De Sloveense keuken is een mengelmoes van de omringende landen. Bovendien draait het om natuurlijk en gezond bezig zijn. Niet alleen het land is groen, ook de denkwijze. Er wordt veel verbouwd met het oog op duurzaamheid. Hierdoor komt er veel van eigen bodem, zoals kruiden, honing, groente en fruit. De vele culinaire regio’s hebben allemaal hun eigen traditionele gerechten.
Voor traditionele Sloveense gerechten eet je in authentieke restaurants genaamd Gostilnas. Hier worden vaak familierecepten - die eeuwenlang doorgegeven worden - gebruikt. Overal in Slovenië vind je Gostilnas. Bij de meeste Gostilnas komen de locals op zondag uitgebreid lunchen, hartstikke gezellig.
Het nationale gerecht van Slovenië is Prekmurska gibanica, een zoete taart met wel tien lagen gevuld met fruit, noten, rozijnen, maanzaad en kwark. De lagen worden gescheiden door bladerdeeg. Ook een nationaal gerecht is de Sloveense rookworst kranjska klobasa. De worst heeft zelfs een beschermde oorsprongsbenaming. De worst wordt meestal warm gegeten met (zuur)kool of zure koolraap. Een wit broodje, mosterd en geraspte radijs mogen niet ontbreken aan dit gerecht. Andere Sloveense specialiteiten zijn onder andere zlikrofi (gevulde pasta), jota (soep met spek, bonen, zuurkool en aardappel), brodet (rijk gevulde vissoep), štruklji (soort Sloveense dumpling gevuld met cottage cheese, appel en walnoten), prsut (gedroogde ham) en soška postrv (verse forel uit de Soška rivier). Verder zijn er ook huisgemaakte kazen van de Alpenweiden en verse honing.
Naast Prekmurska gibanica is er voor de zoetekauw ook de cake potica. Het wordt gemaakt van brooddeeg in de vorm van een rol en wordt gevuld met van alles: walnoot, koffie, maanzaad, spek, honing, wortel of kaas. Walnoot en maanzaad zijn het populairst.
Vega(n) eten
Als vegetariër ondervind je niet veel problemen met het vinden van vegetarisch eten in Slovenië. Slovenen houden van vlees en vis, maar worden steeds meer bekend met vegetarisme en veganisme. In de grote steden kom je er prima uit. Hoe verder je van de steden af reist, hoe moeilijker het wordt. De meeste restaurants hebben wel een aantal vegetarische gerechten op de kaart, zoals soepen, omelet en salades. Het vinden van veganistisch eten is wel wat moeilijker, vanwege het gebruik van kaas, honing en eieren in gerechten. Een aantal Sloveense vega(n) gerechten zijn kremna gobova rižota (champignonrisotto), fritaja (een frittata met asperges en verse kruiden), matevž (Sloveense stamppot van aardappelen en bonen, met zuurkool geserveerd) en regratova solata (salade van aardappels en paardenbloembladeren).
Drinken en alcohol
In Slovenië vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Koffie en thee wordt ook gedronken. Er zijn veel lokale biertjes en goede wijnen.
Drinkwater
Het kraanwater in Slovenië is veilig te drinken. Als je twijfelt zijn er uiteraard flessen water te koop. In de Julische Alpen kan er wel veel kalk in het water zitten, dus het is verstandig het water hier eerst te koken. Als het water niet drinkbaar is, wordt het duidelijk aangegeven.
Kosten (indicatie)
De prijzen in Slovenië zijn ongeveer op Nederlands niveau. Het oosten van het land is wat goedkoper. De kust is wat duurder.Ontbijt: € 6,- tot € 25,-
Lunch: € 8,- tot € 25,-
Diner: € 15,- tot € 35,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Oostenrijk
De Oostenrijkse keuken bestond oorspronkelijk uit vlees, mosterd en veel mierikswortel. Nu kent het veel invloeden uit Italië, Tsjechië en Hongarije. Denk hierbij aan de fiaker goulash, een populair gerecht in Wenen, beïnvloedt door de Hongaarse goulash. Waar de Oostenrijkse keuken echt bekend om is, zijn de heerlijke nagerechten. Je hebt vast wel eens flensjes of apfelstrudel op. Daarnaast zijn de kaiserschmarrn en de Weense sachtertorte ook echte Oostenrijkse lekkernijen die je eens geprobeerd moet hebben.
Typisch uit de Oostenrijkse keuken zijn onder andere de Wiener schnitzel, een stuk gepaneerd kalfsvlees, vaak geserveerd met frietjes. Het kaiserbroodje kent ook zijn oorpsrong in Oostenrijk, hier bekend als een semmel. Ben je in een grotere stad, dan kom je vast een würstelstand tegen. Dit is een klein worstenkraampje waar ze verschillende soorten broodjes worst verkopen.
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten in Oostenrijk. Oostenrijkers houden van vlees, maar het is een westers land en zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je altijd een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
In Oostenrijk vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Typisch Oostenrijks is de dorstlesser holunderblütensaft. De siroop in dit drankje komt van de vlierbes en is lichtzoet. Er wordt veel koffie gedronken door de locals en dat zie je terug in de vele koffiehuizen. Een kopje koffie op het terras kost circa € 3,-. Een goede dorstlesser is het drankje holunderblütensaft. De siroop in dit drankje komt van de vlierbes en is lichtzoet.
Er wordt veel bier gedronken in Oostenrijk. Bestel je een biertje, dan komt deze meestal in een halve literglas. Een van de bekendere landelijke brouwerijen is Gösser. Schnapps is een geliefd sterke alcoholische drank bij de Oostenrijkers. Het is een op fruit gebaseerde gedestilleerde drank zonder toegevoegde suikers, gemiddeld bevat het zo'n 40 procent alcohol. Erg populair zijn de smaken appel, peer, pruimen, perziken en kersen.
Drinkwater
Het kraanwater in Oostenrijk is veilig om te drinken.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 8,- tot € 17,50
Lunch: € 12,- tot € 25,-
Diner: € 20,- tot € 40,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.