Land van de Heilige Inca's

Praktische informatie Peru

Praktische info Peru

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis in goede middenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met bad of douche en toilet en zijn eenvoudig, maar netjes ingericht.

Veel hotels beschikken over faciliteiten zoals een restaurant, bar, receptie en een winkeltje, maar soms is er ook een zwembad. De kwaliteit van de geselecteerde hotels wordt goed in de gaten gehouden en zo nodig worden er nieuwe hotels toegevoegd aan de accommodaties, die gebruikt worden.

Beste reistijd

Peru ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor het winter is als het in Nederland zomer is, en zomer is als het in Nederland winter is. De temperatuur verschilt vrij sterk per regio. In de Peruaanse zomer is het in het Amazonegebied warm en vochtig en tussen de 25 en 30 graden.

De droge tijd is van mei tot en met november. U kunt deze periode de jungle, het Andes gebergte en het laagland goed bezoeken, dit is dan ook de beste reistijd. De droge periode is wel de koudste periode met temperaturen rond de 20 graden of kouder. Het is verstandig warme kleding mee te nemen. In de droge tijd kan het ook in het regenwoud regenen. In de regentijd regent het vooral meer in het Amazonegebied en in het Andesgebergte. Het komt zelden voor dat buien langer dan een uur duren.


Elektriciteit

In Peru is het voltage veelal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor (m.n. in de jungle). Controleert u eerst goed wat het voltage is anders kunnen uw apparaten misschien beschadigd raken.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier dus een “wereldstekker” voor nodig, de zogenaamde ‘Amerikaanse’ stekker, deze hebben twee platte polen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Peru heeft een groeiende reputatie op culinair gebied. De laatste jaren is de Peruaanse 'cuisine' hoogstaand in Zuid-Amerika. De lunch is voor Peruanen de belangrijkste maaltijd van de dag en van ongeveer 13.00 tot 16.00 uur hebben veel restaurants een bord buiten hangen met daarop het menu van de dag. Dit zijn meestal uitstekende maaltijden met soep, een hoofdgerecht, frisdrank en soms zelfs een toetje, maar sommige restaurants hebben slechts één menu, waarbij u kunt kiezen uit een aantal gerechten.

Het meest geserveerde bestanddeel van zowel lunch (almuerzo) als avondeten (merienda of cena) is rijst, want gebakken aardappels of friet zijn meestal bijgerecht. Ook geplette en gebakken banaanschijfjes (patacones) worden vaak geserveerd bij de warme maaltijd.

Peru's bekendste niet-alcoholische drank is ongetwijfeld Inca Kola: een felgeel, mateloos populair en uiterst zoet drankje. Alle 'gewone' frisdranken zijn ook algemeen verkrijgbaar. Naast de bekende en minder bekende frisdranken zijn verse vruchtensappen populair, maar let op: deze sappen worden soms aangelengd met water of melk en zijn dus niet altijd bacterieveilig. Mineraalwater met of zonder koolzuur (con of sin gas) is in de grotere plaatsen algemeen verkrijgbaar, maar in de kleinere stadjes is soms alleen koolzuurhoudend water verkrijgbaar.

Prijsindicatie van maaltijden:
Ontbijt: tussen 2 en 5 euro.
Lunch: aan te raden zijn de dagmenu's, voor 5 tot 8 euro heeft u vaak een soep, hoofdgerecht en nagerecht. À la carte menu's komen wat hoger uit, zo rond de 10 à 15 euro.
Diner: tussen 15 en 25 euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.

Voor een drankje betaalt u bijna 'Europese' prijzen, voor rond de 2 euro krijgt u koffie, frisdrank of een biertje.


Fooien

Het geven van fooien is in Peru heel gebruikelijk. Wanneer u tevreden bent met de service, kunt u een fooi geven van ongeveer 15% van de totale rekening. In landen als Peru ontvangt personeel dat werkzaam is in de toeristische sector namelijk maar een minimaal inkomen en ieder extraatje wordt zeer gewaardeerd. Controleert u daarom altijd de nota. Wanneer het service- of bedieningsgeld niet is inbegrepen, kunt u daar iets bijleggen.

Als richtlijn kunt u de volgende bedragen aanhouden: taxichauffeurs 15% van de rekening, kamermeisjes US$ 1,- per dag, bellboys US$ 0,50 per koffer, de chauffeur tijdens uw rondreis US$ 2,- en de gids US$ 3,- per dag. Veelal wordt in samenspraak met de reisleiding een gezamenlijk fooienpot gemaakt, zodat u niet ieder moment van de dag in de buidel hoeft te tasten.


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De nationale munteenheid is de Peruvian Nuevo Sol (PEN).
 
Contant geld
Het is mogelijk om geld op te nemen met uw pinpas. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken. Wij raden u aan om voor uw verblijf in Peru voldoende contant geld mee te nemen in zowel Euro’s als in US Dollars. Let er op dat wanneer u dollars wisselt het belangrijk is dat dit nette briefjes zijn. Oude of beschadigde briefjes worden vaak geweigerd.Tevens raden wij u aan een creditcard mee te nemen. Indien u een betaling wilt maken met een creditcard, dan is het mogelijk om te betalen met een Visa, Mastercard of American Express creditcard. Indien u met een creditcard geld wilt opnemen bij een pinautomaat is dit alleen mogelijk met een Visa creditcard en alleen bij een Scotia Bank. Het is lastig om met andere creditcards en pinpassen geld op te nemen.

Euro’s worden steeds meer geaccepteerd en in de grote plaatsen kunt u deze makkelijk inwisselen, maar in de kleine dorpen kan dat nog wel eens lastig zijn. Maar, de wisselkoers voor de Euro is ongunstig. Dollars kunnen eigenlijk overal, ook in kleinere dorpjes worden omgewisseld. Let er op dat de Dollar en Euro biljetten er vlekkeloos uitzien! Gescheurde, gekreukelde, beschreven of vuile biljetten worden namelijk nergens geaccepteerd.

De beste wisselkoers krijgt u voor uw contante Dollars en Euro's bij de straatwisselaars. Let er wel op dat de wisselaar een registratiekaart met pasfoto opgespeld heeft en u geen valse Soles/PEN in de handen stopt.

Bankpassen en creditcards
In de steden, zoals bijv. Lima, Arequipa, Puno en Cuzco kunt u zowel soles/PEN als dollars pinnen. Met creditcards kunt u bijna in alle steden wel terecht. Indien u een betaling wilt maken met een creditcard, dan is het mogelijk om te betalen met een Visa, Mastercard of American Express creditcard. Indien u met een creditcard geld wilt opnemen bij een pinautomaat is dit alleen mogelijk met een Visa creditcard en alleen bij een Scotia Bank. Het is lastig met andere creditcards en pinpassen geld op te nemen.
Pinnen met uw creditcard kost geld. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Indien u gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas, is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Peru in Nederland:
Nassauplein 4
2585 EA Den Haag
tel: 070-3653500

Consulaat Generaal van Peru
Amsteldijk 166
1079 LH Amsterdam
Tel: 020-6228580

Ambassade van Nederland in Peru:
Avenida Principal 190 Urb Sta Catalina
La Victoria

Postadres:
Casilla 71
Lima 100
Tel: 00511-476 1069/1193/1266/1289
E-mail: lim@minbuza.nl

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse of Engelssprekende reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Tijdens de gehele reis is uw reisleider/ster uw aanspreekpunt en hij/zij zal (indien noodzakelijk) voor vertaling zorg dragen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Het wemelt in Peru van de hebbedingetjes. Zorgt u er dus voor dat uw koffer op de heenreis niet al te vol zit, want terug zult u daar zeker spijt van krijgen. Op de vele leuke, kleine, marktjes vindt u bijv. schitterende handgeweven poncho's, truien en handschoenen, maar er is nog veel meer te koop, zoals carnavalsmaskers, siervoorwerpen, ceramiek en halskettingen. Het is teveel om op te noemen, maar let wel een beetje op het eindgewicht van uw koffer! Op sommige markten kunt u zelfs ruilen!

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

In de grote steden van Peru is telefoneren geen enkel probleem en bijv. in Lima, Cuzco, Iquitos en Arequipa vindt u openbare telefooncellen van waaruit u met een telefoonkaart kunt bellen. Met munten bellen is uiteraard ook mogelijk, maar voor een internationaal gesprek bijna niet te doen. Let op: soms moet je voor een internationaal gesprek een minimum van drie minuten betalen en dat kan vrij prijzig worden aangezien een minuut bellen al ongeveer € 3,50 kost.

Internet heeft in Peru de afgelopen vijf jaar een enorme vlucht genomen en u vindt bijna overal internetcafés, zeker in grote steden zoals Lima, Cuzco en Arequipa en Puno.

Een brief vanuit Peru naar Europa of de Verenigde Staten doet er nu tussen de 5 en 15 dagen over. Deze service is betrouwbaar, maar voor extra belangrijke stukken, kunt u de certificado ofwel de aangetekende postservice gebruiken. Bij de grote postkantoren bestaat verder ook de mogelijkheid om post te ontvangen.

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd is het er 7 uur vroeger.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Aanbevolen vaccinaties: DTP, Hepatitis A en B en gele koorts indien u naar de Amazone gaat.

Op de pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Let u verder goed op wat u eet. Vermijd ijsblokjes, rauwkost, rauw vlees en melkproducten. Het frequente optreden van darmproblemen is hier het bewijs van, maar ook in dit geval is uw reisleider/ster weer uw aanspreekpunt. Heel soms kan namelijk een bezoek aan een arts nodig zijn om verdere problemen te voorkomen. Ieder hotel heeft afspraken met, goede, lokale artsen.

Op grote hoogten kunt u last krijgen van soroche oftewel hoogteziekte. Dit probleem wordt veroorzaakt door het te snel winnen aan hoogte en kan zorgen voor hoofdpijn, moeite met ademhalen en kan, in het ergste geval, zelfs dodelijk zijn. Naar een lager niveau afdalen is de eenvoudigste oplossing, maar ook ademhalingsoefeningen zijn effectief. Eet in ieder geval niet teveel, zeker geen zware maaltijden en vermijd het gebruik van alcohol, tabak, pijnstillers en slaapmiddelen.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malariaprofilaxe. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s en soms worden deze kosten vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Vaccinaties/Gezondheid II

In dit land dient men er altijd rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat FOX soms rustig aan doet op grote hoogtes. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk.
Wij adviseren u dan ook om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen, niet te veel inspannen.

 

Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen.
Als u hart- en/of longklachten heeft adviseren wij u altijd een afspraak te maken met uw huisarts of de GGD, om zodoende uw lichamelijke conditie door te spreken en of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.


Veiligheid

Peru heeft net als vele andere landen te kampen met criminaliteit. Er wordt door de overheid hard aan gewerkt, maar niettemin is het aan te raden op uw reis door Peru, net als door andere Zuid-Amerikaanse landen, op uw hoede te zijn! Loop op de eerste plaats niet te koop met uw rijkdom. Laat uw dure sieraden en horloges gewoon thuis en neem alleen goedkopere versies mee. Stop uw portefeuille met al uw geld zeker niet in uw achterzak, neem alleen het hoogstnoodzakelijke mee de straat op en laat de rest in de kluis van uw hotel.

Verder maakt men regelmatig gebruik van afleidingstrucjes. Een bekende en populaire truc is die met het scheerschuim. Hierbij wordt u of uw tas onder gesmeerd met scheerschuim, u schrikt van de troep en zet haastig uw tas op de grond om de boel schoon te maken. Doe dit vooral niet want men heeft het juist op uw tas gemunt. Ook is het aan te raden in drukke menigten uw rugzak op uw buik te dragen. Gaat u vooral af op uw gezonde verstand, dan geniet u van een onbezorgde reis!

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

De afstanden in Peru zijn enorm, maar gelukkig bestaan er vele goede manieren om het land te bereizen. De bus is het meest gebruikelijk. In de kustgebieden zijn de wegen en de service redelijk goed. In de bergen en het binnenland is dit aanzienlijk minder.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

Reken er altijd op dat een busreis langer duurt dan verwacht en neem wat te eten en drinken, maar zeker ook iets warms mee om aan te trekken. Een goede fleecetrui is zeker geen overbodige luxe! Tijdens onze groepsrondreis reizen we voornamelijk met een eigen bus. Sommigen stukken gaan echter per lokale, comfortabele bussen.

FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

De afstanden in Peru zijn als volgt:
Lima - Pisco: 3 uur (lijndienst)
Pisco - Nazca: 4 uur
Nazca - Arequipa: 10 uur
Arequipa - Colca Canyon: 4 uur
Colca Canyon - Puno: 6 uur
Puno - Cuzco: 8 uur

In de stad is de taxi het veiligste transportmiddel, maar de ritprijs moet wel van tevoren afgesproken worden aangezien de taxi’s niet over een meter beschikken! U doet er verstandig aan om eerst aan een lokale inwoner te vragen wat de rit ongeveer zou kunnen kosten om deze prijs vervolgens aan de taxichauffeur voor te leggen. Zo voorkomt u een te hoge ritprijs, die vaak aan toeristen wordt berekend. Betrouwbare taxi’s zijn: hoteltaxi’s, de beltaxi’s en de taxi’s met een TAXI sticker achter het raam of een licht op het dak. Het reizen per trein is echt een avontuur en zeker een aanrader.

De meeste treinen rijden door prachtige landschappen en u zult ogen tekort komen. Er rijden treinen op de volgende routes: Lima-Huancayo, Huancayo-Huancavelica, Arequipa-Juliaca-Puno, Puno-Juliaca-Cuzco en Cuzco-Machu Picchu. Ook in deze treinen bestaan twee klassen. De tweede klas is goedkoper, maar uiteraard minder comfortabel. De service en het eten is in de meeste treinen uitstekend.

Maar…………..wees alert op diefstal!


Vlucht

FOX biedt reizen naar Peru aan met de luchtvaartmaatschappij KLM.
De gemiddelde reisduur naar Lima bedraagt ca. 14 uur. Zodra de exacte vluchttijden bekend zijn staan deze bij de reisinformatie van de betreffende reis in het “kopje” VLUCHT bij uw reis.


Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Peru heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

U dient rekening te houden met:
- 16-daagse groepsrondreis Noord-Peru: € 20,- per persoon zakgeld per dag
- 18-daagse groepsrondreis Peru & de Inca's: € 48,- per persoon zakgeld per dag
- 25-daagse groepsrondreis Hoogtepunten van Zuid-Amerika: € 68,- per persoon zakgeld per dag
- 18-daagse single groepsreis Peru & de Inca's: € 37,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018