Praktische informatie Argentinië

Praktische info Argentinië

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis in goede toeristenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met bad of douche en toilet, telefoon en meestal airconditioning.

Verder controleren wij de accommodatie twee keer per jaar op service en kwaliteit!


Beste reistijd

Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die van ons. Argentinië beschikt over vrij veel verschillende klimaattypen. Het noorden heeft een tropisch klimaat, waar het 's zomers wel warmer dan 40 graden kan worden. Het is er 's winters, in de maanden juni tot en met september, rond de 16 graden. Het zuiden is een stuk frisser, hier heerst een koud woestijnklimaat, waar het 's zomers niet warmer wordt dan 15 graden.

Het noorden van Argentinië is heel het jaar goed te bezoeken al kan het er in de zomer, als het in Nederland winter is, wel erg warm worden en vooral in januari en februari kunnen er ook flinke regenbuien vallen. Het zuiden kunt u beter in de maanden oktober tot en met maart bezoeken, de temperatuur is dan aangenaam en de dagen zijn een stuk langer. Het midden van het land kunt u goed in de Argentijnse lente of winter bezoeken. Het weer is deze periode over het algemeen goed.


Elektriciteit

In Argentinië gebruikt men 220 Volt wisselstroom, 50 Hertz. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen. 

Aangezien er meerdere vormen stopcontacten gangbaar zijn raden wij u aan een “wereldstekker” mee te nemen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Kraanwater is NIET drinkbaar en flessen mineraalwater zijn overal te koop.

Argentinië staat over de hele wereld bekend om zijn goede kwaliteit vlees en wijn en de Argentijnen zelf eten dan ook de meeste kilo’s vlees per jaar. Er is een keuze van restaurants met gerechten uit vrijwel alle landen ter wereld op de kaart, maar eigenlijk kunt u niet om de uitzonderlijk goede Argentijnse vleesgerechten heen. Bovendien zijn deze vaak het voordeligst. U doet er echter heel verstandig aan om op straat klaargemaakt eten niet te nuttigen.

Ook voor een goed glas wijn kunt u in Argentinië terecht en uit de gebieden rond Mendoza en Cafayate komen de beste wijnen van Zuid-Amerika vandaan.


Fooien

Het is gebruikelijk om in restaurants ongeveer 10% van de rekening aan fooi te geven.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De officiële munteenheid van Argentinië is de Peso. In het verleden was deze munt één-op-één gekoppeld aan de dollar, waardoor Argentinië voor toeristen een relatief duur land was.

Het economische beleid was er opgericht de inflatie in bedwang te houden en de laatste devaluatie van de peso heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de prijzen omlaag zijn gegaan en het land daarmee een veel aantrekkelijkere bestemming is geworden. Creditcards, met name Mastercard en Visa, worden vrijwel overal geaccepteerd (met uitzondering van Noord-Argentinië). Pinnen (ook met creditcard) kost geld (circa 5 euro per handeling) en er kunnen slechts 2000 peso’s (ongeveer 100 euro) gepind worden.

Travellercheques (uitsluitend in de grote steden bruikbaar) zijn eigenlijk niet meer nodig, omdat u op veel plaatsen kunt pinnen. Daarnaast raden wij u aan om contante Euro's mee te nemen. Deze zijn vooral handig aan het begin van uw reis, omdat u dan al een aantal gewenste excursies contant bij de reisleiding kan betalen. Het is niet altijd mogelijk om in één keer grote hoeveelheden te pinnen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij inchecken een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Argentinië
Javastraat 20
2585 AN Den Haag
Tel: (+31)(0)70-3654836

Ambassade van Nederland
Edificio Porteño II Olga Cossenttini 831
piso 3 (C1107BVA) Buenos Aires
Tel.:(54-11) 4338-0050
Fax.: (54-11) 4338-0060/70
E-mail: bue@minbuza.nl

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en een fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider. Hij/zij is ook uw aanspreekpunt tijdens de gehele reis in geval van vragen of probleempjes.

Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we ook gebruik van lokale Engelssprekende gidsen om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

De meeste winkels zijn te vinden in de binnensteden. De laatste jaren zijn er, in Buenos Aires en andere belangrijke steden,  ook grote winkelcentra gebouwd. Hier kunt u terecht voor producten van hoogwaardige kwaliteit terecht zoals: leer, designproducten, maar ook voor handwerk en antiek.

De winkels zijn geopend van negen uur 's morgens tot half acht ’s avonds.
Grote winkels zijn vaak dagelijks tot redelijk laat in de avond geopend, maar vanwege de siësta sluiten de winkels buiten de grote steden vaak tussen de middag.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs (zeker geen bont) op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een mobiele telefoon. U kunt uw mobiele telefoon prima gebruiken in Argentinië (en Chili). Wij adviseren u van te voren contact op te nemen met uw provider voor wat betreft de mogelijkheden en de eventuele (meer) kosten.

Ieder hotel in Argentinië heeft internetfaciliteiten en/of WiFi. U dient er rekening mee te houden dat de verbinding weliswaar wel langzamer is dan in Nederland gebruikelijk is. In Torres del Paine dient u rekening te houden met het feit dat het daar bijna onmogelijk is om op de WiFi te komen.


Tijdsverschil

Gedurende de Nederlandse zomertijd is het in Argentinië vijf uur vroeger dan in Nederland en tijdens de wintertijd vier uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Voor Argentinië en Chili zijn vaccinaties niet verplicht, inentingen zoals Hepatitis A en B en DTP worden zeker aangeraden. In het noorden / noordoosten zijn eveneens maatregelen tegen gele koorts en malaria van belang.

Voor een bezoek aan Brazilië zijn de volgende vaccinaties aanbevolen:
D.T.P. Hepatitis A en B en Gele koorts.

De gezondheidszorg alsmede de aanwezigheid van eventuele medicijnen is van een hoog niveau. Medische behandelingen in privéklinieken zijn duur.

Op de pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

Veiligheid

Helaas heeft reizen door Zuid-Amerika niet altijd het imago van 'veilig'. Echter, wanneer u uw sieraden en dure horloges thuis laat en uw reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding draagt of achterlaat in de kluis van uw hotel, is reizen in Argentinië net zo veilig als in elk ander land. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Vanwege de enorme afstanden is voor reizen binnen Argentinië het vliegtuig het meest geschikte vervoermiddel. Vanaf het nationale vliegveld ‘Jorge Newberry’ vertrekken dagelijks diverse vluchten naar de verschillende grote steden.

Daarnaast is het busvervoer in Argentinië van een hoogwaardige kwaliteit, vooral de langeafstandsbussen zijn perfect en vertrekken bovendien bijna allemaal op tijd. Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt. Argentijnse taxi’s zijn ruim voorhanden en bovendien relatief goedkoop.

De bekende internationale autoverhuurbedrijven vindt u in alle grote steden en op de luchthavens, maar een auto huren is praktisch, maar behoorlijk prijzig. Een internationaal rijbewijs behoort tot de vereisten en is verkrijgbaar bij de ANWB (pasfoto meenemen). 


Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Argeninië heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen dient u rekening te houden met €130,- per persoon per dag (dit is inclusief optionele excursies). Na betaling van de excursies bent u ongeveer €50,- per persoon per dag kwijt voor lunch en diner. 

In restaurants en winkels kunt u praktisch overal met pinpas en/of creditcard betalen (uitzonderingen daargelaten). Helaas is pinnen in Argentinië een erg dure aangelegenheid. Het bedrag dat u ter plaatse kunt opnemen via een pinautomaat is vaak zeer laag en u betaalt daar helaas hoge kosten voor. Wij adviseren u dan ook om voldoende Euro's in contanten mee te nemen, hiermee kunt u bijvoorbeeld ook excursies betalen en uiteraard kunt u ze inwisselen tegen lokale valuta. Op de dag van aankomst kunt u al uw excursies al boeken en afrekenen bij de betreffende reisleid(st)er, zodat u niet met veel geld over straat hoeft te lopen. 

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update januari 2019