Kenia

Praktische info Kenia

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft gedurende uw rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels en lodges die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die u van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het  serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn.

Uw kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad. Het kan voorkomen dat er soms stroomuitval is en gebrek aan warm water.

In Kenia verblijft u soms ook in zogenaamde ‘tented lodges’, een werkelijk geweldige ervaring! Dit zijn ruime safaritenten op stahoogte, voorzien van alle comfort en voorzien van echte bedden, elektra, een complete badkamer met douche en toilet, en kastruimte. De tenten zijn zo geplaatst dat u voldoende privacy heeft. De meeste ‘tented lodges’ liggen midden in het reservaat, zodat u het échte 'Out of Africa' gevoel kunt ervaren!

Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Beste reistijd

Kenia ligt op de evenaar en kent daardoor geen grote temperatuurverschillen. Wel is er een lange regenperiode van april t/m mei, waarin de parken groen worden en de wegen minder goed begaanbaar kunnen zijn. Van half oktober t/m eind november is er een kort regenseizoen. In deze maanden kan er 's avonds en 's nachts een hevige regenbui vallen, waarna de lucht vaak 's ochtends weer helder blauw is.

De beste reistijden zijn januari t/m maart en juli t/m september. Door de droogte heeft u in deze maanden de beste kans op het spotten van wild.

Een bekend natuurspektakel in Kenia is de Grote Trek, ook wel de Grote Migratie genoemd. Anderhalf miljoen gnoes en zebra's migreren het gehele jaar door tussen Kenia en buurland Tanzania. Dit fenomeen wordt ingegeven door de regens. In juli/augustus steekt deze denderende massa de Mara rivier over naar Kenia om hier tot en met september/oktober te blijven. Wanneer het gras is kaalgevreten, trekken de gnoes in oktober/november de rivier weer over op weg naar de verse graslanden in het zuiden van de Serengeti (Tanzania). In mei komen de kuddes weer in beweging om in juli/augustus opnieuw de Mara rivier over te steken.

Alarmnummers

Politie 999 (landelijk)
toeristenpolitie 02/604767 (24 uur per dag)

Elektriciteit

De elektriciteit bedraag 220/240 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een Engelse 3-polige verloopstekker nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

Eten en drinken

Kenia heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken. In safari lodges wordt meestal een groot buffet gepresenteerd of er is een keuzemenu en de kuststreek staat bekend om het tropisch fruit en zeevruchten.

De Keniaanse keuken bestaat traditioneel uit zware maaltijden met bonen en een dikke saus met vlees. Dit vult snel de maag en is heel goedkoop, wat door veel Kenianen als groot voordeel wordt gezien. Wat veel gegeten wordt is nyama choma, gegrilld geitenvlees. De voornaamste bestanddelen van de maaltijd zijn aardappelen, rijst of ugali, een soort havermout. Irio is een mengsel van erwten, aardappelen en mais; zéér vullend. Ugali en Irio wordt voornamelijk gegeten met gestoofd vlees. Visgerechten in Kenia zijn prima, vooral garnalen, tilapia en forel zijn hier erg goed, met name aan de kust. Kortom: de traditionele Keniaanse keuken is niet bepaald exquise te noemen en is bovendien niet op vegetariërs ingesteld.

Tijdens onze groeps- en individuele reizen eet u in de lodges tijdens uw safari. Meestal zal dit zijn in de vorm van een buffet of keuzemenu, voorzien van diverse internationale gerechten en met een geringe Keniaanse invloed. De kwaliteit van het eten is bijzonder goed. Het ontbijt is vooral Engels, met eieren, worstjes, vleeswaren, brood en veel vers fruit. Lunch en diner zijn heel uitgebreid. U vindt op de buffetten soepen, salades, véél vlees, vis, groente, pasta, rijst of aardappelen. Desserts zijn zoet en machtig, maar u kunt ook voor fruit kiezen.

Bierliefhebbers kunnen hier prima terecht, de Kenianen zijn er zelf dol op en er zijn talloze brouwerijen te vinden. Tusker en White Cap zijn de bekendste.

Het leidingwater in Kenia is niet veilig om te drinken. Kook, filter of desinfecteer het leidingwater voor gebruik of koop flessenwater.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Geld en Valuta

De munteenheid van Kenia is de Keniase Shilling. Let erop dat u geen Keniaanse valuta mag in- of uitvoeren. Andere valuta kunnen worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven. Ook met Amerikaanse Dollars kunt u vrijwel overal prima terecht.

Met uw bankpas en creditcard kunt u op veel plaatsen in Kenia, met name de grotere steden, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken en voor elke transactie betaalt u een klein bedrag aan kosten. Uw Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heeft u nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeert u kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

Nuttige adressen

Kenya National Tourist Office
25 Brooks Mews
London WI ILG
United Kingdom
www.magicalkenya.com

Ambassade van Kenia
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel: (+31)(0)70-3504215

Nederlandse Ambassade in Kenia
Riverside Lane
off Riverside Drive, Nairobi.
Tel: algemeen: +254 2042 88000
Tel: visa: +254 204 288333
Tel: consulaat: +254 204 288555
e-mail: nlgovnai@africaonline.co.ke

Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Voor Kenia is een visum verplicht. FOX kan voor u het visum regelen. Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad ‘Prijzen & Inbegrepen'.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
• Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
• Kopie van uw polis van uw reisverzekering
• Kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van FOX
• Geld, bankpas en evt. creditcard
• Vergeet uw pincode niet, ook niet van creditcard!

Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Engelssprekende gids. Deze is vaak geboren en getogen in het land waar u rondreist. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van het land. De gids verwelkomt u bij aankomst op de luchthaven of in het hotel en draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van uw rondreis. De gids gaat de hele reis met u mee en staat klaar om vragen te beantwoorden en eventuele problemen of klachten op te lossen. De gids is uw aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om uw vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

In Nairobi kunt u heel goed safari-kleding en zonnehoeden kopen. Specialiteiten op het gebieden van ‘shoppen’ zijn echter de handgemaakte voorwerpen. U ziet de mooiste gebeeldhouwde of houtgesneden wilde dieren in allerlei soorten en maten. Daarnaast zijn er mooie schalen, boekenhouders, houten servetringen of complete kunstwerken. De bekende Afrikaanse kunstvoorwerpen zoals schilden, speren, juwelen zijn ook volop beschikbaar, vooral langs de kant van de weg. Onthoud wel dat u de mooiste exemplaren daar niet zult vinden en dat u flink moet afdingen! Als laatste willen we u wijzen op een gebruiksvoorwerp wat veel Kenianen zelf ook gebruiken: de kiondo. Dit is een mand, die in de mooiste kleuren is geweven.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.

Telefoon, internet en post

Vanuit de hotels bestaat altijd de mogelijkheid tot telefoneren en de mogelijkheid tot e-mailen is ook steeds vaker aanwezig. Gedurende de safari is er een lange afstandsradio aanwezig puur voor noodgevallen!

Mobiele telefonie:
Alléén mogelijk in (de omgeving van) Nairobi en Mombasa, Kilimanjaro en Arusha. Vanuit de safari lodges en campings zeer beperkt mogelijk (én zeer kostbaar).

Internationaal voorkeuze nummer voor Kenia is 0054. Bellen vanuit Kenia naar Nederland: 0031

Tijdsverschil

Het is in Kenia 2 uur later dan in Nederland (winter). In de zomer is het tijdsverschil 1 uur.

Tips en fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis verrichten tientallen personen diensten voor u, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs worden gesteld. In Kenia is een bedrag van ongeveer USD 10 per persoon per dag gebruikelijk voor uw gids/chauffeur.

Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van uw rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat u niet de hele dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten.  Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. U kunt op die manier rustig van uw vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als u twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en de kamermeisjes zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.

Het bedrag voor de fooienpot is bij elke reis te vinden onder het tabblad ‘Data en Prijzen', waar onder de tabel met vertrekdata een tabblad 'niet inbegrepen' opengeklapt kan worden. De fooienpot kan altijd in lokale valuta, en meestal ook in Euro's betaald worden.

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinatieadvies van de Reisdokter:
Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A en B en Gele Koorts.
Malariatabletten, bijv. Malarone, zijn gedurende de hele periode van de reis en 7 dagen erna noodzakelijk.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men u een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en indien nodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn vrijwel gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Veiligheid

Over het algemeen is Kenia voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in Kenia en met name in Nairobi goed op te letten op uw bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat.

Geld en waardevolle papieren die u onderweg nodig heeft kunt u het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder uw kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van uw waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.

Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. FOX adviseert u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.

Tijdens de safari’s rijdt u in een minibusje, voorzien van een dak dat open kan, geschikt voor 7 passagiers. Om iedereen over een raamplaats te laten beschikken, reist u bij FOX met maximaal 6 personen in een busje.

De wegen zijn, op een enkele uitzondering na, van matige tot zeer matige kwaliteit. Tijdens de safari’s rijdt u meestal op zandwegen met gaten en kuilen. Hoewel dit het ‘safari-gevoel' verhoogt is dit niet altijd even comfortabel (ter plaatse óók wel de Afrikaanse massage genoemd). In Kenia rijdt men aan de linkerkant van de weg.

Vlucht

FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat uw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer u een reis boekt bij FOX vliegt u met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kunt u bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Prijzen en Inbegrepen’.
Terug naar boven