Land van het Hindoeïsme, tempels, forten en sprookjesachtige paleizen

Praktische informatie India

Praktische info India

Ga goed voorbereid op rondreis naar India. Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf. Veel van onze reizen naar India worden gecombineerd met Nepal. Klik hier voor de praktische informatie over Nepal.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis altijd in goede middenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met bad of douche en toilet en zijn netjes ingericht. Veel hotels beschikken over faciliteiten zoals een restaurant, bar, zwembad, winkeltjes en receptie.

De kwaliteit van de geselecteerde hotels wordt door ons goed in de gaten gehouden en zonodig worden er nieuwe hotels toegevoegd aan het programma.


Beste reistijd

India beschikt over drie hoofdseizoenen: de winter, de zomer en de moessonperiode. De winter duurt van november tot en met maart, waarin het over het algemeen droog is en tussen de 20 en 30 graden.

September tot en met maart is de beste reistijd van Noord-India. Mei en juni zijn warme maanden. Het kan in Delhi 45 graden worden en in de woestijn kan de temperatuur zelfs oplopen tot 50 graden. In Juli en augustus is het weer aangenamer. Het regent dan wel af en toe, maar niet zodanig dat het uw reis ontregelt. De regen komt vaak voor in de vorm van een tropische bui aan het eind van de middag. Meestal komt de zon hierna meteen weer tevoorschijn. De regen zorgt voor een mooi groen landschap.

Het zuiden van India kent een tropisch klimaat, waarbij de temperaturen in de zomer en in de winter niet erg van elkaar verschillen. Heel het jaar is het rond de 30 graden, alleen mei en juni zijn iets warmer. Van juni tot oktober valt de moesson. In die tijd moet u rekening houden met korte maar hevige regenbuien.

Vanwege de temperatuurverschillen is het aan te raden om zowel luchtige, als wat warme kleding mee te nemen. Laagjeskleding is een goede optie.  
Het wordt ’s avonds niet enorm koud, maar koelt wel af in vergelijking tot overdag. Denk aan een graad of 18. 
 

Veiligheid

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Elektriciteit

In India komt spanning van zowel 110/120 als 220/240 volt voor. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar voor de stopcontacten heeft u soms een tweepolige, soms een driepolige stekker nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De Indiase keuken is goed, goedkoop en enorm gevarieerd. Gaat u uit van ongeveer EUR 15 per maaltijd. Curry kan gezien worden als de basis van de Indiase keuken. De gerechten, die bereid worden met curry, kunnen variëren van mild tot zeer heet. De heetste currygerechten heten vindaloo. Mocht u zich aan zo’n gerecht wagen, zorgt u dan altijd dat u fruit of yoghurt bij de hand heeft, waar u prima mee kunt blussen. Curry wordt gebruikt voor zowel vlees- en visgerechten als vegetarische schotels.

De ons niet geheel onbekende Tandoori-gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit en verwijst naar de kleioven waarin voedsel, dat eerst wordt gemarineerd in een ingewikkeld mengsel van yoghurt en kruiden, wordt gebakken. Deze gerechten zijn niet heet en smaken absoluut fantastisch. 

Kebabgerechten bestaan uit vlees-, vis- of kipgehakt gemengd met gesneden ui, groene peper en verse gember. Dit wordt aan een spies geregen en boven een open vuur gebraden. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt brood gegeten. Het Indiase brood, zoals naan, roti of chapati is heerlijk.

Als dessert zult u vaak een pudding of ijs geserveerd krijgen. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater.

Let op: het vlees moet goed doorbakken zijn, eet niet van de stalletjes langs de weg en wees extra voorzichtig met klaargemaakt fruit, ijs, ijsblokjes, rauwe groenten en rauwkost.

Drink NOOIT leidingwater!!! Thee of chai is het beste en veiligste middel tegen dorst. Bovendien is het overal in India voor weinig geld verkrijgbaar. Over het algemeen zult u uw thee geserveerd krijgen met suiker, behalve wanneer u uitdrukkelijk thee zonder suiker bestelt.

Koffie is in India zeer populair, maar in onze ogen absoluut niet lekker. Vaak zult u een kopje slappe, eenvoudige oploskoffie voorgezet krijgen. Ook in de duurdere/duurste hotels moet u er vanuit gaan dat u mineraalwater uit (gesloten) flessen moet drinken. Ditzelfde geldt voor frisdranken. Wanneer u een flesje frisdrank geserveerd krijgt dat reeds geopend is, kunt u beter om een gesloten flesje vragen.

Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher dat geschonken wordt uit flessen van 0,6 liter. Net als vele andere Indiase biersoorten is dit bier nogal licht dan de geïmporteerde varianten.


Fooien

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in India, ook wanneer u een foto wilt maken.

Met een beetje geld op zak kunt u een hoop gedaan krijgen. Houdt u er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee!

In de kleinere en goedkopere restaurants kunt u volstaan met een paar Rupees fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Bellboys rekenen op Rs 20 per stuks bagage, kruiers op Rs 10 per stuk en kamermeisjes krijgen ongeveer Rs 20 per dag.

Vaak neemt uw tourleader het initiatief om een gezamenlijke fooienpot te maken, zodat u niet ieder moment van de dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen.


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De nationale munteenheid van India is de Rupee en is verdeeld in 100 Paisa. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500. Muntjes zijn er in diverse eenheden.  Het is verboden om Rupees het land in te voeren. Export is alleen toegestaan wanneer u doorreist naar: Nepal, Bangladesh, Pakistan of Sri Lanka.

Contant geld en evt. reischeques
Omdat pinnen niet altijd mogelijk is, raden wij u aan om een beperkt bedrag contant geld (bijvoorbeeld 100 dollars of euro’s) bij u te hebben. U kunt de entreegelden en optionele excursies in dollars, euro's en lokale valuta betalen.

Ook hebben vele winkeltjes en restaurants vaak niet terug van Rs. 500. Let op: Zorgt u ervoor dat u nooit afhankelijk bent van één soort betaalmiddel. Zo kunt u lastige en vervelende situaties voorkomen. Travellercheques zijn zeker niet meer nodig, omdat u op veel plaatsen kunt pinnen. Wilt u deze toch meenemen, dan in kleine (euro) coupures.

Bankpassen en creditcards
Verder kunt u gebruik maken van uw creditcard (bijv. Visa of Mastercard). De beste combinatie is: wat contant geld, een pinpas (met pincode!) en een creditcard (met pincode!).Informeer voor vertrek altijd even bij uw creditcardmaatschappij over de mogelijkheden van uw kaart. Pinnen is op veel plaatsen mogelijk, maar pinautomaten zijn niet altijd werkzaam.

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of pinpas.

Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Kledingvoorschriften

In India is het zeer noodzakelijk om bij uw kledingkeuze rekening te houden met en respect te tonen voor de lokale cultuur. In vrijwel geheel India, met uitzondering van de badplaatsen, wordt schaarse kleding als zeer aanstootgevend beschouwd. In India geldt een andere definitie van schaars dan wat wij in het westen gewend zijn of schaars gekleed vinden. Wanneer u te schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot zeer ongemakkelijke situaties. Daarom verzoeken wij u ook om, dit geldt voor zowel vrouwen als mannen, uw schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken. Wanneer u heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van India:
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
Tel: (070) 34 697 71
Fax: (070) 36 170 72

Nederlandse Ambassade:
6/50F, Shantipath, Chanakyapuri
New Delhi-110021
Tel.: 00 91 11 24 19 76 00
Fax: 00 91 11 24 19 77 10
E-mail: nde@minbuza.nl

Visum.nl - Den Haag:
Bezuidenhoutseweg 27-29
2594 AC Den Haag
Tel: 0900 3150205
Fax: 070 31 50 220
E-mail: info@visum.nl
Bezoekuren: maandag t/m vrijdag 08.00 - 18.00

Visum.nl - Amsterdam
Veemarkt 230
1019 DG Amsterdam
Tel: 0900 3150205
Fax: 020 46 38 695
E-mail: info@visum.nl
Bezoekuren: maandag t/m vrijdag 08.30 - 17.30


Overig

Indien u graag iets mee wilt nemen voor de lokale bevolking, denkt u dan aan bijvoorbeeld kleding.

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Reizen met kinderen
Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Geen Nederlandse nationaliteit
Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die de niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Visum India

Voor India is een visum verplicht.

Indien u via FOX een visum laat verzorgen, dan ontvangt u ongeveer 4 weken voor vertrek meer informatie omtrent het aanvragen van het India visum.

Het is tevens mogelijk om een e-tourist visum via internet aan te vragen.

  • Voor India kunt u tot vier dagen voor aankomst, een e-Tourist Visa aanvragen.
  • U dient voor het aanvragen van dit visum een pasfoto en een kopie van uw paspoort te hebben. Deze dient u digitaal te uploaden.
  • De kosten voor het online visum (met een geldigheid van 1 jaar) bedragen USD$ 40,- per persoon (onder voorbehoud van wijzigingen) en dienen direct per creditcard (Mastercard of Visa card) te worden voldaan.

Wij adviseren u om het e-visum op tijd aan te vragen.
De Indiase Ambassade kan uw visumaanvraag te allen tijde weigeren indien uw aanvraag niet aan de gewenste gegevens voldoet. In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld kan worden indien er door de Ambassade en/of Consulaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend.

Eigen verantwoording
Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Naar meer informatie en het aanvraagformulier


Reisbegeleiding

Tijdens uw groeps- of singlereis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Maakt u een privé rondreis door India? Dan reist u met een lokale chauffeur (geen gids), bij de excursies genoemd in het programma is er een Engelssprekende gids.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

U zult in India een schat aan waardevolle, interessante souvenirs aantreffen. De prijzen lopen echter nogal eens uiteen. Let u erop dat u niet teveel betaalt. In principe moet er overal worden afgedongen. Begint u daarom altijd met de helft van de prijs te bieden. Uiteindelijk moet u ergens halverwege de oorspronkelijke prijs en uw tegenaanbod uitkomen.

In veel winkels zult u het aanbod krijgen om het aangekochte naar uw huisadres te laten sturen. Dit is vriendelijk bedoeld, maar neemt u het risico liever niet. Zeker 10% van de aankopen komt namelijk niet aan en wanneer het wel aankomt betaalt u invoerrechten en BTW in Nederland. Populaire souvenirs zijn bijvoorbeeld handgemaakte tapijten.

In India worden zelfs meer tapijten gemaakt dan in Iran en de kwaliteit is vrijwel net zo goed. Vaak kunt u kiezen tussen tapijten van zuiver wol, wol met een klein percentage zijde en tapijten van alleen zijde. Voor een goed tapijt moet u minstens rekenen op ongeveer 6000 tot 7000 rupees.

Een andere populaire vorm van kunstnijverheid is het werken met papier-maché waarvan juwelendozen, kommen, tafels, koppen en lampen worden gemaakt. In Rajasthan worden de mooiste sieraden en aardewerk producten vervaardigd. Zeker deze laatste zijn prachtig witgeglazuurd, versierd met handbeschilderde bloemen en worden in het gehele land verkocht, maar in Rajasthan zelf heeft u echter de meeste keus.

Producten van leer en textiel zijn in allerlei uiteenlopende vormen in het hele land te verkrijgen. Zeker in Delhi zult u prachtige leren jassen, tassen en schoenen aantreffen.

Voorwerpen van koper zijn in India ook heel populair. Kandelaars, asbakken en schalen kunt u in de meest uiteenlopende ontwerpen kopen.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Het postsysteem in India is redelijk betrouwbaar. Echter, u dient er altijd rekening mee te houden dat het mogelijk is dat uw post niet aankomt op de plaats van bestemming.

In de meeste hotels vindt u telefoon op de kamer, maar om naar Nederland te bellen kunnen de kosten fors oplopen. Mobiel bellen blijft duur, daarom adviseren wij u om, voor vertrek, contact op te nemen met uw provider om te informeren naar de mogelijkheden en vooral de kosten!

Gebruik van Wi-Fi is veelal mogelijk in de hotels. Soms alleen in de algemene ruimten van het hotel, maar vaak ook in uw hotelkamer en meestal gratis.


Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 4½ uur tijdens de wintertijd, in de zomertijd is het in India 3½ uur later dan in Nederland.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Vaccinaties voor India: inentingen tegen Tyfus, DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Hepatitis A en B.
Noord-India: geen malariaprofilaxe nodig.
Zeer sterk afhankelijk WELKE regio van het land bezocht gaat worden kan een kuur Malariaprofilaxe geadviseerd worden, dit gaat zeker op voor Midden-India.
Zuid-India: insmeren met antimuggen olie voorzien van DEET.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op die pagina genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

In India komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

De hygiënische omstandigheden in India zijn veelal zeker niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten, die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe producten en drink alleen water uit een afgesloten fles.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. De grootte van de bus is afhankelijk van de groepsgrootte. Meestal reizen we met een ruime touringcar of comfortabele minibus. De bagage gaat onderin.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.


Vlucht

FOX biedt reizen naar India aan met o.a. de volgende luchtvaartmaatschappijen: Emirates, Etihad, Turkish Airlines en KLM. De gemiddelde reisduur naar Delhi bedraagt 8 uur bij een rechtstreekse vlucht.

Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar India heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dient u rekening te houden met € 46,- per persoon zakgeld per dag.

Uitzondering hierop is:
- 19-daagse groepsrondreis Zuid-India € 24,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018