Praktische informatie Laos

Praktische info Laos

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

In Laos geldt 220 volt. waardoor u geen adapter nodig heeft.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen. 


Duurzaamheid

Wegwerp plastic tijdens jouw reis 

Vanuit onze doelstelling het reizen daar waar mogelijk te verduurzamen zet FOX zich o.a. in voor het reduceren van wegwerpplastic op de bestemmingen en tijdens haar reizen. 
Op deze bestemming adviseren wij onze reizigers daarom te reizen met eigen navulbare waterflessen en eigen linnen tas.
De navulpunten voor jouw waterfles worden tijdens de rondreis verzorgt door watertanks in de bus. De meeste hotels bieden ook navulpunten voor uw eigen navulbare waterfles. Door het gebruik van een eigen tas reduceer je het gebruik van plastic tasjes.

Samen onderweg naar een bewustere reiswereld: reis plastic vrij!

 

 

Eten en drinken

Alle maaltijden in Laos zijn gebaseerd op rijst. Andere ingredienten zijn groenten, verse vis, kip, eend, varkensvlees, rundvlees of waterbuffel. U kunt traditioneel voedsel vinden op voedsel stalletjes op de markten. In Vientiane kunt u ook een groot aantal goede Franse restaurants vinden. Een populaire drank is Rice Wishey Lao Lao, waarvan twee merken beschikbaar zijn. De verschillende bieren uit Laos zijn ook van hoge kwaliteit.

Fooien

Over het algemeen is het niet nodig om fooien of tips te geven in Laos, maar het wordt wel op prijs gesteld. Doordat het toerisme nog in de kinderschoenen staat, zult u versteld staan van de vriendelijkheid van de mensen en dat is soms best wel iets waard. In duurdere restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk. Als u iets wilt kopen op markten en in sommige winkels, kunt u altijd proberen af te dingen. Dit moet u echter niet te ver doordrijven.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, maar echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in Laos goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid van Laos is de Laotiaanse Kip (LAK). Op straat kunt u vaak een betere wisselkoers krijgen dan bij de bank. De betere hotels en restaurants in Vientiane accepteren ook creditcards, al dient ook hier vaak 3%-5% aan commissie te worden betaald.

Officieel mag er niet met USD cash worden betaald alhoewel het op veel plaatsen wel kan, maar hiervoor krijgt u vaak een nadelige wisselkoers. Euro’s kunnen zeer moeilijk worden ingewisseld. Hier en daar kan men ook nog met Thaise Baht betalen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel.

Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.


Kleding

U kunt het beste lichtgewicht kleding meenemen en regenkleding. Als u het land in de winter bezoekt, kunt u beter ook een sweater meenemen. Korte broeken zijn niet altijd toegestaan.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade Laos in Belgie:
Avenue de la Brabanconne 19-21
B-1000 Brussel
Tel: 0032 2 740 09 50
Fax: 0032 2 734 16 66
E-mail: laoembassy@ambalao.be

Nederland kent geen vertegenwoordiging in Laos, hiervoor is ook de ambassade in Thailand (Bangkok) bevoegd. Bezoekadres Nederlandse Ambassade Thailand:
15 Soi Tonson, Ploenchit Road, Lumpini
Pathumwan, Bangkok 10330
Tel: 0066 (0)2 3095200
E-mail: ban@minbuza.nl

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort. 

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Voor een verblijf in Laos is een visum verplicht. Het benodigde visum wordt ter plaatse geregeld. U heeft hiervoor twee pasfoto's nodig. De kosten voor het visum bedragen USD 35 per persoon (onder voorbehoud). U dient in uw paspoort minimaal één lege pagina te hebben voor het visum. Voor de kosten van het visum verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld kan worden indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider, welke woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we in de natuurparken tevens gebruik van lokale Engelssprekende reisleiders, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

U kunt veel verschillende producten krijgen op de markten in Vientiane en Luang Prabang. Zijde, zilveren sieraden en handgemaakte shirts zijn goede kopen. De meeste winkels hebben vaste prijzen, maar in antiekhandels en andere kunstobjecten kunt u gerust proberen af te dingen. De winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur, sommige kleine winkels zijn ook op maandag tot en met zaterdag open van 09.00- 21.00 uur.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

In Laos bent u minder makkelijk bereikbaar. De internationale toegangscode van Laos is +856. Tevens vindt u sporadisch internetcafés, waar u een e-mail kunt versturen. In Thailand bent u uitstekend bereikbaar. In de meeste plaatsen zijn internetcafés te vinden, waar u tegen betaling e-mail kunt ontvangen en versturen. Of mobiele telefonie mogelijk is hangt af van je abonnement en het telefoontoestel. Informeer voor vertrek even bij je provider.

Tijdsverschil

Het tijdverschil met Laos bedraagt in de zomermaanden 5 uur. In de wintermaanden is het in Laos 6 uur later.

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinatieadvies van de Reisdokter:
Voor een bezoek aan Laos worden een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en B en Buiktyfus. Malariatabletten zijn niet noodzakelijk, bedekkende kleding en Deet wordt wél aanbevolen na zonsondergang in Laos.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.
Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.

In Laos komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in Laos goed op te letten op uw bagage. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuis laten.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vertrekbelasting

Iedere intercontinentale bestemming heft bij vertrek de zogenaamde departure tax. Deze bedraagt bij vertrek uit Laos gemiddeld USD 10 per persoon en dient door u te worden afgerekend bij het inchecken aan de balie. Uw reisleiding informeert u ter plaatse over de exacte bedragen. Wanneer u een binnenlandse vlucht heeft geboekt kan het tevens voorkomen dat u voor deze vlucht vertrekbelasting dient te betalen.

Vervoer

Er zijn verschillende manieren van transport in Laos. Het belangrijkste deel van het vervoer gaat via de rivieren. Er rijden ook bussen in Laos, maar die verbinden slechts een paar van de grootste plaatsen.

Taxi's zijn ook beschikbaar, maar ze rijden alleen op vaste routes. Deze routes zijn gelijk aan die van de stadsbussen. De taxi's zelf zijn vaak oud en slecht onderhouden. De chauffeurs spreken weinig of zelfs geen Engels. Het wegennetwerk is onderontwikkeld en slecht onderhouden. Er zijn slechts een paar goed onderhouden hoofdwegen.

Officieel rijdt het verkeer aan de rechterkant van de straat, maar in werkelijkheid is het vaak een chaos. Tijdens de rondreis heeft u uiteraard een goede touringcar tot uw beschikking met airconditioning.


Visum (extra informatie)

Indien u een combireis heeft geboekt naar Thailand, ongeacht de reisduur, is een visum vereist:

LET OP: Wanneer u langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, is een visum verplicht. Let u er op dat deze regel enkel van toepassing is wanneer u in Thailand aankomt met een internationale vlucht.

Heeft u een reis geboekt waar u tijdens de reis over land Thailand binnenkomt, dan geldt dat u maar maximaal 30 dagen in Thailand mag verblijven zonder kosten. Heeft u een verlenging geboekt dan kunt u uiteraard langer in Thailand verblijven, echter dient u hiervoor in Bangkok uw visum te verlengen bij het immigratie kantoor. De kosten voor het visum bedragen 1900 Baht per persoon voor 7 extra dagen en wordt éénmalig verstrekt. U kunt uw visum dus maximaal 7 dagen verlengen!

Adres:
Immigration Bureau Head office
507 Soi SuanPlu
Sathorn Thai Road
Tel. 02-287-3101-10 
Website Immigration Bureau Head officeWij wijzen u op het feit dat u zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit en bij u hebben van de vereiste geldige documenten. Indien uw reisdocumenten niet in orde zijn, waardoor uw reis niet kan plaatsvinden, kunt u geen aanspraak maken op FOX.

 


Vlucht

Sinds deze reis gecombineerd is met Thailand, vliegt u eerst naar Bangkok. Deze vlucht duurt ca. 11 uur. U gaat over land door naar Laos, om vervolgens weer vanuit Bangkok naar Amsterdam te vertrekken.