Praktische informatie Ecuador

Praktische info Ecuador

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis in goede, eenvoudige middenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met douche of bad en toilet.

FOX houdt de kwaliteit van de geselecteerde hotels goed in de gaten en zal zo nodig nieuwe hotels toevoegen aan de accommodaties, die gebruikt worden.


Beste reistijd

Het klimaat in Ecuador verschilt heel erg per locatie. De regenperiode aan de kust is van januari tot mei. In het oosten zijn er twee droogteperioden, de maand augustus en van december tot maart. Het noorden van Ecuador is een stuk vochtiger, terwijl de zuidkust een stuk droger is dan de rest van het land.
Het oosten van Ecuador ligt in het Amazonegebied en heeft een tropisch klimaat, het is hier heel het jaar ongeveer even warm.

De Andes loopt van noord naar zuid, midden door het land. Dit gebied heeft een prettig, iets koeler, klimaat en kunt u heel het jaar door goed bezoeken. De temperatuur en de hoeveelheid neerslag zijn heel het jaar globaal hetzelfde.

De beste reistijd voor Ecuador is van juli tot en met november. In deze periode is het niet te heet in de kustgebieden en valt er de minste regen. Tijdens de FOX reizen bezoekt u eigenlijk nauwelijks het kustgebied en bent u vooral in de Andes, vandaar dat u Ecuador met FOX het hele jaar door kunt bezoeken.


Elektriciteit

Het voltage is in Ecuador 110 volt. In de meeste hotels kunt u uw accu's en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is wel een "wereldstekker" voor nodig. In dit geval is dat een stekker met twee platte pluggen. Controleer goed of uw apparatuur op dit lagere voltage ingesteld is.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Het water is NIET drinkbaar, maar overal is drinkwater in flessen te koop. Bier is overal verkrijgbaar, lokale wijn is af te raden tenzij ze van Argentijnse of Chileense afkomst zijn.

Omdat de ervaring leert dat het risico op maag- en darmklachten tijdens reizen door dit soort landen, tamelijk groot is, is het tijdens deze reis zeer belangrijk om de basishygiëne in acht te nemen! Consumptie van garnalen, schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes, ongekookte melk en voedsel dat ‘op straat’ wordt verkocht is, afhankelijk van de plek waar je bent, een grote risicofactor.

Een van de grote verrassingen van de tropen is het gevarieerde aanbod van onbekende groente- en fruitsoorten. Vooral het grote aanbod aan vruchten is overweldigend en bijna overal kan voor een luttel bedrag een milkshake met vers fruit worden genuttigd. Let wel op dat er geen lokaal water voor wordt gebruikt! Ook wordt er vers en gezond vruchtensap gedronken van tropische vruchten als papaya, mango en naranjilla. Bekende drankjes zijn onder andere exotische cocktails zoals Piña Colada en het Ecuadoriaanse bier.

In Ecuador eet men voornamelijk veel rijst, aardappelen, pasta, kip en koolsoorten. Bekende gerechten zijn Arroz con Pollo - rijst met kip, Lomo saltado-in ui en tomaat gebakken rundvlees met rijst en Churrasco -rundvlees met spiegelei-, maar er zijn ook meer typische en voor ons bijzondere gerechten zoals varkensvlees van het spit, ceviche (soort soep van rauwe vis of garnalen) en natuurlijk de Andes Delicatesse: de cavia!

Indicatie van prijzen voor maaltijden:
Ontbijt: USD5 voor een American Breakfast
Lunch: voor een simpele lunch van USD 4 tot een uitgebreid maaltijd van USD 8
Diner: rond de USD 15 tot USD 20 voor een goed diner met hoofdgerecht en nagerecht


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

Sinds 2000 is de munteenheid van Ecuador niet meer de Sucre, maar de Amerikaanse dollar.

Reischeques en contant geld:
Wij adviseren om US Dollars mee te nemen: vooral in contanten en vooral in kleine coupures! (liefst niet groter dan 20 USD) om grote problemen bij het wisselen te voorkomen. Travellercheques kan ook, maar op sommige plekken is het lastig zo niet bijna onmogelijk om deze in te wisselen, want soms accepteren banken ze gewoon niet.

Euro’s zijn nog lang niet overal te wisselen. Ons advies luidt dan ook om zoveel mogelijk te pinnen wat in de grote steden zonder problemen kan. De beste “mix” van betaalmiddelen is de volgende: wat contante dollars, uw betaalpas en eventueel een creditcard. Vergeet van beide uw pincode niet!

Bankpassen en creditcards:
U kunt snel en makkelijk pinnen in de grote steden Quito, Otavalo, Baños, Riobamba, Cuenca en Guayaquil. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken. Wat creditcards betreft, worden Mastercard en Visa het meest geaccepteerd.

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest cq. uit handen geeft! Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcardmaatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ecuadoraanse Ambassade Nederland:
Surinamestraat 11
2585 GG Den Haag
Telefoon: 070-3463753 / 3649563
Fax: 070-3658910

Ecuadoraanse Ambassade Belgie:
Louizalaan 363
1050 Brussel
Telefoon 02-6443050 / 6443132
Fax: 02-6442813

Nederlands Consulaat in Ecuador:
Av. de los Shyris N40-100 y Gaspar de Villaroel
Ed. El Tablón, segundo piso
Quito, Ecuador
Tel: 00593 2-2466063
Fax: 00593 9-9739545


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Met ingang van februari 2018 is het mogelijk dat er bij aankomst in Ecuador gevraagd wordt naar een bewijs van uw reisverzekering en zorgverzekering. Zorg dat u deze gegevens, bijvoorbeeld uw verzekeringspasje, altijd bij u heeft. 


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse en/of Engelssprekende reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Uw reisleider/ster is tijdens uw reis uw aanspreekpunt in geval van vragen of probleempjes. Hij/zij zal, indien gewenst, voor vertaling zorg dragen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

U kunt van alles in Ecuador kopen. Zorgt u er dus voor dat uw koffer op de heenreis niet al te vol zit, want terug zult u daar zeker spijt van krijgen.

Op de vele leuke, kleine marktjes vindt u o.a. handgeweven poncho’s, truien en handschoenen, carnavalsmaskers, siervoorwerpen, halskettingen en ga zo maar door. De kleurrijke markten treft u op vele plaatsen en zijn een lust voor het oog.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

De portokosten voor een luchtpostbrief naar Nederland bedragen 2,20 eurocent (laatste update maart 2011). Wilt u ansichtkaarten versturen dan kunt u dat het beste doen vanuit plaatsen die een vliegveld hebben, dan komen uw kaarten het snelst aan in Nederland. Het duurt minstens tien dagen voordat de brief in Nederland arriveert.

Andinatel is de telefoonmaatschappij van Ecuador en telefoneren is, zeker in de grote steden, geen probleem. Verder heeft deze maatschappij in de meeste steden en dorpen een vestiging. Wilt u naar Nederland bellen, dan draait u 0031 en vervolgens het abonneenummer. Voor België draait u 0032 en vervolgens het abonneenummer. Drie minuten bellen kost ongeveer $6.

Het internet heeft de afgelopen vijf jaar een enorme vlucht genomen en zeker in de grote steden treft u veel internetcafe’s aan. Soms hebben hotels en restaurants een internetverbinding, waar u gebruik van kunt maken. Het mailen kost vaak niet meer dan een paar dollar per uur.

Tijdsverschil

Tijdens de zomer is het in Ecuador 7 uur vroeger dan in Nederland en in de winter is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Tips en fooien

Als richtlijnen kunt u de volgende bedragen aanhouden (per persoon, per dag):
1]  kamermeisjes US$1,- per dag,
2]  kofferjongens US$0,50 per koffer,
3]  de chauffeur tijdens uw rondreis US$1,- en de lokale tourleader US$1,-.

Deze richtlijnen gelden natuurlijk alleen wanneer u tevreden bent met de kwaliteit van de service. Tijdens onze rondreizen is het gebruikelijk dat de reisleider een gezamenlijke fooienpot voorstelt, zodat er niet regelmatig om geld hoeft te worden gevraagd.

Vaccinaties/Gezondheid

Op de pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op die pagina genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze instanties, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Sinds februari 2017 zijn reizigers verplicht aan te tonen dat zij tegen gele koorts zijn ingeënt indien zij kort daarvoor gereisd hebben door Brazilië, Oeganda, de Democratische Republiek Congo of Angola, hetgeen impliceert dat reizigers die Ecuador binnenkomen hun vaccinatieboekje moeten kunnen voorleggen met daarin het bewijs van de gele koorts inenting.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

In Ecuador komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zo nodig het gele vaccinatieboekje. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s en soms worden deze kosten vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

In Ecuador dient men altijd rekening te houden met de mogelijkheid hoogteziekte te krijgen. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat FOX het soms rustig aan doet op grote hoogtes. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel persoonsafhankelijk.

Wij adviseren u om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast dient u vooral rustig aan doen en u niet te veel in te spannen. Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, deze hebben echter ook bijwerkingen. Als u hart- en/of longklachten heeft adviseren wij u altijd een afspraak te maken met uw huisarts of de GGD, om zodoende uw lichamelijke conditie door te spreken en te kijken of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.

Het is in Ecuador verplicht een ziektekostenverzekering te hebben en dit te kunnen aantonen tijdens uw reis naar Ecuador. Neemt u dus ten alle tijde uw zorgpas of ander bewijsstuk mee.


Veiligheid

Alhoewel Zuid-Amerika qua veiligheid helaas niet altijd een even goede naam heeft, zult u merken dat u zich in Ecuador met z’n vriendelijke bevolking toch erg op uw gemak zult voelen. Desalniettemin is het verschil tussen arm en rijk er vaak heel erg groot en is het dan ook zaak om als "rijke" toerist altijd goed op uw spullen te letten, vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens gaat dat op!

Geld, waardevolle papieren en evt. kostbaarheden kunt u het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder uw kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van uw waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Kostbaarheden, zoals dure sieraden, kunt u het beste thuis laten en vervangen door imitaties. Verliest u die dan heeft u in ieder geval geen probleem.


Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn, maar u dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. De bus is een ruime touringcar met 30 zitplaatsen voor passagiers. De bagage gaat onderin.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

De bustijden zijn als volgt:
Quito - Otavalo        2,5 uur
Quito - Lasso           2 uur
Lasso - Tena            7 uur
Tena - Baños            4 uur
Baños - Riobamba    3 uur
Riobamba - Cuenca  6 uur
Cuenca - Salinas       6 uur
Salinas - Guayaquil    2,5 uur


Vlucht

FOX biedt reizen naar Ecuador aan met de luchtvaartmaatschappij KLM en de gemiddelde reisduur is ca. 12 uur.


Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Ecuador heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor onze groepsrondreis dient u rekening te houden met € 49,- per persoon zakgeld per dag.

Voor onze single groepsreis en familie groepsreis dient u rekening te houden met € 32,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018