Praktische informatie Japan

Praktische info Japan

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft gedurende deze rondreis niet in 5-sterren hotels. Bewust hebben wij gekozen voor uitstekende middenklasse hotels, zodat u niet voor een drankje aan het zwembad een fortuin hoeft te betalen.

Uw kamer is altijd voorzien van een goede badkamer met douche of bad en toilet. Daarnaast is uw kamer bijna altijd voorzien van airconditioning. Non smoking rooms zijn in Japan vaak niet aanwezig. Wij willen er u op attenderen dat de grond in Japan ontzettend duur is en hierdoor de hotelkamers een aanzienlijk kleinere afmeting hebben dan u wellicht gewend bent.

Sommige hotels beschikken over "onsen", dit zijn zogenaamde heetwaterbaden. Doorgaans worden bezoekers met tatoeages niet toegelaten tot deze onsen.


Beste reistijd

Het weer in Japan lijkt redelijk op het weer in Nederland met zachte winters, al zijn de zomers warmer en vochtiger. In de zomer zijn juli en augustus het warmst, ongeveer 30 graden. Vanaf half juni tot eind juli valt de meeste regen. De winters zijn vrij droog met temperaturen rond 10 graden.

Japan kunt u heel het jaar door goed bezoeken. In maart en april komen de verschillende fruitbomen tot bloei, deze ‘sakura’ is één van de hoogtepunten van het land. Daarnaast maken de herfstkleuren in oktober en november een bezoek aan Japan ook erg bijzonder.


Elektriciteit

In Tokyo en aan de oceaankust, is het voltage 100 Volt met 50 Hz. In West-Japan is het 60 Hz. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier een speciale tweepolige platte stekker voor nodig, een zgn. 'wereldstekker'. De meeste nieuwe apparaten, zoals nieuwe batterijopladers, zijn al geschikt voor zowel 100 als 220 Volt.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

Eten en drinken

Het water uit de kraan kan in heel Japan gewoon gedronken worden, al kan het zijn dat het niet overal even lekker smaakt.

Restaurants zijn er in de grote steden in overvloed, alleen in Tokyo zijn er al zo’n 80.000 stuks te vinden en de meest bekende gerechten zijn sushi en noedels.

Om een gerecht uit te kiezen in een van de vele Japanse restaurants hoeft u geen Japans te kunnen spreken of lezen. De meeste restaurants hebben Engelstalige menukaarten en daarnaast hebben ze foto’s (in plastic) van de gerechten die ze serveren en zo kunt u dus aanwijzen wat u graag wil eten.

Het prijspeil is ongeveer vergelijkbaar met Nederland, maar het is wel afhankelijk in wat voor soort eetgelegenheid u gaat eten en drinken. In een typische lokale bar kost een blikje bier rond de 4 euro, koffie en frisdrank zijn goedkoper (koffie 3 euro, frisdrank 1 a 2 euro). In wat duurdere eetgelegenheden liggen met name de alcoholprijzen hoger. Wat betreft maaltijden liggen de prijzen tussen ongeveer 7 en 16 euro. Ook hier geldt dat het weer sterk afhankelijk is van waar u gaat eten.

Fotograferen

U kunt in Japan naar hartelust fotograferen: prachtige landschappen, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog heel veel meer.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig.

Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. In Japan geldt dat het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten niet  is toegestaan. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid in Japan is de Yen . De bankbiljetten zijn allemaal even groot en verschillen van kleur en zijn onderverdeeld in waarde: Yen 10.000, 5.000 en 1.000. Daarnaast zijn er een aantal muntsoorten: van Yen 500 tot Yen 1.

U kunt gemakkelijk geld wisselen op de luchthavens en in de hotels. Houdt u er echter rekening mee dat de koersen hier echter wel hoger kunnen liggen dan wanneer u pint. U kunt vrijwel overal gebruik maken van uw pinpas.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in de wat duurdere winkels, in restaurants en hotels. De Visa-card wordt veelal gebruikt, maar daarnaast worden ook Mastercards, Diner Cards en American Express geaccepteerd. De Japanse economie is voornamelijk gericht op contant geld. Japan is een vrij veilig land en diefstal komt weinig voor. Uiteraard is het altijd raadzaam om op uw hoede te zijn.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade Japan:
Tobias Asserlaan 5 
2517 KC Den Haag
Tel: (070) 346 95 44
Fax: (070) 310 63 41
E-mail: info@hg.mofa.go.jp
Website: www.nl.emb-japan.go.jp

Nederlandse Ambassade in Japan:
3-6-3 Shibakoen
Minato-ku, Tokio 105-0011
Tel: 0081 3 57 76 54 00
Fax: 0081 3 57 76 55 35
E-mail:  tok@minbuza.nl

Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst, maar eigenlijk niet meer nodig) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopie van de polis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Groepsreizen:
Tijdens uw groepsrondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we ook gebruik van lokale Engelssprekende gidsen om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen.

Individuele reizen:
Tijdens uw verblijf in Japan kunt u bij noodgevallen contact opnemen met onze plaatselijke vertegenwoordiging. Het nummer van deze vertegenwoordiging ontvangt u bij uw reisbescheiden tezamen met aanvullende informatie over het land en de plaats die u bezoekt.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Overal treft u warenhuizen en winkelcentra en er is in Japan dan ook ontzettend veel te koop!
Hier kunt u tegen vastgestelde prijzen allerhande luxe waren en souvenirs, variërend van elektronische apparaten tot kimono's, sierraden, houten geisha poppetjes, kopen. In Japan wordt er niet afgedongen.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

Telefoon, internet en post

Voor vertrek adviseren wij u om contact op te nemen met uw provider om te informeren naar de mogelijkheden om mobiel te bellen, maar ook om te informeren naar de kosten! Mobiel bellen blijft, zeker over deze afstanden, duur! Maar houdt u er rekening mee dat uw mobiele telefoon in Japan niet werkt.

In de grote steden kunt u bij postkantoren en hotelrecepties via de satelliettelefoon rechtstreeks telefoneren met Nederland, maar een hotelreceptie zal een behoorlijk bedrag extra rekenen aan bemiddelingskosten. U vindt vrijwel overal telefooncellen, maar u zult niet met alle openbare telefoons internationaal kunnen bellen. De beste kans heeft u bij de “grijze” telefoons, waar u kunt betalen met munten of telefoonkaarten.

In de grote steden vindt u diverse internetcafés vanwaar u gemakkelijk uw berichten kunt versturen.
De post vanuit Japan is zeer betrouwbaar. Op een ansichtkaart moet een postzegel van ongeveer YEN 70,-.

Tijdsverschil

In de winter is het tijdsverschil tussen Japan en Nederland 8 uur. In de zomer is het tijdsverschil 7 uur. Japan kent geen zomer- en wintertijd.

Tips en fooien

In Japan is het niet gewoon om iemand voor zijn of haar diensten een fooi te geven en deze zal in een groot aantal gevallen zelfs aan u teruggegeven worden. In hotels en restaurants (met uitzondering van enkele internationale restaurants) wordt de fooi al in rekening verwerkt en het beste is om dat, voor u gaat betalen, even te controleren. Het is echter wel gebruikelijk om de lokale chauffeur en gids een fooi te geven.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Geen verplichte vaccinaties. In Japan heersen geen tropische ziektes.

Wilt u toch wat meer informatie over dit belangrijke onderwerp, dan kunt u contact opnemen met met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Ondanks het feit dat er voor Japan geen specifieke vaccinaties worden voorgeschreven kan het verstandig zijn om hier naar te informeren. Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn. Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig.

Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.


Veiligheid

Japan hoort tot een van de veiligste landen ter wereld, zelfs ‘s nachts. Echter zoals in ieder land moet u wel goed opletten op uw bagage en persoonlijke eigendommen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in het kluisje van het hotel.

Vervoer

FOX gebruikt de beste (zeer goede) bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Voor het vervoer buiten uw reisprogramma raden wij u aan gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Japan beschikt, met name rondom en tussen de grote steden, over een zeer uitgebreid, efficiënt en uitstekend openbaarvervoer netwerk. Het Japanse openbaar vervoer wordt gekarakteriseerd door zijn punctualiteit en hoewel Japan ook over uitstekend taxivervoer beschikt zijn deze veelal erg duur. In de kleinere plaatsen waar minder bussen of treinen rijden kan de taxi een goede oplossing zijn. Elke taxi heeft overigens een starttarief waarvoor u enkele kilometers vrij krijgt.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.


Vlucht

Kijk voor het meest actuele vluchtschema's op het tabblad "Prijzen & Inbegrepen" van de reis.

Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Japan heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen en familiereizen dient u rekening te houden met € 30,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018