Praktische informatie Bolivia

Praktische info Bolivia

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis in goede middenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met bad of douche en toilet, welke veelal eenvoudig zijn. Alleen op de zoutvlaktes van Uyuni kan het voorkomen dat u verblijft in een zouthotel zonder bovenstaande voorzieningen.

Enkele hotels beschikken over faciliteiten, zoals een restaurant, bar, receptie en een winkeltje, maar soms is er ook een zwembad. De kwaliteit van de geselecteerde hotels wordt goed in de gaten gehouden en zo nodig worden er nieuwe hotels toegevoegd aan de accommodaties.


Elektriciteit

In Bolivia is het voltage veelal 220 Volt, maar ook 110 Volt komt voor (m.n. in de jungle). Controleert u eerst goed wat het voltage is anders kunnen uw apparaten misschien beschadigd raken.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier dus een “wereldstekker” voor nodig, de zogenaamde ‘Amerikaanse’ stekker, deze hebben twee platte polen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten, drinken en kledingadvies

Verschillende eetgewoonten
Het eten in Bolivia is net zo gevarieerd als de regio’s. Het menu op de Altiplano bevat veel zetmeel en koolhydraten, terwijl in het laagland meer vis, groente en fruit op het menu staan. Vlees, vooral kip, speelt in elke maaltijd een belangrijke rol met daarnaast rijst, aardappelen en een salade. Daaroverheen wordt vaak llajhua, een scherpe saus met tomaten en pepers, gedaan. In het Amazonegebied eet men in plaats van aardappelen gebakken banaan of maniok (broodwortel).

De maaltijden
Het Boliviaanse ontbijt (desayuno) bestaat vaak uit warme pasteitjes gevuld met vlees (salteñas), kaas (empanadas of pukacapas, pikant) of maïs (humitas). In de toeristische plaatsen wordt gewoon het bekende continental en american breakfast geserveerd.

De hoofdmaaltijd in Bolivia is de lunch (almuerzo) en bestaat vaak uit soep, brood, hoofdgerecht (segundo), koffie of thee en een eenvoudig dessert. Een almuerzo familiar kunt u voor een paar Bolivianos in eenvoudige, kleine restaurantjes krijgen.

Cocapauze
Het kauwen van cocabladeren is in Bolivia een ontspannende en sociale aangelegenheid zoals bij ons het drinken van koffie of thee. Bij de mijnwerkers is er sprake van een cocapauze. Het wordt op prijs gesteld als u cocabladeren aan behulpzame inwoners of mijnwerkers cadeau geeft.

Chicha en singani
De meest populaire drank is Chicha, een gegiste maïsdrank waarvan het alcoholpercentage kan verschillen. Deze wordt vooral rond Cochabamba geproduceerd. Een andere geliefde drank is singani, een soort jenever die uit druiven gedestilleerd wordt. Bolivianen mengen de drank vaak met Seven-Up en citroensap en noemen het dan Chuflay. In de buurt van Tarija groeien druiven en daar komt de Vino Tinto, de rode wijn, vandaan, die niet echt bijzonder is maar zeker de moeite van het proeven waard!

Prijsindicatie van maaltijden:

Ontbijt: tussen 2 en 5 euro.
Lunch: een dagmenu heeft u al voor een paar euro en dat bestaat dan uit soep, een hoofdgerecht en nagerecht.
Diner: tussen 5 en 15 euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.

Kledingadvies:
In de tropische laaglanden adviseren we om het volgende mee te nemen: Lichte zomerkleding, die zowel de armen als benen bedekt. Afritsbroeken zijn zeer geschikt.

Lotion tegen insecten, sun block, zonnebril, petje/hoed en evt. zwemkleding; Warme kleren voor het hooggebergte en goede bescherming tegen de zon. Sportschoenen of makkelijke wandelschoenen, beiden met goed profiel. Om het risico op tropische ziekten te minimaliseren adviseren we om shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen.


Fooien

Het geven van fooien is in Bolivia heel gebruikelijk. Wanneer u tevreden bent met de service, kunt u een fooi geven van ongeveer 10 á 15% van de totale rekening.

In landen als Bolivia ontvangt personeel dat werkzaam is in de toeristische sector een minimaal inkomen en ieder extraatje wordt zeer gewaardeerd. Controleert u daarom altijd de nota. Wanneer het service- of bedieningsgeld niet is inbegrepen, kunt u daar iets bijleggen.

Als richtlijn kunt u de volgende bedragen aanhouden: kamermeisjes ca. US$ 1,- per dag, kofferjongens US$ 0,50 per koffer, de chauffeur tijdens uw rondreis US$ 3,- en de gids US$ 5,- tot 10,- per dag.

Veelal wordt in samenspraak met de reisleiding een gezamenlijk fooienpot gemaakt, zodat u niet ieder moment van de dag in de buidel hoeft te tasten.


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto. Er valt enorm veel te fotograferen in Bolivia en dat gaat nu meestal digitaal.

Om uw foto’s goed te laten slagen, is het van belang dat u het juiste materiaal bij u heeft. Militaire objecten, cocavelden (!) en strategisch belangrijke plaatsen, zoals vliegvelden en politiebureaus mogen niet worden gefotografeerd of gefilmd.


Geld en valuta

De nationale munteenheid van Bolivia is de Boliviano. Eén Boliviano is onderverdeeld  honderd centavos. Munten die in circulatie zijn: 10, 20 en 50 centavos en 1, 2 en 5 Boliviano. Het papiergeld is beschikbaar in 10, 20, 50, 100 en 200 Boliviano. Sinds kort kan men in de bank ook Euro’s omwisselen. De USD wordt in Bolivia veelal ook als betaalmiddel geaccepteerd.

Reischeques en contant geld
De Dollar is naast de Boliviano de meest geaccepteerde munt. Het is daarom absoluut noodzakelijk dollars mee te nemen, bij voorkeur in kleine coupures.
Euro’s worden steeds meer geaccepteerd en in de grote plaatsen kunt u deze makkelijk inwisselen, maar in de kleine dorpen kan dat nog wel eens lastig zijn. Het is eveneens mogelijk aan de veelvuldige geldautomaten met een creditcard (vooral VISA, Mastercard) geld (USD of Bolivianos) af te halen. Met deze creditcards kunt u ook betalen in de grotere hotels en winkels.
Travellercheques zijn eigenlijk overbodig geworden, maar kunt u bij de meeste wisselkantoortjes/banken nog wel inwisselen, afhankelijk van de bank, kan een kleine toeslag berekend worden. Buiten de grote steden kan dit bovendien een langdurig proces zijn.  Banken geven vaak een ongunstige koers, beter is het om bij de Casas de Cambio (wisselkantoren), hotels of reisbureaus wisselen.

Bankpassen en creditcards

In de meeste grote steden, zoals bijv. Santa Cruz de la Sierra, La Paz, Cochabamba, El Alto, Oruro en Sucre kunt u snel en gemakkelijk Bolivianos/Dollars pinnen. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken. Met creditcards kunt u bijna in alle steden wel terecht, maar voornamelijk Visa en Mastercard worden veel gebruikt. Pinnen met uw creditcard kost geld!

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest of uit handen geeft. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcardmaatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen. Vergeet de pincode van uw creditcard niet!

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade in Nederland
Nassaulaan 5, 2514 JS, Den Haag,
Tel: (070)-3616707
Fax: (070)-3620039

Ambassade te Bolivia
Embajada del Reino de los Países Bajos
Av. 6 de Agosto 2455, Edif. Hilda (Piso 7), La Paz
Tel.: +591 2 2444040
Fax : +591 2 2443804

Consulaat Santa Cruz
Consulado del Reino de los Países Bajos
Calle Ayacucho 284
Tel: +591 3 3140806

Consulaat Cochabamba
Consulado del Reino de los Países Bajos
Av. Oquendo 654
Torres Sofer Piso 5
Tel: +591 4 4230888


Paspoort en visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet uw pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we tijdens bezoeken aan enkele steden en een paar bezienswaardigheden gebruik van lokale Engelssprekende gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen. Tijdens de gehele reis is uw reisleider/ster uw aanspreekpunt en hij/zij zal (indien noodzakelijk) voor vertaling zorg dragen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Op de kleine markten in Bolivia vindt u vele souvenirs. Zorgt u er dus voor dat uw koffer op de heenreis niet al te vol zit. U vindt daar o.a. schitterende handgeweven poncho's, truien en handschoenen, maar er is nog veel meer, zoals maskers, kunstvoorwerpen, ceramiek en kettingen. Het is teveel om op te noemen, maar let wel een beetje op het eindgewicht van uw koffer! Overgewicht kan veel geld kosten!

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

In de grote steden van Bolivia is telefoneren geen enkel probleem en bijv. in Santa Cruz de la Sierra, La Paz, Cochabamba, El Alto, Oruro en Sucre vindt u openbare telefooncellen van waaruit u met een telefoonkaart kunt bellen. Met munten bellen is uiteraard ook mogelijk, maar voor een internationaal gesprek bijna niet te doen. Let op: soms moet u voor een internationaal gesprek een minimum van drie minuten betalen en dat kan vrij prijzig worden aangezien een minuut bellen al ongeveer € 3,50 kost.

Internet heeft in Bolivia de afgelopen vijf jaar een enorme vlucht genomen en u vindt bijna overal internetcafés. Ook in de hotels is vaak internet aanwezig.

De verspreiding van de post in Bolivia is aanzienlijk verbeterd en een brief vanuit Bolivia naar Europa of de Verenigde Staten doet er nu tussen de 5 en 15 dagen over. Deze service is redelijk betrouwbaar.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt in de winter -5 uur en in de zomer -6 uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Aanbevolen vaccinaties: DTP, Hepatitis A en B. Een update van polio, tetanus en difterie is sterk aan te raden.

Reizigers zijn verplicht aan te tonen dat zij tegen gele koorts zijn ingeënt, hetgeen impliceert dat reizigers, die Bolivia binnenkomen hun vaccinatieboekje moeten kunnen voorleggen.

Bijzondere gezondheidsrisico's, zoals: Malaria,dengue
In de lager gelegen gebieden van Bolivia komen , malaria en dengue (knokkelkoorts) voor, voornamelijk in het regenseizoen dat loopt van november tot maart. Men dient dus voorzorgsmaatregelen te nemen met betrekking tot malaria en dengue.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Hooggebergte
Bolivia is een bergachtig land. De luchthaven van La Paz (El Alto) bevindt zich op een hoogte van 4080 m en de stad op 3600 m. Het is raadzaam voor het vertrek inlichtingen te nemen aangaande de risico's verbonden aan reizen op grote hoogte. Op grote hoogten kunt u last krijgen van hoogteziekte. Dit probleem wordt veroorzaakt door het te snel winnen aan hoogte en kan zorgen voor hoofdpijn en zeker moeite met ademhalen. Naar een lager niveau afdalen is de eenvoudigste oplossing, maar ook ademhalingsoefeningen zijn effectief. Eet in ieder geval niet teveel, zeker geen zware maaltijden en vermijd het gebruik van alcohol, tabak, pijnstillers en slaapmiddelen.

Op de pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij u in de buurt.

Gaat u naar één van deze plaatsen, dan kunt u het beste een uitdraai van uw reisprogramma meenemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Let u verder goed op wat u eet. Vermijd ijsblokjes, rauwkost, rauw vlees en melkproducten. Het frequente optreden van darmproblemen is hier het bewijs van, maar ook in dit geval is uw reisleider/ster weer uw aanspreekpunt. Heel soms kan namelijk een bezoek aan een arts nodig zijn om verdere problemen te voorkomen. Ieder hotel heeft afspraken met, goede, lokale artsen.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn. Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Vaccinaties/Gezondheid II

Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

In dit land dient men er altijd rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat FOX soms rustig aan doet op grote hoogtes. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk. Wij adviseren u dan ook om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen, niet te veel inspannen.

Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen. Als u hart- en/of longklachten heeft adviseren wij u altijd een afspraak te maken met uw huisarts of de GGD, om zodoende uw lichamelijke conditie door te spreken en of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malariaprofilaxe. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s en soms worden deze kosten vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Bolivia heeft net als vele andere landen in Zuid-Amerika te maken met criminaliteit. Er wordt door de overheid hard aan gewerkt, maar niettemin betekent een reis door Bolivia: op uw hoede zijn! Loop op de eerste plaats niet te koop met uw rijkdom. Laat uw dure sieraden en horloges gewoon thuis!
Stop uw portefeuille met al uw geld zeker niet in uw achterzak. Ook handtassen met alle waardevolle spullen en papieren zijn uit den boze. Zakkenrollers zijn een gangbaar fenomeen, zowel in La Paz als in de rest van het land. Ze verplaatsen zich dikwijls in kleinere groepjes van 3 à 4 personen, trachten hun slachtoffers af te leiden waarna ze hen, onder voorwendsel van hulp te willen bieden, bestelen.

Hiervoor zijn de volgende adviezen zeker van toepassing en het is raadzaam in alle toeristische centra deze elementaire veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals:

  • Geen zaken van waarde of grote sommen geld bij zich dragen. 
  • Niet met identiteitspapieren, geld, camera’s en dure juwelen, e.d. te koop te gaan lopen. Laat uw kostbaarheden thuis!
  • Bij voorkeur in groep reizen (een reiziger alleen is kwetsbaarder).
  • Verlaten zones en wijken, waar verdachte individuen komen, vermijden, zowel overdag als 's nachts.
  • De risico's verdelen (documenten, geld, creditcards, vliegtuigtickets gescheiden bewaren),
  • Zich niet laten verleiden door te gemakkelijke of verdachte voorstellen.
  • Geldhandelingen, via bankkaart e.d., enkel uitvoeren aan beschermde geldautomaten en bij officiële banken.

Let op: Recentelijk heeft een nieuwere vorm van misdaad ook zijn intrede in Bolivia gedaan, namelijk "Skimming", het scannen van bankgegevens tijdens het afhalen van geld aan geldautomaten. Het blijft voorlopig een beperkte vorm van misdaad.

Een laatste belangrijk punt: neem nooit eten of drinken aan van een onbekende.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 


Vervoer

De afstanden in Bolivia zijn groot, maar gelukkig bestaan er vele goede manieren om het land te bereizen. De bus en het vliegtuig zijn de meest gebruikelijke vervoermiddelen. Neem wat te eten en drinken mee, maar zeker ook iets warms mee om aan te trekken. Een goede fleecetrui is zeker geen overbodige luxe!

Tijdens onze groepsrondreizen reizen we voornamelijk met een eigen bus. FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. De individuele reizen maken gebruik van de beste publieke bussen die er zijn.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

De afstanden in Bolivia zijn als volgt:

  • Potosi-Sucre 166 km
  • Potosi-Uyuni 241 km
  • La Paz- Copacabana 158 km

In de stad is de taxi het veiligste transportmiddel, gebruik echter wel officiële taxi’s, de radio taxi’s of de taxi van het hotel. De ritprijs dient u van tevoren af te spreken aangezien niet alle taxi’s over een meter beschikken! Geadviseerd wordt de taxicentrale te vragen welke taxi u komt ophalen.

De trein is geen snel vervoermiddel, want het grootste gedeelte van de spoorlijnen in Bolivia ligt in het hooggebergte. Er zijn verschillende treinen: de expresso, rápido en mixto, waarbij de expresso de snelste is. Voor toeristen is er vaak een branca beschikbaar, een wagon met speciale service, zoals eten en drinken. Naast treinen rijden er op het spoor ook ferrobussen, dat zijn gemotoriseerde wagons die wel iets weg hebben van een bus.


Vlucht

FOX biedt reizen Bolivia aan met de luchtvaartmaatschappij KLM.

De gemiddelde reisduur naar Peru bedraagt ca. 14 uur voor een directe vlucht. Zodra de exacte vluchttijden bekend zijn, staan deze bij de reisinformatie van de betreffende reis in het tablad "Data & Prijzen".