Praktische informatie Nieuw-Zeeland

Praktische info Nieuw-Zeeland

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft gedurende uw rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Het niveau van de hotels is echter niet te vergelijken met de Europese standaard. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die u van FOX mag verwachten. De unieke ligging, de sfeer, het  serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn.

Uw kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche/bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad.

Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.


Beste reistijd

Nieuw-Zeeland bevindt zich op het zuidelijk halfrond. Hierdoor zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die in Nederland. Nieuw-Zeeland heeft een gematigd zeeklimaat, met zachte winters, warme zomers en het gehele jaar kans op neerslag. De vele regenval zorgt voor een weelderig groen landschap.

Het klimaat op het Zuidereiland is gematigder dan op het Noordereiland. Naarmate je verder naar het zuiden reist, hoe koeler het wordt.

Over het algemeen zijn de maanden van oktober tot en met maart de beste reismaanden. Dit zijn de droogste en warmste maanden. Tussen juni en augustus is het winter in Nieuw-Zeeland. De temperatuur schommelt tussen de 10 en 15 graden en met name in het noorden kunnen hevige regenbuien vallen.


Duurzaamheid

Wegwerp plastic tijdens jouw reis 

Vanuit onze doelstelling het reizen daar waar mogelijk te verduurzamen zet FOX zich o.a. in voor het reduceren van wegwerpplastic op de bestemmingen en tijdens haar reizen. 
Op deze bestemming adviseren wij onze reizigers daarom te reizen met eigen navulbare waterflessen en eigen linnen tas.
De navulpunten voor jouw waterfles worden tijdens de rondreis verzorgt door watertanks in de accommodaties en onderweg. Echter, is het ook mogelijk om in Nieuw-zeeland uit de kraan te drinken. 
Door het gebruik van een eigen tas reduceer je het gebruik van plastic tasjes.

Samen onderweg naar een bewustere reiswereld: reis plastic vrij!

 


Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 220 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een specifieke verloopstekker nodig die u het beste ter plaatse aan kunt schaffen.

110 Volt: Voor het gebruik van electrische apparatuur, die niet werkt op 110 Volt heeft u een verloopstekker nodig, geef bij aankoop goed aan dat het voor gebruik in (land) is.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Engelse keuken
De Nieuw-Zeelandse keuken is een kopie van de Engelse keuken en hoe kan het anders met zoveel Britse emigranten! Maar de laatste jaren vestigen zich veel Aziaten en Polynesiërs in het land, waardoor bijvoorbeeld de Vietnamese-, Thaise- en Polynesische keuken meer bekendheid krijgen en zeer populair zijn geworden.

Een Hangi
In Rotorua, op het Noordereiland, kunt u kennis maken met de traditionele bereidingswijze van het voedsel, zoals de Maori's dat eeuwenlang deden. Tijdens een Hangi, een feestmaaltijd van de Maori's, worden groenten, vlees en vis gaar gestoomd in warme stoomputten.


Fooien

Het geven van fooien is in Nieuw-Zeeland niet gebruikelijk, behalve in de duurdere restaurants. Daar is het normaal om serveersters een fooi van maximaal 10 procent van de rekening te geven voor uitzonderlijk goede service.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kun laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid in Nieuw Zeeland is de Nieuw Zeelandse dollar (NZ$).

Met uw bankpas en creditcard kunt u bijna overal in Nieuw-Zeeland, zelfs in de kleinste dorpjes, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken en voor elke transactie betaalt u een klein bedrag aan kosten. Uw Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heeft u nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeert u kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Nieuw-Zeeland:
Eisenhouwerlaan 77-N (7e verdieping)
2517 KK Den Haag
Tel: +31 (0)70 346 9324
Fax: +31 (0)70 363 2983

Nederlandse Ambassade in Nieuw-Zeeland
Investment house (10e verdieping)
Cnr. Ballance & Featherston Street
P.O.Box 840
Wellington
Tel: +64 04 471 6390
Fax: +64 06 471 2923


Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten. LET OP: Wanneer u Nieuw-Zeeland en Australië combineert, dient u rekening te houden met een geldig visum voor Australië.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
• Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
• Telefoonnummer alarmcentrale
• Telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
• Kopie van uw polis van uw reisverzekering
• Kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
• Telefoonnummer en e-mailadres van FOX
• Geld, bankpas en evt. creditcard
• Vergeet uw pincode niet, ook niet van creditcard!

Verplichte elektronische reistoestemming en toeristenbelasting

Bij aankomst vanaf 1 oktober 2019 bent u verplicht elektronische reistoestemming te krijgen en toeristenbelasting te betalen voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar Nieuw-Zeeland. De kosten die hieraan verbonden zijn dient u per credit card te voldoen. De aanvraag valt onder uw eigen verantwoording, dit kan niet via FOX gerealiseerd worden. 

Voor een online aanvraag kunt u naar de website van NZeTA gaan: https://nzeta.immigration.govt.nz/ of de mobiele INZ app downloaden. De kosten voor de elektronische reistoestemming bedragen NZD 12,- per persoon via de website of NZD 9,- per persoon via de mobiele app.

Tijdens de aanvraag wordt gevraagd naar uw persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum en paspoortgegevens. In de stappen daarna worden er enkele vragen gesteld over uw reis intenties.

Tijdens deze aanvraag dient u ook de kosten te voldoen voor de verplichte toeristenbelasting. Deze kosten bedragen NZD 35,- per persoon. 

Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (minimaal 7 dagen vóór vertrek). In de meeste gevallen krijgt u onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld maar in sommige gevallen kan het 3 dagen in beslag nemen.
De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 2 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Indien u niet via NZeTA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Nieuw-Zeeland. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd (zelfs al op de luchthaven in Nederland). Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Openingstijden in Nieuw Zeeland zijn inmiddels wat vrijer geworden, zodat u op iedere dag van de week inkopen kunt doen. Banken zijn meestal open van maandag t/m vrijdag van 09.00 - 16.00 uur geopend en postkantoren van 08.30 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon en internet

Communiceren met het thuisfront is vanuit Nieuw-Zeeland niet moeilijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik (bepaalde gebieden minder) en kunt u eenvoudig gebruik maken van uw mobiele telefoon. Wees voorzichtig met het bellen vanaf uw mobiele telefoon en vanuit de hotelkamer, de kosten kunnen enorm oplopen. Een alternatief is een lokale simkaart aan te schaffen, hierop kunt u kosteloos gebeld worden en vaak zijn de kosten voor het bellen naar Nederland aanzienlijk lager. Op luchthavens en in grotere winkelcentra kunt u deze bij een telefonie winkel aanschaffen.

Internet is overal toegankelijk en bijna elk hotel heeft internetfaciliteiten. Wi-Fi wordt ook in de meest accommodaties aangeboden en is opvallend genoeg in de kleinere hotels vaak nog gratis, terwijl u in de grotere hotels alleen tegen vergoeding van Wi-Fi gebruik kunt maken. Houdt u er rekening mee dat de Wi-Fi soms alleen beschikbaar is in de hotellobby of andere gemeenschappelijke ruimtes.


Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland is in de maanden november t/m maart 12 uur. In de overige maanden is het tijdsverschil 10 uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor Nieuw-Zeeland zijn geen vaccinaties vereist, zolang u direct naar Nieuw-Zeeland vliegt.

Het is in alle opzichten een modern land, waar ook de medische voorzieningen goed geregeld zijn. Vaak krijgt u dan wel te maken met privé-klinieken, maar wanneer u een goede reis- en ongevallenverzekering afsluit, bent u hiervoor verzekerd. Wel raden wij u aan vooraf altijd goed de polisvoorwaarden door te lezen, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men u een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Over het algemeen is Nieuw-Zeeland voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in land goed op te letten op uw bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat.

Geld en waardevolle papieren die u onderweg nodig heeft kunt u het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder uw kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van uw waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Wanneer u privé reist, kunt u zelf kiezen in wat voor categorie auto u uw rondreis gaat maken. Houdt u er wel rekening me dat er links wordt gereden in Nieuw-Zeeland. U heeft tevens een Internationaal rijbewijs nodig. De gemiddelde snelheid die u rijdt tijdens de rondreizen ligt ongeveer rond de 70 kilometer per uur.

Wanneer u de Islander (ferry) neemt, dient u rekening te houden met een overvaartijd van ca. 3 uur. De ferry gaat 5x per dag, tussen 06.00 en 21.30 uur en kost ca. € 24,- per persoon en € 85,- voor de auto.


Vlucht

FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat uw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer u een reis boekt bij FOX vliegt u met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kunt u bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Prijzen & Inbegrepen'.

FOX biedt haar reizen naar Nieuw-Zeeland aan met Cathay Pacific en Emirates. De vluchtduur bedraagt gemiddeld 25 uur.


Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar de Nieuw-Zeeland heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor de groepsrondreis Natuurlijk Nieuw-Zeeland dient u rekening te houden met € 87,- per persoon zakgeld per dag

Voor de single groepsreis Natuurlijk Nieuw-Zeeland dient u rekening te houden met € 86,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten?
- Optionele excursies
- Fooi reisleiding/buschauffeur en fooi housekeeping. Hele dure en extreme excursies zoals een helicoptervlucht hebben we buiten beschouwing gelaten
- Niet genoemde maaltijden (drankjes zijn niet meegerekend) 

Souvenirs en verdere persoonlijke uitgaven zijn niet meegenomen in deze berekening.

Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update mei 2019