Parel van de Indische Oceaan

Praktische informatie Sri Lanka

Praktische info Sri Lanka

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft gedurende uw rondreis in comfortabele hotels met waar nodig airconditioning. Uw kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet. Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

Beste reistijd

Sri Lanka kent een typisch tropisch klimaat, het is er warm en vochtig en de luchtvochtigheid is ongeveer 85%. Bij de kust liggen de temperaturen tegen de 30 graden aan. In het bergachtige binnenland, rond Nuwara Eliya, is het wat koeler. De temperatuur ligt daar rond de 20 graden.

Er is een vrij groot verschil in klimaat tussen het noordoosten en zuidwesten van Sri Lanka. Vanaf oktober tot en met februari heerst in het oosten en het noordoosten de noordoostmoesson, genaamd Maha. In oktober en januari resulteert dit in wisselvallig weer. In november en december kan het zorgen voor flinke neerslag.

In het zuidwesten van Sri Lanka zorgt Yala, de zuidwestmoesson, voor dagelijkse hevige tropische buien van juni tot eind september. Als u erg gesteld bent op het strand, kunt u beter de regenperiode vermijden, die in het oosten duurt van april tot en met juli. Ook oktober en november zijn natte maanden. Oktober tot en met maart worden gezien als de beste maanden om het land te bezoeken.

Op de Malediven heerst een tropisch klimaat. Heel het jaar door is het rond de 30 graden en in de nacht daalt de temperatuur naar ongeveer 25 graden. De zee is meestal rond de 28 graden, heerlijk warm. De dagen en nachten duren gedurende het jaar ongeveer even lang, omdat het land dicht bij de evenaar ligt. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag.

Van mei tot en met november is het regenseizoen. Als u een beetje regen niet zo hinderlijk vindt, zijn het prima maanden om de Malediven te bezoeken. De regen valt meestal aan het eind van de dag of ‘s nachts.

Als u de regen wilt vermijden, kunt u het best in het droge seizoen komen. Deze periode is van november tot en met april, dit word door het noordoost moesson bepaald. Deze zorgt ervoor dat er droge lucht wordt aangevoerd én voor meer zonuren.


Elektriciteit

Er is een wisselstroom van 220-240 Volt en de stopcontacten zijn 3-polig. Af en toe zijn er stroomstoringen, maar dan springt de generator van het hotel na enige minuten aan.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier dus een zgn. "wereldstekker" voor nodig. Soms zijn deze in bruikleen bij de receptie van uw hotel verkrijgbaar. In enkele gevallen heeft u een stekker van het type D nodig, deze zit niet op de wereldstekker en is in Nederland lastig verkrijgbaar. U kunt echter met een eenvoudige truc dit stopcontact gebruiken. Steek een lucifer of potloodje in het bovenste gaatje, doe de stekker in het stopcontact en haal het potlood, voor u het apparaat aanzet, uit het stopcontact.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De Srilankaanse keuken is vrij uitgebreid, bekend om de rice and curries en het hoofdbestanddeel bestaat vanzelfsprekend uit rijst, aangevuld met diverse bijgerechten van vis, vlees en groenten. Sommige gerechten zijn scherp gekruid, maar de mildere curries zijn bijzonder smaakvol. In de hotels staan ook veel westerse gerechten op de kaart en aan de kust wordt veel verse vis of schaal/schelpdieren gegeten, die dagelijks aangevoerd worden van de vele vismarkten, die daar te vinden zijn.

Fruit is er in alle soorten en maten, u zult de meest exotische varianten tegenkomen, maar ananas, banaan, mango en watermeloen zijn toch wel de belangrijkste. Geniet ook van de verse fruitsappen!

Het kraanwater in Sri Lanka is niet voor consumptie geschikt. U kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat een flesje water voor u klaar (al dan niet tegen een toeslag).

De traditionele Ceylon thee wordt veel gedronken, hoewel de Srilankanen deze het liefst met veel melk en veel suiker drinken. Koffie, matig van kwaliteit, is in de hotels en restaurants ook verkrijgbaar.

Lion’s is het lokale biermerk, dat uit grote flessen geschonken wordt en de traditionele arak is een palmdestillaat.
Tijdens poya-day (volle maan) is het bij bedrijven en daarmee ook bij hotels officieel niet toegestaan om alcoholische dranken te serveren. Dit geldt ook voor een aantal andere feestdagen.

Een lunch kost ongeveer €5,00
Een diner kost tussen de €7,00 en €11,00
Flesje water kost in de bus €0,30, in de winkel/hotel  €0,50- €1,00
Flesje fris kost  €1,00-€1,50
Glas wijn kost ongeveer €3,00


Fotograferen

U kunt in Sri Lanka naar hartelust fotograferen: prachtige landschappen, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het gepast om van tevoren toestemming te vragen. Het zijn trotse mensen, die er echt voor gaan poseren en de foto graag van u willen hebben, maar soms kost het u een paar rupees. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is pertinent niet toegestaan.

Algemene informatie digitale fotografie
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De nationale munteenheid van Sri Lanka is de Rupee. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1.000, 2.000 en 5.000. Muntjes zijn er ook, maar die zult u sporadisch tegenkomen. De Rupee mag maar beperkt worden in- of uitgevoerd. FOX adviseert u daarom om helemaal geen Rupees in- of uit te voeren. Eventueel overgebleven Rupees kunt u op de luchthaven van Colombo terug wisselen. Bij terugwisselen van meer dan 12.000 Rupees per persoon, dient u een pinbon of reçu te kunnen tonen.

Met uw bankpas en creditcard kunt u bijna overal in Sri Lanka eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Maar uw bankpas moet wel geschikt zijn voor gebruik in het buitenland en voor elke transactie betaalt u een klein bedrag aan kosten. Uw Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en grote winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heeft u nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeert u kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.


Nuttige adressen

Sri Lanka Tourist Board: (Verkeersbureau)
Allerheiligentor 2-4 D
6000 Frankfurt - Duitsland
Tel: 00 49 69 287734
fax: 00 49 69 288371

Ambassade van Sri Lanka:
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: (070) 365 59 10
Fax: (070) 346 55 96
E-mail: mission@srilankaembassy.nl

Nederlandse Ambassade in Sri Lanka:
25, Torrington Avenue
Colombo 07
Tel: 0094 11-251 02 00
Fax: 0094 11 250 28 55
E-mail: col@minbuza.nl


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Visum:
De overheid van Sri Lanka heeft bepaald dat alle reizigers die op of na 1 januari 2012 arriveren in Sri Lanka verplicht zijn met een visum te reizen. FOX kan voor u het visum regelen. Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'. Houd er rekening mee dat u extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende uw reis aan, maar persoonlijke documenten dient u altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. U ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

U kunt het visum ook zelf online verkrijgen via de website www.eta.gov.lk.
Op het formulier zijn de vragen gemarkeerd met een * van belang voor uw reistoestemming. BELANGRIJK: de letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient te allen tijde het cijfer 0 te gebruiken.

Op het aanvraagformulier dient u het e-mailadres in te vullen. U ontvangt namelijk de bevestiging per e-mail. Deze bevestigingse-mail dient u tezamen met uw paspoort, retourticket en een recent bankafschrift met een voldoende saldo (minimaal USD25 per persoon per dag) bij aankomst in Sri Lanka te kunnen tonen.

De kosten voor dit online visum (double entry) bedragen vanaf 1 januari 2016 USD35 per persoon en het visum is geldig voor 30 dagen*. De aanvraag voor het visum wordt binnen 24 uur afgehandeld en betaling kan alleen online per creditcard (Visa, Mastercard en American Express) worden voldaan. Let op: in verband met de geldigheidsduur van het visum, kunt u het pas 3 maanden voor aankomst aanvragen.

* Indien u langer dan 30 dagen verblijft in Sri Lanka, dan dient u uw visum ter plaatse te verlengen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.immigration.gov.lk.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer van FOX. Vergeet uw pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Indien u een groepsreis heeft geboekt wordt u op de luchthaven van Colombo welkom geheten door de FOX reisleider.

Indien u een individuele rondreis of strand vakantie heeft geboekt staat er op de luchthaven een chauffeur voor u klaar welke u naar uw hotel brengt. Voor de individuele rondreizen geldt dat de rondreis wordt begeleid door een Engelssprekende privé chauffeur/gids.  

Gedurende het verblijf aan de zuid/zuidwest kust is er een Engels- of Nederlandssprekende host/hostess aanwezig (op afspraak), waarbij u desgewenst extra uitstapjes en excursies in de regio kunt reserveren. Tevens kunt u terecht bij onze vertegenwoordiging in Colombo of via de receptie van het hotel.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Sri Lanka kent, op een aantal winkels in Colombo na, geen grote luxe warenhuizen. In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg vindt u vele soorten handarbeid. Vooral het beroemde houtsnijwerk, zoals olifantjes, Boeddhabeeldjes en kleurige houten maskers, maar zeker ook patchwork, linnen tafelkleden (Galle), T-shirts en batik.

Een ander leuk souvenir is één van de vele theesoorten in leuke verpakkingen. Sri Lanka is beroemd om zijn thee, maar ook om de edelstenen, zoals de blauwe saffier en de robijn, al dan niet verwerkt in schitterende sieraden. In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier nog vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op lokale markten en stalletjes moet u, zelfs bij het kopen van een ananas, een tros bananen of een olifantje, zeker afdingen en dat is een sport, waar u naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Vanuit uw hotelkamer kunt u naar Nederland bellen, maar de kosten zijn vaak hoog. Mobiel bellen is duur, maar is bijna overal goed mogelijk. Check, voor vertrek, wel eerst de mogelijkheden en de kosten bij uw provider. FOX reizigers schaffen soms tijdens hun vakantie een locale prepaid simkaart aan. Hier kan uw reisleiding u mee helpen.

Gebruik van internet en Wi-Fi is goed mogelijk in de meeste hotels, maar houdt u er rekening mee dat de verbindingen soms traag kunnen zijn. In sommige hotels kunt u overal gratis gebruik maken van Wi-Fi en soms is dat alleen in de algemene ruimten.
 
Postzegels koopt u op het postkantoor of in de hotels, waar u ook uw post afgeeft.


Tijdsverschil

In de zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 4,5 uur.

Tips en fooien

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Sri Lanka, ook wanneer u een foto wilt maken. Met een beetje geld op zak kunt u een hoop gedaan krijgen. Het is  gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Vaak neemt de reisleider het initiatief om een gezamenlijke fooienpot te maken, zodat u niet ieder moment van de dag naar uw portemonnee hoeft te grijpen.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en eventueel buiktyfus.
Geen malariapillen nodig, maar wel aandacht hebben voor muggen en insmeren met DEET.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven bij welke adressen u up to date informatie kunt halen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan om contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder het nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een kopie van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men u een advies op maat kan geven.

Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis, gezondheid/conditie en leeftijd van de reiziger bepalen welke evt. antimalariamaatregelen en welke vaccinaties nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor u belangrijk zijn.

Om uitdroging, bijv bij diarree, te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere (vaak ook buitenlandse) apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (evt. met suiker drinken) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, jetlag, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo'n geval voorkomt advies van een arts zeker verdere problemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Sri Lanka is een relatief veilig land. Toch dient u ook hier, net als overal ter wereld, goed te letten op uw bagage. Zeker op drukke plekken als winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen.
Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel.

Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Het verkeer in Sri Lanka kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, tuk tuks en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt volgens Engelse traditie links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk! Het is absoluut af te raden om in Sri Lanka zelf een auto te huren en te besturen.

De treinverbindingen in Sri Lanka zijn goed, zwaar gesubsidieerd en daardoor zeer goedkoop. Maar u moet geen haast hebben, want het is hier heel gewoon als een trein later komt. Een treinreis voert u, natuurlijk afhankelijk van het gebied, door de mooiste delen van dit prachtige land. Zo ziet u delen waar u met de bus niet kunt komen en het is absoluut de moeite waard om eens een ritje met de trein te maken! U komt dan echt in aanraking met de zeer hartelijke bevolking!

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.


Vlucht

FOX biedt reizen naar Sri Lanka aan met de volgende luchtvaartmaatschappijen: Emirates vanaf Düsseldorf en Amsterdam, Etihad Airways vanaf Düsseldorf en Amsterdam en KLM (in de wintermaanden). 

De gemiddelde reisduur naar Colombo bedraagt:
Emirates vanaf Düsseldorf ca. 12 uur
Emirates vanaf Amsterdam ca. 13 uur
Etihad vanaf Düsseldorf ca. 11 uur
Etihad vanaf Amsterdam ca. 12,5 uur
KLM vanaf Amsterdam ca. 10 uur


Zakgeld

Wanneer u een rondreis naar Sri Lanka heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen en single groepsreizen dient u rekening te houden met € 32,- per persoon zakgeld per dag.

Uitzondering hierop is:
- 15-daagse familie groepsreis Sri Lanka: € 20,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018