Praktische informatie Nicaragua

Praktische info Nicaragua

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

In Nicaragua is het voltage 110. Op de meeste scheerapparaten en haardrogers zit een schakelaar waarmee u het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 volt. U heeft wel een reisstekker nodig met twee platte polen, zoals ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Als u geen schakelaar op uw elektrische apparatuur heeft, heeft u een adapter nodig. U kunt deze het beste voor vertrek kopen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Zoals in de meeste Zuid-Amerikaanse landen bestaat een maaltijd in Nicaragua voornamelijk uit rijst, bonen en veel vlees. Het vlees wordt veelal geserveerd aan het spit. Typisch inheemse gerechten vind je voornamelijk op straat in kraampjes: 'Gallo Pinto' (rijst met bonen), carne asada (geroosterd rundvlees) en 'quesillos' (tortilla’s met kaas en stukjes ui en tomaat) zijn enkele van de typisch Nicaraguaanse gerechten die hier geserveerd worden. Aan de kust kunt u terecht voor verse visgerechten. Vooral in Granada en Managua is er een ruime keus aan goede restaurants. In de meeste andere stadjes is de keus wellicht wat minder ruim, maar kan er nog prima gegeten worden.

Het is niet raadzaam om leidingwater te drinken; flessen mineraalwater kunt u overal kopen. Qua alcohol moet u zich zeker eens wagen aan de lokale rum van zeer goede kwaliteit, de Flor de Caña.


Fooien

Het geven van fooien is nooit verplicht maar worden wel zeer gewaardeerd. In de duurdere hotels en restaurants is vaak al 10% bij de rekening inbegrepen. In de kleinere restaurants is 5 – 10% een redelijke richtlijn. Kamermeisjes in hotels, waar u langer verblijft, verwachten meestal een halve euro per persoon per dag. Voor parkeerwachters, toiletjuffrouws, taxi chauffeurs en gidsen geldt een kleine fooi.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid in Nicaragua is de Nicaraguaanse Cordoba, welke bestaat uit 100 centavos. Ook kan er betaald worden met Amerikaanse dollars.

Contant geld en reischeques:
Amerikaanse Dollars kunnen op vertoon van uw paspoort ook bij de bank worden gewisseld. Euro's worden slechts op sommige plekken gewisseld, hier kunt u beter niet op rekenen. Travellercheques worden sporadisch in het land geaccepteerd, maar zijn over het algemeen geen handig betaalmiddel.

Bankpassen en Creditcards:
Pinnen kan bij de bank BAC, die in alle grotere steden wel een geldautomaat heeft. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken. Alleen in hotels en grote restaurants worden creditcards geaccepteerd, daarom is het verstandig zo veel mogelijk contant geld op zak te hebben.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om vreemde valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade Nicaragua in Nederland:
Eisenhowerlaan 112
2517 KM Den Haag
Tel: 070-322 506 3
Fax: 070-350 83 31
E-mail: info@embanic.nl

Consulaat Nicaragua  in Nederland:
Sumatrastraat 336
2585 CZ Den Haag
Tel: 070-306 1742
Fax: 070-350 8331

Nederlandse Ambassade Costa Rica (is verantwoordelijk voor Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Guatemala en Honduras)
Oficentro Sabana Sur
Edificio 3, piso 3
Apartado Postal 10.285
1000 San José
Tel.: 00506 296 1490
Fax: 00506 296 2933


Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Een toeristenvisum wordt ter plaatse geregeld. De kosten zijn circa USD 10. 

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking.

Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we in de natuurparken soms gebruik van lokale Spaans/Engelssprekende gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

U kunt van alles in Nicaragua kopen. Zorgt u er dus voor dat uw koffer op de heenreis niet al te vol zit, want terug zult u daar zeker spijt van krijgen. Vooral op de vele kleine, kleurrijke marktjes is van alles te koop.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Wanneer u naar Nederland wilt bellen, dan draait u 0031 en vervolgens het abonneenummer.
Voor België draait u 0032 en vervolgens het abonneenummer.
Houdt u er rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend. Het is voordeliger te bellen vanuit een internetcafé, dat in vrijwel elk redelijk stadje te vinden is. Ook kunt u in uw hotel soms gratis gebruik maken van een draadloze internetverbinding.
Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties.
Houdt u er rekening mee dat de post niet altijd even betrouwbaar is, soms duurt het erg lang of komt de post zelfs helemaal niet aan.

Tijdsverschil

Tijdens onze wintertijd is het in Nicaragua 7 uur eerder dan in Nederland. Tijdens de zomertijd bedraagt het tijdsverschil 8 uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B.
Voor een bezoek aan Nicaragua zijn momenteel geen vaccinaties verplicht.

Indien u vanaf januari 2016 één of meer van onderstaande landen heeft bezocht, dan dient u een bewijs van inenting tegen Gele Koorts te kunnen tonen op het moment dat u de grens van Nicaragua over gaat. Wij adviseren u om uw inentingen boekje mee te nemen.

Landen in Amerika:
Argentinië, Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad & Tobago, Venezuela.

Landen in Afrika:
Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Chad, Costa de Marfil, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana. Guinea, Guinea-Bissay, Guinea Ecuatorial, Kenia, Libië, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Centraal Afrikaanse Republiek, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Zuid-Soedan.

Op de pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Het beperkt gebruik van Immodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Helaas heeft reizen door Zuid-Amerika niet altijd het imago van ‘veilig’. Echter wanneer u uw sieraden en dure horloges thuis laat en uw reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding draagt of achterlaat in de kluis van uw hotel is reizen net zo veilig als in elk ander land. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Het openbaar vervoer in Nicaragua is prima geregeld en niet duur. Er rijden bussen van en naar vrijwel elke stad of dorp. Het enige nadeel is dat bussen vaak erg vol zijn en dat u hier op de hoede moet zijn voor zakkenrollers.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.