Praktische informatie Guatemala

Praktische info Guatemala

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

In Guatemala is het voltage 110. Op de meeste scheerapparaten en haardrogers zit een schakelaar waarmee je het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt. Je hebt wel een reisstekker nodig met twee platte polen, zoals ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Als je geen schakelaar op je elektrische apparatuur hebt, heb je een adapter nodig. Je kunt deze het beste voor vertrek kopen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De keuken van Guatemala kan niet op tegen die van Mexico, maar vertoont wel veel overeenkomsten. Een taco of een bord tortilla zijn overal te krijgen. Vlees wordt meestal gegrild of gebakken en geserveerd in grote porties. Bonen en rijst zijn voor vegetariërs een goed alternatief, maar verder hebben zij weinig keuze in dit land.

Een typisch Guatemalteeks ontbijt bestaat uit tortilla en eieren. Verder wordt in Guatemala genoeg koffie gedronken, want het moedergebied der koffie is nog altijd Midden-Amerika. Rum en Quetzalteca zijn de nationale drankjes, maar pas hiermee op, vaak zijn ze behoorlijk sterk.


Fooien

Het geven van fooien is nooit verplicht maar worden wel zeer gewaardeerd. In de duurdere hotels en restaurants is vaak al 10% bij de rekening inbegrepen. In de kleinere restaurants is 5 – 10% een redelijke richtlijn. Kamermeisjes in hotels, waar je langer verblijft, verwachten meestal een halve euro per persoon per dag. Voor parkeerwachters, toiletjuffrouws, taxi chauffeurs en gidsen geldt een kleine fooi.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid is de Guatemalaans Quetzal (GTQ). 1 quetzal bestaat uit 100 centavos. Er zijn munten van 1, 5, 10 en 25 centavos en biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 GTQ. Eigenlijk zijn alleen Amerikaanse dollars goed te wisselen. Euro's kunnen niet of nauwelijks worden gewisseld. Veel winkels accepteren ook Amerikaanse dollars, maar GTQ blijven nodig.

Er is vaak een gebrek aan wisselgeld, wat het handig maakt alleen kleine coupures mee te nemen. Travellercheques kunnen meestal goed worden ingewisseld, maar in kleine dorpen gaat het moeilijk. De koers is meestal iets ongunstiger dan voor cash.

Je kunt in Guatemala pinnen in de grotere plaatsen, waaronder Antigua. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kun je je pinpas niet gebruiken. Wij adviseren je desondanks extra dollars mee te nemen. Met extra dollars voorkom je het probleem als je geen geld kunt pinnen. Ook kun je met een Visa of Mastercard bij veel banken terecht om geld te halen, tegen provisiekosten van ca. € 4,-

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

 

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.


Nuttige adressen

Guatemalteekse ambassade in Nederland:
Javastraat 44
2585 AP Den Haag
Tel: 070 302 02 53 / 070 356 02 89
Fax: 070 360 22 70

Nederlandse ambassade in Guatemala:
16 Calle 0-55
Edificio Torre Internacional
Nivel 13, Zona 10
Guatemala-stad
Guatemala
Tel:  00 502 2381 4300
Fax: 00 502 2381 4350

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor een Nederlands ingezetene behoort een visum of een toeristenkaart niet tot de verplichting bij een verblijf korter dan 90 dagen.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

Wat neem je verder mee:
Fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, kopie polis reisverzekering en eventueel een kopie van je medisch paspoort, telefoonnummer en e-mailadres van FOX, geld, creditcard en traveller cheques.


Reisbegeleiding

Tijdens je rondreis word je begeleid door een Nederlandse reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we in de natuurparken soms gebruik van lokale Spaans/Engelssprekende gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Je kunt van alles in Guatemala kopen. Zorg er dus voor dat je koffer op de heenreis niet al te vol zit, want terug zul je daar zeker spijt van krijgen. Vooral op de vele kleine, kleurrijke marktjes is van alles te koop.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Wanneer je naar Nederland wilt bellen, dan draai je 0031 en vervolgens het abonneenummer. Voor België draai je 0032 en vervolgens het abonneenummer. Houd er rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend, internationaal bellen gaat het makkelijkst via speciale kantoren.

Steden en toeristische plaatsen hebben bijna allemaal een internetcafé. De verbinding kan langzaam zijn. Prijzen variëren van circa US$1.50 tot US$7.75 per uur. Een brief doet er meestal 2 weken over om in Europa te komen. Bijna elke stad en elk dorp heeft een postkantoor.


Tijdsverschil

Het is in Guatemala 7 uur vroeger dan in Nederland, wanneer wij zomertijd hebben 8 uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor een bezoek aan Guatemala worden vaccinaties voor gele koorts, hepatitis A en B, tyfus en een malariakuur aangeraden.

Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de plaatselijke GGD of je huisarts. Op de website van de GGD vind je een GGD bij jou in de buurt. Tevens raden wij je aan om een uitdraai van je programma mee te nemen zodat men je een advies op maat kan geven.

Inherent aan verre reizen is het probleem van maag- en darmklachten. Oververmoeidheid, het drinken van ijskoude drankjes en temperatuurverschillen zijn vaak eerder de oorzaak dan het eten. Het gebruik van Immodium-tabletten verhelpt deze klachten vaak al binnen 24 uur. Een middel wat ook effectief is, is entosorbine, verkrijgbaar bij drogist of apotheek in Nederland.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Zie voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wil je met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij je graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Helaas heeft reizen door Zuid-Amerika niet altijd het imago van ‘veilig’. Echter wanneer je je sieraden en dure horloges thuis laat en je reisdocumenten en geld in een tasje onder je kleding draagt of achterlaat in de kluis van je hotel is reizen net zo veilig als in elk ander land. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers. In de grote steden wordt het aangeraden om ’s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

De manieren om je in Guatemala voort te bewegen zijn per vliegtuig, bus, boot, taxi of motor. Wees alert op het feit dat in het openbaar vervoer veel zakkenrollers rondlopen, vooral op toeristische busroutes dien je goed op je spullen te letten.

Wanneer je een auto huurt, dien je niet teveel van bekende wegen af te gaan, moet je erop letten dat de auto technisch in orde is en dat er airconditioning in zit. Rijd verder met dichte ramen en afgesloten deuren, er zijn gevallen bekend dat toeristen overvallen zijn langs de weg. Ook ’s nachts rijden is in veel gevallen af te raden i.v.m de slechte kwaliteit van de wegen en het ontbreken van verlichting.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.