Praktische informatie Suriname

Praktische info Suriname

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Suriname heeft nog geen goed ontwikkelde infrastructuur. Ook zult u, zeker in de binnenlanden, geen super de luxe accommodatie vinden. FOX maakt in de binnenlanden gebruik van de best beschikbare accommodatie.

Desalniettemin moet u er rekening mee houden dat u een enkele keer de sanitaire voorzieningen met uw medereizigers moet delen.

Beste reistijd

Suriname heeft een tropisch klimaat, wat zorgt voor vochtige warmte. Overdag is het rond de 30 graden en 's nachts blijft het ook nog vrij warm.

Naast dat er heel het jaar door buien kunnen vallen, zijn er twee regenperioden, een korte regenperiode van begin december tot begin februari, hierop volgt een korte droge periode.

Eind april tot half augustus is de lange regentijd, hierop volgt een lange droge tijd. In die regenperiode regent het vrij veel, de buien vallen meestal in de namiddag of in de nacht.

De beste reistijden zijn de maanden van de korte en lange droogteperiode, van februari tot en met april en half augustus tot en met eind november.


Elektriciteit

Over het algemeen hebben de hotels een voltage van 110 Volt, maar in sommige hotels is het weer een voltage van 220 Volt. In de meeste hotels kunt u uw accu’s e.d. zonder problemen opladen. Let wel op dat uw apparatuur geschikt is voor deze verschillende voltages. U heeft voor het gebruik van opladers e.d. geen aparte stekker nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Doordat Suriname een samensmelting is van vele verschillende culturen, bestaat er geen specifieke  "Surinaamse keuken". Het meest bekende gerecht is de Hindoestaanse roti. Dit wordt in Suriname veel als lunch gegeten.

Rijst is het belangrijkste exportproduct van Suriname en wordt veel gegeten met kip. De nasikip is dan ook een gerecht dat op vele menukaarten voorkomt, al dan niet geserveerd met kouseband. Een bekent gerecht uit de Javaanse keuken is de saoto, kippensoep met groente en rijst. Combineert u dit met een port pitjil (hete groente met pindasaus) en u heeft een volledige maaltijd. Ook de Creoolse keuken mag op uw menulijst niet ontbreken, heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Zeker het proberen waard.

Zoals in vele tropische landen, ontbreekt het fruit ook hier niet. Manja’s (mango’s), markoesa (passievrucht) en meloenen zijn, in de juiste periode, te vinden langs de kant van de weg. Hier liggen de vruchten op grote stapels klaar om gegeten te worden. Fruit dat u zelf moet schillen, kunt u zonder problemen proberen en levert meestal geen problemen op.

Parbobier is het lokaal gebrouwde bier en is bijna overal in het land verkrijgbaar. Daarnaast zijn ook de verschillende soorten rum zeer bekend. Borgoe Rum is al zeer sterk, maar nog haalbaar voor mensen die het niet gewend zijn. Mariënburg Rum is behoorlijk veel sterker, want die soort heeft een alcoholpercentage van 90%. Sinds de ondergang van de Mariënburg plantage wordt geïmporteerd suikerriet gebruikt voor het maken van de rum.


Fooien

Het geven van fooien is in Suriname heel gebruikelijk. Wanneer u tevreden bent met de service dient u een fooi geven van 5 tot 10% van de totale rekening.

In landen als Suriname ontvangt personeel dat werkzaam is in de dienstverlening een minimaal inkomen en ieder extraatje wordt zeer gewaardeerd.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.  Suriname is een land waar u uiterst gemakkelijk niet alleen heel veel foto’s, maar ook prachtige foto’s kunt maken, maar u dient wel rekening te houden met de bewoners. De mensen in de stad vinden het over het algemeen geen probleem als u een foto van hen neemt, zolang de foto niet commercieel gebruik zal worden. Met name de inwoners van de indianendorpen stellen het niet op prijs om op de foto gezet te worden. Vraag, om eventuele problemen te voorkomen, altijd vooraf om toestemming!

Verder dient u er rekening mee te houden dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits.


Geld en Valuta

De munteenheid is de Surinaamse Dollar (SRD). Voor € 1,- ontvangt u circa 9 SRD (koers april 2018).

Contant geld en travellercheques:
Tot en met 2003 was de lokale munteenheid de Surinaamse Gulden. Om een einde te maken aan de grote schommelingen in de waarde van de munt, is in 2004 de Surinaamse Dollar ingevoerd. Met de Surinaamse dollar zijn ook vele ‘nullen’ van het geld verdwenen.

Het beste is om een combinatie van betaalmiddelen mee te nemen: wat contant geld (euro’s), uw pinpas en eventueel een creditcard. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken. Travellercheques kunt u meenemen als back-up, maar zijn eigenlijk niet meer nodig omdat u op behoorlijk wat plaatsen kunt pinnen. In het binnenland bestaat deze mogelijkheid logischerwijs in het geheel niet. Uw reisleiding geeft u advies wanneer u voor een aantal dagen “vooruit” voor geld moet zorgen.

In Paramaribo zijn enkele geldautomaten (van RBTT) waar u met uw Nederlandse pinpas geld kunt halen, uw reisleiding weet waar deze zijn.  Met uw creditcard pinnen brengt extra kosten met zich mee.

Geld wisselen kunt u bij de commerciële wisselkantoren (cambio’s). Het loont om vooraf de koers na te vragen aangezien dit per kantoor kan verschillen. Ook krijgt u, wanneer u de koers bij het loket vraagt, vaak een betere koers dan buiten staat aangegeven. Daarnaast kunt u uiteraard ook geld wisselen bij de banken. Deze hanteren de door de overheid vastgestelde koers, welke iets minder gunstig is dan de koers van de cambio’s. Het is niet mogelijk om in Nederland Surinaamse Dollars die u over heeft terug te wisselen naar Euro's!

Travellercheques zijn bij alle banken in te wisselen. Met een creditcard kunt u alleen bij de grote hotels terecht. Vergeet uw pincode, ook voor uw creditcard, niet!

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Suriname
Alexander Gogelweg 2
2517 JH Den Haag
Tel: (+31) (0) 70-3650844
Fax: (+31)(0) 70-3617445

Consulaat Generaal (voor visa)
De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Tel: (+31)(0) 20-6426717
Fax: (+31)(0) 20-6465311

Nederlandse Ambassade in Suriname
Van Roseveltkade 5
Paramaribo
Tel (+597) 477884
Fax (+597) 477792


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. 

Voor Suriname is een toeristenkaart verplicht. FOX kan deze E-toeristenkaart voor u regelen. let op, dit is een los document dat u goed dient te bewaren tijdens uw reis. Voor kosten van de E-toeristenkaart via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'

U kunt ervoor kiezen om de E-toeristenkaart te laten verzorgen door FOX. Wij werken samen met visumafhandelaar VisumCentrale. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende uw reis aan, maar persoonlijke documenten dient u altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. U ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart. 

U kunt de E-toeristenkaart ook zelf online verkrijgen via de website: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index
Dit deel van het reisdocument valt dan onder uw eigen verantwoording. Als u de toeristenkaart op de dag van vertrek niet heeft of de toeristenkaart niet correct is, dan zijn alle gevolgen voor eigen rekening. U bent hiervoor zelf aansprakelijk.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u als ouder(s)/voogd(es) reist met minderjarigen, dan dient u bij de visumaanvraag/aankoop Toeristenkaart ook een officieel document mee te nemen waaruit ouderschap/voogdijschap en wettig gezag blijkt. U dient het originele document en een duidelijk leesbare kopie mee te nemen. Het kopie wordt ter plaatse niet aan u teruggegeven. Voorbeeld van een officieel document die hiervoor kunnen worden gebruikt: uittreksel van de Gemeente, geboorteakte (beiden mogen niet ouder zijn dan 6 maanden), kopie van het trouwboekje en/of beschikking van de Rechtbank. Het originele document dient u ook in bezit te hebben bij aankomst in Suriname.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum/toeristenkaart nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum/toeristenkaart nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum/toeristenkaart wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen. Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis. Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land. In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.


Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker, indien van toepassing, een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider, welke woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

U kunt diverse leuke souvenirs meenemen uit Suriname, zoals houtsnijwerk van bijvoorbeeld kalebassen, sieraden, traditionele borduurwerken en nog veel meer.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

Ook het mobiele telefoontijdperk is tot Suriname doorgedrongen. Voor vertrek kunt u het beste contact opnemen met uw provider om te informeren naar de mogelijkheden, maar vooral wat betreft: de kosten! Mobiel bellen blijft, zeker over deze afstanden, uitermate duur.

Daarnaast kunt u ter plaatse een internationale telefoonkaart van Telesur aanschaffen en deze kunt u gebruiken in de knalgele telefooncellen, die her en der in het land te vinden zijn.

In de binnenlanden van Suriname is bellen nauwelijks mogelijk, niet via het mobiele netwerk, maar ook niet via een vast netwerk. Wanneer u naar Nederland wilt bellen, dient u te beginnen met 00-31. Wanneer het bellen niet lukt, geef het dan niet direct op. Er zijn weinig internationale lijnen vanuit Suriname, dus het kan voorkomen dat u een paar keer moet proberen voordat het lukt.

In Paramaribo kunt u internetcafés vinden, deze worden vaak ‘walk-in’ genoemd en meestal zijn de verbindingen goed en de kosten niet te hoog. Een prima alternatief om contact te houden met het thuisfront.

Tijdsverschil

Het tijdverschil met Suriname bedraagt in de zomermaanden vijf uur. In de wintermaanden is het in Suriname vier uur vroeger.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor Suriname zijn de volgende vaccinaties niet verplicht, maar worden aanbevolen:
* DTP en Hepatitis-A en B. en Gele Koorts.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Denk aan uzelf en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Laat u  persoonlijk  adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de adressen op de pagina Vaccinaties & Gezondheid. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Voor het juiste vaccinatie advies, raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Zoals overal ter wereld dient u ook in Latijns-Amerika en zeker in Paramaribo voorzichtig te zijn met uw bezittingen. Laat om te beginnen uw sieraden thuis, vervang ze door imitaties als u toch iets wilt dragen, bovendien heeft u er niets aan onderweg en verliezen vraagt vaak om moeilijkheden.

Uw reisdocumenten en geld kunt u het beste afgeven bij de receptie van uw hotel, die deze voor u in de kluis opbergt. Dit kost een paar Surinaamse dollars, maar geeft u een rustig gevoel. Voor toeristen is Suriname een relatief veilig land. Net als in alle landen, waar ook ter wereld, moet u met name in de grote stad en op het strand goed op uw spullen passen en deze niet onbeheerd laten.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

FOX gebruikt de best mogelijke bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Tijdens de groepsrondreis reist u in een midsize bus voor 25 tot 30 personen.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

Indien u in Suriname een auto huurt heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs is bij de ANWB verkrijgbaar. (Eigen rijbewijs en twee pasfoto’s meenemen!).


Vlucht

FOX biedt reizen naar Suriname met luchtvaartmaatschappij: KLM.
De gemiddelde reisduur naar Paramaribo bedraagt circa 9 uur.

Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Suriname heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dient u rekening te houden met € 33,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018