Praktische informatie Spanje

Praktische info Spanje

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Accommodatie

U verblijft in goede, toeristenklasse hotels. Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Elektriciteit

In Spanje heeft men 220 volt dit staat gelijk aan de elektriciteit in Nederland en België. Een verloop stekker is in Spanje dus niet nodig. 

Eten en drinken

Spanje kent vier maaltijdmomenten per dag. Normaliter bestaat het ontbijt voor de lokale bevolking uit sterke koffie (cortado) met iets zoets zoals een Churros of Cañas. Rond 14:00 begint meestal het middageten. Een groot deel van de restaurantbezoekers eet dan het "Menú del Mediodía", oftewel het lunchmenu, dat bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. La cena (het avondeten) begint in Spanje meestal niet voor 21:00. In het weekend is 23:00 een normale etenstijd.

Het water uit de kraan is in Spanje is geen drinkwater en heeft meestal een lichte chloorsmaak. Men kan het beste drinkwater kopen in de supermarkten of op andere plaatsen waar ze dit normaliter verkopen. Het is echt aan te raden om geen water uit de kraan te drinken omdat de kans op infecties en buikloop aanwezig is. Let op: Als u water koopt zorg dan dat het een gesloten dopsysteem heeft.
Spanje heeft te kampen met grote watertekorten. Niet alleen het gebrek aan water maar ook de slechte kwaliteit van zowel het drink- als irrigatiewater vormt een probleem.


Fooien

In drink- en eetgelegenheden is het gebruikelijk om een fooi te geven van 5% à 10%. La Cuenta, oftewel de rekening, is inclusief bediening. De prijzen op de menukaart zijn exclusief zeven procent BTW (IVA).

Fotograferen

Als fotograferen uw hobby is dan is Spanje een paradijs! Een schitterende natuur en interessante steden zijn absoluut de moeite waard om vastgelegd te worden. Iedere soort film is verkrijgbaar, ontwikkelen gaat snel en is van uitstekende kwaliteit.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en valuta

De munteenheid in Spanje is de Euro.

Geld afhalen aan de plaatselijk bankautomaten kan volop in Spanje met je bankkaart, Visa, Master- of Eurocard. In hotels, restaurants, winkels, tankstations en autoverhuurbedrijven worden creditcards als Visa en Mastercard bijna altijd geaccepteerd als betaalmiddel.
Alleen op afgelegen plaatsen is het mogelijk dat er geen betaalautomaat in de buurt aanwezig is, en kan het handig zijn om voldoende contant geld bij te hebben.


Nuttige Adressen

Spaanse ambassade
Lange Voorhout 50
2514 EG Den Haag
Tel.: (070) 302 49 99.


Spaans verkeersbureau
Laan van Meerdervoort 8-A
2517 AJ DEN HAAG 
Tel: (070) 346 59 00


Nederlandse ambassade in Spanje
Paseo de la Castellana 259 D
28046 Madrid
Tel.: 91 353 75 00


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.
In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die een niet-Nederlandse nationaliteit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal_, telefoonnummer SOS Centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopie polis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon-faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.


Souvenirs

In Spanje zijn souvenirs in de toeristische plaatsen volop te vinden in kraampjes of souvenirwinkels. Bekende Spaanse souvenirs zijn traditioneel aardewerk, keramiek, lederwaren en kant- en borduurwerk. Verder kan men poppen in klederdracht, castagnetten en kleine tapijten verkrijgen in de diverse souvenirwinkels. Daarnaast zijn de waaiers en de sombrero’s erg leuk als souvenir.

Telefoon, internet en post
Het netnummer van Spanje is 0034. Men kan overal goed telefoneren. Vanuit de meeste hotels en vakantiecomplexen kunt u direct bellen. Informeer eerst even hoe hoog de toeslag is voor het gebruiken van de hotellijn.  Maar telefoneren kan ook heel makkelijk vanuit de telefooncellen op straat. Het makkelijkst gaat dit met telefoonkaarten die men kan kopen bij postkantoren of Estancos, de tabakswinkels. Collect call is ook mogelijk.
In de grote steden als Madrid en Barcalona zijn volop internet cafés te vinden.
Postzegels kan men vinden in de toeristen winkels waar ze ansichtkaarten verkopen of bij de Estancos.


Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdzone als Nederland, er is dus geen tijdverschil.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor uw bezoek aan Spanje en zijn eilanden zijn geen vaccinaties verplicht. Maar mocht u toch meer informatie willen hebben over allerlei soorten bescherming, dan kunt u op onze website, bij de pagina Vaccinaties & Gezondheid adressen vinden waar u met al uw vragen terecht kunt. Gaat u zelf naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.
Maar zorgt u er in ieder geval voor dat uw reisapotheek is voorzien van tabletten tegen maag- en darmstoornissen, paracetamol, muggenwerende crème of tonic en eventueel de medicijnen, die door uw arts zijn voorgeschreven.
Alle rekeningen voor medische zorg ter plaatse dienen contant betaald te worden. Vergeet GEEN factuur te vragen, mocht het voorkomen! Bij ziekenhuisopname dient u direct uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt dan altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer en dergelijke) bij de hand.

Veiligheid

Het criminaliteitsniveau ligt niet hoog in Spanje. Als u drukke toeristische plekken (met name de grote steden) bezoekt pas dan goed op voor zakkenrollers. Let daarom goed op uw spullen en bewaar waardevolle spullen in de kluis van uw hotel.

Vervoer

Over het algemeen is het openbaar vervoer in Spanje goed geregeld en vergelijkbaar met die van Nederland. Spanje beschikt over een vrij uitgebreid busnetwerk, vooral in en rondom de grotere steden. Op het vasteland is er een treinnetwerk. Tussen het vasteland van Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden (en de eilanden onderling) zijn diverse veerdiensten.
Is Spanje wordt er rechts gereden en beschikt over een goed wegennet, ook op de Canarische Eilanden en de Balearen zijn de wegen veelal verhard en goed onderhouden. Met een huurauto door Spanje rijden is daarom ook geen probleem