven met kleurrijke koralen, vissen en zeeschildpadden. 

Voor alle vissen op het droge: Kornati heeft ook een rijke culturele geschiedenis. Er zijn overblijfselen van oude nederzettingen, grafheuvels en stenen muren die teruggaan tot de prehistorie. Ook de wandelroutes door de ongerepte natuur, langs rotsachtige kustlijnen en door geurige mediterrane vegetatie nodigen uit tot een bezoek Kornati.
 

7. Nationaal Park Krka

kroatie_nationaal-park-krka_krka-watervallen_persoon_vrouw_rotsen_shutterstock_1340870078
Dit park (spreek uit: krr-kuh) ligt 15 kilometer landinwaarts van de kustplaats Šibenik en is wereldberoemd om zijn onvergelijkbare watervallen die in terrassen over een groot gebied stromen en worden gevoed door de gelijknamige rivier de Krka. 

Het smaragdgroene water glanst op een bijna buitenaards mooie manier in de zon. Over de goed onderhouden wandelpaden die variëren in moeilijkheidsgraad loop je gemakkelijk in een paar uurtjes door het park. Elke wandelroute heeft zijn hoogtepunten en brengt je ook langs schitterende uitkijkpunten.

De Skradinski Buk is de grootste waterval van het park: 100 meter breed en 42 meter hoog. Het water baant zich over een lengte van 400 meter in 17 etappes trapsgewijs een weg over de kalkstenen rotsen naar beneden. Tussen de watervallen en de Roski Buk-waterval ligt een eilandje met daarop het 14e-eeuwse Visovac-klooster, een kerk en een museum.

Waar je vroeger nog mocht zwemmen bij deze watervallen, is dit sinds 2021 helaas niet meer toegestaan om de natuur te beschermen.

Het park is vanuit verschillende punten te betreden. De leukste entree is met de boot vanaf Skradin. 
 

8. Steegjesdoolhof Split

kroatie_dalmatie_split_paleis-van-diocletianus_romeins_shutterstock_1050541637
Split staat vooral bekend om het deels gerestaureerde paleis van de Romeinse keizer Diocletianus uit de 4e eeuw. Dit is een van de grootste paleizen van het Romeinse rijk en vooral indrukwekkend vanwege de vier enorme toegangspoorten en de uitkijktorens die de grote afmetingen van het gebouw onderstrepen. Traditionele klapa-zangers vertonen hun a capella zangkunsten bij het paleis. De hoge Gouden Poort geeft toegang tot het oude stadscentrum. Hier staat het standbeeld van de 10e-eeuwse bisschop Gregorius van Nin. Het verhaal gaat dat het wrijven over zijn grote teen geluk zou brengen. Neem dus maar het zekere voor het onzekere.

Een stadstour met gids is in Split echt een aanrader omdat je zo de logica van de stad leert kennen. Binnen de stadmuren gebeurt het allemaal. Beklim de toren voor een mooi uitzicht en daal af in de ondergrondse kelder terug in de rijke geschiedenis.

Split is bijzonder populair onder jongeren die zich prima vermaken in de fancy barretjes en uitgaansgelegenheden. De haven van Split een populair vertrekpunt voor een bezoek aan grote eilanden zoals Hvar en Brac en het natuurpark Marjan. Voetballiefhebbers opgelet: in het centrum van Split ligt het schelpachtige stadion van Hajduk Split.

Nog een leuk sportfeitje. Ken je de tennisser Goran Ivanišević nog? Hij was de Kroatische Richard Krajicek, alleen lukte het hem maar niet om Wimbledon te winnen. In 2001 probeerde de linkshandige 'hardhitter' het in zijn nadagen als nummer 125 van de wereld nog een keer met behulp van een wildcard en...  won alsnog het meest fameuze grastoernooi. Goran Ivanišević komt uit Split en was lange tijd de coach van Novak Djokovic.

9. Het piratennest Omiš

kroatie_dalmatie_omis_cetina-rivier_kajak_vrouw_kloof_shutterstock_707887594
Omiš is ook zo’n bijzondere plaats aan de Adriatische kust, in het zuiden van Dalmatië. Het ligt aan de monding van de Cetina rivier en was in de 13e en 14e eeuw piratenbolwerk. 

Op 5 kilometer van Omiš vind je een bijzonder uitkijkpunt bij het standbeeld van de jonge vrouw Mila Gojsalic, een nationale held die volgens de legende in de 17e eeuw haar leven gaf om de stad te beschermen tegen het Ottomaanse leger. 

Ben je avontuurlijk ingesteld? Voor verschillende watersporten zoals raften, maar ook ziplinen, hikes en klimmen is de Cetinakloof de ideale locatie. 
 

10. De zoutpannen van Ston

kroatie_dalmatie_ston_zoutpannen_peljesac-schiereiland_shutterstock_1090012967
Het pittoreske middeleeuwse Ston, dat bekend staat om haar zoutpannen, heeft een bijzondere geschiedenis. Dit natuurlijke mineraal was lange tijd zo kostbaar dat besloten werd een maar liefst 7 kilometer lange ommuring met 41 torens en 6 forten te bouwen, dat zich uitstrekte tot ver achter de omringende heuvellandschappen. 

Achter de muren, die nooit werden beslecht, wordt door de lokale bevolking tot op de dag van vandaag in de lagune zout gewonnen, net als mosselen en oesters. De uitstekende wijnen die die in Ston worden geproduceerd staan garant voor een soepele afdronk.

11. Dubrovnik

kroatie_dalmatie_dubrovnik_kabelbaan_shutterstock_1193445691
We zijn helemaal in het zuiden van de lange Adriatische kustlijn beland. Het populaire Dubrovnik is in vele opzichten een bijzonder stukje Kroatië. 

Na het uiteenvallen van Joegoslavië werd het schiereiland waar Dubrovnik aan ligt betwist gebied. Door Bosnië-Herzegovina toegang te geven tot de zee werd Dubrovnik en een deel van de kust afgesneden van de rest van het land. De 2,2 kilometerlange Pelješac-brug bracht daar in 2022 verandering door de meest zuidelijke kuststrook met de rest van het land te verbinden. 

In de oude stad trekken de middeleeuwse stadsmuren, de met terracotta daken bedekte gebouwen, de smalle geplaveide straatjes vol met boetieks, ontelbare restaurants en cafés en de architectonische hoogstandjes zoals de stadspoort Pile en de gotische kathedraal vele bezoekers. De adembenemende uitzichten vanaf de stadsmuren en de kabelbaan naar de top van de Srđ-heuvel zijn onvergetelijk. Dubrovnik is een cultureel juweeltje en een populaire bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur en mediterrane charme.

Dubrovnik is bovendien dé filmlocatie van King’s Landing, hoofdstad van Westeros uit Game of Thrones

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie