Advies van de Reisdokter.
Officieël is geen enkele vaccinatie verplicht, maar vaccinaties voor DTP en Hepatitis A en B worden aangeraden. Wij raden je aan om goede anti-muggenolie mee te nemen.
In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.
Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.
LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
Om uitdroging te voorkomen kan je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.
Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op jouw reis noodzakelijk zijn. Je kan de Reisdokter op deze dag ook consulteren: je krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria.
Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.
Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.
Maleisië heeft een goed ontwikkeld systeem van gezondheidszorg. Het is één van de gezondste landen van Zuid-Oost Azië, maar zoals op alle tropische bestemmingen moet je ook hier voorzichtig zijn.
Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, blijf niet te lang in de felle zon en draag lichte en luchtige kleding. In de meeste grote steden krijg je de beste hulp bij 'Medical Centres'. Zelfs in de kleinere plaatsen vind je vaak privé-klinieken. Apotheken met Westerse en Chinese medicijnen zijn vooral te vinden in warenhuizen en supermarkten. De meeste internationale hotels hebben (in geval van) afspraken met een arts en een eigen drogisterij.
Maleisië is een heel schoon land, de gezondheidszorg is er goed geregeld en het meest voorkomende probleem blijkt in de praktijk alleen buikloop te zijn. Een aantal andere voedingsmiddelen, waar je extra voorzichtig mee moet zijn: schaal- en schelpdieren, rauw vlees, geschild fruit en IJS!!
De wettelijke regels voor hygiëne bij de bereiding van voedsel zijn streng en je kan dan ook zelfs uit eetstalletjes goed en veilig eten.
In de hotels waar u met FOX logeert is airconditioning aanwezig. Deze voorkomt tevens dat je veel last zult hebben van muggen of insecten.
Aan de kust van Batu Ferringhi op Penang komen kwallen voor die het soms onmogelijk maken om te zwemmen. De hoeveelheid verschilt per jaargetijde, maar hou de waarschuwingsborden in de gaten, want van de kwallensteken kan men soms nog wel een behoorlijke tijd last hebben.
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.
Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier kan je allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie.