In het spoor van de zijderoute

Praktische informatie Oezbekistan

Praktische info Oezbekistan

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Tijdens onze groepsrondreis verblijft u in prima middenklasse hotels. In de woestijn verblijft u in een privé joert, eenvoudig ingericht en met gedeelde sanitaire faciliteiten. Zeer uniek en sfeervol gelegen!

Beste reistijd

Oezbekistan heeft een landklimaat. Een rondreis door dit land maakt u  dan ook het beste in het voor- of najaar. In de zomermaanden is het er warm tot zeer warm, in de wintermaanden daarentegen zeer koud.

Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 220 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u geen wereldstekker nodig.

Eten en drinken

Een typisch Oezbeeks gerecht is Plov, het recept van dit rijstgerecht wordt generatie op generatie doorgegeven. Ingrediënten zijn vlees, wortelen, uien, rijst en diverse kruiden. En het zijn juist de kruiden die het recht bijzonder maken. Een ander typisch Oezbeeks gerecht is Samsa, broodjes uit de oven, gevuld met kool, vlees en natuurlijk diverse kruiden. Schapenvlees is het meest gegeten vlees in Oezbekistan.

Bij het eten wordt veelal mineraalwater of frisdrank gedronken. Thee wordt overal geserveerd, koffie is daarentegen wat minder gangbaar met uitzondering van de grote plaatsen (waar ze soms zelfs ook cappuccino en espresso serveren). Alcohol is op veel plaatsen verkrijgbaar, veelal bier en sterkere alcoholische dranken.

Overal worden flessen mineraalwater verkocht, die u als drinkwater kunt gebruiken of om uw tanden mee te poetsen! Water uit de kraan is NIET drinkbaar!

Fotograferen

Oezbekistan is een fotogenieke bestemming, zorg daarom dat u voldoende geheugenkaarten voor uw camera mee heeft. Wanneer u bewoners wilt fotograferen vraag dan altijd wel eerst even om toestemming! In musea en bij bezienswaardigheden kan het voorkomen dat u een apart kaartje (tegen geringe kosten) dient te kopen om te mogen fotograferen. Uw reisleider informeert u hierover wanneer dit van toepassing is. Het is verboden om foto’s te maken van overheidsgebouwen, militairen, grensposten en vliegvelden.

Geld en valuta

De lokale munteenheid is de Oezbeekse Sum. Er zijn vrijwel geen pinautomaten en creditcards worden bijna nergens geaccepteerd. U dient derhalve contact geld mee te nemen dat u ter plaatse omwisselt. Wij raden u aan om circa €175 tot €200 per persoon per week contant aan zakgeld mee te nemen, naast de bijdrage voor de fooienpot en kosten voor eventuele optionele excursies. Maaltijden kosten doorgaans niet meer dan circa €10,-. Voor koffie, thee, water of frisdrank circa €1,- per drankje.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade Oezbekistan in Brussel:
Franklin Rooseveltlaan 99
1000 Brussel, België
Tel: +32 2 672 88 44

Nederlands consulaat in Oezbekistan:
C2, gebouw 3, Appartement 74
Kh. Samatavoy Str
100000 Tashkent
Tel: +998 711508595
Fax: +998 712522402


Paspoort en visum

Wij adviseren dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Voor Oezbekistan is per 1 februari 2019 de visumplicht vervallen. Voor een verblijf van maximaal 30 dagen is er geen visum benodigd. 


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Souvenirs kunt u kopen in vrijwel al steden van onze rondreis. Veel voormalige handelskoepels maar ook oude Koranscholen zijn omgetoverd tot shops waar alle soorten souvenirs verkocht worden. Veel tapijten, keramiek (elke regio heeft z’n eigen patronen en stijl), thee, maar ook theekannen en kopjes. Maar ook houtsnijwerk, bijvoorbeeld een standaard voor de Koran of een boek, of de moderne vorm: verkleinde standaard voor de mobiele telefoon, zijn populair.
Op bazaars kunt u ook lokaal snoepgoed en specerijen kopen.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon & internet

In vrijwel alle hotels en de meeste restaurants is Wi-Fi beschikbaar. Op afgelegen plaatsen zoals in de Kyzylkum woestijn is er geen Wi-Fi of telefonisch bereik. Om te bellen kunt u vrijwel overal uw Nederlandse mobiele telefoon gebruiken.

Tijdsverschil

In Oezbekistan is het 3 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 1,5 uur later.

Vaccinaties/Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties verplicht. Echter worden de volgende vaccinaties wel aanbevolen: DTP, Hepatitis A en B en Buiktyfus (indien u bepaalde medicijnen slikt).

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke evt. vaccinaties en/of anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u, bij extreme hitte, het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo'n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariaprofilaxe en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de eventueel benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en deze kosten worden soms vergoed door uw reisverzekering.


Veiligheid

Oezbekistan is bijzonder veilig als reisbestemming en is door haar handelsverleden gewend aan het contact met buitenlanders. Oezbeken leven een vrij bestaan en u zult zich hier als buitenlander zeker op uw gemak voelen. Straatcriminaliteit komt er weinig voor, zelfs amper in de hoofdstad Tasjkent. Desondanks wordt u geadviseerd om waardevolle spullen op een veilige plek op te bergen en 's nachts niet alleen over straat rond te lopen.

Vervoer

Een prima infrastructuur van snelwegen, treinen, bussen en luchthavens maakt een prachtige rondreis mogelijk. U kunt vrijwel overal komen met de trein of bus.  Deze vervoersmiddelen zijn comfortabel doordat zij niet overvol worden gevuld met passagiers. Binnen de grote steden worden er vaak wel meer mensen meegenomen dan verantwoord is, dus dan is een goedkope taxi een aantrekkelijk alternatief. De meeste wegen zijn geasfalteerd, maar wel met wisselende kwaliteit. Uiteraard zijn de doorgaande wegen naar en in de woestijn niet altijd verhard, maar wel prima begaanbaar.

Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Oezbekistan heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreis dient u rekening te houden met € 46,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018