Praktische informatie Zweden

Praktische info Zweden

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Accommodatie

U verblijft in goede, toeristenklasse hotels. Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Elektriciteit

De voltage in Zweden is gelijk als dat in Nederland. Stekkers en stopcontacten kunnen echter wel verschillen. Tweetandstekkers kunnen vaak zonder probleem gebruikt worden, maar drietandstekkers hebben in Zweden vaak een andere vorm. In het laatste geval heb je een adapter nodig. Deze zijn in hotels en winkels in grotere steden verkrijgbaar.

Eten en drinken

Er is niet zo’n groot verschil in de eetgewoontes van de Zweden met die van de Nederlanders. Doorgaans wordt er in Zweden twee keer per dag een warme maaltijd gegeten, namelijk ’s middags en ’s avonds.

Zweden heeft een aantal bijzondere lekkere dingen. Er wordt over het algemeen veel wild en vis gegeten en dat wordt veelal geserveerd met zelfgeplukte vossebessen en paddestoelen. Haring en zalm worden op verschillende manieren bereid en gegeten. De meest bekende Zweedse gerechten zijn toch wel de köttbullar (Zweedse gehaktballetjes), kräftskiva (rivierkreeftjes), pytt i panna (gerecht van aardappelen, uien en vlees) en smörgåsbord (vele warme en koude gerechten).

De Zweden zijn de op één na grootste koffiedrinkers van de wereld en ze staan op de eerste plaats als het om drinken van melk gaat. Een leuk weetje is misschien wel dat het melkpak is uitgevonden door de Zweedse Tetra Pak. Alcoholische dranken zijn erg duur in Zweden. Alcoholische drank mag tot 3,5% verkocht worden in de normale winkels en bij benzinestations. Alle drank met een hoger alcoholpercentage mag alleen verkocht worden in de  staatslijterijen, de Systembolaget.


Fotograferen

In een aantal musea en kerken is fotograferen strikt verboden of mag u alleen foto’s maken zonder de flits te gebruiken. Verder kunt u over het algemeen overal in Portugal fotografen of filmen. Neemt u echter wel de beleefdheidsregels in acht en vraag om toestemming indien u mensen wilt fotograferen.

 

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en valuta

In Zweden wordt betaald met de Zweedse Kroon (SEK). Honderd öre is een ‘krona’ (meervoud: Kronor). Eén euro is ongeveer 8,54 SEK (koers oktober 2012). Het Zweeds muntgeld bestaat uit 50 öre, 1 krona, 5 en 10 kronor. Het papiergeld bestaat uit 20, 50, 100, 500, 1000 en 10000 kronor.

In Zweden kun je bijna overal gebruik maken van een creditcard (Visa, EuroCard, Mastercard en American Express). Ook is het mogelijk om te pinnen, maar dan moet je even opletten op het Cirrus symbool.

De meeste wisselkantoren zijn te vinden in de grotere steden, op de luchthavens, ferryterminals en op de treinstations. Deze zijn dagelijks geopend van 08.00 tot 21.00 uur.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Kleding

’s Zomers is het klimaat nogal mild en aangenaam. De gebruikelijke zomerkleding die je hier in Nederland draagt, tezamen met een extra trui en regenjack is voldoende.
In de lente, herfst en winter is het echter wel verstandig om een jas te dragen.

Zorg voor stevige wandelschoenen bij een bezoek aan Zweden. In de steden kunnen de keienstraatjes hobbelig zijn en op het platteland is het ook verstandig om goede wandelschoenen te dragen.


Nuttige adressen

Nederlands consulaat Göteborg
Gullberg Strandgata 6
Göteborg
Tel: +46 31 – 15 88 20

Nederlands consulaat Malmö
Adelsgatan 5
Malmö
Tel. + 46 40 - 664 26 00

Ambassade van Zweden
Postadres:
Postbus 85601
2508 CH Den Haag

Bezoekadres in Nederland:
Jan Willem Frisolaan 3
Tel:+31-70-412 02 00
Fax:+31-70-412 02 11
E-mail:ambassaden.haag@foreign.ministry
Koninklijke Nederlandse Ambassade
Box 15048
SE-104 65 Stockholm
Zweden

Bezoeksadres in Zweden:
Götgatan 16A
Stockholm
Tel.: +46 8 556 933 00
Fax: +46 8 556 933 11
E-mail: sto@minbuza.nl


Paspoort en visum

FOX adviseert dat uw paspoort of identiteitskaart bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:

Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer FOX.
Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

 


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleidt door een Nederlandssprekende reisleider. De reisleider is tijdens de gehele rondreis het aanspreekpunt in geval van vragen en/of problemen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Souvenirs

Overal in Zweden, ook in de kleinere dorpjes, zijn er ‘hemslöjd’ winkels. Hier kun je traditionele handgemaakte artikelen vinden, zoals gebreide kleding, borduurwerk en houtsnijwerk. Van dat laatste is het Dalarna-paardje misschien wel het meest bekend. Dit is een uit hout gesneden paardje in felle kleuren.

Daarnaast is Zweden natuurlijk ook beroemd vanwege het vele design wat er is te vinden. Je vindt er vele eetgerei, zilver, fijn glaswerk, aardewerk en meubelen.


Telefoon, internet en post

Zweden biedt goede faciliteiten op het gebied van zowel vast- als mobiel telefoonverkeer. In de bergen en de onbewoonde gebieden is er echter niet altijd dekking. Als je vanuit Nederland naar Zweden belt dan kies je eerst +46, gevolgd door het netnummer (waarbij je de eerste nul weglaat) en het gewenste nummer. Vanuit Zweden kies je eerst 00 plus het landnummer (voor Nederland 31, voor België 21), gevolgd door het netnummer en abonneenummer. In supermarkten, kranten- en tijdschriftenwinkels of kiosken kun je terecht voor telefoonkaarten. De mobiele telefoon wordt veel gebruikt in Zweden en in het zuiden is de dekking bijna 100%. In het noorden is de dekking voornamelijk bij de grote wegen, aan de kust en in de steden, maar niet altijd in de onbewoonde gebieden.

Internetfaciliteiten zijn op de meeste luchthavens, treinstations, openbare bibliotheken (gratis) en hotels te vinden. Ook zijn er in de meeste steden internetcafés te vinden.

Postkantoren zijn doordeweeks geopend van 09.00 tot 15.00 uur en ook kun je veelal terecht bij supermarkten, benzinestations en kiosken. Tevens is het hier mogelijk om vreemde valuta te wisselen en traveller cheques te verzilveren. Hier zijn ook postzegels verkrijgbaar. Er zijn echter twee soorten brievenbussen, de blauwe is alleen voor lokale post en de gele voor nationale en internationale bestemmingen.


Tijdsverschil

Zweden heeft dezelfde tijdszone als Nederland. In de zomermaanden is het echter wel veel langer licht dan in Nederland.

Tips en fooien

In de meeste hotels en restaurants wordt de fooi al automatisch verrekend in de prijs. Natuurlijk is het geven van extra fooi mogelijk, maar er wordt niet op gerekend.
In restaurants wordt wel gerekend op een kleine fooi van zo’n 7 tot 10% bovenop de prijs. Ook taxichauffeurs rekenen op een dergelijke fooi. Veelal wordt er naar boven afgerond. Ook voor portiers en ander personeel kan men rekenen op een kleine fooi.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor uw bezoek aan Zweden zijn geen vaccinaties verplicht. Maar mocht u toch meer informatie willen hebben over allerlei soorten bescherming, dan kunt u op onze website, bij de pagina Vaccinaties & Gezondheid adressen vinden waar u met al uw vragen terecht kunt. Gaat u zelf naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.
Maar zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, paracetamol, muggenwerende crème of tonic en eventueel de medicijnen die door uw arts zijn voorgeschreven. Ook een goede zonnebrandcrème, met een hoge beschermingsfactor, mag u zeker niet vergeten.
Alle rekeningen voor medische zorg ter plaatse dienen contant betaald te worden. Vergeet GEEN factuur te vragen, mocht het voorkomen! Bij ziekenhuisopname dient u direct uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt dan alle gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer en dergelijke) bij de hand.

Veiligheid

Zweden is een veilig land; er is niet veel criminaliteit.

Vlucht

FOX vliegt niet naar Zweden, maar naar de hoofdstad van Noorwegen, Oslo. U vliegt comfortabel met KLM in minder dan 2 uur naar Oslo.