Praktische informatie IJsland

Praktische info IJsland

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

We verblijven tijdens deze kampeerreis in ruime tweepersoonstenten voor alleengebruik. Tevens wordt u bij aanvang van de reis voorzien van een slaapzak, bedlinnen, matrasje en hoofdkussen. Elke avond slaan we ons kamp op, op goede campings voorzien van prima faciliteiten zoals warme douches. Houdt u er rekening mee dat het niveau van de campings op IJsland niet te vergelijken valt met andere Europese campings, hetgeen juist de charme is van kamperen in IJsland. Elke deelnemer dient zelf zijn tent op te zetten en weer af te breken. Tevens wordt er van alle deelnemers verwacht dat zij mee zullen helpen met het opzetten van de kook- en dinertent. Ook boodschappen doen en het bereiden van maaltijden wordt door de deelnemers gezamenlijk gedaan.


Beste reistijd

De beste reistijd op IJsland valt niet te definiëren aangezien deze afhankelijk is van de activiteiten die u wilt ondernemen. Wilt u in de zomermaanden reizen dan ligt de beste periode tussen juni en augustus. De dagen zijn dan lang en het weer is met 10 tot 13 graden weer aangenaam.

Wilt u winterse activiteiten ondernemen dan zijn de maanden februari, maart en april het meest ideaal. Er ligt dan veel sneeuw maar de dagen worden al weer iets langer. In de donkere wintermaanden kan het erg koud en regenachtig zijn in IJsland. Bijvoorbeeld in januari, het is dan 4 uur per dag licht en rond de 0 graden. Er zijn deze periode wel mooie besneeuwde landschappen en bevroren watervallen te zien. De hoeveelheid regen is heel het jaar door redelijk gelijk.


Electriciteit

Het voltage en de stopcontacten in IJsland zijn gelijk aan die van Nederland, t.w. 50 Hz en 220 volt. U heeft géén verloopstekker nodig.

Eten en drinken

Koffie is de on-officiële nationale drank van IJsland. Overal waar je komt wordt koffie gedronken en het is dan ook gemakkelijk een gezellig plaatsje te vinden om heerlijk ontspannen een kop koffie te nuttigen.

Een typisch IJslands drankje is de “brennivin” ook wel zwarte dood genoemd en betreft een zeer sterke drank gemaakt van aardappels.

Ook is zich in IJsland een ware eetcultuur aan het ontwikkelen. Vooral vis en vlees wordt veel gegeten. Denk bijvoorbeeld aan hákarl (gerookte haai), harðfiskur (stokvis) en lamsvlees maar kip en rundvlees zijn ook overal te verkrijgen. Er zijn ook steeds meer vegetarische producten in de IJslandse winkels en restaurants te koop.


Fotograferen

U kunt bijna overal fotograferen of filmen, neemt u echter wel de beleefdheidsregels in acht en vraag om toestemming indien u mensen wilt fotograferen. Bij bepaalde historische bezienswaardigheden kan het zijn dat u niet in het geheel mag fotograferen of filmen.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid van IJsland is de IJslandse Kroon (ISK).

Pinnen is bijna overal in alle kleine dorpjes mogelijk en uiteraard op de luchthaven. Uw bankpas moet hier wel geschikt voor zijn. Informeert u bij uw eigen bank omtrent de mogelijkheden hierover. Verder worden de creditcards van Visa, Eurocard/Mastercard, American Express en Diners Club op vrijwel de meeste plaatse geaccepteerd als wettig betaalmiddel.

U kunt uw creditcard ook gebruiken om geld op te nemen bij een bank of geldautomaat. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Kleding

Het weer op IJsland is zeer grillig: het mooiste weer van de wereld met temperaturen van zo'n 18ºC kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel.

Toch zijn hele dikke truien en zware spijkerbroeken niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Al dan niet vochtregulerend ondergoed met meerdere laagjes dunne kledingstukken (T-shirts, blouse, sweater), die u naar believen kunt aan- en uittrekken, zijn het handigst. Voor koukleumen is een maillot onder de broek een uitkomst bij koud weer. Regenkleding dient écht waterdicht te zijn; een poncho en een paraplu zijn niet ideaal omdat het vaak waait. Vanwege die wind verdient tijdens wandelingen een bril de voorkeur boven contactlenzen (neem evt. beide mee, indien aanwezig). Vergeet de zwemkleding niet, want op IJsland zijn de vele zwembaden en enkele warme bronnen en beken het hele jaar door open voor het publiek en bovendien heerlijk warm.

(Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool. Voor dagwandelingen is een ruim dagrugzakje handig (voor regenkleding, lunchpakketje, fotocamera, e.d.).


Nuttige adressen

Consulaat-Generaal van de Republiek IJsland
Gustav Mahlerplein 2
1070 MA AMSTERDAM
Tel.: (020) 795 33 34
Fax.: (020) 504 76 28


Paspoort en visum

FOX adviseert dat uw paspoort of identiteitskaart bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS Centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopie polis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandssprekende of Engelssprekende reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Dominicus IJsland, Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.


Souvenirs

IJsland staat vooral bekend om zijn gebreide mutsen, vesten en truien van schapenwol. Maar ook zilveren sieraden en handgemaakt keramiek worden vaak gekocht als souvenir. Let op de douanerichtlijnen met betrekking tot vrije invoer. Wat u absoluut niet mag importeren zijn dieren, verdovende middelen, verse zuivelmiddelen, vers vlees en eieren.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Om vanuit IJsland  naar Nederland te bellen kunt u het beste een telefoonkaart kopen. U moet eerst 00354 draaien daarna de landcode (voor Nederland 31 en voor België 32) en vervolgens het netnummer zonder 0.

In de grote plaatsen zijn internetcafés te vinden. In de meeste restaurants, cafe's en tankstations kun je gratis gebruik maken van draadloos internet. 


Tijdsverschil

IJsland houdt zich het gehele jaar door aan de GMT (Greenwich Mean Time). In de winter is het daardoor één uur vroeger, in de zomer twee uur vroeger dan in Nederland.

Tips en fooien

Het geven van fooien is in IJsland niet gebruikelijk. De fooien zijn vaak inbegrepen. Toch wordt een fooi natuurlijk graag in ontvangst genomen. In restaurants is een fooi ter hoogte van 10% van de rekening redelijk. Taxichaufferus en kruiers in hotels verwachten geen fooi, maar zullen het niet weigeren.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor een bezoek aan IJsland zijn geen inentingen vereist.

Veiligheid

IJsland is een veilige bestemming.

Vlucht

FOX vliegt naar IJsland met Iceland Air. U vliegt met een rechtstreekse vlucht in ruim drie uur van Amsterdam naar de hoofdstad Reykjavik.