Praktische informatie Cambodja

Praktische info Cambodja

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Beste reistijd

Het weer in Cambodja kan verdeeld worden in twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen is van mei tot en met november en wordt ook wel de moessontijd genoemd. Deze tijd heeft een hoge luchtvochtigheid en er valt veel regen, meestal in de namiddag in de vorm van een korte, hevige bui. De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 30 en 33 graden.

De droge tijd is van december tot en met april, deze periode is iets minder warm dan het regenseizoen. Het is gemiddeld 30 graden.


Elektriciteit

Cambodja heeft, net als in Nederland 220V / 50Hz. De stekkers van uw apparatuur passen (over het algemeen, maar zeker niet altijd!) in de daar gebruikte stopcontacten. Helaas kan de stroomvoorziening van tijd tot tijd nog wel eens onderbroken worden.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier een “wereldstekker” voor nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De keuken in Cambodja lijkt sterk op die van de Thaise, maar met minder kruiden. Zoetwatervis, in overvloed gevangen, is de hoofdmaaltijd en ook hier kunt u de Franse baguette op vele plaatsen vinden.

Water uit de kraan is NIET drinkbaar. Het is totaal niet geschikt voor ons. Wij adviseren u om afgesloten flessen mineraalwater te kopen. Het eten en drinken in de lokale restaurantjes is niet duur, maar let goed op of alles goed gekookt en dat vlees vooral gaar is. Hetzelfde gaat op voor vis!

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte. Echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in Cambodja goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). Echter in geheel Cambodja kunt u eigenlijk alleen maar goed terecht met Amerikaanse Dollars.
De Riel wordt nog maar zelden gebruikt en ter plaatse worden alle prijzen aangegeven in Dollars. Wisselgeld onder USD 1 krijgt u meestal wel terug in Riel.

Ook de Thaise Baht wordt geaccepteerd. Euro’s zijn niet erg geliefd en worden vaak alleen omgewisseld tegen een slechte wisselkoers. ATM’s (pinautomaten) verschaffen US Dollars en vindt u alleen in de grote plaatsen en steden. Houdt u er rekening mee dat US Dollar briefjes schoon en intact moeten zijn, anders worden ze veelal niet geaccepteerd.

Het meenemen van een hoeveelheid dollars (in kleine coupures) is verstandig, aangezien op zaterdag en zondag de banken dicht zijn. Ook met een creditcard kunt u maar op een beperkt aantal plaatsen terecht.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om vreemde valuta te bestellen via GWK Travelex.


Hulp aan reizigers in niet EU-landen

EU-burgers hebben in geval van problemen in een niet-EU-land recht op hulp van een ambassade of consulaat van een ander EU-land. Voorwaarde is dat in het niet-EU land geen eigen ambassade of consulaat is gevestigd.

Kijk voor meer informatie op de website van European Commission.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Cambodja heeft geen ambassade in Nederland, andersom evenmin. De belangen worden behartigd door:

Nederlandse ambassade Bangkok,
106 Wireless Road,
Bangkok 10330.
Tel: 00-66-2-2547701

Voor Belgie:
Kanselarij Cambodja,
Rue Adolphe-Yvon 4,
F-75116 Parijs.
Tel: 33.1.45.03.47.20

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort 

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Voor een verblijf in Cambodja is een visum verplicht. Het benodigde visum voor Cambodja wordt ter plaatse geregeld. U heeft hiervoor twee pasfoto's nodig. De kosten voor het visum bedragen USD 35 per persoon (onder voorbehoud). U dient in uw paspoort minimaal één lege pagina te hebben voor het visum. Voor de kosten van het visum verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Koop niet te snel en kijk vooral goed rond. Anders zult u vaak zien dat u net iets gekocht heeft dat bij een naburig kraampje de helft goedkoper is. Over afdingen kunnen wij geen advies geven. Biedt wat u voor het voorwerp wilt betalen en hou het daarbij redelijk. U zal zien dat u dan een goede koop doet.

Siem Reap beschikt over twee leuke souvenirmarkten. De "Psah Chas", wat betekent "Oude Markt" en de "Psah Leu" (hogere markt), die even buiten de stad ligt.

Phnom Penh beschikt over drie markten: De centrale markt, de Russische markt, en de Tual Tum Pong markt. De laatste is de goedkoopste markt in Phnom Penh.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

Telefoon, internet en post

Wanneer u naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031 en vervolgens het abonneenummer. Voor België draait u 0032 en vervolgens het abonneenummer. Houdt u er rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend, internationaal bellen gaat het makkelijkst via speciale kantoren.

Steden en toeristische plaatsen hebben bijna allemaal een internetcafé. De verbinding kan langzaam zijn. Prijzen variëren van US$1.50 tot US$7.75 per uur. Veel hotels, maar ook barretjes en restaurants, beschikken over een (soms tegen betaling) Wi-Fi netwerk.

Ansichtkaarten versturen vanuit Cambodja kan enkele weken in beslag nemen voordat deze aankomen. Post vanuit Nederland naar Cambodja duurt ongeveer 7 tot 14 dagen voordat het arriveert.

Tijdsverschil

Het is in Cambodja tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben is het tijdsverschil 6 uur.

Tips en fooien

Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. De salarissen liggen over het algemeen heel erg laag. Bij de meeste hotel- en restaurantrekeningen wordt direct al 10% bediening in rekening gebracht. Verder kan men uiteraard naar eigen inzicht fooien geven.

Vaccinaties/Gezondheid


Advies van de Reisdokter:
Malariaprofilaxe
wordt voor het hele land en het hele jaar door aangeraden. Uitzonderingen zijn de gebieden Phnom Penh, Siem Reap/Angkor Wat en rond het Tonle Sap Meer.

Daarnaast vaccinaties voor: DTP, Hepatitis A en B en Buiktyfus.

In Cambodja komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om
up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.

Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.   

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn.

U kunt u de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Door de vele oorlogen zijn er nogal wat landmijnen en ander explosief materiaal achtergebleven in Cambodja. Veel is reeds met hulp van de Verenigde Naties opgeruimd, maar nog steeds is voorzichtigheid geboden.

Negeer NOOIT de waarschuwingsborden en ga nooit zonder begeleiding van de gangbare routes af. De wegen en paden, die met enige regelmaat gebruikt worden door de bevolking, zijn absoluut veilig.

De afgelopen jaren heeft de overheid veel ondernomen om de criminaliteit terug te dringen om Cambodja geschikt te maken voor toeristisch bezoek. Dit heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen.

Het is echter wel verstandig om geen grote bedragen geld of andere kostbaarheden te laten zien. Het is aan te bevelen om uw kostbaarheden op te bergen in een kluisje bij het hotel. Ook 's nachts alleen door de armste wijken van Phnom Penh lopen is sterk af te raden. Beter is het om een taxi terug naar het hotel te nemen.

Vervoer

In Cambodja laat de kwaliteit van de wegen buiten de grote steden zeer veel te wensen over. Vervoer tussen steden per bus of trein is mogelijk, maar is zeer oncomfortabel en de ritten duren vaak lang en zijn niet airconditioned.

In Cambodja (Siem Reap) kunt u een auto met chauffeur huren, maar zelf de weg op gaan wordt sterk afgeraden.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

In de steden zijn weinig taxi’s te vinden. U kunt zich per driewielige brommertaxi’s met een bankje laten vervoeren, maar dat kan stoffig zijn.
Vergeet niet, voor vertrek een prijs af te spreken en dus fors op de prijs af te dingen, aangezien toeristen standaard gezien worden als een wandelende portemonnee met Euro's.

Visum (extra informatie)

Indien u een combireis heeft geboekt naar Thailand, ongeacht de reisduur, is een visum vereist:

LET OP: Wanneer u langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, is een visum verplicht. Let u er op dat deze regel enkel van toepassing is wanneer u in Thailand aankomt met een internationale vlucht.

Heeft u een reis geboekt waar u tijdens de reis over land Thailand binnenkomt, dan geldt dat u maar maximaal 30 dagen in Thailand mag verblijven zonder kosten. Heeft u een verlenging geboekt dan kunt u uiteraard langer in Thailand verblijven, echter dient u hiervoor in Bangkok uw visum te verlengen bij het immigratie kantoor. De kosten voor het visum bedragen 1900 Baht per persoon voor 7 extra dagen en wordt éénmalig verstrekt. U kunt uw visum dus maximaal 7 dagen verlengen!

Adres:
Immigration Bureau Head office
507 Soi SuanPlu
Sathorn Thai Road
Tel. 02-287-3101-10 
Website Immigration Bureau Head office


Wij wijzen u op het feit dat u zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit en bij u hebben van de vereiste geldige documenten. Indien uw reisdocumenten niet in orde zijn, waardoor uw reis niet kan plaatsvinden, kunt u geen aanspraak maken op FOX.