Nieuw in ons aanbod
Groepsreis Veelzijdig Mexico, Guatemala, Honduras & Belize
21-daagse rondreis vol cultuur, natuur en tropische ontdekkingen in het hart van Midden-Amerika
- wereldberoemde Maya-tempels als Chichén Itzá, Tikal en Copán
- weelderige jungle, indrukwekkende vulkanen en idyllische kustlijnen
- lokale tradities op levendige markten en in sfeervolle bergdorpen
Cultuur
Intensiteit
Natuur
Reisafstand
Je start in Mexico met een bezoek aan de iconische ruïnes van Chichén Itzá, een van de zeven nieuwe wereldwonderen, en de charmante stad Mérida. Vervolgens reis je naar Guatemala, waar de verborgen tempels van Tikal je terugvoeren naar de Maya-tijd, midden in weelderige jungle. Ontdek ook de kleurrijke markt van Chichicastenango en maak een betoverende boottocht over het vulkanische Lago de Atitlán.
Daarna verken je Honduras met de verborgen Maya-schat Copán en adembenemende natuur. In Belize proef je de Caribische sfeer op Caye Caulker en in Belize Stad.
De reis eindigt ontspannen in het bruisende Playa del Carmen, Mexico — de perfecte afsluiting van een onvergetelijk avontuur door Midden-Amerika.
Route en programma
Dag 1
Amsterdam – Cancun
Dag 2
Cancun – Chichén Itzá - Mérida
Dag 3
Mérida – Uxmal – Campeche – Palenque
Dag 4
De Tempels van Palenque
Dag 5
Palenque – Agua Azul – San Cristóbal
Dag 6
San Cristóbal - Indianendorp Chamula en Zinacantan – San Cristóbal
Dag 7
San Cristóbal – Panajachel in Guatemala
Dag 8
Panajachel – Lago Atitlán – Panajachel
Dag 9
Panajachel – Chichicastenango – Antigua
Dag 10
Antigua
Dag 11
Antigua – Copán
Dag 12
Copán – Rio Dulce
Dag 13
Río Dulce – Livingston – Flores
Dag 14
Flores – Tikal – Flores
Dag 15
Flores – Belize Stad
Dag 16
Belize Stad - Caye Caulker – Chetumal
Dag 17
Chetumal – Tulum – Bacalar – Playa del Carmen
Dag 18
Playa del Carmen
Dag 19
Playa del Carmen
Dag 20
Playa del Carmen – Cancun – Amsterdam
Dag 21
Aankomst Amsterdam
Dag 1 - Amsterdam – Cancun
Reisafstand 30 km / Reisduur 0.5 uur
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over jouw vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet.
Bagageregels bij groepsreizen
De meest gangbare koffers/tassen met een rechthoekige vorm en minstens 1 vlakke ondergrond worden geaccepteerd. Koffers of tassen met ronde of onregelmatige vorm en lange riemen die uitsteken worden niet geaccepteerd.
Specifieke bagage-informatie
Indien voor jouw reis specifieke bagage-informatie van toepassing is, dan zullen wij je middels de reisbescheiden informeren.
Beste reistijd en kleding
Mexico
De beste reistijd voor Mexico is in de maanden november tot en met april. Dan is het de droge periode en heb je minder last van hitte en regen. In de overige maanden kun je ook prima Mexico bezoeken. Houd er rekening mee dat het dan natter, warmer en drukker is.
Het hoogseizoen van Mexico loopt van midden december tot en met maart. Gedurende deze periode hebben de Amerikanen vakantie en is Mexico dé winterzonbestemming voor hen. Ook de maanden juli en augustus zijn hoogseizoen. Daarnaast is de week voor Pasen (Semana Santa) erg druk.
De oostkust van Mexico heeft een subtropisch klimaat met temperaturen van 25 tot 30 graden. In Yucatán, in het noordoosten, is het iets warmer. Hier komt de temperatuur elke dag boven de 30 graden uit. In het midden van het land is het minder warm. Dit komt door de hoogte van het gebied. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn vrij groot.
Het regenseizoen is van juni tot en met september. Er vallen dan korte, hevige buien aan het einde van de middag. Dit zorgt voor verfrissing. Orkanen komen soms voor in Mexico, met name in september en oktober.
Walvishaai seizoen
De beste periode om walvishaaien te spotten is tussen mei en september. Uiteraard is er nooit garantie, maar in deze maanden heb je er de meeste kans op.
Zeewier seizoen
Tussen april en augustus kunnen er grote hoeveelheden zeewier aanspoelen op de stranden van noordoost Yucatán. Dit is het ene jaar erger dan het andere, maar er wordt altijd hard gewerkt om het wier zo snel en goed mogelijk te verwijderen.
Guatemala
De beste reistijd voor Guatemala is van november tot en met april. Dit is het droge seizoen en dat betekent aangename temperaturen, blauwe luchten en weinig regen. Van mei tot oktober is het regenseizoen.In deze tijd van het jaar kun je ook prima Guatemala bezoeken, maar houd er rekening mee dat je - vaak aan het einde van de middag - een stevige tropische bui kunt verwachten.
Guatemala ligt grotendeels op hoogte. Daardoor zijn de temperaturen in bijvoorbeeld Antigua en rond het meer van Atitlán overdag mild en ’s avonds fris. In deze hoger gelegen gebieden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 25 graden overdag. 's Avonds koelts het af tot zo'n 10 tot 15 graden.
Aan de kust is het warmer en vochtiger. In lager gelegen gebieden, zoals de Petén jungle bij Tikal, en aan de kust kan het overdag makkelijk 30 graden worden, zeker in de maanden maart tot mei. In de hoger gelegen gebieden,
Belize
De beste reistijd voor Belize is van december tot en met april. Dit is het droge seizoen met zon, blauwe luchten en aangename temperaturen. In de maanden juni tot en met oktober is het regenseizoen, met juli en augustus als warmste én natste maanden.
Aan de kust en op de eilanden ligt de temperatuur vaak boven de 30 graden. In het binnenland en de heuvelachtige gebieden is het iets koeler.
Honduras
De ideale reismaanden voor Honduras zijn februari, maart, april en mei. Het is dan droog en zonnig. In juni start het regenseizoen, met name aan de noordkust. Maar ook dan kun je nog prima reizen, al zijn wegen soms minder begaanbaar.
De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar rond de 25-30 graden aan de kust. In hoger gelegen gebieden, zoals bij de Maya-ruïnes van Copán, is het koeler.
Kleding
Voor een bezoek aan Mexico, Guatemala, Belize en Honduras is het verstandig om lichtgewicht, katoenen of linnen kleding mee te nemen. Daarnaast is het praktisch om kleding in laagjes te dragen, zodat je je met de temperatuur van de dag kunt ‘meebewegen’. Pak dus ook zeker een (fleece)trui of vest in voor de koele avonden. Sommige uitgaansgelegenheden en duurdere restaurants vereisen nette kleding.
Neem voor bescherming tegen de felle zon zeker een (zonne)hoed of pet en een zonnebril mee. Een regenjas is, zeker tijdens het regenseizoen, geen overbodige luxe. Voor bescherming tegen de muggen is het ook verstandig langere kleding mee te nemen.
Verder zijn een paar goede wandelschoenen, sandalen en/of slippers alles wat je voeten vereisen.
Grensoverschreidingskosten en -procedure voor deze reis
Grensovergang Mexico - Guatemala
LET OP: alle mensen die Mexico verlaten, moeten een speciaal formulier invullen dat je hier kunt vinden: https://www.inm.gob.mx/spublic/portal/inmex.html
De link heeft een geografische restrictie, waardoor deze uitsluitend werkt als je je daadwerkelijk al in Mexico bevindt. Om die reden heeft het geen zin om de link voor aanvang van je reis te openen.
Dit formulier moet gedownload en geprint worden. De reisleider kan helpen om het document te printen. Ook zijn er in San Cristobal zogenaamde 'cybercafes' waar computers kunnen worden gebruikt en waar geprint kan worden.
Aan de grens dien je eerst de "Mexico Out-procedure" te volgen: je wordt gevraagd je FMMD-formulier achter te laten. Daarna volg je de "Guatemala In" procedure. In dit geval hoef je alleen maar een formulier in te vullen. De voorkant van het formulier wordt bewaard door de Guatemalteekse douane; je behoudt zelf de achterkant/het andere deel van het formulier. Bewaar dit zorgvuldig in je paspoort, want je hebt het nodig als je Guatemala weer verlaat.
Grensovergang Guatemala - Honduras
Om Guatemala te verlaten wordt er een kleine vergoeding gevraagd, afhankelijk van de bui van de douanebeambte, (ongeveer US$ 1,30). Omdat je slechts voor een nacht het land verlaat, zal niet gevraagd worden om het formulier in te leveren dat je ontvangen hebt bij het betreden van Guatemala.
Om Honduras in te komen betaal je ter plaatse ca US$ 3,- of ca. L 60 (lempira).
Grensovergang Honduras - Guatemala
Honduras uit: hier dien je een vertrekstempel te betalen van L 20 (Lempira) per persoon (ongeveer US$ 0,80) Om Guatemala weer in te komen hoef je niet te betalen.
Grensovergang Guatemala - Belize
Zorg dat je overal stempels in je paspoort krijgt (met de juiste datum!).
"Guatemala uit": je levert de achterkant van het inreisformuliert in. Je hoeft niet te betalen om Guatemala te verlaten.
"Belize in": je vult een formulier in. De helft wordt ingenomen, de andere helft bewaar je. Je hoeft niet te betalen.
Grensovergang Belize - Mexico
Bij de formaliteiten om Belize uit te kunnen dien je 40.00 Belize dollar (omgerekend US$ 20,- ) te betalen per persoon en in contant geld. Om Mexico in te kunnen, zul je een nieuw visumformulier moeten invullen. Met dit visum kun je 7 dagen in Mexico verblijven. De kosten van dit visumformulier zijn 553.00 pesos (omgerekend US$ 28,-) per persoon en dit dient wederom in contant geld te worden betaald.
Eten en drinken
Mexico
De Mexicaanse keuken is er een die voor velen bekend is. Het is een smaakvolle en zeer gevarieerde keuken. Tortilla’s, taco’s, burrito’s, salsa, enchilada’s… Noem het maar op! Maïs, bonen en rijst vormen de basis voor vrijwel elk gerecht. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van (zure) room, kaas, avocado en chilipepers. Aan de kust kun je veel vis en schelpdieren verkrijgen.
Een traditioneel Mexicaans ontbijt bestaat uit eieren, tortilla’s, bonen en verse kaas of room. Lunch en diner zijn warme maaltijden, lunch wordt gezien als de hoofdmaaltijd. Veel restaurants bieden tijdens lunchtijd een goedkoop dagmenu aan (plato del dia). Dit bestaat uit vlees of kip met groente of salade en rijst of aardappels.
Bij veel gerechten wordt mole of guacamole geserveerd. Mole is een saus gemaakt van chocolade, chili, tomaten, pinda’s, amandelen, ui en knoflook. Guacamole ken je vast: een dip van avocado’s, rode peper, ui en tomaat.
Naast al het Mexicaanse eten vind je ook veel fastfood restaurants en restaurants met internationale keuken. Zeker in de grote steden en in de meeste hotels. Op markten en in kraampjes op straat haal je vers fruit en allerlei snacks.
Voor wie eens wat anders wil, vind je ook veel eetbare insecten. Insecten zijn altijd al onderdeel geweest van de Mexicaanse keuken. Zo vind je er onder andere kevers (jumiles) en sprinkhanen (chapulines) om te snacken.
Vega(n) eten
Hoewel de Mexicaanse menukaart door vlees wordt gedomineerd, vormen vegetarische ingrediënten wel de basis van de Mexicaanse keuken: bonen, maïs, tomaat, avocado en ui. Vaak staan er vegetarische gerechten op de kaart. Zo niet? Dan vraag je voor een bestaand gerecht sin carne (zonder vlees). Het is voor de koks vrij eenvoudig om het vlees weg te laten en eventueel extra groente toe te voegen.
Daarnaast zijn de sauzen mole en guacamole op zichzelf al heerlijk. Vraag er wat gefrituurde maistortilla's bij en het is goed voor de lunch of als snack.
Restaurants waar uitsluitend veg(an) eten geserveerd wordt, vind je vrijwel alleen in toeristische gebieden en steden.
Drinken en alcohol
Verse fruitdrankjes en milkshakes zijn er genoeg in Mexico. Daarnaast bestel je overal de gebruikelijke frisdranken. Bier wordt veel gedronken en rum is ook populair. Natuurlijk is er ook tequila. Vaak geserveerd als shot met citroen en zout, maar er worden ook veel cocktails gemaakt op basis van tequila. Zoals de welbekende margherita.
Kosten (indicatie)
Over het algemeen zijn de prijzen aan de kustplaatsen zo’n 30% hoger dan in het binnenland.
Ontbijt: € 5,- tot € 8,-
Lunch: € 7,- tot € 12,-
Diner: € 9,- tot € 14,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Guatemala
De Guatemalteekse keuken is eenvoudig, maar rijk aan smaak. De keuken van Guatemala kan niet op tegen die van Mexico, maar vertoont wel veel overeenkomsten. De basis bestaat uit maïs, bonen en rijst, vaak gecombineerd met kip of rundvlees en geserveerd met salsa’s en verse tortilla’s. Een taco of een bord tortilla zijn overal te krijgen. Vlees wordt meestal gegrild of gebakken en geserveerd in grote porties.
Een traditioneel Guatemalteeks ontbijt is chapin, bestaande uit bonen, roerei, bakbanaan en guacamole. Heel smaakvol én vullend. Lunch is – zoals in veel Midden- en Zuid-Amerikaanse landen – de belangrijkste maaltijd van de dag. Als voorgerecht wordt er vaak soep geserveerd. Wat voor soep is afhankelijk van het seizoen en in welke regio je bent. In de zomermaanden wordt soep vaak koud geserveerd.
Probeer zeker pepian (een stoofgerecht met kruiden en noten) of jocon (kip in koriandersaus). Ook tamales – gestoomde maïspakketten gevuld met vlees of groenten – zijn populair. Op lokale markten vind je volop vers fruit en streetfood zoals tostadas en empanadas. Pupusa’s – traditioneel uit El Salvador – kun je ook overal in Guatemala krijgen. Het zijn dikke maïstortilla’s, meestal gevuld met bonen en kaas, soms ook met varkensvlees. Pupusa’s worden geserveerd met kool en salsa.
Vega(n) eten
Net als in Mexico is de basis van een (lokale) maaltijd bonen, maïs en tortilla’s. Vaak aangevuld met rijst en groente. Let op dat je altijd specifiek vraagt om eten zonder vlees, vis en kip. Het kan voor komen dat als je alleen zonder vlees zegt, je alsnog kip voorgeschoteld krijgt.
Empenada’s en tamales zijn vaak gevuld met kaas en groente. Daarnaast kun je zelf kiezen wat je op een tostada doet. Een perfecte snack voor zowel vegetariërs als veganisten.
Vegan opties zijn minder vanzelfsprekend, maar in toeristische plaatsen zoals Antigua of Flores vind je wel restaurants met vegan opties.
Drinken en alcohol
Rum en Quetzalteca zijn de nationale drankjes, echter pas hiermee op, vaak zijn ze behoorlijk sterk. Verder wordt in Guatemala genoeg koffie gedronken, want het moedergebied der koffie is nog altijd Midden-Amerika. Vers fruit is volop aanwezig, dus verse sapjes en licuados (smoothies) zijn er in overvloed.
Een populaire drank is Atol. Een warme drank gemaakt van maïspuree, kaneel, vanille, rietsuiker en eventueel fruit of chocolade. De ingrediënten variëren tussen de regio’s. Atol wordt vaak als ontbijt gedronken, maar ook samen met tamales als avondeten.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 3,- tot € 6,-
Lunch: € 5,- tot € 10,-
Diner: € 8,- tot € 13,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Belize
De keuken van Belize is een smeltkroes van invloeden: Creools, Mesties, Garífuna en Maya. Een van de bekendste gerechten is rice and beans: in kokosmelk gekookte rijst met bonen, geserveerd met kip, rundvlees of vis. Ook worden er veel fry jacks (gefrituurde deegflapjes) en stoofgerechten met kokosmelk gegeten. Vis en zeevruchten spelen een grote rol, vooral langs de kust. Houd je van pittig? Probeer dan zeker een lokaal gerecht met Marie Sharp’s hot sauce.
Tamales gevuld met varkensvlees, gestoofde kip en ceviche met lokale schaaldieren zijn een andere favorieten.
Vega(n)
In Belize is het vrij eenvoudig om vegetarisch te eten, met name in toeristische gebieden. Veganistisch eten is iets minder gangbaar, maar met wat uitleg in restaurants lukt het vaak prima. Bonen en rijst vormen de basis. Deze kunnen vaak aangevuld worden met groente voor een vullende maaltijd.
Drinken en alcohol
Naast tropische sapjes en kokoswater (rechtstreekt uit de noot), wordt er veel rum gedronken. One Barrel Rum is een lokaal favoriet. Ook lokaal gebrouwen biertjes zijn overal verkrijgbaar. Belikin is het nationale bier van Belize.
Een lokale specialiteit is rum punch – een tropisch drankje van rum, sinaasappel- en ananassap, limoensap en een scheutje grenadine. Op de eilanden is dit hét drankje voor bij zonsondergang.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 4,- tot € 7,-
Lunch: € 6,- tot € 11,-
Diner: € 8,- tot € 14,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Honduras
De keuken van Honduras is een mix van Latijns-Amerikaanse en Caribische invloeden. Ook hier vormen maïs, bonen en rijst de basis, vaak geserveerd met gebakken banaan en vlees. Ook wordt er veel kokos gebruikt. Aan de Caribische kust wordt meer vis en zeevruchten gegeten.
Typische gerechten zijn baleadas (gevulde tortilla’s met bonen en kaas), sopa de caracol (zeeslaksoep) en yuca con chicharrón (cassave met krokant varkensvlees).
Vega(n) eten
Vegetarisch eten is mogelijk, zeker met gerechten als bonen, rijst, kaas en avocado. Veganistisch eten is iets lastiger buiten de steden. Vraag in lokale restaurants gerust om aanpassingen, dit wordt vaak met plezier gedaan.
Drinken en alcohol
Naast frisdrank en verse vruchtensapjes, wordt er veel koffie gedronken. Bier (zoals Salva Vida) en rum zijn de populairste alcoholische dranken. In Garífuna-dorpen kun je ook guifiti proberen, een lokale kruidendrank.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 2,50 tot € 5,-
Lunch: € 5,- tot € 9,-
Diner: € 7,- tot € 12,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 088 - 269 23 33.
Fooienpot en fooien reisleiding
De hoogte van je bijdrage aan de fooienpot hangt af van de reisduur en de samenstelling van het reisprogramma. Het indicatiebedrag vind je terug onder het kopje Niet inbegrepen.
Fooien voor reisleiding
Fooien voor de reisleiding zijn niet inbegrepen in de fooienpot. Als richtlijn kun je circa € 1,50 tot € 2,- per persoon per dag aanhouden, al naar tevredenheid.
Voor informatie over fooien in Mexico. Guatemala, Belize en Honduras, zie ‘Geldzaken en fooien’.
Anderen bekeken ook ...
mexico_chiapas_palenque_beste-reistijd-mexico_tempel_mensen_pyramide_shutterstock
mexico_cenote_yucatan_b.jpg
mexico_mexicaan_local_b.jpg
mexico_merida_kerk_b.jpg
mexico_strand_palmboom_b.jpg
mexico_san cristobal_kerk_b.jpg
mexico_agua azul_waterval2_b.jpg
mexico_puebla_uitzicht vulkaan_b
mexico_campeche_huisjes_b.jpg
mexico_uxmal_piramide_bloem_w.JPG
indigenous mexican woman selling dolls Santiago de Queretaro
mexico_mexico-city_basilica-of-our-lady-of-guadalupe_skyline_zon_getty
mexico_tulum_riviera-maya_tulum-mayan-ruins_uitzicht_getty
mexico_merida_plaza-grande_plein_kerk_koloniale-gebouwen_shutterstock
mexico_onderwaterwereld_snorkelen_schildpad_b.jpg
mexico_campeche_straatbeeld_huisjes_b.jpg
p.p. vanaf
€ 2.711,-Kickstart jouw 2026 - nu met € 200 korting
Nicaragua_Granada_Catedral-inmaculada-concepcion_gele-kathedraal_uitzicht_zee_Shutterstock.jpg
Costa Rica, Alajuela, La Fortuna, roodoogmakikikker - GettyImages-1410888797
nicaragua_rivas_ometepe_vulkaan_strand_shutterstock
fox-costa rica-La Fortuna Waterval Costa Rica
costa-rica_algemeen_doodshoofdaapje8_b.jpg
costa-rica_jungle_brug_reiziger_shutterstock-1006962364
nicaragua_leon_straatbeeld_huizen_f
costa rica_dier_luiaard_cahuita_f
nicaragua_leon_witte-kathedraal_shutterstock_1158833515.jpg
fox-costa-rica-papegaai Costa Rica
Rinconcito lodge Costa Rica 1
costa-rica_rincon-de-la-vieja_modderpoel_shutterstock_1929097937.jpg
p.p. vanaf
€ 3.329,-Nieuw in ons aanbod
Inspiratie en mooie reizen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie