Praktische informatie Noorwegen

Praktische info Noorwegen

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Alarmnummers

De brandweer in Noorwegen is te bereiken op het nummer 110, de politie op het nummer 112 en de ambulance op het nummer 113. Het landennummer van Noorwegen is, 0047 wat voorafgaande aan een telefoonnummer moet worden gedraaid voor het telefoonnummer daadwerkelijk gebeld kan worden, de eerste nul dient dan weggelaten te worden.

Elektriciteit

In Noorwegen wordt er op dezelfde manier gebruik gemaakt van de elektriciteit als in Nederland. Het voltage is identiek aan dat van Nederland, 220/230 V en Accu’s en batterijen kunnen eenvoudig worden geladen in alle hotels in Noorwegen.

Eten en drinken

Het eten en drinken in Noorwegen is doorgaans duurder dan in Nederland. Ook als het gaat om boodschappen doen. Het is verstandiger om bij grotere supermarktketens als de COOP, de Spar en de Meny boodschappen te doen. De Noren gaan weinig uit eten vanwege de hoge prijzen die gelden. Wanneer zij uit eten gaan eten zij voornamelijk pizza. Er zijn in de diverse restaurants wel veel lokale gerechten te vinden. Zo is de Gravlaks ofwel gemarineerde zalm een bekend product in Noorwegen wat vaak minder duur is dan kabeljauw. Wanneer u bij een Noors gezin zou aanschuiven voor het avondeten zult u merken dat de sfeer veelal informeler is dan hier in Nederland.

Geld en Valuta

In Noorwegen geldt de Noorse kroon (NOK) als betalingsmiddel. De bankbiljetten die in omloop zijn, zijn de NOK met de waarden: 50, 100, 200, 500 en 1.000. De munten hebben een waarde van NOK: 50 øre en 1,5,10 en 20. Voor €1.- ontvangt u ongeveer NOK 7,38 (koers oktober 2012).

Contant geld en traveller cheques: contant geld kunt u gemakkelijk bij diverse banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen. Hotels berekenen veelal een ongunstigere koers dan de bank waardoor het niet wordt aangeraden om dit te doen. Travellercheques in zowel euro’s als Amerikaanse dollars worden geaccepteerd in Noorwegen bij de grotere winkelketens, restaurants, hotels en vliegvelden. Hier geldt hetzelfde als het inwisselen van contant geld. Banken bieden u veelal een gunstigere koers dan anderen.

Bankpassen/creditcards: Geldautomaten zijn overal in Noorwegen te vinden waardoor u ook gemakkelijk uw bankpas kunt gebruiken. In Noorwegen is het vrij normaal om betalingen te doen met een creditcard. Creditcards worden dan ook in vrijwel alle hotels, winkels en benzinestations geaccepteerd. De grote namen als, de Eurocard/Mastercard, Visa, American Express en Diners Club worden veel gebruikt. Wel moet u er rekening mee houden dat een pincode steeds vaker nodig is om een creditcard te gebruiken, deze dient dan ook tijdig te worden aangevraagd. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard/pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna hiermee betalingen worden verricht. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Nuttige adressen

Ambassade van Noorwegen in Nederland: Lange Vijverberg 11, 2513 AC Den Haag. Tel: (070)3117611. Fax: ( 070)3659630 Nederlandse Ambassade in Noorwegen: Oscarsgate 29, 0244 Oslo. Tel: (+47)23333600. Fax: (+47)23333601

Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Vanaf 2001 is Noorwegen aangesloten bij de Schengen-overeenkomst. Wanneer u een paspoort heeft dat niet uit de Schengenland overeenkomst afkomstig is, is een visum wel vereist. Wij raden u aan contact op te nemen met de ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet uw pincode, ook van uw creditcard, niet!

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Telefoon, Internet en post

Het Internationale toegangsnummer is: 00 en het landnummer is: 47. Noorwegen heeft geen netnummer. Voor het bellen naar Nederland dient u eerst het Internationale toegangsnummer te gebruiken: 00 en vervolgens het landnummer: 31. Met een Nederlandse mobiele telefoon kunt u gemakkelijk bellen in Noorwegen. Voor de kosten dient en diverse mogelijkheden kunt u beter even contact opnemen met uw provider. De ontvangst in Noorwegen is verder goed. Ook kunt u in Noorwegen gebruik maken van de telefooncellen waar,of een telefoonkaart, muntgeld of creditcard is vereist.

Tijdsverschil

In Noorwegen geldt geen tijdsverschil.

Tips en fooien

Voor fooien is het gebruikelijk om ongeveer 5 a 10 procent extra te geven in restaurantjes of bars.

Vaccinaties/Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties nodig voor een reis naar Noorwegen. De gezondheidszorg alsmede de aanwezigheid van eventuele medicijnen is van een hoog niveau. U dient er wel rekening mee te houden dat de mogelijkheid bestaat dat u contant moet betalen na een bezoek aan de medici. Apotheken zijn te vinden in de grote steden waar ook de meeste medicijnen op Noors recept zijn te verkrijgen. Wel is het raadzaam om uw eigen medicijnen tasje mee te nemen met reguliere medicijnen.

In het binnenland bij de diverse meertjes en rivieren kunnen veel muggen voorkomen daarom wordt het aangeraden om u goed te beschermen met goede kleding.

Het kraanwater in Noorwegen kan gewoon gedronken worden.

Veiligheid

Er zijn in Noorwegen geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Het is wel verstandig om in drukke gebieden extra op uw hoede te zijn voor eventuele zakkenrollers.

Vervoer

In Noorwegen geldt de Ferry als een van de belangrijkste vervoersmiddelen. In Noorwegen wordt het wegennet met meer dan 200 veerdiensten verbonden. Dit ligt met name aan het feit dat de Noorse fjordenkust uit een uitgestrekt gebied bestaat. In de zomer gaan deze ferry’s vaker dan in de winter. Tickets kunt u vaak kopen aan boord van het schip.
Ook is het gebruik van de bus handig. In Noorwegen bestaat een uitgebreid net met busverbindingen.