Praktische informatie Tanzania

Praktische info Tanzania

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft gedurende uw rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels en lodges die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die u van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het  serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn.

Uw kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche/bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad. Het kan voorkomen dat er soms stroomuitval is en gebrek aan warm water.

In Tanzania verblijft u soms ook in zogenaamde ‘tented lodges’, een werkelijk geweldige ervaring! Dit zijn ruime safaritenten op stahoogte, voorzien van alle comfort en voorzien van echte bedden, elektra, een complete badkamer met douche en toilet, en kastruimte. De tenten zijn zo geplaatst dat u voldoende privacy heeft. De meeste ‘tented lodges’ liggen midden in het reservaat, zodat u het échte 'Out of Africa' gevoel kunt ervaren!

Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.


Beste reistijd

Tanzania ligt net ten zuiden van de evenaar en kent daardoor geen grote temperatuurverschillen. Wel is er een regenperiode van maart t/m mei, waarin de parken groen worden en de wegen minder goed begaanbaar kunnen zijn. In oktober en november is er een kort regenseizoen. In deze maanden kan er 's avonds en 's nachts een hevige regenbui vallen, waarna de lucht vaak 's ochtends weer helder blauw is.

De beste reistijden zijn van juni t/m september en december t/m februari, door de droogte heb je in deze maanden de beste kans op het spotten van wild.

Een bekend natuurspektakel in Tanzania is de Grote Trek, ook wel de Grote Migratie genoemd. Anderhalf miljoen gnoes en zebra's migreren het gehele jaar door tussen Tanzania en buurland Kenia. Dit fenomeen wordt ingegeven door de regens. In juli/augustus steekt deze denderende massa de Mara rivier over van Tanzania naar Kenia om hier tot en met september/oktober te blijven. Wanneer het gras is kaalgevreten, trekken de gnoes in oktober/november de rivier weer over op weg naar de verse graslanden in het zuiden van de Serengeti in Tanzania. In mei komen de kuddes weer in beweging om in juli/augustus opnieuw de Mara rivier over te steken.


Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 230 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een Engelse 3-polige verloopstekker nodig.

In tented lodges wordt voor de elektriciteit vaak gebruik gemaakt van generatoren. Deze worden ’s nachts meestal uitgeschakeld. Een zaklamp is raadzaam om mee te nemen, echter treft u deze ook aan in uw kamer.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Tanzania heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken. In safari lodges wordt meestal een groot buffet gepresenteerd of er is een keuzemenu en de kuststreek staat bekend om het tropisch fruit en zeevruchten.

De Tanzaniaanse keuken bestaat traditioneel uit zware maaltijden met bonen en een dikke saus met vlees. Dit vult de maag snel en is heel goedkoop, wat door veel Tanzanianen als groot voordeel wordt gezien. Wat veel gegeten wordt is nyama choma, gegrild geitenvlees. De voornaamste bestanddelen van de maaltijd zijn aardappelen, rijst of ugali, een soort havermout. Irio is een mengsel van erwten, aardappelen en mais; zéér vullend. Ugali en Irio wordt voornamelijk gegeten met gestoofd vlees. Visgerechten in Tanzania zijn prima, vooral garnalen, tilapia en forel zijn hier erg goed, met name aan de kust. Kortom: de traditionele Tanzaniaanse keuken is niet bepaald exquise te noemen en is bovendien niet op vegetariërs ingesteld.

Tijdens onze groeps- en individuele reizen eet u in de lodges tijdens uw safari. Meestal zal dit zijn in de vorm van een buffet of keuzemenu, voorzien van diverse internationale gerechten en met een geringe lokale invloed. De kwaliteit van het eten is bijzonder goed. Het ontbijt is vooral Engels, met eieren, worstjes, vleeswaren, brood en veel vers fruit. Lunch en diner zijn heel uitgebreid. U vindt op de buffetten soepen, salades, véél vlees, vis, groente, pasta, rijst of aardappelen. Desserts zijn zoet en machtig, maar u kunt ook voor fruit kiezen.

Het leidingwater in Tanzania is niet veilig om te drinken. Kook, filter of desinfecteer het leidingwater voor gebruik of koop flessenwater.


Duurzaamheid

Het is in Tanzania ten strengste verboden om plastic tassen in te voeren. Op het gebruik van plastic tassen staat een gevangenisstraf.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens uw reis verrichten diverse personen diensten voor u, zoals kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Bij deze reis met Engelssprekende chauffeur/gids wordt geen fooienpot ingesteld. Wij adviseren u om rekening te houden met een bedrag van circa $ 10 per persoon per dag aan fooi; circa $ 1 per persoon per koffer voor de kofferjongens, $ 1 voor uw kamermeisje, $ 2 voor uw ober en $ 5 voor uw chauffeur/gids. Naar gelang uw tevredenheid mogen deze bedragen naar boven of naar beneden worden bijgesteld.


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. Let erop dat u geen Tanzaniaanse valuta mag in- of uitvoeren. Andere valuta kunnen worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven. Ook met Amerikaanse Dollars kunt u vrijwel overal prima terecht.

Met uw bankpas en creditcard kunt u op veel plaatsen in Tanzania, met name de grotere steden, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken en voor elke transactie betaalt u een klein bedrag aan kosten. Uw Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heeft u nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende!

Probeert u kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Tanzania:
Parallelweg Zuid 215
2914 LE Nieuwerkerk a/d IJssel
Tel: 0180 320939
Fax: 0180 319158

Nederlandse Ambassade in Tanzania:
PO Box 9534
Umoja House, 4th Floor
Corner Mirambo Street/Garden Avenue
Dar es Salaam - Tanzania
Tel: 00 255 22 2110000
Fax: 00 255 22 2110044

Tanzania Tourist Board kunt u het beste bereiken via www.tanzaniaodyssey.com

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Voor Tanzania is een visum verplicht. FOX kan voor u het visum regelen.
Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad ‘Prijzen & Inbegrepen'.

Houd er rekening mee dat u extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende uw reis aan, maar persoonlijke documenten dient u altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. U ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
• Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
• Kopie van uw polis van uw reisverzekering
• Kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van FOX
• Geld, bankpas en evt. creditcard
• Vergeet uw pincode niet, ook niet van creditcard!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een vakkundige Engelstalige gids. Deze is vaak geboren en getogen in het land waar u rondreist. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van het land. De gids verwelkomt u bij aankomst op de luchthaven of in het hotel, en draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van uw rondreis. De gids gaat de hele reis met u mee en staat klaar om vragen te beantwoorden en eventuele problemen of klachten op te lossen. De gids is uw aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om uw vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

In Arusha kunt u heel goed safari-kleding en zonnehoeden kopen. Specialiteiten op het gebieden van ‘shoppen’ zijn echter de handgemaakte voorwerpen. U ziet de mooiste gebeeldhouwde of hout gesneden wilde dieren in allerlei soorten en maten. Daarnaast zijn er mooie schalen, boekenhouders, houten servetringen of complete kunstwerken. De bekende Afrikaanse kunstvoorwerpen zoals schilden, speren, juwelen zijn ook volop beschikbaar, vooral langs de kant van de weg. Onthoud wel dat u de mooiste exemplaren daar niet zult vinden en dat u flink moet afdingen!

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

Vanuit de hotels bestaat altijd de mogelijkheid tot telefoneren en de mogelijkheid tot e-mailen is ook steeds vaker aanwezig. Gedurende de safari is er een lange afstandsradio aanwezig puur voor noodgevallen!

Mobiele telefonie:
Alléén mogelijk in (de omgeving van) Arusha en Kilimanjaro. Vanuit de safari lodges zeer beperkt mogelijk (én zeer kostbaar).

Tijdsverschil

Het is in Tanzania 2 uur later dan in Nederland (winter). In de zomer is het tijdsverschil 1 uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A en B. Gele Koorts is verplicht. Malariatabletten, bijv. Malarone, zijn gedurende de hele periode van de reis en 7 dagen erna noodzakelijk.

Voor een bezoek aan Zanzibar is een Cholera Not Indicated-stempel in uw gele vaccinatiepaspoort verplicht

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men u een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Over het algemeen is Tanzania voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in Tanzania en met name in grote steden goed op te letten op uw bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen.

Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die u onderweg nodig heeft kunt u het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder uw kleding bewaren.

Maak voor vertrek altijd kopieën van uw waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. FOX adviseert u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.

Tijdens de safari’s rijdt u in een minibusje, voorzien van een dak dat open kan, geschikt voor 7 of 9 personen. Om iedereen over een raamplaats te laten beschikken, reist u bij FOX met maximaal 5 of 7 personen in een busje.

De wegen zijn, op een enkele uitzondering na, van matige tot zeer matige kwaliteit. Tijdens de safari’s rijdt u meestal op zandwegen met gaten en kuilen. Hoewel dit het ‘safari-gevoel' verhoogt is dit niet altijd even comfortabel (ter plaatse óók wel de Afrikaanse massage genoemd). In Tanzania rijdt men aan de linkerkant van de weg.


Vlucht

FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat uw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer u een reis boekt bij FOX vliegt u met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kunt u bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Prijzen en Inbegrepen’.

Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Kenia en/of Tanzania heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een 'zakgeldindicatie' gemaakt.

U dient rekening te houden met:
- 12-daagse groepsrondreis Beste van Oost-Afrika € 32,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad 'Extra's' de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018