Praktische informatie Taiwan

Praktische info Taiwan

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

De elektriciteit in Taiwan is 110V, 60Hz. Voor gebruik van elektriciteit in Taiwan heeft u een adapter of een wereldstekker nodig. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen opladen, maar met gebruik van een wereldstekker. Deze zijn o.a. verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Niet alleen op cultureel en religieus gebied is er een grote variatie, ook de Taiwanese keuken is erg gevarieerd en lekker. Alleen in Taiwan zijn nog authentieke Chinese gerechten te vinden, die men tijdens de immigratie van vele Chinezen heeft meegenomen. In Taiwan heerst een echte eetcultuur en men zegt dat er elke drie voetstappen een snackshop staat en elke vijf stappen die men zet, er een restaurant is. Taiwan heeft van alles te bieden, van de Chinese, Taiwanese, aboriginal tot aan de Hakka keuken.

Het is mogelijk om al voor een klein bedrag te genieten van deze keuken en voor een ultieme ervaring is een bezoek aan één van de vele avondmarkten een échte aanrader. Hapjes die u hier onder meer kunt vinden zijn loempia’s, rijst met kip, gestoomde rijstnoodles met ei, spek en paddestoelen, in deeg gebakken gehaktballetjes en oester-omeletten. Daarnaast zijn er in Taiwan ook veel vegetarische gerechten en het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon westers te eten. Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken, maar het is mogelijk om overal water te kopen. Daarnaast wordt er veel thee in Taiwan gedronken, wat u onder andere in een theehuis kunt doen. Ook kunt u genieten van versgeperste sapjes van bijvoorbeeld mango, watermeloenen, guavas en perziken, die u gewoon bij kraampjes op straat koopt.


Fotograferen

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen in Taiwan niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. 

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.


Geld en Valuta

De munteenheid in Taiwan is de New Taiwan Dollar (TWD). De TWD is onderverdeeld in 100 cent. Biljetten zijn er in 50, 100, 500 en 1000 NTD en muntgeld is in eenheden van 1, 5, 10, 20 en 50 TWD te vinden. 

Het is mogelijk om buitenlandse valuta te wisselen op de luchthaven, bij banken of bij geldwisselkantoren die in de betere hotels zijn te vinden. U kunt met euro’s en Amerikaanse dollars terecht.

Ook kunt in Taiwan bijna overal terecht met uw pinpas. Voornamelijk in de grote steden zijn er volop mogelijkheden. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken. Echter raden wij u wel aan om niet 100% te vertrouwen op de pinautomaten. Wat contant geld achter de hand houden is altijd raadzaam. In de meeste hotels, restaurants en winkels kunt u betalen met uw creditcard. Visa, American Express, Mastercard en Diners Club worden bijna overal geaccepteerd.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Er is in Taiwan geen Nederlandse vertegenwoordiging gevestigd. In plaats daarvan vindt u de Netherlands Trade and Investment Office. Zij zijn de vertegenwoordiger van de Nederlandse Ambassade in Taiwan:

Netherlands Trade & Investment Office in Taipei:
13F-2, 1 Songgao Road (Farglory Financial Center)
Xinyi District, Taipei 11073, Taiwan
Tel: 00886 (0) 2 87 58 7200
Fax: 00886 (0) 2 27 20 5005
E-mail: ntio@ntio.org.tw
Website: www.ntio.org.tw

De dichtstbijzijnde ambassade is in China:
Nederlandse Ambassade in China:
#4 Liangmahe South Rd.
Chaoyang district, Peking
P.R. China
Tel: 0086 (0)10 8532 0200
Fax: 0086 (0)10 8532 0300
E-mail: pek@minbuza.nl

Chinese Ambassade in Nederland:
Willem Lodewijklaan 10
2517 JT Den Haag
Tel: (070) 306 50 91
Fax: (070) 355 16 51
E-mail: chinaemb_nl@mfa.gov.cn


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Bij een verblijf langer dan 30 dagen is een visum verplicht.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer van FOX. Vergeet uw pincode, ook voor uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandssprekende reisleid(st)er, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Uw reisleid(st)er is het aanspreekpunt tijdens de gehele reis.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij een ruimassortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden wij u vele reisgidsen aan van onder andere Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Bij de avondmarkten worden leuke en mooie souvenirs aangeboden. Ook in de steden zijn vele winkelcentra aanwezig, waar u buitengewoon goed kunt shoppen. Typische souvenirs uit Taiwan kunnen bijvoorbeeld beeldjes, schilderijen, kalligrafische werken. Ook Chinese kunst, antiek, edelstenen en sieraden zijn erg typerend. Thee, koffie en specerijen zijn volop te koop op de markten en op straat. Het is gebruikelijk om in Taiwan af te dingen.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

In de betere hotels is het bijna altijd mogelijk om internationale telefoontjes te plegen. Voor Nederland dient u eerst een 002.31 te draaien. Wij willen u er echter wel op wijzen dat de hotels vaak een extra charge vragen voor buitenlands telefoneren. Tevens is het veelal mogelijk om mobiel te bellen in Taiwan. Over het algemeen heeft u overal goed bereik. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw provider wat de mogelijkheden zijn en vooral de kosten! Mobiel bellen van en naar het buitenland blijft duur!

De postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen zijn de kantoren gesloten. Post versturen gaat goed, snel en efficiënt en een kaart naar Nederland versturen duurt vier tot vijf dagen.

Ook internetcafés zijn een feit in Taiwan. Er zijn talloze internetcafés en meestal zijn de hotels ook voorzien van internetmogelijkheden. Het tarief om te internetten is vrij goedkoop.


Tijdsverschil

In onze zomer is het in Taiwan 6 uur later. Na ingaan van de wintertijd wordt dat verschil 7 uur.

Tips en fooien

Het geven van fooi is niet gebruikelijk maar wordt wel op prijs gesteld. In de restaurants is de service charge van 10% meestal al inbegrepen bij de prijs. Bij de aanvang van uw rondreis zal de reisleid(st)er voorstellen om een gezamenlijke fooienpot te maken voor de uitgaven onderweg, zodat u niet ieder moment van de dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
De volgende vaccinatie wordt geadviseerd: Hepatitis B.
Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Het beperkt gebruik van Immodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoeden deze vaccinaties. Helaas niet alle. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s.

Kijk voor meer informatie of aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Taiwan is een veilig land om naar te reizen. Toch raden wij u aan om normale voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig uw belangrijke papieren in de safe (bij de hotelreceptie of in het kluisje op uw kamer) achter te laten en extra op uw spullen te letten op drukke punten zoals: trein- en busstations en vliegvelden. Ook zakkenrollers kunnen actief zijn, dus ons advies is om op uw hoede te zijn.

Vervoer

Het wegennet in Taiwan is erg goed en ook het openbaar vervoer is goed geregeld. De wegen zijn bijna overal verhard en het wegennet is uitgebreid. In de bergen is het wegennet wat beperkter. Tijdens uw rondreis maakt FOX gebruik van de beste kwaliteit touringcars die ter plaatse beschikbaar zijn.

Taiwan beschikt over een modern spoorwegennet en biedt verschillende soorten service en treinen aan. Net zoals in Nederland maakt men gebruik van snel- en stoptreinen en is er een verschil in klasse.

Korte afstanden in de steden kunt u het beste afleggen met de taxi of met de lijnbus. Taxi’s zijn echter niet goedkoop.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.


Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Taiwan heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor onze groepsrondreis dient u rekening te houden met € 26,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018