Praktische informatie Suriname

Praktische info Suriname

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Suriname heeft nog geen goed ontwikkelde infrastructuur. Ook zul je, zeker in de binnenlanden, geen super de luxe accommodatie vinden. FOX maakt in de binnenlanden gebruik van de best beschikbare accommodatie.

Desalniettemin moet je er rekening mee houden dat je een enkele keer de sanitaire voorzieningen met je medereizigers moet delen.

Beste reistijd

Suriname heeft een tropisch klimaat, wat zorgt voor vochtige warmte. Overdag is het rond de 30 graden en 's nachts blijft het ook nog vrij warm.

Naast dat er heel het jaar door buien kunnen vallen, zijn er twee regenperioden, een korte regenperiode van begin december tot begin februari, hierop volgt een korte droge periode.

Eind april tot half augustus is de lange regentijd, hierop volgt een lange droge tijd. In die regenperiode regent het vrij veel, de buien vallen meestal in de namiddag of in de nacht.

De beste reistijden zijn de maanden van de korte en lange droogteperiode, van februari tot en met april en half augustus tot en met eind november.


Elektriciteit

Over het algemeen hebben de hotels een voltage van 110 Volt, maar in sommige hotels is het weer een voltage van 220 Volt. In de meeste hotels kun je je accu’s e.d. zonder problemen opladen. Let wel op dat je apparatuur geschikt is voor deze verschillende voltages. Je hebt voor het gebruik van opladers e.d. geen aparte stekker nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Doordat Suriname een samensmelting is van vele verschillende culturen, bestaat er geen specifieke  "Surinaamse keuken". Het meest bekende gerecht is de Hindoestaanse roti. Dit wordt in Suriname veel als lunch gegeten.

Rijst is het belangrijkste exportproduct van Suriname en wordt veel gegeten met kip. De nasikip is dan ook een gerecht dat op vele menukaarten voorkomt, al dan niet geserveerd met kouseband. Een bekent gerecht uit de Javaanse keuken is de saoto, kippensoep met groente en rijst. Combineer dit met een port pitjil (hete groente met pindasaus) en je hebt een volledige maaltijd. Ook de Creoolse keuken mag op je menulijst niet ontbreken, heri heri: gekookte aardvruchten met zoute vis. Zeker het proberen waard.

Zoals in vele tropische landen, ontbreekt het fruit ook hier niet. Manja’s (mango’s), markoesa (passievrucht) en meloenen zijn, in de juiste periode, te vinden langs de kant van de weg. Hier liggen de vruchten op grote stapels klaar om gegeten te worden. Fruit dat je zelf moet schillen, kun je zonder problemen proberen en levert meestal geen problemen op.

Parbobier is het lokaal gebrouwde bier en is bijna overal in het land verkrijgbaar. Daarnaast zijn ook de verschillende soorten rum zeer bekend. Borgoe Rum is al zeer sterk, maar nog haalbaar voor mensen die het niet gewend zijn. Mariënburg Rum is behoorlijk veel sterker, want die soort heeft een alcoholpercentage van 90%. Sinds de ondergang van de Mariënburg plantage wordt geïmporteerd suikerriet gebruikt voor het maken van de rum.


Fooien

Het geven van fooien is in Suriname heel gebruikelijk. Wanneer je tevreden bent met de service dien je een fooi geven van 5 tot 10% van de totale rekening.

In landen als Suriname ontvangt personeel dat werkzaam is in de dienstverlening een minimaal inkomen en ieder extraatje wordt zeer gewaardeerd.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming.  Suriname is een land waar je uiterst gemakkelijk niet alleen heel veel foto’s, maar ook prachtige foto’s kunt maken, maar je dient wel rekening te houden met de bewoners. De mensen in de stad vinden het over het algemeen geen probleem als je een foto van hen neemt, zolang de foto niet commercieel gebruik zal worden. Met name de inwoners van de indianendorpen stellen het niet op prijs om op de foto gezet te worden. Vraag, om eventuele problemen te voorkomen, altijd vooraf om toestemming!

Verder dien je er rekening mee te houden dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits.


Geld en Valuta

De munteenheid is de Surinaamse Dollar (SRD). Voor € 1,- ontvang je circa 9 SRD (koers april 2018).

Contant geld en travellercheques:
Tot en met 2003 was de lokale munteenheid de Surinaamse Gulden. Om een einde te maken aan de grote schommelingen in de waarde van de munt, is in 2004 de Surinaamse Dollar ingevoerd. Met de Surinaamse dollar zijn ook vele ‘nullen’ van het geld verdwenen.

Het beste is om een combinatie van betaalmiddelen mee te nemen: wat contant geld (euro’s), je pinpas en eventueel een creditcard. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kun je je pinpas niet gebruiken. Travellercheques kun je meenemen als back-up, maar zijn eigenlijk niet meer nodig omdat je op behoorlijk wat plaatsen kunt pinnen. In het binnenland bestaat deze mogelijkheid logischerwijs in het geheel niet. De reisleiding geeft je advies wanneer je voor een aantal dagen “vooruit” voor geld moet zorgen.

In Paramaribo zijn enkele geldautomaten (van RBTT) waar je met je Nederlandse pinpas geld kunt halen, de reisleiding weet waar deze zijn.  Met je creditcard pinnen brengt extra kosten met zich mee.

Geld wisselen kun je bij de commerciële wisselkantoren (cambio’s). Het loont om vooraf de koers na te vragen aangezien dit per kantoor kan verschillen. Ook krijg je, wanneer je de koers bij het loket vraagt, vaak een betere koers dan buiten staat aangegeven. Daarnaast kun je uiteraard ook geld wisselen bij de banken. Deze hanteren de door de overheid vastgestelde koers, welke iets minder gunstig is dan de koers van de cambio’s. Het is niet mogelijk om in Nederland Surinaamse Dollars die je over hebt terug te wisselen naar Euro's!

Travellercheques zijn bij alle banken in te wisselen. Met een creditcard kun je alleen bij de grote hotels terecht. Vergeet de pincode, ook voor je creditcard, niet!

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.


Nuttige adressen

Ambassade van Suriname
Alexander Gogelweg 2
2517 JH Den Haag
Tel: (+31) (0) 70-3650844
Fax: (+31)(0) 70-3617445

Consulaat Generaal (voor visa)
De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Tel: (+31)(0) 20-6426717
Fax: (+31)(0) 20-6465311

Nederlandse Ambassade in Suriname
Van Roseveltkade 5
Paramaribo
Tel (+597) 477884
Fax (+597) 477792


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. 

Voor Suriname is een toeristenkaart verplicht. FOX kan deze E-toeristenkaart voor je regelen. Let op, dit is een los document dat je goed dient te bewaren tijdens je reis. Voor kosten van de E-toeristenkaart via FOX verwijzen wij je naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

Je kunt ervoor kiezen om de E-toeristenkaart te laten verzorgen door FOX. Wij werken samen met visumafhandelaar VisumCentrale. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende jouw reis aan, maar persoonlijke documenten dien je altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. Je ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart. 

Je kunt de E-toeristenkaart ook zelf online verkrijgen via de website: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index
Dit deel van het reisdocument valt dan onder je eigen verantwoording. Als je de toeristenkaart op de dag van vertrek niet hebt of de toeristenkaart niet correct is, dan zijn alle gevolgen voor eigen rekening. Je bent hiervoor zelf aansprakelijk.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je als ouder(s)/voogd(es) reist met minderjarigen, dan dien je bij de visumaanvraag/aankoop Toeristenkaart ook een officieel document mee te nemen waaruit ouderschap/voogdijschap en wettig gezag blijkt. Je dient het originele document en een duidelijk leesbare kopie mee te nemen. Het kopie wordt ter plaatse niet aan je teruggegeven. Voorbeeld van een officieel document die hiervoor kunnen worden gebruikt: uittreksel van de Gemeente, geboorteakte (beiden mogen niet ouder zijn dan 6 maanden), kopie van het trouwboekje en/of beschikking van de Rechtbank. Het originele document dien je ook in bezit te hebben bij aankomst in Suriname.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum/toeristenkaart nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum/toeristenkaart nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum/toeristenkaart wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen. De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis. Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land. In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.


Wat neem je verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker, indien van toepassing, een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens je rondreis word je begeleid door een Nederlandse reisleider, welke woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Je kunt diverse leuke souvenirs meenemen uit Suriname, zoals houtsnijwerk van bijvoorbeeld kalebassen, sieraden, traditionele borduurwerken en nog veel meer.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

Ook het mobiele telefoontijdperk is tot Suriname doorgedrongen. Voor vertrek kun je het beste contact opnemen met je provider om te informeren naar de mogelijkheden, maar vooral wat betreft: de kosten! Mobiel bellen blijft, zeker over deze afstanden, uitermate duur.

Daarnaast kun je ter plaatse een internationale telefoonkaart van Telesur aanschaffen en deze kun je gebruiken in de knalgele telefooncellen, die her en der in het land te vinden zijn.

In de binnenlanden van Suriname is bellen nauwelijks mogelijk, niet via het mobiele netwerk, maar ook niet via een vast netwerk. Wanneer je naar Nederland wilt bellen, dien je te beginnen met 00-31. Wanneer het bellen niet lukt, geef het dan niet direct op. Er zijn weinig internationale lijnen vanuit Suriname, dus het kan voorkomen dat je een paar keer moet proberen voordat het lukt.

In Paramaribo kun je internetcafés vinden, deze worden vaak ‘walk-in’ genoemd en meestal zijn de verbindingen goed en de kosten niet te hoog. Een prima alternatief om contact te houden met het thuisfront.

Tijdsverschil

Het tijdverschil met Suriname bedraagt in de zomermaanden vijf uur. In de wintermaanden is het in Suriname vier uur vroeger.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor Suriname zijn de volgende vaccinaties niet verplicht, maar worden aanbevolen:
* DTP en Hepatitis-A en B. en Gele Koorts.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Zie voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wil je met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij je graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Denk aan jezelf en neem geregeld even rust! Mocht je op je verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan de reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Laat je persoonlijk  adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de adressen op de pagina Vaccinaties & Gezondheid. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

Voor het juiste vaccinatie advies, raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. je bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Zoals overal ter wereld dien je ook in Latijns-Amerika en zeker in Paramaribo voorzichtig te zijn met je bezittingen. Laat om te beginnen je sieraden thuis, vervang ze door imitaties als je toch iets wilt dragen, bovendien heb je er niets aan onderweg en verliezen vraagt vaak om moeilijkheden.

Je reisdocumenten en geld kun je het beste afgeven bij de receptie van je hotel, die deze voor je in de kluis opbergt. Dit kost een paar Surinaamse dollars, maar geeft je een rustig gevoel. Voor toeristen is Suriname een relatief veilig land. Net als in alle landen, waar ook ter wereld, moet je met name in de grote stad en op het strand goed op je spullen passen en deze niet onbeheerd laten.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

FOX gebruikt de best mogelijke bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Tijdens de groepsrondreis reis je in een midsize bus voor 25 tot 30 personen.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

Indien je in Suriname een auto huurt heb je een internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs is bij de ANWB verkrijgbaar. (Eigen rijbewijs en twee pasfoto’s meenemen!).


Vlucht

FOX biedt reizen naar Suriname met luchtvaartmaatschappij: KLM.
De gemiddelde reisduur naar Paramaribo bedraagt circa 9 uur.

Zakgeld

Wanneer je een rondreis naar Suriname hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het wat makkelijker voor je te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met € 33,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018