australie_queensland_great-barrier-reef_koraal_roze_getty

Top 10 gaafste excursies

Fox neemt je mee naar het hart van de bestemming én verder. We hebben 10 unieke reiservaringen voor je op een rijtje gezet. Welke spreekt jou het meest aan?

  1. Home
  2. Top 10 gaafste excursies

1. Elephant Nature Park - Thailand

thailand_chiang-mai_elephant-nature-park_olifant_water_fotowedstrijd
Nog niet zo lang geleden stond bij elke reisorganisatie wel een olifantenritje als excursie op het programma in Noord-Thailand. Na een bezoek aan Elephant Nature Park vlakbij Chang Mai weet je waarom dit afgeschaft is. Deze dikhuiden worden voor de ritjes op brute wijze gedresseerd. Mishandeld en met stokken geslagen, geprikt en verwond totdat dit pientere beest toegeeft.

In het Elephant Nature Park worden mishandelde olifanten opgevangen en liefdevol verzorgd. Hier heb je de kans om om de olifanten van dichtbij te observeren en krijg je de (hartverscheurende) verhalen te horen hoe ze hier zijn beland.

2. Zonsopgang Bromo vulkaan - Indonesië

indonesie_java_bromo_landschap_vulkaan_b.jpg
De zonsopgang over de Bromo vulkaan in Oost-Java is een bijzonder kleurenconcert.

Cirkelende rookpluimen, dreigend gerommel, de contouren van de nog hoger gelegen Semuru vulkaan op de achtergrond. De geur van wierook, het vruchtbare dal met de door dauw omhulde en door Tengger bevolkte dorpjes, de aanhoudende stoet jeeps op weg naar de top. En dan gloort bij het ochtendkrieken de hoofdact aan de horizon: de eerste zonnestralen. Het gehemelte boven de - voor de Tengger heilige - vulkaan kleurt van pimpelpaars en rood tot oranje en uiteindelijk hemelblauw. Hartverwarmend!

3. Op gamedrive - Zuid-Afrika

zuid-afrika_algemeen_neushoorn_b
De jacht op wilde dieren wordt ook wel een gamedrive genoemd. In figuurlijke zin is dat natuurlijk ook mogelijk. Zeer populair in Zuid-Afrika met haar ruim 20 nationale parken en vele privéwildparken.

Dit is het mekka voor het maken van een gamedrive. 'Die Groot Vyf' zijn de gevaarlijkste dieren om op te jagen en staan op ieders lijstje. Natuurlijk is Kruger National Park, half zo groot als Nederland, het bekendste park met een ongekende rijkheid aan wild. Ook het Hluhluwe-iMfolozi Park, ooit het laatste bolwerk voor de witte neushoorn, is een unieke 'bush experience'. 

4. Helikoptervlucht over Grand Canyon - VS

verenigde-staten_arizona_grand-canyon_kloof_b
Ken je de grap die Frank Sinatra tijdens zijn shows in Las Vegas standaard maakte over de Grand Canyon? Sinatra: "We’ve run into a streak of bad luck. Sunday we went up to the Grand Canyon and it was closed!" Nog een weetje over The Voice: hij gaf aan het einde van een concert nooit een 'encore' met als volgende reden: “Always leave ‘em wanting more." Een helikoptervlucht boven het park is voor velen het ‘encore’ van een rondreis door West-Amerika. Een toegift die zelfs Ol’ Blue Eyes je niet had willen onthouden.

5. Canopy Tour - Costa Rica

costa rica_meisje_canopy_ziplinen_GettyImages-155437160
De canopy tour is in Costa Rica ontwikkeld door een bioloog die een manier zocht om van boomkruin naar boomkruin te komen. Slingeren aan stalen kabels door de jungle is uitgegroeid tot één van de populairste excursies. Met recht een ‘wow’ moment. De uitzichten over de hoogste boomtoppen, de kakofonie van oerwoudgeluiden, de adrenalinekick. Eenmaal begonnen, kun je niet meer terug. Net iets te avontuurlijk? Kies dan voor de canopy walk, een hangbruggenwandeling. Bijvoorbeeld in het prachtige nevelwoud en subtropisch woud rondom La Fortuna, met grote kans om brulapen, leguanen en vele soorten vogels te zien.

6. Fietsen over de flanken van Mount Fuji - Japan

japan_honshu_tokyo_mount-fuji_chureito-pagode_lente_kersenbloesem_toren_shutterstock_1365071888
Op zo'n 100 kilometer van Tokio ligt de hoogste, actieve vulkaanberg van Japan op 3.776 meter en bij helder weer zelfs vanuit de hoofdstad te bewonderen. Fuji letterlijke betekenis is 'een rijk persoon met status'. Deze voor Japanners heilige berg is hét symbool van Japan en inspireert tot de dag van vandaag kunstenaars, artiesten en schrijvers tot grootse werken. 

Het Kawaguchimeer is een wonderschone locatie is talloze malen vastgelegd door kunstenaars en beschreven door dichters. Dat heeft een goede reden: het is een van de beste punten voor uitzicht op de berg Fuji. Stap op de fiets voor een panoramisch ritje langs verschillende uitzichtpunten Fuji: vanaf de Chureito en Asama Jinja tempel, tijdens een boottocht, vanuit schattige dorpjes of een van de vele tuinen.

7. Buggies and sandboarding tour in Usaca Desert (Nazca) - Peru

peru_ica_ica_duinen_woestijn_buggy_toeristen_groep_w.jpg
Spectaculair en leerzaam. Met een zandbuggy lekker scheuren door de Usaca woestijn. En onderweg meer zien en te weten komen over de Nazca's, die al lang voor de Inca's Peru bevolkten.

De irrigatiesystemen en het indrukwekkende Cahuachi tempelcomplex zijn prachtige relieken van deze civilisatie. Na een portie cultuur is het tijd voor actie. Plankgas over het golvende woestijnlandschap en uiteraard eenmaal bovenop de duintoppen - met veel gegil - loodrecht naar beneden duiken. Sandboarding is een leuke afwisseling. Staand dan wel liggend op een snowboard de duinen afglijden. Je zult merken, de zandduinen zijn echte kuitenbijters!

8. Whale watching, Victoria - Canada

canada_algemeen_orka_orca_b
De binnenhaven van het op en top Brits aandoende Victoria op Vancouver Islands is de ideale uitvalsbasis voor een excursie ‘whale whatching’. De oceaanwateren ten zuiden van de hoofdstad van de staat British Columbia zijn de thuisbasis van alleen al drie scholen orka’s, met in totaal wel 90 ‘killer whales’. Bijna niet te missen tussen mei en oktober.

Niet alleen deze ‘Free Willy’s’ trekken talloze natuurliefhebbers de oceaan op, ook migrerende grijze walvissen, Californische zeeleeuwen, zeehonden en -otters, bruinvissen en vele zeevogels zoals de aalscholver zijn pakweg van maart tot september de publiekslievelingen van de Pacific. 

9. Zeilcruise Great Barrier Reef Australië

australie_queensland_great barrier reef_schildpad_GettyImages-977704880
The Great Barrier Reef is een juweel van een onderwaternatuurpark, maar met de opwarming van de aarde ook een kwetsbaar ecosysteem. Door het steeds warmer wordende oceaanwater, verbleekt en sterft steeds meer koraal af.

Bekijk met eigen ogen de schoonheid van het rif. Stap in een catamaran, zet een snorkel op je neus of trek je duikpak aan, plons het water in en neem een kijkje in de wondere kleurrijke onderwaterwereld. Gelukkig kunnen koraalriffen ook herstellen, maar na een bezoek aan het rif, besef je zich hoe mooi maar ook fragiel de natuur kan zijn en wij als hoeders ervan de taak hebben er alles aan te doen dit te behouden. 

10 Kookworkshop in Hoi An - Vietnam

vietnam_hoi-an_markt_groente_fruit_kleurrijk_b.jpg
Hoi An is een heerlijk romantisch stadje in Vietnam. Ooit een havenstad, nog goed te zien aan de vele koopmanshuizen in Chinese stijl. Je vindt hier de beste kleermakers van Vietnam. Naast slenteren door de smalle, autovrije straatjes en heerlijk (goedkoop) eten in de vele restaurantjes, kun je hier ook een hele leuke kookworkshop volgen. Struin de markt af voor kakelverse producten, pluk nog wat kruiden en verse groenten uit de tuin van het restaurant en bereid onder leiding van een topkok overheerlijke lokale gerechten. Die je als beloning uiteraard zelf mag proeven. Bon appétit! 

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie