Kroatie-Kustweg-autoroute-GettyImages-1205238356

De mooiste autoroutes Ver en Europa

Slow travelling is helemaal hip. En welke leus hoort daar ook alweer bij? De reis is belangrijker dan de bestemming!

  1. Home
  2. De mooiste autoroutes Ver en Europa

De Fox top 20 mooiste autoroutes ter wereld

Sommige autoroutes duren nooit te lang. Ze zijn zo bijzonder dat je het liefst zo langzaam mogelijk rijdt. Alleen in Europa kunnen we er zo honderd noemen. Maar we houden het overzichtelijk met 10x Europa en 10x ver weg.

1. Vuurtorenroute, rondreis Bretagne

Frankrijk-Bretagne-Finistere-Ile-Vierge-vuurtoren©CRT-Bretagne-Thibault-Poriel

Op de Vuurtorenroute zie je het spectaculairste getijdenverschil van Europa. Kijk uit bij springtij! Langs de boulevard in Saint-Malo krijgt je auto soms een onverwachte douche.

De Bretonse kust bestaat uit 52 vuurtorens, dat is bijna een derde van het totale aantal vuurtorens in Frankrijk! Samen vormen deze vuurtorens een prachtige route. De route heeft de naam ‘Route des Phares’, wat ‘Vuurtorenroute’ betekent. Bezoek de vuurtoren L’Île de Vierge: het is de hoogste van Europa. En voor een unieke ervaring vaar je met een zeekajak naar de vuurtoren van Croix, waar het uitzicht op het nabijgelegen eiland Bréhat en de rotsachtige kust bijzonder mooi is!

2. De Tuinroute, rondreis in Zuid-Afrika

zuid-afrika_west-kaap_tuinroute_bloemen_b
De Tuinroute is een niet te versmaden Zuid-Afrikaans hoofdgerecht tussen Kaapstad en Port Elizabeth in het uiterste zuiden van de 'Rainbow Nation' langs de Indische Oceaan. Over het algemeen wordt de lente en de vroege zomer (september t/m november) beschouwd als een van de beste tijden om deze te verkennen vanwege het milde weer, de bloeiende vegetatie en de overvloedige wildbloemen. De overvloed van natuurlijk afwisselende en sterk verschillende landschappen is overweldigend.

Hoogtepunten Tuinroute

- kunstenaarsstad Knysna: één van de gezelligste badplaatsjes langs de Tuinroute
- surfspot Plettenberg Bay: gelegen aan een zoutwaterlagune waar je robben, dolfijnen en zelfs walvissen kunt spotten.
- Tsitsikamma National Park: maak hier een wandeling door het oerwoud en over de spectaculaire wandelhangbrug over de Storms River.
- Mosselbay: een aangenamen strandstop
- Addo Elephant National Park: het olifantenreservaat en thuis van de Big Five

3. Schwarzwaldhochstrasse, rondreis Duitsland

duitsland_zwarte-woud_schwarzald-hochstrasse_slingerweg_bos_bomen_auto-weg_shutterstock
Je hoeft niet ver weg voor mooie bergwegen. De Schwarzwaldhochstrasse door het Zwarte Woud is ook wunderschön. Rijd deze bij voorkeur bij zonsopkomst. Dan is het uitzicht op de dichte bossen, groene valleien en schilderachtige dorpjes het mooist en de weg het rustigst. 

De Schwarzwaldhochstrasse loopt van Baden-Baden tot aan Freudenstadt en is ongeveer 60 kilometer lang.

4. Icefields Parkway, rondreis in Canada

canada_banff_bow-river-canyon_weg_landschap_b.jpg
Highway 93, oftewel de Icefields Parkway, combineert de bekende nationale parken van Banff en Jasper in de Rocky Mountains. De beminde route lijkt op de weg geschilderd en is voor de fijnproevers van machtige natuurverschijnselen en ongekend gevarieerd wildlife het summum.

Hier zie je letterlijk beren op de weg. De fotogenieke hoogtepunten zijn ontelbaar. Maak genoeg stops, trek je wandelschoenen aan en ga vooral op pad. Met sneeuw bedekte bergtoppen, duizelingwekkende canyons, ontelbare gletsjers, turquoise meren zoals Lake Louise, gezellige wintersportoorden als Banff en Jasper, fleurige bergweiden en een rijk dierenleven.

5. Schotse Hooglanden: de A82 naar Glencoe, rondreis Schotland

schotland_highland_glencoe_vallei_man_weg_route_bergen_GettyImages-1138705619
Voor een Schots wow-gevoel adviseren we je de A82 naar Glencoe. Vergeet je door het mooie uitzicht even links te rijden? Don’t worry. Hoe noordelijker je komt in Groot-Brittannië, hoe voorkomender de rijstijl.

De A82 is 269 kilometer lang en geeft je echt het absolute Schotland-gevoel. Je staat namelijk midden in de bekende Highlands. 
Prachtig uitzicht? Check! 
Gastvrije mensen? Check! 
Regen? Check! Met gemiddeld 2000 millimeter regen is dit één van de natste streken van Schotland. Maar laat je er niet door afschrikken.

Bekijk zeker ook de grote vulkaanvallei bij het dorpje Glencoe, waar de bergen nog een stukje hoger zijn dan tijdens de rest van de route.
 

6. Chapman's Peak Drive, rondreis Zuid-Afrika

zuid-afrika_robberg_chapmans-peak-drive_shutterstock_1452510470.jpg
Het zijn er maar negen, maar wel o zo mooie kilometers over de Chapman’s Peak Drive in zuid-westen van Zuid-Afrika, even onder Kaapstad. Door locals worden ze liefkozend de ‘Chappies’ genoemd.

Je reist hier zwierend langs 114 bochten van Noordhoek naar de vissersplaats Hout Bay. Opkijkend naar gracieuze, door de zon ingekleurde bergtoppen enerzijds en neerkijkend op de machtige Atlantische Oceaan anderzijds, zie je langzaam Kaapstad en de Tafelberg opdoemen.

Einde winter, begin voorjaar spot je hier walvissen. Lekker slow travelling hier, want de maximum snelheid is 40 kilometer per uur.

7. Ring of Beara, rondreis Ierland

sfeer_ierland_kerry_ring-of-beara_coulagh-bay_schapen_tourism-ireland.jpg
De Ring of Beara is een route van 137 kilometer lang die rond het Beara schiereiland gaat en loopt vanaf het dorpje Glengarriff in county Cork naar Kenmare in county Kerry (en andersom).

Tegemoetkomende locals groeten je enthousiast als een teruggekeerde vriend. Het is een feestje vol spectaculaire uitzichten! Onderweg kom je ook nog eens de mooiste bezienswaardigheden tegen. Wat dacht je van het historische Dunboy Castle en Puxley Mansion. Maar je komt ook langs het Copper Mines Museum in Allihies en de Derreen Gardens. De Ring of Beara brengt je zonder twijfel naar een aantal van de meest verlaten en onbebouwde uithoeken van het zuidwesten van Ierland.

The Wild Atlantic Way voert grotendeels langs de Ring of Beara.  

8. The Overseas Highway, rondreis Florida

verenigde-staten_florida_key-largo_seven-mile-bridge_b
De 'Highway that goes to the Sea' in Florida, Amerika verbindt talloze koraal- en kalksteen eilandjes (ook wel ‘keys' genoemd) met het vasteland van Florida.

Dit avontuur leidt je langs ontelbare keys over een lappendeken van een ingenieus in elkaar overgaand bruggen- en dammenstelsel, waarvan de Seven Mile Bridge de bekendste is.

Geen kunstenaarspalet is zo kleurrijk als hier: wuivende palmen, Caribische stranden, koraalriffen, bonte tropische vogels, dolfijnen, mangrovebossen en kraakheldere zeezichten over de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico worden afgewisseld door kleurrijke dorpjes. Betreed de bijzondere wereld van de Florida Keys!

9. Trollstigen langs de Geirangerfjord, rondreis Noorwegen

noorwegen_more-og-romsdal_trollstigen_uitkijkpunt_getty
Niet bang voor trollen en geen last van wagenziekte? Op naar de Trollstigen! Elf haarspeldbochten binnen 20 kilometer en na elke bocht een ander uitzicht. Je kijkt je ogen uit: fenomenale fjorden, bergen, valleien én watervallen vullen het uitzicht. Deze bergweg gaat gemiddeld met 8% omhoog. Durf jij naar beneden te kijken?

De Trollstigen (ook wel trollenroute genoemd) komt trouwens ook langs de bekende Geirangerfjord, die uitkijkt op besneeuwde bergtoppen en bestippeld is met wilde watervallen en fjordboerderijen. Maar eerlijk is eerlijk. Eigenlijk is elke autoroute door Noorwegen een feest vol prachtige vergezichten.

10. Milford Road, rondreis Nieuw-Zeeland

nieuw-zeeland_milford-sound_lupine_bloemen_w.jpg
De teruggetrokken, 120 kilometer lange, route slingert door ruige natuur tussen Te Anau en Milford Sound op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Fiordland National Park vormt de inspiratiebron voor de beschrijving van Midden-Aarde in Tolkiens Lord of the Rings.

Eglinton Valley is minstens zo indrukwekkend als de spiegelgladde Mirror Lakes en de Avenue of the Disappearing Mountain. Hier word je op het verkeerde been gezet: de naderende berg wordt kleiner in plaats van groter! Strek de benen bij de watervallen van The Chasm. Dit is een awesome journey on four wheels!

11. Adria Magistrale, rondreis Kroatië

kroatie_dalmatie_adriatsche-zee_strand_kajak_zeekajak_shutterstock_1760551910
Wat een geluk dat de ‘Adria Magistrale’ langs de Kroatische en Montenegrijnse kust 1200 kilometer lang is! Zo heb je ruim de tijd om te genieten van de blauwe zee vol eilanden en de ruige bergen aan de andere kant. 

De ‘Adria Magistrale’ volgt de Kroatische kust van Opatija in het noorden tot Dubrovnik in het zuiden. En juist deze laatste stad is met recht een prachtige afsluiter van je rondreis door Kroatië. De stad is veelvuldig als decor gebruikt in de hitserie ‘Game of Thrones’. Bezoek de stadsmuren van Dubrovnik en de kathedraal, maar vergeet ook zeker de hoofdstraat Stradun niet. Je vindt er talloze kalkstenen winkeltjes, die echt het oude historische karakter van de stad weerspiegelen.

12. Pacific Coast Highway, rondreis West-Amerika

Verenigde Staten_California_Pacific Coast Highway_weg langs oceaan-rotsen
Van celebrities spotten langs de 17 Mile Drive tot nieuwsgierige zeeotters in Point Lobos vastgeplakte Pacific Coast Highway tussen Monterey en Morro Bay bezorgt je good vibrations!

Kolonies zeeleeuwen (Morro Bay) en zeeolifanten (Big Sur), migrerende walvissen (Monterey Bay), beschermde natuurgebieden zoals Julia Pfeiffer Burns State Park met haar tot in de hemelrijkende sequoiabossen en de niet te missen McWay strandwaterval, maar ook het historische landhuis Hearst Castle en Monterrey Bay Aquarium zijn absolute hoogtepunten.

13 De Amalfikust, rondreis Zuid-Italie

italie_campanie_amalfikust_ravello_boom_bloemen_kerk_zee_uitzichtpunt_GettyImages-585474606
De route langs de Amalfikust is adembenemend met de vele kliffen, baaien, glinsterend blauwe zee en schilderachtige dorpen.

Maak op de route een stop bij Amalfi. Dit dorpje ligt sprookjesachtig aan zee en is Unesco-werelderfgoed en biedt vele verleidingen. Het Piazza del Duomo, de Dom van Amalfi, de witte huisjes, de vele ijs-, citroenen- en limoncellowinkeltjes zijn een magneet voor dagjesmensen. Even weg van de drukte? Maak dan een ontspannen boottochtje vanuit het haventje, bijvoorbeeld naar de Grotta dello Smeraldo, een zeegrot met helderblauw water.

Wil je een onvergetelijk uitzicht op de Middellandse Zee? In de heuvels boven Amalfi ligt het romantische kunstenaarsstadje Ravello, bekend om de twee schitterende tuinen (Villa Cimbrone en Villa Rufolo) en de imposante kathedraal, de Duomo. Liefhebbers van lokale kunst en muziek zullen zich in de zomermaanden prima vermaken tijdens het jaarlijkse Ravello Festival.

14. Panoramaroute, rondreis Zuid-Afrika

zuid-afrika_panorama-route_mpumalanga_blyde river-canyon_uitzicht_zon_blyde-rivier_three-rondavels_shutterstock
Het landschap van Zuid-Afrika met haar oogverblindende panorama's, is de absolute hoofrolspeler. Vanaf de eerste rang krijg je de meest spectaculaire vergezichten op een presenteerblaadje: betreed het podium met haar unieke decor.

De Blyde River Canyon met zijn potholes (diepe gaten) en klaterende watervallen, indrukwekkende uitzichtpunten als God’s Window en diverse private game reserves. Met in de belangrijkste bijrol het cultureel erfgoed in de vorm van pittoreske koloniale stadjes, kunstmarktjes, verlaten goudmijnen en statige landhuizen. De route ligt in het noordoosten van Mpumalanga en begint bij Lydenburg en eindigt bij Hazyview.

15. Ruta de los Pueblos Blancos, rondreis Andalusië

spanje_andalusie_arcos-de-la-frontiera_wit-dorp_pubelos-blancos_rivier_brug_huizen_heuvel_shutterstock_274770317
De route dankt zijn naam aan de karakteristieke witgekalkte huizen met van oorsprong Moorse bouwstijl.

Het omvat ongeveer 19 charmante dorpen, waaronder Arcos de la Frontera, Grazalema, Zahara de la Sierra en Ronda, die allemaal op majestueuze locaties zijn gebouwd. De huisjes worden ieder jaar in het voorjaar voorzien van een nieuwe laag witte kalk en daarmee perfect onderhouden. De Ruta de los Pueblos Blancos is zo een ware Andalusië-parel en een echte hartendief voor liefhebbers van Spaanse romantiek.

16. Route 66, rondreis Verenigde Staten

verenigde-staten_los-angeles_einde-route66_santa-monica_w
Legendarischer dan de Route 66 wordt het niet. Acht staten van Amerika doorkruisend, drie tijdzones passerend. De ultieme American Dream van menig vrije vogel wordt hier werkelijkheid: vierduizend kilometer lang met de vlam in de pijp cruisen van Chicago naar de Pacific Coast, met Go West van Pet Shop Boys uit de boxen schallend. Want dit was voor veel Amerikanen na WO II de route naar een nieuw leven aan de westkust.

Geniet van de billboards, de motels in the middle of nowhere, de uiteenlopende panorama’s en proef vooral de historie van Amerikaanse pioniersgeest op het laatste deel van deze route tijdens een fly-drive door West-Amerika.

17. Ringweg 1, rondreis IJsland

ijsland_landschap_weg_ringroad_bergen_3_b
Vulkanen, gletsjers en fjorden begeleiden je op één van Europa’s mooiste rondjes. Mei en begin juni zijn de ideale reistijd: lange dagen en relatief rustig.

De hele ringweg is zo'n 1339 kilometer lang en de maximale snelheid ligt op 90 kilometer per uur. Je bent dus lang onderweg als je het hele eiland door wil rijden. Een betere optie is om een aantal bezienswaardigheden te bekijken. Wat dacht je van het Nationaal Park Vatnajökull met daarbinnen het natuurpark Skaftafell of het Jökulsárlón ijsmeer en de fjorden rond Egilsstadir? Of bezoek de watervallen Dettifoss, Skogafoss, Seljalandsfoss en Godafoss. Je bezoek aan IJsland is natuurlijk niet compleet zonder een frisse duik in één van de vele natuurlijke warmwaterbronnen!

18. Great Ocean Road, rondreis Australië

australie_victoria_great-ocean-road_twaalf-apostelen_overzicht_strand_zonsondergang_kalksteenformaties
Ben je in Australië en reis je naar Melbourne, dan kun je niet om de epische Great Ocean Road heen. Het is heerlijk cruisen over de kustweg terwijl je geniet van de onmetelijke uitzichten, ruige surf stranden, steile rode kleikliffen en de beroemde uit de oceaan torenende Twaalf Apostelen rotspartijen.

Wij raden je aan ook een blik inwaarts te werpen. Zo sta je zo maar oog in oog met een groep kangoeroes, spot je koala’s of wandel je in een regenwoud en ontdek je verborgen watervallen.
 

19 Elzasser wijnroute, rondreis Frankrijk

frankrijk_elzas_riquewihr_dorp_wijnroute_wijngaarden_huizen_bergen_shutterstock
De Elzas heeft weliswaar Duitse invloeden, maar hier vind je vooral de heerlijkheden die Frankrijk zo verleidelijk maken: verrukkelijke ‘patisseries’ en uitstekende wijnen, met Pinot Gris, Riesling en Gewürztraminer als bekendste namen.

De Elzasser Wijnroute is zo'n 170 kilometer lang en voert langs eindeloze wijngaarden, de mooiste dorpen met vakwerkhuizen en aanlokkelijke wijnhuizen. De streek produceert maar liefst 51 grand cru’s. Deze route is voor wijnliefhebbers dan ook het summum.

20. Ruta 40, rondreis Argentinië

argentinie_patagonie_santa-cruz_el-calafate_gletsjer-nationaal-park_gletsjer_shutterstock

Wij hebben goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat de hoogtepunten van Argentinië over alle uithoeken van het land verspreid zijn. Het goede nieuws is dat de vijfduizend kilometer lange (!) Ruta 40 vele van deze verbindt!

Echte avonturiers opgelet, je rijdt grotendeels door niemandsland over deels onverharde wegen. Een reis over de afgelegen flanken van de Andes en woestijnachtige hooglanden.

Als een gaucho over de ruggengraat van Argentinië langs uitgestrekte wijngaarden, talloze natuurparken, de krakende ijsmassa's van de Perito Moreno tot net boven Tierra del Fuego.

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie