Zuid-Afrika. olifanten, drinkplaats - GettyImages-1469990173

Zuid-Afrika - De beste reistijd

Wat de beste reistijd is voor een rondreis door Zuid-Afrika, hangt af van wat je precies wilt zien. Graag informeren we je over de voordelen van het reizen in het laag-, tussen- en hoogseizoen. Het is goed om te weten dat de jaargetijden tegengesteld zijn aan die van ons.

  1. Home
  2. Zuid-Afrika - De beste reistijd

1. Het laagseizoen (juni t/m augustus)

zuid-afrika_algemeen_walvis_bultrug_sprong
Spreken besneeuwde bergpieken, een glas rode wijn voor de open haard, walvissen spotten, wildlife en heel veel rustig natuurgenot je aan? Bezoek dan Zuid-Afrika in het laagseizoen. 

✓ Het koninkrijk Swaziland

Dit stukje traditioneel Afrika is een geliefde bestemming om te wandelen, paard te rijden, te mountainbiken of op gamedrive te gaan in het Mlilwane natuurreservaat. In de winterperiode geeft het gebladerte het laagland een okerrode gloed. In de ochtend kan het zeker nog wel fris zijn, maar als in de middag de aarde is opgewarmd, zijn temperaturen van boven de 20° C hier heel gewoon, ideaal om actief eropuit te gaan. 

✓ Hiken en heel veel wildlife spotten in KwaZulu-Natal 

De beste reistijd voor Hluhluwe-iMfolozi Game Reserve is juist in de droge wintermaanden van mei t/m september, als het grootwild samendromt rond de waterputten en je door de dunne vegetatie heen de dieren veel beter kunt spotten. Tijdens deze voor Afrikaanse begrippen koude wintermaanden is het bovendien heerlijk rustig in het park! Wel kan het nog (wat) fris zijn in de ochtend. 

✓ Drakensbergen - koud hè

Over fris gesproken (zeg maar gerust koud). Wist je dat op Drakensbergen het enige skigebied van Zuid-Afrika ligt? De sneeuw levert natuurlijk prachtige plaatsjes op. Mits goed gekleed kun je er heerlijk hiken. Om je een idee te geven: de hoogste piek, Thabana Ntlenyana, ligt in Lesotho (waar het dus ook in de winter kan vriezen) en bereikt een hoogte van ongeveer 3.482 meter boven zeeniveau. Dit is ook gelijk het hoogste punt van Zuidelijk Afrika. 

Indicatie temperatuur? ‘s Ochtends handschoenen, sjaal en muts.

✓ Walvissen spotten aan de Westkaap 

De winter valt hier samen met het walvisseizoen. De aanblik van deze machtige migrerende wezens voor de Westkaapse kustwateren van Hermanus is alleen al een bezoek aan dit deel van Zuid-Afrika waard. Tijdens het hoogseizoen komen zuidkapers, bultruggen en dwergvinvissen naar de wateren rond Hermanus om te paren en hun jongen te baren voordat ze weer naar het koude Antarctische water vertrekken. Deze majestueuze wezens kunnen vaak worden gezien vanaf de kustlijn, soms zelfs op slechts een paar meter afstand, waardoor ze een onvergetelijk schouwspel vormen voor bezoekers.

Wanneer? Van juni t/m november, hoogtepunt rond augustus/september.

2. De tussenseizoenen (september t/m november, maart t/m mei)

zuid-afrika_mpumalanga_kruger-nationaal-park_vogel_scharrelaar_b
De ‘tussenseizoenen’ zijn prima reisperiodes, niet in de laatste plaats omdat je kans hebt getuige te zijn van de walvistrek. 

✓ walvistoerisme 

Naast Hermanus zijn er ook andere plaatsen langs de kust van Zuid-Afrika waar je in het Zuid-Afrikaanse voorjaar (september t/m november) walvissen kunt spotten, zoals St Lucia, Plettenberg Bay en Kaapstad. Walvistoerisme is een belangrijke industrie in deze regio en er zijn verschillende boottochten en excursies die worden aangeboden om een nog beter zicht op deze machtige zoogdieren te krijgen.

✓ Krugerpark 

September, oktober en november zijn de laatste droge maanden in Krugerpark, een periode waarin het wild zich gemakkelijk laat spotten bij de weinige waterbronnen. Nadat de eerste regen is gevallen en het park groener wordt, neemt ook de diversiteit aan vogelsoorten toe. In de maanden maart t/m mei is het park nog steeds mooi groen en spot je nog veel vogels. De bush droogt langzaam op en het wild wordt weer actiever (en laat zich makkelijker zien).

✓ Kaapstad

September en oktober zijn de lentemaanden in Kaapstad. Het weer begint op te warmen na de koelere wintermaanden, met gemiddelde temperaturen die geleidelijk stijgen. Over het algemeen zijn de dagen zonnig en aangenaam, met milde temperaturen die variëren van ongeveer 15°C tot 25°C.

April en mei zijn de herfstmaanden van Kaapstad. Het weer begint af te koelen naarmate de zomer ten einde loopt. April kan nog steeds wat regen brengen, maar in mei is over het algemeen droger. De temperaturen beginnen te dalen, met gemiddelde temperaturen die variëren tussen 12°C en 22°C. 

Al met al best aangenaam. 

✓ Witte neushoorns in Hluhluwe-iMfolozi Park 

Dit was ooit het laatste bolwerk voor de witte neushoorn. Tijdens de lange zomermaanden lijden ze onder de zon, maar de herfstregens (maart t/m mei) brengen verlichting aan de glooiende heuvels en de savannes. Het landschap wordt opgefrist en het leven verjongt zich in al zijn vormen. Modderpoelen bestrooien het landschap waar witte neushoorns in badderen. September en oktober markeren de lente en zijn ideaal voor gamedrives. Het weer begint op te warmen na de koelere wintermaanden (zelfs in de winter kan de temperatuur tot boven 20 graden stijgen). Na de droge winterperiode zijn dieren vaak gemakkelijker te zien omdat de vegetatie minder dicht is en ze zich verzamelen rond waterbronnen. 

✓ De Tuinroute 

Over het algemeen wordt de lente en de vroege zomer (september t/m november) beschouwd als een van de beste tijden om de Tuinroute te verkennen vanwege het milde weer, de bloeiende vegetatie en de overvloedige wildbloemen. Tijdens deze periode zijn de heuvels en valleien bedekt met een tapijt van kleurrijke bloemen, wat zorgt voor adembenemende uitzichten en fotomomenten. Daarnaast is de herfst (maart t/m april ) een mooie tijd om de Tuinroute te bezoeken, omdat de temperaturen nog steeds aangenaam zijn en de vegetatie verandert in fluoriscerende herfstkleuren.
 

3. Het hoogseizoen

zuid-afrika_algemeen_dieren_leeuw_welp_5_a
Dit zijn de zomermaanden in het zuidelijk halfrond. Tijdens deze periode trekken veel natuurliefhebbers maar ook overwinteraars naar Zuid-Afrika. 

✓ De winter ontsnappen in Nederland, de zomer vieren in Kaapstad 

Fantastisch weer, volop zuidoostenwind die voor droge en blauwe lucht zorgt, een overvloed aan buitenactiviteiten, heerlijke strandtemperaturen, perfecte weersomstandigheden om te kiten en golfsurfen, wijnproeverijen in de nabijgelegen wijnstreken zoals Stellenbosch, Franschhoek en Constantia: the summer is magic in Kaapstad!

✓ Heet, nat en groen Krugerpark 

De zomer brengt warme temperaturen met zich mee, met gemiddelden die vaak boven de 30°C uitkomen. Dit is het regenseizoen en in de dichte begroeiing zijn dieren soms moeilijker te spotte. Niet alleen de vegetatie komt tot leven, ook is dit het geboorteseizoen voor veel dieren, wat natuurlijk vertederende beelden oplevert die je bezoek een extra bijzondere ervaring geven. 

✓ Hluhluwe-iMfolozi Park: een explosie van groen

De landschappen zijn bedekt met weelderige vegetatie, waaronder graslanden, bossen en struikgewas. Bomen en planten staan in volle bloei, wat zorgt voor een kleurrijk en schilderachtig landschap. De zomer is een actieve tijd voor dieren in Hluhluwe. Met voldoende voedsel en water beschikbaar, zijn veel dieren actiever en gemakkelijker te spotten. Je kunt een verscheidenheid aan dieren zien, waaronder olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden, giraffen, zebra's, impala's en nog veel meer.
 

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie