Praktische informatie Schotland

Praktische info Schotland

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Accommodatie

U verblijft tijdens de reis op goede campings met prima faciliteiten. Gemiddeld twee keer per jaar worden alle campings door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Elektriciteit

In Schotland is het standaardvoltage 240 volt. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een wereldstekker nodig. Stekkers zijn groter en hebben drie pinnen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Het meest bekende Schotse gerecht is natuurlijk de befaamde Haggis. Dit is een  schapenmaag of runderdarm gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet, havermout en kruiden. Als u het recept leest heeft u misschien niet zo veel trek, maar vaak is de smaak erg verrassend. Het lijkt nog het meest op een gekruide gehaktschotel.

De meeste Schotse gerechten zijn vaak eenvoudig en stevig, maar heel smakelijk. Nationale gerechten zijn bijvoorbeeld Cullen skink, een vissoep met gerookte kabeljauw en Cock-a-leekie, een kippensoep met prei en kruiden. Schotten eten ook graag lambsfry, gegrild lamsvlees en Scotch Broth, een dikke groentensoep. Ook wordt er veel vis gegeten. Vooral aan de kust is de keuze groot; onder andere Schotse zalm, forel, krab, kreeft en oesters. Vlees en gevogelte staat ook vaak op het menu.

Voor een lunch of een eenvoudige maaltijd kunt u terecht in één van de vele pubs. Ook zijn er in Schotland vele uitstekende restaurants te vinden. In Schotland wordt, net als in Engeland, veel thee gedronken. Hierdoor kunt u ook veel tearooms vinden waar u kunt genieten van een heerlijke thee met daarbij bijvoorbeeld scones.

Het is verboden om in openbare gelegenheden te roken. Sommige zaken hebben een aparte rookgelegenheid op een (overdekt) terras, soms met terrasverwarming. Op roken in openbare gelegenheden staat een boet van 50 pond, tevens kan de eigenaar ook een boete van 200 pond krijgen!


Fotograferen

U zult in Schotland naar hartelust kunnen fotograferen. Film- en fotomateriaal is in de grote steden te koop, maar het is raadzaam om voldoende materiaal en batterijen uit Nederland mee te nemen. Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks en/of ander film- en fotomateriaal zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn. Tevens kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Geld en valuta

Schotland heeft haar eigen munteenheid, de Schotse pond. Voor één euro ontvangt u ongeveer 1,25 pond (okt 2012). In Schotland kunt u met contant geld of creditcard betalen. De meest voorkomende creditcards (Visa en Mastercard) worden vrijwel in alle winkels, supermarkten, benzinestations en hotels geaccepteerd.
In vrijwel alle plaatsen in Schotland kunt u geldautomaten (ATM’s) vinden, vaak bij banken en bij grote supermarkten. In het dunbevolkte noorden van Schotland kan het voorkomen dat er minder geldautomaten te vinden zijn. U kunt met uw bankpas vrijwel overal zonder problemen geld opnemen. Uw bankpas dient dan wel voorzien te zijn van het Cirrus-logo. Bij twijfel adviseren wij u om contact met uw bank op te nemen.
Ook met uw creditcard is het mogelijk om geld op te nemen, vaak betaald u dan wel een bedrag aan extra kosten.  

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Kleding

Het weer in Schotland is zeer grillig: het mooiste weer van de wereld met temperaturen van zo'n 19ºC kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen en flinke windstoten. Toch zijn hele dikke truien en zware spijkerbroeken niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Al dan niet vochtregulerend ondergoed met meerdere laagjes dunne kledingstukken (T-shirts, blouse, sweater), die u naar believen kunt aan- en uittrekken, zijn het handigst. Regenkleding dient écht waterdicht te zijn. Vanwege die wind verdient tijdens wandelingen een bril de voorkeur boven contactlenzen (neem evt. beide mee, indien aanwezig).

(Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool. Voor dagwandelingen is een ruime dagrugzak handig (voor regenkleding, lunchpakketje, fotocamera, e.d.). Watersandalen of stevige slippers zijn handig als we een rivier doorsteken of in nat gebied zijn.


Nuttige adressen

Ambassade Groot-Brittannië
Lange Voorhout 10
2514 ED  Den Haag
Tel: 070-4270427

Nederlands consulaat in Edinburgh:
Het Nederlandse Consulaat
127 George Street
E2 4NJ Edinburgh
Tel: 0131 510 0323


Paspoort en visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

 


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleidt door een Nederlandssprekende reisleider. De reisleider is tijdens de gehele rondreis het aanspreekpunt in geval van vragen en/of problemen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.

Souvenirs

Bij Schotland denkt men natuurlijk gelijk aan whisky, het monster van Loch Ness, Schotse kilten en golf. In de meeste dorpen en steden zijn souvenirwinkels waar men zowel kleding als souvenirs verkopen. Ook bekend in Schotland, maar minder buiten Schotland, is het heide juweel. Dit zijn stenen die gemaakt worden van de heide die over heel Schotland te vinden is. Zodra de heide uitgebloeid is worden de takken geplukt, strak samengeperst en geverfd. Hierna worden er stenen van gemaakt. Deze worden gepolijst waarna er een prachtige steen tevoorschijn komt die in allerlei sieraden wordt verwerkt. Deze sieraden kunt u dan ook vaak in Schotse winkels terugvinden.
Het monster van Loch Ness, ook wel liefkozend Nessie genoemd, is in ontelbare vormen terug te vinden in veschillende winkels in Schotland.


Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de douane.


Telefoon, internet en post

Telefooncellen werken op munten van 10p, 20p, 50p en £1 of met telefoonkaarten en creditcards. Het minimum tarief voor een lokaal gesprek is 30p en voor een binnenlands gesprek 95p. Voor internationale gesprekken en gesprekken naar betaalnummers en mobiele telefoons is het minimum tarief £1,20.De telefoonkaarten zijn overal verkrijgbaar. Mocht u vanuit het hotel willen bellen, dan dient u er rekening mee te houden dat hier een behoorlijk bedrag aan ‘’bemiddelingskosten’’ aan de rekening wordt toegevoegd. Wij adviseren u om even naar deze kosten te informeren in het hotel. Verder adviseren wij u om bij uw eigen provider na te vragen of het mogelijk is om vanuit Schotland te bellen en hoe hoog te kosten hiervoor zijn.

Wellicht ten overvloede, om vanuit Schotland naar Nederland te bellen moet u eerst het internationale toegangsnummer voor Nederland intoetsen (0031), gevolgd door het netnummer, zonder de nul en vervolgens het abonneenummer.

In de grote steden zijn volop internetcafés te vinden, maar ook hebben de meeste hotels tegenwoordig internetfaciliteiten waar u (mogelijk tegen betaling) gebruik van kunt maken. Wifi-hotspots zijn onder meer te vinden bij openbare bibliotheken en bijvoorbeeld bij de Little Chefs restaurants of Starbucks coffeeshops, enzovoorts. Zeker in de kleinere plaatsen en in de meer afgelegen gebieden is het lastiger om een Wifi-hotspot te vinden.

Naast de grote postkantoren zijn er talloze kleine postagentschappen die je in veel kleine dorpen terug kan vinden in de village shop. Er zijn ook dorpen waar het postkantoor de enige winkel is en waar je dan gelijk wat groente kan kopen.
Postkantoren zijn in het algemeen geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.30 en op zaterdag van 9.00 tot 12.30. De kleinere postkantoren kunnen tussen de middag echter wel gesloten zijn. Postkaarten en postzegels kunt u in de meeste supermarkten en natuurlijk op de postkantoren verkrijgen.


Tijdsverschil

Net als in Nederland gebruikt met in Schotland ook de zomertijd. Het tijdverschil met Schotland is gedurende het hele jaar één uur vroeger.

Tips en fooien

Het is gebruikelijk om fooien te geven in Schotland. Vaak zit de fooi al bij het bedieningsgeld inbegrepen, maar indien dit niet het geval is, is het normaal om een fooi van zo’n 10 tot 15 procent te geven. Ook verwachten de chauffeurs een fooi.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor uw bezoek aan Schotland zijn geen vaccinaties verplicht. Maar mocht u toch meer informatie willen hebben over allerlei soorten bescherming, dan kunt u op onze website, bij de pagina Vaccinaties & Gezondheid adressen vinden waar u met al uw vragen terecht kunt. Gaat u zelf naar één van deze adressen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.
Maar zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, paracetamol, muggenwerende crème of tonic en eventueel de medicijnen, die door uw arts zijn voorgeschreven. Ook een goede zonnebrandcrème, met een behoorlijk hoge beschermingsfactor, mag u zeker niet vergeten.

Alle rekeningen voor medische zorg ter plaatse dienen contant betaald te worden. Vergeet GEEN factuur te vragen, mocht het voorkomen! Bij ziekenhuisopname dient u direct uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt dan altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer en dergelijke) bij de hand.


Veiligheid

Schotland is één van de veiligste landen om in te reizen van Europa. Natuurlijk is er wel kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen, maar zelfs dat vormt zelden een probleem. In de grotere steden kan dit wat vaker voorkomen.

Vervoer

In Schotland maken wij tijdens de rondreis gebruik van een unieke outdoorcamper. We slapen in éénpersoonstenten welke op het dak van de camper zijn gevestigd.


Vlucht

FOX biedt reizen naar Schotland aan met de luchtvaartmaatschappij KLM. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Glasgow en/of Edinburgh duurt ongeveer 1,5 uur.

Wat neemt u verder mee?

Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank, creditcardinstelling om bij verlies bankpas/creditcard deze te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen), telefoon- en faxnummer FOX, geld, evt. creditcard. Vergeet uw pincode, ook voor uw creditcard, niet!