Praktische informatie Maleisië

Praktische info Maleisië

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Soorten accommodaties zijn er in Maleisië in overvloed. Van eenvoudige hostels tot de meest luxueuze hotels en resorts. Ook eco resorts, zoals bijv. het Mutiara Taman Negara en Langkawi.

Bij FOX verblijft in comfortabele, veelal viersterren hotels, met een centrale ligging. Ook beschikken de meeste hotels over gratis WiFi.

Beste reistijd

Heel Maleisië is het hele jaar door goed te bereizen. Het tropische klimaat zorgt voor heerlijke temperaturen in Maleisië, tussen de 25 en 30 graden. In de bergen is de temperatuur iets lager.

Er zijn twee verschillende regenseizoenen, de noordoost moesson en de zuidwest moesson. Vanaf november tot en met maart waait de noordoost moesson over, dit zorgt voor regenval aan de oostkust en een onstuimige zee. De meeste hotels aan de oostkust en op de eilanden zijn dan ook gesloten. De zuidwest moesson, van mei tot en met oktober, brengt droger weer met zich mee, alleen kan je toch wel af en toe een bui verwachten. De temperatuur stijgt in de loop van de middag, waarna meestal een flinke bui zorgt voor verfrissing en een koelere avond.

Op Borneo regent het het meest in de maanden december tot en met februari. Veelal valt de regen aan het einde van de middag of in de avond/nacht.


Elektriciteit

De stroomsterkte in Maleisië is 220-240 volt en men gebruikt stekkers met drie pennen, maar tegenwoordig ook steeds vaker met 2 pennen. Om de de accu's van jouw (video) fotocamera en telefoon in de hotels op te laden raden wij je aan een “wereldstekker” mee te nemen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Eten in Maleisië is goed en goedkoop. Vanwege de verschillende culturen, vind je een diversiteit aan maaltijden. De Hawker Stalls, eetstalletjes, zijn erg populair en bieden lekker en goedkoop eten. Waar je in veel Oosterse landen beter niet op straat kunt eten, kan dat van deze stalletjes wel. Daarnaast zie je veel lokale restaurants, compleet met plastic meubilair en tl-verlichting.

Natuurlijk kan je in de grote steden ook in de luxere restaurants terecht, maar daar liggen uiteraard de prijzen een stuk hoger. De Maleise keuken biedt o.a.: veel rijst, noedels, kip, vlees (geen varkensvlees) en vis, wat allemaal klaargemaakt wordt met groenten in een sausje (bijvoorbeeld zoet/zuur, curry, gember). De Chinese keuken vind je minder bij de eetstalletjes, maar meer in de restaurants. Tenslotte heeft ook de Indiase keuken lekkere maaltijden te bieden. Vooral de Roti Canai, dunne pannekoek met kerriesaus, is een geliefd ontbijt in Maleisië.

Vanwege het Islamitisch geloof wordt aan de oostkust en dus ook in Kota Bharu geen alcohol geschonken. Sommige hotels hebben voor toeristen een aparte bar, waar wel alcohol, zoals bijv. geïmporteerde bieren, verkrijgbaar zijn. Wijn komt veel vanuit Australië.

Thee is een geliefde drank, vooral onder de Chinezen. Koffie is overal te krijgen, maar smaakt vaak niet zoals wij het gewend zijn. Vers geperste vruchtensappen zijn volop verkrijgbaar.

In Maleisië kan het water uit de kraan niet gedronken worden. Wel kan je er thee of koffie mee zetten. 
Flessen mineraalwater zijn overal te koop, zowel in halve als hele liters. In Taman Negara zit er statiegeld op de daar gekochte flessen.

Op veel hotelkamers staat een kan met water of staan er flesjes (soms wel tegen betaling) klaar. IJsblokjes zijn op veel plaatsen gewoon te gebruiken, maar bij twijfel zeker niet gebruiken.

In de meeste hotels en op de luchthavens kan je je flesje gratis bijvullen met water. Het is dus zeker aan te raden om een dopper oid mee te nemen.

Kosten indicatie eten & drinken:
Ontbijt: tot € 8,-
Lunch: tussen € 7,- en € 10,-
Diner: tussen € 10,- en € 15,-
Koffie/thee: € 1,-
Frisdrank/bier: € 1,- á € 2,-


Fooien

De duurdere hotels en restaurants verwachten een fooi van ongeveer 10%, bij de kleinere gelegenheden is fooi geven niet gebruikelijk, maar wordt wel gewaardeerd!

Bij riksja's of taxi's is het ook niet standaard, maar wordt het ook hier wel in dank afgenomen. Afdingen is hier niet gebruikelijk, maar bij een riksja of een taxi zonder meter kan je afdingen en het beste vooraf een prijs afspreken.

Afdingen is wel aan te raden bij aanschaf van souvenirs, antiek en andere toeristische items. Op markten wordt zeker vaak onderhandeld over de prijs.


Fotograferen

Maleisië is een land waar prachtige foto’s gemaakt kunnen worden. Van de mooie groene regenwouden, de echte tropische stranden, tot kleurrijke markten met hun lokale bevolking.

Algemene informatie digitale fotografie:
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor jouw camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kan je je accu’s en batterijen voor jouw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let er bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je je hierover informeren op de plaats van bestemming.

Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid is de Ringgit, afgekort RM, ook wel Maleisische dollar genoemd. 

Contant geld:
Vraag bij het wisselen van geld om kleinere coupures, omdat veel dingen goedkoop zijn. De euro is op veel plaatsen in het land eenvoudig om te wisselen, mocht dat niet lukken dan zijn Amerikaanse dollars altijd welkom. Geld wisselen geeft bij de moneychangers een betere koers dan bij bank of hotel.

Bankpassen en creditcards:
Pinnen gaat eenvoudig in Maleisië, want in de grotere plaatsen zijn overal pinautomaten. Creditcards worden zeker in de hotels en shoppingcentra geaccepteerd, maar uiteraard niet op de lokale markt. Wil je pinnen met jouw creditcard, dan zijn daar kosten aan verbonden. Pinnen met je bankpas is geen probleem. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kan je je pinpas niet gebruiken.

Indien je onderweg gebruik maakt van je creditcard of pinpas is het van het grootste belang dat je je pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van je kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met je creditcard of je pinpas. Let er daarom op dat niemand jouw pincode kan zien als je betaalt of geld opneemt met jouw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kan je een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Hou er a.j.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Maleisië
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
Tel: (070) 350 65 06
Fax: (070) 350 65 36
E-mail: mwthehague@kln.gov.my

Nederlandse Ambassade in Maleisië
7th Floor, South Block, The AmpWalk
218, Jalan Ampang
50480 Kuala Lumpur
Tel: 0060 3 21 68 62 00
Fax: 0060 3 21 68 62 40

Er is in Nederland een Maleisisch Verkeersbureau met een zeer informatieve Nederlanse website: www.visitmalaysia.nl.


Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.  
Jouw reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kan je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

FOX adviseert dat jouw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. 

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt je verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van jouw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van jouw reisverzekering, zeker een kopie van jouw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoonnummer van FOX. Vergeet je pincode, ook van je creditcard, niet!


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Het aanbod in Maleisië is gevarieerd en zeer betaalbaar. Door de lange tradities van ambachten en kunstnijverheid kan je vaak de mooiste souvenirs kopen, zoals batikwerken, handgevlochten manden, vliegers en zilver- en koperwerk. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

Telefoon, internet en post

Postkantoren zijn overal, de posterijen in Maleisië zijn betrouwbaar. In de meeste hotels kan je kaarten en brieven laten verzenden. 

Mobiel bellen lukt tegenwoordig vanuit de meeste plaatsen. Bellen vanuit Maleisië naar Nederland begint met 0031, van Nederland naar Maleisië met 0060. 
Advies: Bij je eigen provider even informeren wat de mogelijkheden en vooral de kosten zijn! Mobiel bellen blijft duur! SMSen kan voor dezelfde prijs als in Nederland.

Bijna overal is Wi-Fi, veelal gratis, waarmee je contact met het thuisfront kunt houden. In sommige accommodaties alleen in de lobby, bij anderen in het gehele hotel.


Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 7 uur, in de zomertijd is het 6 uur later dan in Nederland.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter.
Officieël is geen enkele vaccinatie verplicht, maar vaccinaties voor DTP en Hepatitis A en B worden aangeraden. Wij raden je aan om goede anti-muggenolie mee te nemen.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kan je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen. 

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op jouw reis noodzakelijk zijn. Je kan de Reisdokter op deze dag ook consulteren: je krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria.
Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Maleisië heeft een goed ontwikkeld systeem van gezondheidszorg. Het is één van de gezondste landen van Zuid-Oost Azië, maar zoals op alle tropische bestemmingen moet je ook hier voorzichtig zijn.

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, blijf niet te lang in de felle zon en draag lichte en luchtige kleding. In de meeste grote steden krijg je de beste hulp bij 'Medical Centres'. Zelfs in de kleinere plaatsen vind je vaak privé-klinieken. Apotheken met Westerse en Chinese medicijnen zijn vooral te vinden in warenhuizen en supermarkten. De meeste internationale hotels hebben (in geval van) afspraken met een arts en een eigen drogisterij.

Maleisië is een heel schoon land, de gezondheidszorg is er goed geregeld en het meest voorkomende probleem blijkt in de praktijk alleen buikloop te zijn. Een aantal andere voedingsmiddelen, waar je extra voorzichtig mee moet zijn: schaal- en schelpdieren, rauw vlees, geschild fruit en IJS!!

De wettelijke regels voor hygiëne bij de bereiding van voedsel zijn streng en je kan dan ook zelfs uit eetstalletjes goed en veilig eten. 
In de hotels waar u met FOX logeert is airconditioning aanwezig. Deze voorkomt tevens dat je veel last zult hebben van muggen of insecten.

Aan de kust van Batu Ferringhi op Penang komen kwallen voor die het soms onmogelijk maken om te zwemmen. De hoeveelheid verschilt per jaargetijde, maar hou de waarschuwingsborden in de gaten, want van de kwallensteken kan men soms nog wel een behoorlijke tijd last hebben.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier kan je allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.


Visum (extra informatie)

Indien je een combinatiereis hebt geboekt naar Thailand, gelden de onderstaande bepalingen:

LET OP: Wanneer je langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, is een visum verplicht. Let er op dat deze regel enkel van toepassing is wanneer je in Thailand aankomt met een internationale vlucht.

Heb je een reis geboekt waar je tijdens de reis over land Thailand binnenkomt, dan geldt dat je maar maximaal 30 dagen in Thailand mag verblijven zonder kosten. Heb je een verlenging geboekt dan kan je uiteraard langer in Thailand verblijven, echter dien je hiervoor in Bangkok je visum te verlengen bij het immigratie kantoor. De kosten voor het visum bedragen 1900 Baht per persoon voor 7 extra dagen en wordt éénmalig verstrekt. Je kan jouw visum dus maximaal 7 dagen verlengen!

Adres:
Immigration Bureau Head office
507 Soi SuanPlu
Sathorn Thai Road
Tel. 02-287-3101-10 
Website Immigration Bureau Head office


Wij wijzen je op het feit dat je zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit en bij je hebben van de vereiste geldige documenten. Indien jouw reisdocumenten niet in orde zijn, waardoor je reis niet kan plaatsvinden, kan je geen aanspraak maken op FOX.

Vlucht

FOX biedt reizen naar Maleisie aan met de volgende luchtvaartmaatschappijen:  Singapore Airlines en KLM. De gemiddelde reisduur naar Kuala Lumpur bedraagt: KLM circa 12 uur , Singapore Airlines circa 16 uur.

Zakgeld

Wanneer je een rondreis naar Maleisië hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor jou wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met € 40,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kan hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kan je ter plaatse bij jouw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018