Praktische informatie Filipijnen

Praktische info Filipijnen

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

Het voltage op de Filipijnen is 220V. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier een “wereldstekker” voor nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Het eten op de Filipijnen is goed. De Filipijnse keuken is niet heel bijzonder, maar in de meeste restaurants én hotels worden veelal gerechten uit de Indonesische of Chinese keuken geserveerd. Rijst is het belangrijkste bestanddeel van het dagelijkse voedsel. Op de diverse eilanden zijn dan ook prachtige rijstvelden te vinden. De Filipino’s maken heerlijke rijstgerechten met vis, (varkens)vlees en groente.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden, flessen mineraalwater zijn makkelijk te verkrijgen!

Een bekende delicatesse op de Filipijnen is ‘balut’, een bebroed ei, waar het embryo van een kuiken inzit en dat wordt leeg geslurpt. Geroosterd speenvarken (lechon) is een karakteristiek element van feestmaaltijden en er zijn dan ook veel straatrestaurants, die hierin gespecialiseerd zijn.

Op straat is veel fruit te koop zoals: bananen, kokosnoten en legio andere soorten. De prijzen in de betere restaurants liggen gelijk aan of hebben een wat lager niveau dan in Europa, maar over het algemeen ligt het prijsniveau van buiten de deur eten ver onder het prijspeil in Nederland.
Specialiteit op de Filipijnen is de ‘halo halo’, een soort sorbet.


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 


Geld en valuta

De officiële munteenheid is de Filipijnse peso of piso en deze is onderverdeeld in 100 centavos.

Het prijsniveau op de Filipijnen ligt veel lager dan in Nederland. U kunt het beste Euro’s meenemen, want deze zijn heel makkelijk in te wisselen naar Filipijnse pesos. Zo heeft u het minste koersverlies. In de duurdere hotels kan betaald worden met US Dollars, Euro’s of u kunt gebruik maken van creditcards. Travellercheques kunnen worden ingewisseld bij banken in grotere steden, maar worden weer niet door alle banken geaccepteerd.

Bij aankomst op de luchthaven van Manila kunt u al pinnen, maar ook in de stad is dat geen probleem. Voor Banaue en omgeving en ook voor het eiland Palawan is het wel het handigst om Filipijnse pesos mee te nemen of ter plaatse Euro's of dollars te wisselen.

Met ongeveer USD 15 per persoon per dag, komt men daar goed uit voor maaltijden, drankjes en fooien. Souvenirs e.d. vallen even buiten dit bedrag.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour.

Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Filipijnse ambassade in Nederland:
Laan van Copes van Cattenburg 125
2582 EZ Den Haag
Tel: 070-3604820

Nederlandse ambassade op de Filipijnen:
Koninklijke Nederlandse ambassade
9th Floor, King’s Court Building
2129 Pasang Tamo (Chino Roces Avenue)
Makati City, Metro Manila
Tel: 028125981
Fax: 028154579

Paspoort en visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Bij verblijf langer dan 20 dagen (vanaf dag 21) op de Filipijnen moet een visum aangevraagd worden.  Het visum kan verlengd worden bij de Commission on Immigration and Deportation in Manila.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet uw pincode, nu ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u, mits het minimum aantal deelnemers is behaald, begeleid door een deskundige Engelssprekende lokale gids.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Populaire souvenirs zijn cd’s met Filipijnse hits, genaamd Ocho, ocho, maar ook houtsnijwerk. Kijk bij het kopen van souvenirs uit met producten die gemaakt zijn van materiaal van bedreigde diersoorten zoals krokodillentassen en ivoren beeldjes, maar ook koraal. Invoer ervan in Europa is ten strengste verboden.

Telefoon, internet en post

De Filipijnen beschikken over een modern telefoonnetwerk. Er kan dus, zeker in de grote steden, prima naar Nederland gebeld worden. Mobiel bellen is goed mogelijk, kan echter zeer afhankelijk zijn van de provider. Informeer hiernaar voor vertrek.

Tijdsverschil

In de zomer is het op de Filipijnen 6 uur later dan in Nederland, in de winter is dit verschil 7 uur.

Tips en fooien

De salarissen op de Filipijnen zijn laag. Het is daarom gebruikelijk een fooi te geven aan bijv. de serveersters, het kamermeisje of de jongen die helpt met de koffers. Zo’n fooi dient minstens 10 pesos te zijn. Wanneer u tevreden bent over de gids van een dagtour geeft u deze ongeveer 100 pesos fooi.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en Buiktyfus. Daarnaast is het gebruik van Malaria tabletten ook nodig bij onze reizen naar de Filipijnen.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met één van de daar genoemde adressen.
Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven. 


LET OP !
De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van een verre reis kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

De hygiënische omstandigheden op de Filipijnen zijn niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe producten en drink alleen water uit een afgesloten fles. In veel hotels zijn restaurants aanwezig, bovendien staan in iedere reisgids een aantal tips voor goede restaurants.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt u de Reisdokter op deze dag ook consulteren en u kunt ter plekke de benodigde vaccinaties krijgen en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's. Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Het reisadvies voor de Filipijnen is positief. Zoals in ieder land dient u ook hier goed op uw bagage te letten, dat gaat zeker op wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations. Uw paspoort, geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kunt u beter thuis laten en goedkope vervangers kopen, mocht u die kwijtraken dan is er geen man overboord!

Vervoer

FOX maakt tijdens de rondreizen gebruikt van touringcars met airconditioning. Tijdens een aantal excursies wordt bovendien gebruik gemaakt van de lokale jeepney.

Het belangrijkste openbare vervoersmiddel in de Filipijnen is de zogenaamde Jeepney. Dit zijn van oorsprong oude jeeps, die door het Amerikaanse leger zijn achtergelaten en door de Filipino's tot kleine passagiersbusjes werden omgebouwd. Later werden deze Jeepneys op de Filipijnen nagebouwd, waarbij onderdelen zoals de motor en de versnellingsbak nog wel uit de legerdump kwamen. De Jeepney's worden kunstzinnig beschilderd door de bevolking.

Voor de korte afstand gebruiken de Filipino's tricycles. Dit zijn bromfietsen met zijspan, die maximaal drie passagiers kunnen vervoeren. In de grotere steden kunt u het beste een taxi nemen want, naar Europese begrippen zijn deze ritten erg goedkoop. Maar: let op dat de meter ingeschakeld is of spreek van tevoren de ritprijs af.

Ook is er, met name op de grote eilanden, een uitgebreid netwerk van busdiensten. Voor belangrijke trajecten beschikken de grote busmaatschappijen, naast gewone bussen, ook over relatief comfortabele bussen met airconditioning. Tussen de eilanden vindt veel bootverkeer plaats. Voor langere trajecten worden passagiersschepen gebruikt waarop men kan overnachten. Tussen een aantal steden varen ook relatief luxe en snelle schepen.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.


Vlucht

De aanvlieghaven voor internationale vluchten ligt in de hoofdstad Manila.