Ontdek eerst de schatten rond Venetië. Laat je door een gondelier rondvaren langs de Rialtobrug over het Canal Grande en pak een pontje naar de kleurrijke eilandjes voor de kust. Van de Venetiaanse Rivièra voert de route verder naar de zonovergoten blauwe baaien van Kroatië.
Drie vakanties in één. Eerst de stranden bij sprookjesachtig Venetië, vervolgens een verblijf nabij Trieste en tenslotte het groene eiland Lošinj, waar je dolfijnen kunt spotten!
Vanaf je viersterrencamping, mooi gelegen tussen de Adriatische Zee en de Venetiaanse lagune, loop je zo het strand op. Maar je bent natuurlijk ook naar Italië gekomen om Venetië te bewonderen. Stap je in een gondola? Een traghetto kan ook: het goedkopere, minder toeristische alternatief van de gondola. Of leer je de stad op bijzondere en actieve wijze kennen met ‘Row Venice’, roeiend als een Venetiaan? Trakteer je na deze inspanning op een overheerlijke gelato! Je verblijft hier een week.
Vervolgens verhuis je drie nachtjes naar je viersterrencamping die zich uitstrekt op een rots. Vanaf het terras bij de panoramabar heb je een weids uitzicht over de zee tussen Triëst en de Sloveense en Kroatische kust. Dit is een fijne locatie voor stedentrips naar Triëst en Ljubljana.
Het laatste deel van je vakantie voert naar het Kroatische eiland Lošinj in de Kvarner-baai. Dit vakantieparadijsje maakt met zijn vele zonuren en intens groene vegetatie een bijna subtropische indruk. Hier geurt het naar rozemarijn en munt; er groeien maar liefst 1400 verschillende soorten planten en kruiden. Of speur naar gieren in de ruige natuur op buureiland Cres. Je verblijft hier vijf of zeven nachten.
Je verblijft op bovenstaande campings op basis van logies.
Tijdens deze reis is er geen dagprogramma vastgesteld. Je bent dus geheel vrij om je eigen route te bepalen. We geven je graag een idee van wat er in de omgeving allemaal te zien en te doen is.
Dag 1
Utrecht - Cavallino Treporti
Dag 2 t/m 7
Cavallino Treporti en omgeving
Dag 8
Cavallino Treporti - Duino-Aurisina
Dag 9 t/m 10
Duino-Aurisina en omgeving
Dag 11
Duino-Aurisina - Mali Lošinj
Dag 12 t/m 15
Camping Poljana
Dag 16
Mali Lošinj - Utrecht
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over jouw vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet.
Italië
De Italiaanse keuken is zonder twijfel de bekendste op aarde. Overal ter wereld staan pasta en pizza wel op de menukaart. Maar de Italiaanse keuken is zoveel meer dan alleen pasta en pizza. De keuken kenmerkt zich door eenvoud en het gebruik van verse en lokale ingrediënten. Bovendien zijn de gerechten veelal seizoensgebonden en zeer gevarieerd.
Italianen eten overdag vrij licht en dineren ‘s avonds uitgebreid. Ontbijten doen ze vaak alleen met een cappuccino en gebak of brood, zoals een croissant. Lunchen doen ze laat, tussen 13 en 15 uur. Met het avondeten beginnen ze vaak pas vanaf 20 uur. Een traditionele Italiaanse diner bestaat uit vijf gangen: antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Je bent uiteraard niet verplicht om zelf altijd vijf gangen te eten. De maaltijd begint vaak met een aperitief (prosecco, aperol) en antipasti: hapjes zoals bruschetta, parmaham of ingelegde groenten. Primi is een warm voorgerecht, zoals soep, maar vaak is het een pastagerecht. Italianen eten pasta bijna nooit als hoofdgerecht. Het hoofdgerecht is de secondi, vaak geserveerd met brood om de restjes saus mee op te eten. De secondi wordt gecombineerd met de contorni, bijgerecht. De maaltijd wordt afgesloten met het toetje (dolci), vaak nog opgevolgd met een koffie of glaasje likeur. Bon appetit!
De keuken varieert per regio. Iedere regio gebruikt weer andere lokale producten voor hun gerechten, zelfs bepaalde pastasoorten worden in sommige regio’s meer gegeten dan andere. Lazio noemt zichzelf de uitvinder van bruschetta en producent van de schapenmelk kaas pecorino romano. In Emilia-Romagna is het meest gegeten pastagerecht spaghetti bolognese. Pesto en focaccia brood zijn afkomstig uit Ligurië - in het noordwesten van Italië. Verder staat de streek bekend om de vele kruiden die overal in het wild groeien, zoals basilicum, tijm en oregano. Sicilië staat bekend om de Arabische invloeden. In Lombardije (Milaan) wordt er meer rijst, risotto en polenta (gemalen graan) gegeten dan pasta. Daarentegen wordt in Rome de meeste pasta gegeten. En ga zo maar door. In elke regio is de keuken weer een nieuwe sensatie voor je smaakpapillen.
Ook in toetjes en zoetigheden maken zijn de Italianen experts. Tiramisu, panna cotta, scroppino… Wie kent ze niet. Bovendien vind je op elke hoek in Italië wel een gelateria waar gelato (ijs) geserveerd wordt. Gelato wordt - in tegenstelling tot Nederlands ijs - met veel minder eieren en room gemaakt, en met veel meer fruit. Dit geeft het een intense smaak.
Vega(n) eten
Als vegetariër ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vegetarisch eten in Italië. Italianen houden van vlees en vis, maar zijn ook zeer bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de grotere en bekendere steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je meestal vegetarische of veganistische opties op de kaart. Wel is het vinden van veganistisch eten net wat moeilijker, vanwege het gebruik van kazen en eieren in veel gerechten.
Vegetariërs komen overal wel uit. Er zijn honderden pasta’s, pizza’s, risotto’s, salades, soepen, etcetera die vegetarisch zijn. Voor veganisten zijn bijgerechten de uitkomst. De Italiaanse keuken werkt met veel bijgerechten die vaak veganistisch zijn. Bestel een paar van deze bijgerechten en je hebt een complete en smaakvolle maaltijd.
Drinken en alcohol
In Italië vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Italianen zweren bij hun koffie. Espresso en cappuccino zijn tenslotte ontstaan in Italië. Cappuccino wordt bij het ontbijt gedronken. Terwijl espresso de hele dag door gedronken wordt, zeker na de maaltijd als afzakkertje.
Alcoholische dranken vind je ook overal in Italië. Bier en wijn wordt in elke regio gedronken. Chianti, uit Toscane, is de populairste wijn. Het aperitivo (aperitief) is erg populair en wordt voor het avondeten gedronken met een hapje erbij. Dit is vaak een bitter alcoholisch drankje zoals Aperol of Campari. In diverse regio’s wordt ook grappa - een gedistilleerde drank - gedronken, vaak na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen. De beste grappa is afkomstig uit de Veneto.
Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (geen drinkwater) staat, kan water uit flessen worden gebruikt, die overal verkrijgbaar zijn.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 5,- tot € 8,-
Lunch: € 10,- tot € 15,-
Diner: € 18,- tot € 25,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Kroatië
De Kroatische keuken varieert per regio, tussen de kuststreken en het binnenland zitten de grootste verschillen. Langs de kust zijn er veel visgerechten en Italiaanse en Griekse invloeden. Terwijl in het binnenland de producten meer gericht zijn op streekgerechten zoals vlees, peulvruchten en granen. Hier komen de invloeden uit Hongarije, Oostenrijk en Turkije.
Elke streek kent zijn eigen specialiteiten. Zo is Istrië bekend om de productie van olijfolie. Ook worden hier veel truffels gevonden, waardoor je veel truffelgerechten op de kaart vindt. In Istrië is de keuken het meest Italiaans met veel pasta, risotto en gnocchi. Een plaatselijke lekkernij is pršut, gerookte ham.
In Dalmatië is de keuken mediterraans. Olijfolie en kruiden zijn hier belangrijke ingrediënten. Daarnaast ligt de nadruk op gegrilde vis en schelpdieren. Een typisch Dalmatisch gerecht is zwarte risotto, gemaakt van inktvis. De zwarte kleur komt van de inkt van het zeedier. Verder typisch voor deze regio zijn pašticada (rundvleesgerecht), prosciutto (gerookte ham met olijven en kaas) en brudet (stoofpot van zeevruchten).
Midden-Kroatië kent weer meer stevige maaltijden en een Oostenrijkse invloed, zoals schnitzel en deegballetjes. Ze houden hier van vlees en wild. In het oosten vind je goulash en wordt er veel gebruikgemaakt van paprikasaus, erg Hongaars. Deze regio staat ook bekend om de vele worsten en zoetwatervis.
Kroaten ontbijten meestal klein met een kop koffie en een broodje. Soms wordt er wat later - rond 9 of 10 uur - wel uitgebreid ontbeten met een warme maaltijd, bekend als de gablec. De lunch bestaat uit meerdere gangen en is de belangrijkste maaltijd van de dag. Restaurants serveren over het algemeen de lunch tussen 12 en 14 uur. Het avondeten is vaak een lichte maaltijd.
In de toeristische gebieden en de steden zijn er tal van restaurants, pizzeria’s, fastfood restaurants, pubs en wijnkelders te vinden. Verder vind je veel konoba’s, taverna’s met traditioneel Kroatisch interieur, waar maar enkele lokale gerechten op de kaart staan die door eigenaar zelf worden bereid. Daarnaast zijn er veel traditionele koffiehuizen. Hier kun je behalve koffie ook heerlijk genieten van zoetigheden waar de Kroaten om bekend staan.
Vega(n) eten
Kroatië is niet het makkelijkste land voor vegetariërs en veganisten. Er wordt veel vlees en vis gegeten, maar ook hier wordt het vegetarisme en veganisme steeds meer een bekend begrip. Let wel op dat niet iedereen in het land weet wat het precies betekent. Vaak krijg je alsnog kip of vis voorgeschoteld, wat soms niet als vlees wordt gezien.
In de grotere steden is het makkelijker. Hier vind je genoeg restaurants met een vega(n) optie op de menukaart. Aan de kust zijn de pizza’s en pasta’s makkelijk als vegetarische en soms ook vegan variant te verkrijgen. Als veganist vraag je de gerechten zonder kaas en vraag je of de pasta zonder ei is bereid. In de kleinere steden en dorpen moet je creatiever zijn. Een uitkomst zijn de vele bijgerechten van groenten en aardappels. Combineer een paar en je hebt een complete maaltijd. Enkele bijgerechten zijn onder andere abšmalcane mahune (bonen met boter, knoflook en broodkruim), povrće na žaru (gegrilde groenten) en kupus na tabak (fijngesneden kool met knoflook en aardappel).
Drinken en alcohol
In Kroatië vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Koffie en thee wordt ook gedronken.
Er wordt volop bier gedronken. De Kroaten noemen bier pivo. Daarnaast zorgen de eeuwenoude tradities in de wijnbouw voor een uitstekende kwaliteit van diverse soorten wijnen. Een lekkere Dingac of een Pelješac of een wat lichtere Kaštelet kun je niet aan je voorbij laten gaan. Een typische Kroatische traditie is het mengen van wijn met een andere drank, zoals mineraalwater of zelfs cola. Een goede maaltijd wordt het liefst afgesloten met een gedestilleerd glaasje. Vaak is dit een šljivovica (pruimenbrandewijn) of de Kroatische tegenhanger van grappa, de lozovaca of travarica.
Drinkwater
Het kraanwater in Kroatië is veilig te drinken.
Kosten (indicatie)
De prijzen in Kroatië zijn erg verschillend per regio. In het binnenland zijn ze naar Nederlandse begrippen laag. Aan de kust en steden zoals Zagreb zijn de prijzen op Nederlands niveau.
Ontbijt: € 4,- tot € 20,- (lokaal barretje of 5* hotel)
Lunch: € 5,- tot € 25,-
Diner: € 15,- tot € 35,- (afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.
.
Italië
Italië heeft een flink aantal katholieke feestdagen. De bekende feestdagen zoals Pasen en Kerst worden door Italianen traditiegetrouw samen met hun familie gevierd. ‘La mamma’ zorgt vanzelfsprekend voor een uitgebreide maaltijd.
De officiële feestdagen die in heel Italië worden gevierd:
1 januari: Nieuwjaarsdag (Capodanno)
6 januari: Driekoningen (Epifania/Befana)
maart / april: Eerste Paasdag (Pasqua)
maart/april: Tweede Paasdag (Lunedì dell'Angelo / Pasquetta)
25 april Bevrijdingsdag (Giorno della Liberazione)
1 mei: Dag van de Arbeid (Festa del Lavoro)
2 juni: Dag van de Republiek (Festa della Repubblica)
15 augustus: Hemelvaart (Assunzione della Beata Vergine Maria / Ferragosto Maria)
1 november: Allerheiligen (Ognissanti)
8 december: Onbevlekte ontvangenis (Immacolata Concezione)
25 december: Eerste Kerstdag (Natale)
26 december: Tweede Kerstdag (Santo Stefano)
31 december: Oudjaar (San Silvestro)
Naast de bekende religieuze feestdagen kennen veel plaatsen ook een heiligendag waarop de patroonheilige van de betreffende stad of dorp wordt geëerd. Op deze dagen zijn de winkels grotendeels gesloten. Voor Rome is dat 29 juni (San Pietro), voor Napels 19 september (San Gennaro), voor Milaan 7 december (Sant'Ambrogio), voor Venetië 25 april (San Marco) en voor Turijn en Florence 24 juni (San Giovanni).
Ferragosto, 15 augustus, is voor Italianen het hoogtepunt van de zomer. Ooit ingevoerd als rustperiode na de inspanningen van het werk op het land, is het feest door de Rooms-Katholieke Kerk overgenomen én verplaatst van 1 augustus naar 15 augustus. Het valt nu samen met de Maria Assunzione, de Maria Hemelvaart.
Kroatië
In Kroatië worden verschillende feestdagen gevierd, waaronder nationale feestdagen, religieuze feestdagen en andere vieringen. Enkele van de belangrijkste feestdagen in Kroatië zijn:
1 januari: Nieuwjaarsdag (Nova Godina)
6 januari: Epifanie (Bogojavljenje)
8 maart: Internationale Vrouwendag (Međunarodni dan žena)
variabele datum, meestal in maart of april: Pasen (Uskrs)
1 mei: Arbeidersdag (Praznik rada)
variabele datum, meestal in mei of juni: Corpus Christi (Tijelovo)
22 juni: Antifascistische Strijd Dag (Dan antifašističke borbe)
25 juni: Nationale Dag (Dan državnosti)
5 augustus: Overwinnings- en Dankbaarheidsdag (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti)
15 augustus: Maria-Tenhemelopneming (Velika Gospa)
8 oktober: Onafhankelijkheidsdag (Dan neovisnosti)
1 november: Allerheiligen (Dan svih svetih)
25 en 26 december: Kerstmis (Božić)
Houd er rekening mee dat sommige feestdagen afhankelijk zijn van de liturgische kalender of historische gebeurtenissen. Daarnaast kunnen er regionale en lokale vieringen zijn die niet landelijk worden gevierd.
Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden geaccepteerd bij bank- en pinautomaten met hetzelfde logo dat op je pinpas staat. Soms lukt pinnen niet door een slechte verbinding, met name in Tirol kan dit wel eens voorkomen. Geld opnemen met je bankpas binnen de EU is niet altijd gratis. Vrijwel overal kun je contactloos betalen, ook met je telefoon.
Fooien Oostenrijk
Het geven van fooien is in Oostenrijk is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wil je een fooi geven bij een goede service, geef dan een fooi van circa 10 procent in restaurants of bars. Ook voor de taxichauffeur kun je bij een goede service het bedrag naar boven afronden.
Fooien Italië
Het geven van fooien is in Italië over het algemeen niet heel gebruikelijk. In de horeca is het redelijk gebruikelijk. In veel gevallen is de servizio, of bedieningsgeld, in restaurants bij de rekening inbegrepen. Als dat niet zo is dan is een fooi van vijf tot tien procent van de rekening een aardig bedrag voor het restaurantpersoneel. Verwar servizio niet met coperto. Dit is een betaling van een paar euro per persoon voor het dekken van de tafel (bestek) en basisproducten zoals brood en olijfolie aan het begin van de maaltijd (pane e coberto). Als je 'coberto' of 'pane e coperto' op je bon terugleest, wordt een fooi niet verwacht, al mag het uiteraard wel.
Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden. Voor housekeeping is het gebruikelijk om een of twee euro achter te laten. Aan het einde van een tour wordt een kleine fooi voor de lokale gids gewaardeerd (zeker als het om een gratis tour gaat).
Fooien Kroatië
Het geven van fooien is in Kroatië heel gebruikelijk. In de horeca is het bedieningsgeld meestal op de rekening inbegrepen. Als dit niet het geval is, geef je ongeveer 5 tot 10 procent van de rekening extra. Er wordt verwachting at je op zijn minst het bedrag naar boven afrondt.
Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden. Aan het einde van een tour wordt een kleine fooi voor de lokale gids verwacht (zeker als het om een gratis tour gaat).
Borg bij check-in
In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard worden voldaan. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check-out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van jouw drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten.
Visum
Een visum voor een reis naar Oostenrijk en Italië is niet vereist. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. Fox aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Paspoort
Een paspoort of Nederlandse ID is vereist. Fox adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is.
Wat neem je zoal verder mee:
• Fotokopie van jouw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van je bank/creditcard instelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te blokkeren
• Kopie van je polis van je reisverzekering
• Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van Fox
• Geld, bankpas en evt. creditcard (vergeet je pincodes niet)
Reizen met minderjarige kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Heb je een toestemmingsformulier nodig? Raadpleeg de informatie van de Rijksoverheid om te kijken wat voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is.
Paspoort wel of niet afgeven
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kan je voor de registratie volstaan met het tonen/kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.
Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen, maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.