Praktische informatie Oman

Praktische info Oman

Ga goed voorbereid op reis! Heb je een wereldstekker nodig, kun je water uit de kraan drinken en moet je misschien een visum regelen? Je vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan jouw reis.

Elektriciteit

Het voltage is 220/240 volt. Het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

Eten en drinken

De Omaanse keuken heeft Indiase, Indonesische en Oost-Afrikaanse invloeden. In het eten zijn over het algemeen dadels, rijst, kip, lamsvlees of vis verwerkt. Alcoholische dranken worden alleen verkocht in drie sterren (of hoger) hotels en restaurants. De prijzen hiervan zijn meestal erg hoog.

Fooien

Tips en fooien zijn een werkelijk deel van het inkomen in Oman. In restaurants kun je ongeveer 10% van de rekening aanhouden als fooi. De kosten van het levensonderhoud liggen in Oman redelijk hoog.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Geld en valuta

De munteenheid van Oman is de Omani Riyal (OMR). Deze is verdeeld in 1000 Baizas. Bankbiljetten hebben de volgende waarden: 1, 5, 10, 20 en 50 OMR en 100, 200 en 500 Baizas.
In de steden is het mogelijk met creditcard en pinpas geld op te nemen. Hotels en winkels accepteren deze ook. Je kunt makkelijk euro's inwisselen voor Riyals.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Islamitisch Nieuwjaar

Houd er rekening mee dat gedurende het Islamitische nieuwjaar er in Oman geen alcohol geserveerd zal worden en er geen entertainment zal zijn. De data van het Islamitische nieuwjaar verschillen elk jaar en zijn afhankelijk van de maanstand.

Kledingvoorschriften

Bij je kledingkeuze is het gepast om rekening te houden met en respect te tonen voor de lokale cultuur. In vrijwel geheel Oman, met uitzondering van de badplaatsen, wordt schaarse kleding als aanstootgevend beschouwd. Wanneer je schaars gekleed gaat, kan dat leiden tot ongemakkelijke situaties. Het is netjes om, dit geldt voor zowel vrouwen als mannen, je schouders en bovenbenen tot en met de knieën te bedekken. Wanneer je heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken door een hoofddoek te dragen.

Milieu

Oman is één van de schoonste landen van de wereld. Als je rondreist, zorg er dan voor dat je altijd je afval meeneemt, want er staan hoge boetes op het laten rondslingeren van afval. In beschermde gebieden leven wilde dieren zoals zeeschildpadden, die naar Oman komen om te broeden, de Arabische Tahr, een wilde geit die bijna was uitgestorven, de Arabische wolf en de gestreepte hyena.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.


Nuttige adressen

Ambassade van Oman:
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA Den Haag
Tel: 070 3615800

Nederlandse Ambassade in Oman:
Way 3017, Villa 1366
Shatti Al-Qurm, Muscat
Sultanate of Oman 
Tel: 00 968 24603706
Fax: 00 968 24603778

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

Met ingang van maart 2018 is het niet meer mogelijk om bij aankomst op de luchthaven van Oman een visum te regelen. FOX kan voor jou het visum regelen. Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'. Houd er rekening mee dat je extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende je reis aan, maar persoonlijke documenten dien je altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. Je ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

Je kunt het visum ook zelf online verkrijgen via de website https://evisa.rop.gov.om/ De kosten voor het e-visum bedragen circa € 15,- per persoon en dienen voldaan te worden middels een creditcard (Visa of Mastercard). BELANGRIJK: de letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. Je dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neem je verder mee:

Geld, bankpas, evt. creditcard en een fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Souvenirs

Traditionele Arabische aankopen kunnen in één van de vele soukhs gedaan worden.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

Post vanuit Oman naar Nederland gaat redelijk snel. De landencode van Oman is +968.
Vanuit hotels is het goed mogelijk om naar Nederland te bellen, tussen 21.00 uur en 07.00 uur is dit het goedkoopst. Oman beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Om te zien wat de mogelijkheden van je mobiele telefoon en je netwerk zijn, adviseren wij je om voor jouw vakantie contact op te nemen met je provider. In veel hotels is het mogelijk om te internetten, tevens bevinden zich in de grote steden meerdere internetcafé's.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Oman en Nederland is in de winter 3 uur en in de zomer 2 uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A en B. Bij verblijf langer dan twee weken is vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp.
Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de REISDOKTER of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

Wij raden je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.
Om maag- en darmklachten te voorkomen is het verstandig om geen water uit de kraan te drinken, maar gebottelde flessen te gebruiken. Ook raden wij je aan om goed doorbakken vlees en vis te eten en vers fruit alleen te eten wanneer je het zelf schilt.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malaria maatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.
Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen.
Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Oman is een veilig land en kent weinig criminaliteit, toch wordt het net als in andere landen reizigers aangeraden waakzaamheid te betrachten. Dit voorkomt eventuele problemen. Het is aan te raden om goed op waardevolle spullen te letten en geen opzichtige juwelen te dragen. Het beste is om waardevolle spullen in een moneybelt mee te dragen.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Het wegennet in Oman verkeert in goede staat. Wel dien je er rekening mee te houden dat de begaanbaarheid van een aantal wegen niet zo is, zoals je in Nederland gewend bent.

Indien je een individuele rondreis maakt door Oman, raden wij je sterk aan om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. In sommige periodes is dit niet verplicht, in sommige periodes wel, maar de regelgeving met betrekking tot autohuur in Oman verandert zo regelmatig, dat we je dit dus wel sterk aanraden.

Zwemkleding

Wij willen je erop wijzen dat in Oman badkleding alleen gedragen mag worden in de zwembaden en op de stranden.