Praktische informatie Belize

Praktische info Belize

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

In Belize is het voltage 110. Op de meeste scheerapparaten en haardrogers zit een schakelaar waarmee u het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt. U heeft wel een reisstekker nodig met twee platte polen, zoals ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Als u geen schakelaar op uw elektrische apparatuur heeft, heeft u een adapter nodig. U kunt deze het beste voor vertrek kopen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

In Belize zult u gerechten voorgeschoteld krijgen die vaak een combinatie van Latijns-Amerikaanse en Caribische elementen kennen. Rijst en bonen domineren de inhoud van elk bord, maar met de vele verschillende kruiden zijn de meeste gerechten net weer even anders. Ook de verschillende visgerechten zijn het proberen waard.

Daarnaast zijn Mexicaanse vleesgerechten zoals empanadas en tamales ook overal verkrijgbaar. Verder staan schildpad en kreeft regelmatig op de menukaart. Een typisch lokaal drankje is 'seaweed'; een mixje van zeewier, melk, suiker en room.


Fooien

In Belize is het geven van een fooi alleen gebruikelijk in de wat duurdere restaurants, bars en clubs. Gebruikelijk is dan een fooi van 10% van de rekening.

Fotograferen

Neem voldoende geheugenkaarten mee, Belize is een prachtig land om te fotograferen! De lokale bevolking is niet altijd gediend van fotograferen, het is netjes om van te voren toestemming te vragen.


Geld en Valuta

De munteenheid in Belize is de Belize Dollar, welke onderverdeeld is in 100 centen. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent, en 1 dollar. Er zijn biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. De koers is vrij stabiel: € 1,- = BZD 2.49 (koers april 2018). Let u er wel op dat prijzen soms in de Amerikaanse dollar staan vermeld. Belangrijk is om kleine coupures te hebben, omdat niet in elk dorp even veel wisselgeld aanwezig is. Creditcard en reischeques worden overal geaccepteerd. Let wel dat voor het gebruik van creditcards een provisie van 5% betaald dient te worden. Bij alle banken kunnen dollars en dollartravellercheques worden gewisseld. Wisselen kan ook op straat of bij de grens. Pinnen is vrijwel niet mogelijk. Helaas is Belize voor een arm land erg duur, dit vanwege de kleine eigen economie en veel import.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Consulaat van Belize in Nederland:
Henegouwselaan 51
1181 CV Amstelveen
Tel: 020-4560206

Bezoekadres Nederlandse ambassade in Belize:
Avenida Vasco de Quiroga 3000, 7de verdieping
Edificio Calakmul 
Colonia Santa Fe
01210 Mexico Stad
Tel: 00-52-55-1105-6550

Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, kopie polis reisverzekering en eventueel een kopie van uw medisch paspoort, telefoonnummer en e-mailadres van FOX, geld, creditcard en traveller cheques. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we in de natuurparken soms gebruik van lokale Spaans/Engelssprekende gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.


Souvenirs

Belizanen verkopen geen handgemaakte voorwerpen. Ze zijn meer gericht op souvenirs. Wat interessant zijn als souvenirs zijn Rainforest Remedies (natuurlijke gezondheidsproducten), traditionele saus, kruiden, boeken en cd's.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Wanneer u naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031 en vervolgens het abonneenummer. Voor België draait u 0032 en vervolgens het abonneenummer. Houdt u er rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend, internationaal bellen gaat het makkelijkst via speciale kantoren.

Steden en toeristische plaatsen hebben bijna allemaal een internetcafé. De verbinding kan langzaam zijn. Prijzen variëren van US$1.50 tot US$7.75 per uur. Post van en naar Belize is vrij snel, gemiddeld duurt het 10 dagen voordat post in Nederland arriveert.


Tijdsverschil

Het is in Belize 6 uur eerder dan in Nederland.

Vaccinaties/Gezondheid

Voorzorgsmaatregelen tegen gele koorts, hepatitis A en B, malaria en tyfus zijn aan te raden. Verder is het verstandig mineraalwater uit flessen te drinken en geen rauw vlees te eten. Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GGD of uw huisarts. Tevens raden wij u aan om een uitdraai van uw programma mee te nemen zodat men u een advies op maat kan geven.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Helaas heeft reizen door Zuid-Amerika niet altijd het imago van ‘veilig’. Echter wanneer u een aantal zaken in acht neemt, is reizen hier net zo veilig als in ieder ander land. Laat ten eerste uw sieraden en dure horloges thuis en is het aan te raden reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in de kluis van uw hotel.

Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers. In de grote steden wordt het aangeraden om ’s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen.


Vervoer

De handigste en goedkoopste manier om in Belize te reizen is per bus. Er zijn busdiensten tussen Corozal en Belize City, tussen Benque Viejo Del Carmen en Belize City en tussen Belmopan en Dangriga. De bussen zijn ruim en rijden regelmatig. Deze drie wegen zijn ook gelijk de enige geasfalteerde wegen in geheel Belize, de meeste andere wegen zijn van slechte kwaliteit.

Auto’s kunnen gehuurd worden in Belize City aan personen van minimaal 25 jaar oud. Verder is het vervoer in Belize grotendeels afhankelijk van kleine vliegtuigen. Plaatselijke vliegvelden vindt u in Belize City, Caye Caulker, Corozal, Dangriga, Placencia, Punta Gorda en in San Pedro.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.