Praktische informatie Australië

Praktische info Australië

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Alarmnummers

In heel Australië is 000 het nummer voor alle noodgevallen. Hiermee kun je politie, brandweer, ambulance en andere hulpdiensten bereiken.

Beste reistijd

Australië ligt onder de evenaar, hierdoor zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van Nederland. Australië is een zeer groot land en het klimaat verschilt per gebied. Het noordelijke deel van het land kent een tropisch klimaat terwijl in het zuiden de vier seizoenen voorkomen zoals wij deze in Europa kennen.

In het noorden van Australië heerst een tropisch klimaat. Het hele jaar door is het warm met temperaturen boven de 30 graden en is de luchtvochtigheid hoog. Hiervoor is de beste reistijd van mei t/m oktober, wanneer het droog en stabiel is. Van november t/m april kunnen er stevige regenbuien over dit deel van het land trekken, de temperatuur blijft echter aangenaam. 

In The Red Centre - ook bekend als de Outback - heerst een woestijnklimaat. Dit is het droogste gebied van Australië, met grote temperatuurverschillen tussen de Australische zomer (temperaturen boven de 40 graden) en winter (temperaturen rond de 20 graden).

In tegenstelling tot het hoge noorden, waar het klimaat droog en tropisch is, is het zuiden van Australië koel en gematigd. Dit deel van het land kent een Mediterraan klimaat met vier seizoenen die tegenovergesteld zijn aan die van Nederland. In de Australische zomer (oktober t/m maart) is het maximaal 25 graden en in de winter is het (met een gemiddelde van 10 graden) fris tot koud. In de bergen kan zelfs sneeuw vallen. Reis je in de Australische winter? Dan zijn een jas en trui zeker geen overbodige luxe in het zuiden!


Duurzaamheid

Wegwerp plastic tijdens jouw reis 

Vanuit onze doelstelling het reizen daar waar mogelijk te verduurzamen zet FOX zich o.a. in voor het reduceren van wegwerpplastic op de bestemmingen en tijdens haar reizen. 
Op deze bestemming adviseren wij onze reizigers daarom te reizen met eigen navulbare waterflessen en eigen linnen tas.
De navulpunten voor jouw waterfles worden tijdens de rondreis verzorgt door watertanks onderweg. Echter, is het ook mogelijk om in Australie uit de kraan te drinken. Door het gebruik van een eigen tas reduceer je het gebruik van plastic tasjes.

Samen onderweg naar een bewustere reiswereld: reis plastic vrij!

 

 

Duiken

De zee rond Australië kent een grote variëteit en heeft daardoor genoeg duikmogelijkheden. Het land heeft 36,735 km (22,826 miles) kustlijn, (zowel oost- als westkust), met zowel subtropische als gematigde klimaten, en daardoor zijn er in Australië de meest fantastische, maar ook uiteenlopende duikervaringen mogelijk. Bekende duikgebieden zijn de wateren van het Great Barrier Reef, het noorden van Western Australia, maar zeker ook de wateren rond de zuidelijke staten en Tasmanië.

Voor een mengeling tussen het tropische en gematigde zeeleven zijn de Solitary Islands bij het noorden van New South Wales, Byron Bay en de Abrolhos Islands bij de westkust van Geraldton geschikte gebieden. De verschillende typen van duiksporten zijn o.a.: reef diving, shipwreck diving, het bekijken van haaien en wierbossen en grotduiken.

Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 240/250 Volt, 50 Hz. Voor het gebruik van de stopcontacten heb je een wereldstekker nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De namen van de verschillende maaltijden in Australië kunnen nog wel eens voor verwarring zorgen. Brekkie, oftewel Breakfast, is de naam voor het ontbijt. Dinner is de naam voor het avondeten, maar soms wordt hier ook wel de lunch mee bedoeld. Tea is al net zo verwarrend. Soms wordt de naam gebruikt voor een uitgebreid thee-uurtje, zoals in Engeland, maar er kan net zo goed het avondeten, of de lunch mee bedoeld worden.

Het meeste traditionele aan de Australische keuken is de barbeque, ook wel de Aussie Barbie genoemd. Hierbij bereidt de heer des huizes grote hoeveelheden vlees voor de familie en gasten. Andere typische Australische gerechten zijn: maccadamianoten, 'meatpies' ('vleestaarten'), visschotels en natuurlijk kangoeroe- en krokodillenvlees. De rest van de Australische keuken wordt getypeerd door invloeden van buitenaf, aangezien het een immigratieland is met vele buitenlandse invloeden.

Het favoriete drankje van de Australiërs is bier: dat wordt koud gedronken in glazen, die allen weer een andere maat en in iedere staat weer een andere naam hebben. Naast bier is ook thee erg populair en dat wordt vaak met melk gedronken, wat dan white tea wordt genoemd, zonder melk wordt er van black tea gesproken.


Fooien

Het geven van fooien is, behalve in de duurdere restaurants, niet gebruikelijk in Australië.
Daar is het normaal om serveersters een fooi van maximaal 10 procent van de rekening te geven voor uitzonderlijk goede service. Veelal wordt de fooi al automatisch bij het eindbedrag van de rekening geteld.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kunt laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er ook rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De nationale munteenheid is de Australische Dollar. Er zijn bankbiljetten in omloop met waarden van Aus$ 100, 50, 20, 10 en 5. De munten hebben een waarde van Aus$ 2 en 1, en 50, 20, 10 en 5 centen.

Met je bankpas en creditcard kun je bijna overal in Australië, zelfs in de kleinste dorpjes, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kun je je pinpas niet gebruiken en voor elke transactie betaal je een klein bedrag aan kosten. Je Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels zonder problemen geaccepteerd, maar daar heb je nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeer kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met je bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Australië in Nederland
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Tel: (+31)(0)70-3108200

Nederlandse Ambassade in Australië:
120 Empire Circuit
Yarralumla ACT 2600
Canberra
Tel: +61 2 62 20 94 00
E-mail: can@minbuza.nl


Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
Jouw reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Voor Australië is een visum verplicht. FOX kan het visum voor je regelen. Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij je naar de betreffende reis, tabblad 'Prijzen & Inbegrepen'. Houd er rekening mee dat je extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende je reis aan, maar persoonlijke documenten dien je altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. Je ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

Indien je ervoor kiest het visum via FOX te regelen, dan ontvangen wij graag direct na het maken van je boeking een paspoortkopie. Deze hebben wij nodig in verband met aanvragen van het visum. Je kunt deze e-mailen naar CustomerContact@fox.nl. Voor het aanvragen van je visum hebben wij tevens jouw Burgerservicenummer (BSN)/sofinummer nodig. Gelieve deze leesbaar te houden of apart aan ons door te geven. Tijdens de aanvraag van het visum wordt gevraagd of je een strafrechtelijke veroordeling hebt. Mocht dit het geval zijn, dan kan FOX het benodigde visum niet voor je verzorgen. FOX kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder je verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neem je verder mee:

• Fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal jouw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
• Kopie van je polis van jouw reisverzekering
• Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van FOX
• Geld, bankpas en evt. creditcard
• Vergeet je pincode niet, ook niet van je creditcard!


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Koop je souvenirs in Australië? Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon en internet

De internationale toegangscode voor Australië is +61. Vanuit Australië kun je een internationaal telefoontje plegen door 0011 te draaien.

Internet is overal toegankelijk en bijna elk hotel heeft internetfaciliteiten. Wi-Fi wordt ook in de meeste accommodaties aangeboden en is opvallend genoeg in de kleinere hotels vaak nog gratis, terwijl je in de grotere hotels alleen tegen vergoeding van Wi-Fi gebruik kunt maken. Houd er rekening mee dat de Wi-Fi soms alleen beschikbaar is in de hotellobby of andere gemeenschappelijke ruimtes.


Tijdsverschil

Australië heeft drie verschillende tijdzones.
In onze zomertijd gelden de volgende tijdsverschillen:
Adelaide + 7,5
Sydney/Melbourne/Brisbane + 8

In onze wintertijd gelden de volgende tijdsverschillen:
Adelaide + 9,5
Sydney/Melbourne + 10
Brisbane + 9 (Queensland hanteert geen zomertijd)

In Nederland begint de zomertijd op de laatste zondag van maart en eindigt weer de laatste zondag in oktober, maar in Australië is dat precies andersom. Hier begint de zomertijd op de laatste zondag van oktober en eindigt weer op de laatste zondag in maart. De klok wordt dan een uur vooruitgezet. Queensland, Northern Territory en Western Australia hanteren geen zomertijd.


Vaccinaties/Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Australië.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij jou in de buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men jou een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Over het algemeen is Australië voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook hier goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen. Jouw paspoort, geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat.

Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kun je het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Er bestaan veel verschillende manieren om door Australië te reizen. Wanneer je een auto wilt huren, heb je naast een gewoon rijbewijs altijd een internationaal rijbewijs nodig (op vertoon van je rijbewijs verkrijgbaar bij de ANWB, pasfoto meenemen!)

Maar wanneer je de binnenlandse afstanden liever met het vliegtuig wilt afleggen, kun je met je internationale ticket korting (soms zelfs gratis vluchten) krijgen op binnenlandse vluchten van diverse maatschappijen. Deze goedkope plaatsen zijn echter beperkt en daarom is het belangrijk dat je op populaire bestemmingen zo vroeg mogelijk reserveert en tegelijkertijd informeert naar de (gratis) mogelijkheden ter plaatse.

De trein is een comfortabele manier om door Australië te reizen. Het spoorwegennet verbindt de belangrijkste plaatsen, maar is verder niet echt uitgebreid. Sinds enige tijd is de spoorlijn Adelaide-Darwin helemaal klaar en kun je zo, heel comfortabel, van zuid naar noord (of omgekeerd natuurlijk) reizen.

De goedkoopste manier om door Australië te reizen is per bus. De drie belangrijkste snelbusmaatschappijen, Pioneer, Greyhound en Bus Australia zijn gefuseerd tot Australian Coachlines. Regionale, kleinere, busbedrijven vullen dit vrij uitgebreide net verder aan en deze kleine maatschappijen zijn veelal nog goedkoper ook.


Vlucht

FOX wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jouw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer je een reis boekt bij FOX vlieg je met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kun je bij de desbetreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Prijzen & Inbegrepen'.

FOX biedt haar reizen naar Australië aan met Cathay Pacific en de vluchtduur is gemiddeld 21 uur.


Zakgeld

Wanneer je een rondreis naar de Australië hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor jou wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te krijgen, hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor de groepsrondreis Koala’s & Kangoeroes dien je rekening te houden met € 73,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten?

- Optionele excursies
- Fooi reisleiding/buschauffeur en fooi housekeeping 
- Niet genoemde maaltijden (drankjes zijn niet meegerekend)

Souvenirs en verdere persoonlijke uitgaven zijn niet meegenomen in deze berekening.

Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij je reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update 31 december 2019