Peru_cusco_PromPeru logo1

Het Peru van de Inca's

De bekendste beschavingen in Midden- en Zuid-Amerika zijn die van de Maya’s, Azteken en Inca’s. Alle drie aanbaden ze goden voor de natuurverschijnselen zon, water en vuur.

  1. Home
  2. Het Peru van de Inca's
De Inca’s uit Peru zijn vooral bekend van de intrigerende Machu Picchu en Incahoofdstad Cuzco (letterlijk vertaald ‘de navel van de wereld’). Ze heersten tot zo’n 500 jaar terug over een derde deel van Zuid-Amerika, waaronder grote delen van het huidige Peru, Chili en Argentinië tot Bolivia, Ecuador en Colombia. Vooral hun nalatenschap in Peru is voor veel reizigers de hoofdreden om een avontuurlijke rondreis door dit Andesland te maken. 

De belangrijkste goden van de Inca's

peru_cusco_indigena_man_inca_w.jpg
De belangrijkste goden waren Inti (de zonnegod en voorvader van de Incakoning), Mama Quilla (de godin van de maan) en Pachamama (de godin van de aarde). Aan het hoofd van het rijk stond de Sapa, zoon van zonnegod Inti, half god half mens. Zijn vrouw werd gezien als dochter van Quilla. De Pasa was de eigenaar van alle grond én goederen.

Meesters in infrastructuur, geneeskunde en astronomie

peru_cusco_machu-picchu_vrouw_wandelen_klif_shutterstock_103333625
Inca’s bouwden niet alleen enorme paleizen en steden, ook legden ze een uitgebreide infrastructuur aan van wel bijna 15.000 kilometer aan wegen, maar ook bruggen over kloven en rivieren en tunnels. Ze gebruikte estafettelopers om boodschappen over te brengen.

Ook op het gebied van geneeskunde waren ze hun tijd vooruit; zo voerden ze al complexe hersenoperaties uit.

En net als de Maya
s hadden de Incas een kalender met data voor religieuze rituelen, wat duidde op grote kennis van astronomie.

Van pachamanca tot de novo-Andean cuisine

peru_eten_peruaans-gerecht_ceviche-zeevruchten-mais_shutterstock_1028271820
Het hoogland is een vruchtbare voedingsbodem voor gewassen zoals maïs, quinoa en vele zoete aardappelvariëteiten. Deze gerechten staan aan de basis van nog steeds gehanteerde eeuwenoude technieken en methoden voor het bewaren van voedsel. 

De inheemse bevolking bereidt tot op de dag van vandaag speciale maaltijden zoals pachamanca (het langzaam roosteren boven hete rotsen in overdekte kuilen) en huatia (het langzaam koken van aardappelen in een ronde oven gemaakt van hete stenen die op de grond is geplaatst).

De oude en de nieuwe wereld komen samen in de novo-Andean cuisine die Peru gastronomisch op de wereldkaart heeft gezet. In de Andes-fusionkeuken worden traditionele Peruaanse ingrediënten gecombineerd met technieken geïnspireerd uit het buitenland. Cuzco is een gastronomische hotspot en de perfecte plek om de smaken van de internationale en Peruaanse keuken te ervaren. 

Incahoofdstad Cuzco

peru_cusco_vinicunca_rainbow-mountain_shutterstock_1884893791
De navel van de wereld. Het op grote hoogte gelegen Cuzco, omgeven door vruchtbare valleigronden, werd door de Inca’s beschouwd als de bron van alle leven. 

Deze oude Incahoofdstad vormde eeuwenlang het centrum van een Andesbeschaving. De Spanjaarden wisten wel raad met de gouden en zilveren kunstschatten en langzaamaan raakte de stad in de vergetelheid. Tot de ontdekking van Machu Pichu.

Het voormalige machtscentrum is anno nu geliefd om de oude Inca- en koloniale architectuur, lokale markten en als uitvalsbasis voor een hike naar Vinicunca Mountain, beter bekend als Rainbow Mountain.

De Inca Trail

peru_incatrail-salkantay_wandelen_mensen_gebergte_sneeuw_b.jpg
Het Incarijk, met als hoofdstad Cuzco, strekte zich op zijn hoogtepunt uit van Ecuador tot en met Noord-Chili over een lengte van wel 6.000 kilometer.

Cruciaal daarbij was de infrastructuur. Het ingenieuze wegenstelstel dat ze in het bergachtige gebied aanlegden was zijn tijd ver vooruit en beter dan het Romeinse ooit was geweest. 

De Inca Trail voert naar Machu Picchu en is voor de avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers dé reden om naar Peru af te reizen. De fameuze Incawandelroute gidst je dwars door de vruchtbare Heilige Inca Vallei (ook wel bekend als de Urubamba-vallei), langs authentieke dorpjes, landbouwterrassen, nevelwouden, kleurrijke markten met kramen vol felgekleurde poncho’s, Incaruïnes en stoïcijns kijkende lama’s.

De Incasite Chachabamba is een eerste introductie tot de Incageschiedenis. De mooiste opgraving na Machu Picchu is zonder meer de archeologische vindplaats Wiñawayna.

Een smal pad brengt je tot aan Inti Punku, de Poort van de Zon. Dit is de oorspronkelijke toegangspoort tot Machu Picchu. Bij zonsondergang bestaat geen mooier uitzicht op de verborgen Incastad, de Heilige Inca Vallei en het tropisch regenwoud.

De verlaten Incastad Machu Picchu

peru_machu-picchu_toerist_uitzicht_vrouw_single_b.jpg
Voor veel reizigers is Machu Picchu de apotheose van een rondreis door Peru. 

Naast het Spaans is ook het Quechua van de Inca’s een officiële taal in Peru. In het Quechua betekent Machu Picchu ‘oude top’. 

Deze Incabergvesting is één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Onontdekt door de Spanjaarden dankzij de beschutte ligging in het Peruaanse Andesgebergte, terwijl het maar op ruim 100 kilometer afstand van de door de ‘conquistadores’ bezette Incahoofdstad Cuzco ligt. 

Uniek en intrigerend vanwege zijn spectaculaire natuurlijke omgeving en de zonnecultustempels en -rituelen. Mystiek vanwege het feit dat het op een bepaald moment verlaten is door Inca’s, maar tot op de dag van vandaag weet niemand waarom.  

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie