Praktische informatie Kenia

Praktische info Kenia

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Je verblijft gedurende je rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels en lodges die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die je van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het  serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn.

Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad. Het kan voorkomen dat er soms stroomuitval is en gebrek aan warm water.

In Kenia verblijf je soms ook in zogenaamde ‘tented lodges’, een werkelijk geweldige ervaring! Dit zijn ruime safaritenten op stahoogte, voorzien van alle comfort en voorzien van echte bedden, elektra, een complete badkamer met douche en toilet, en kastruimte. De tenten zijn zo geplaatst dat je voldoende privacy hebt. De meeste ‘tented lodges’ liggen midden in het reservaat, zodat je het échte 'Out of Africa' gevoel kunt ervaren!

Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.


Alarmnummers

Politie 999 (landelijk)
toeristenpolitie 02/604767 (24 uur per dag)

Beste reistijd

Kenia ligt op de evenaar en kent daardoor geen grote temperatuurverschillen. Wel is er een lange regenperiode van april t/m mei, waarin de parken groen worden en de wegen minder goed begaanbaar kunnen zijn. Van half oktober t/m eind november is er een kort regenseizoen. In deze maanden kan er 's avonds en 's nachts een hevige regenbui vallen, waarna de lucht vaak 's ochtends weer helder blauw is.

De beste reistijden zijn januari t/m maart en juli t/m september. Door de droogte heb je in deze maanden de beste kans op het spotten van wild.

Een bekend natuurspektakel in Kenia is de Grote Trek, ook wel de Grote Migratie genoemd. Anderhalf miljoen gnoes en zebra's migreren het gehele jaar door tussen Kenia en buurland Tanzania. Dit fenomeen wordt ingegeven door de regens. In juli/augustus steekt deze denderende massa de Mara rivier over naar Kenia om hier tot en met september/oktober te blijven. Wanneer het gras is kaalgevreten, trekken de gnoes in oktober/november de rivier weer over op weg naar de verse graslanden in het zuiden van de Serengeti (Tanzania). In mei komen de kuddes weer in beweging om in juli/augustus opnieuw de Mara rivier over te steken.


Duurzaamheid

Wegwerp plastic tijdens jouw reis 

Vanuit onze doelstelling het reizen daar waar mogelijk te verduurzamen zet FOX zich o.a. in voor het reduceren van wegwerpplastic op de bestemmingen en tijdens haar reizen.
Op deze bestemming vragen wij onze reizigers daarom te reizen met eigen navulbare waterflessen en eigen linnen tas.
De navulpunten voor jouw waterfles worden tijdens de rondreis verzorgt door watertanks in de bus.Door het gebruik van een eigen tas reduceer je het gebruik van plastic tasjes. Het is in Kenia ten strengste verboden om plastic tassen in te voeren. Op het gebruik van plastic tassen staat een gevangenisstraf.

Samen onderweg naar een bewustere reiswereld: reis plastic vrij!

 


Elektriciteit

De elektriciteit bedraag 220/240 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heb je een Engelse 3-polige verloopstekker nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Kenia heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken. In safari lodges wordt meestal een groot buffet gepresenteerd of er is een keuzemenu en de kuststreek staat bekend om het tropisch fruit en zeevruchten.

De Keniaanse keuken bestaat traditioneel uit zware maaltijden met bonen en een dikke saus met vlees. Dit vult snel de maag en is heel goedkoop, wat door veel Kenianen als groot voordeel wordt gezien. Wat veel gegeten wordt is nyama choma, gegrilld geitenvlees. De voornaamste bestanddelen van de maaltijd zijn aardappelen, rijst of ugali, een soort havermout. Irio is een mengsel van erwten, aardappelen en mais; zéér vullend. Ugali en Irio wordt voornamelijk gegeten met gestoofd vlees. Visgerechten in Kenia zijn prima, vooral garnalen, tilapia en forel zijn hier erg goed, met name aan de kust. Kortom: de traditionele Keniaanse keuken is niet bepaald exquise te noemen en is bovendien niet op vegetariërs ingesteld.

Tijdens onze groeps- en individuele reizen eet je in de lodges tijdens je safari. Meestal zal dit zijn in de vorm van een buffet of keuzemenu, voorzien van diverse internationale gerechten en met een geringe Keniaanse invloed. De kwaliteit van het eten is bijzonder goed. Het ontbijt is vooral Engels, met eieren, worstjes, vleeswaren, brood en veel vers fruit. Lunch en diner zijn heel uitgebreid. Je vindt op de buffetten soepen, salades, véél vlees, vis, groente, pasta, rijst of aardappelen. Desserts zijn zoet en machtig, maar je kunt ook voor fruit kiezen.

Bierliefhebbers kunnen hier prima terecht, de Kenianen zijn er zelf dol op en er zijn talloze brouwerijen te vinden. Tusker en White Cap zijn de bekendste.

Het leidingwater in Kenia is niet veilig om te drinken. Kook, filter of desinfecteer het leidingwater voor gebruik of koop flessenwater.


Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens je reis verrichten diverse personen diensten voor je, zoals kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Bij deze reis met Engelssprekende chauffeur/gids wordt geen fooienpot ingesteld. Wij adviseren je om rekening te houden met een bedrag van circa $ 12 per persoon per dag aan fooi; circa $ 1 per persoon per koffer voor de kofferjongens, $ 1 voor je kamermeisje, $ 2 voor de ober en $ 8 voor je chauffeur/gids. Naar gelang je tevredenheid mogen deze bedragen naar boven of naar beneden worden bijgesteld.


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raad je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor je camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en valuta

De munteenheid van Kenia is de Keniase Shilling. Keniaanse valuta mag niet worden in- of uitgevoerd. Andere valuta mogen wel ingevoerd worden, maar moeten wel worden aangegeven. Ook met Amerikaanse dollars kan vrijwel overal betaald worden. 

Op veel plaatsen is het mogelijk met bankpas en creditcard eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat te halen, met name in de grote steden. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders is het niet mogelijk deze te gebruiken. Voor elke transactie betaal je een klein bedrag aan kosten. Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heb je nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeer kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij de check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij de check-out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met je bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.


Nuttige adressen

Kenya National Tourist Office
25 Brooks Mews
London WI ILG
United Kingdom
www.magicalkenya.com

Ambassade van Kenia
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel: (+31)(0)70-3504215

Nederlandse Ambassade in Kenia
Riverside Lane
off Riverside Drive, Nairobi.
Tel: algemeen: +254 2042 88000
Tel: visa: +254 204 288333
Tel: consulaat: +254 204 288555
e-mail: nlgovnai@africaonline.co.ke

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Een visum voor Kenia is verplicht. Je dient het visum online aan te vragen via www.evisa.go.ke. Het visum is 90 dagen geldig na aanvraag van het visum, niet na aankomst in Kenia. De kosten voor het online visum bedragen USD 51,- per persoon. De kosten dienen per creditcard te worden voldaan. De aanvraag duurt normaal gesproken 2 werkdagen. Let op: op het moment wordt er vertraging ondervonden bij het aanvragen van het e-visum voor Kenia. Verwerkingstijden kunnen daarom ook niet gegarandeerd worden, houd hier rekening mee bij het indienen van je aanvraag.

Na akkoord kun je het visum downloaden. Deze bevestiging dien je tezamen met je paspoort en een retourticket bij aankomst op de luchthaven van Kenia te kunnen tonen. Indien je het visum door FOX wilt laten regelen, dan kun je hiervoor kiezen tijdens het boekingsproces. De kosten voor het regelen van een visum via FOX bedragen € 85,- per persoon.

Wij werken samen met visumafhandelaar VisumCentrale. Elke bestemming heeft z’n eigen procedure. FOX levert zoveel mogelijk informatie over je reis aan VisumCentrale aan, maar sommige persoonlijke informatie en/of documenten dien je altijd zelf aan te leveren.

Binnen 4 weken voor vertrek kunnen wij het visum voor Kenia niet meer voor je regelen. Je kunt dit zelf doen via onze visumafhandelaar VisumCentrale.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die de niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dien je dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt je verder mee:
• Fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
• Kopie van je polis van je reisverzekering
• Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van FOX
• Geld, bankpas en evt. creditcard
• Vergeet je pincode niet, ook niet van creditcard!


Reisbegeleiding

Tijdens de rondreis word je begeleid door een Engelssprekende gids. Deze is vaak geboren en getogen in het land waar je rondreist. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van het land. De gids verwelkomt je bij aankomst op de luchthaven of in het hotel en draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van de rondreis. De gids gaat de hele reis met je mee en staat klaar om vragen te beantwoorden en eventuele problemen of klachten op te lossen. De gids is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om je vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

In Nairobi kun je heel goed safari-kleding en zonnehoeden kopen. Specialiteiten op het gebieden van ‘shoppen’ zijn echter de handgemaakte voorwerpen. Je ziet de mooiste gebeeldhouwde of houtgesneden wilde dieren in allerlei soorten en maten. Daarnaast zijn er mooie schalen, boekenhouders, houten servetringen of complete kunstwerken. De bekende Afrikaanse kunstvoorwerpen zoals schilden, speren, juwelen zijn ook volop beschikbaar, vooral langs de kant van de weg. Onthoud wel dat je de mooiste exemplaren daar niet zult vinden en dat je flink moet afdingen! Als laatste willen we je wijzen op een gebruiksvoorwerp wat veel Kenianen zelf ook gebruiken: de kiondo. Dit is een mand, die in de mooiste kleuren is geweven.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

Vanuit de hotels bestaat altijd de mogelijkheid tot telefoneren en de mogelijkheid tot e-mailen is ook steeds vaker aanwezig. Gedurende de safari is er een lange afstandsradio aanwezig puur voor noodgevallen!

Mobiele telefonie:
Alléén mogelijk in (de omgeving van) Nairobi en Mombasa, Kilimanjaro en Arusha. Vanuit de safari lodges en campings zeer beperkt mogelijk (én zeer kostbaar).

Internationaal voorkeuze nummer voor Kenia is 0054. Bellen vanuit Kenia naar Nederland: 0031

Tijdsverschil

Het is in Kenia 2 uur later dan in Nederland (winter). In de zomer is het tijdsverschil 1 uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinatieadvies van de Reisdokter:
Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A en B en Gele Koorts.
Malariatabletten, bijv. Malarone, zijn gedurende de hele periode van de reis en 7 dagen erna noodzakelijk.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt. Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men je een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor je reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Over het algemeen is Kenia voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in Kenia en met name in Nairobi goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen. Je paspoort, geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat.

Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt, kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kun je het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. FOX adviseert je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.

Tijdens de safari’s rijd je in een minibusje, voorzien van een dak dat open kan, geschikt voor 7 passagiers. Om iedereen over een raamplaats te laten beschikken, reis je bij FOX met maximaal 6 personen in een busje.

De wegen zijn, op een enkele uitzondering na, van matige tot zeer matige kwaliteit. Tijdens de safari’s rijd je meestal op zandwegen met gaten en kuilen. Hoewel dit het ‘safari-gevoel' verhoogt is dit niet altijd even comfortabel (ter plaatse óók wel de Afrikaanse massage genoemd). In Kenia rijdt men aan de linkerkant van de weg.


Vlucht

FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat je reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer je een reis boekt bij FOX vlieg je met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kun je bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Prijzen en Inbegrepen’.

Zakgeld

Wanneer je een rondreis naar Kenia en/of Tanzania hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken, hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Je dient rekening te houden met:
- 12-daagse groepsrondreis Beste van Oost-Afrika € 32,- per persoon zakgeld per dag
- 12-daagse single groepsreis Out of Africa € 14,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens je reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018