Het land waar de aarde ophoudt

Praktische informatie Chili

Praktische info Chili

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Je logeert tijdens je rondreis in goede toeristenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met douche of bad en toilet, telefoon en meestal airconditioning. Verder controleren wij de accommodatie twee keer per jaar op service en kwaliteit!

Beste reistijd

Chili ligt op het zuidelijk halfrond, wat ervoor zorgt dat het zomer is, als het in Nederland winter is, en winter is, als het in Nederland zomer is.

In het noorden van Chili is het erg droog, hier ligt een van de droogste gebieden ter wereld: de Atacama woestijn. De temperaturen liggen overdag hoog en kunnen 's nachts flink dalen. Je kunt het noorden heel het jaar door goed bezoeken. Wanneer je de hitte wilt vermijden, kun je beter in het voor- of najaar komen.

Het centrale deel van Chili is groener en er zijn veel wijnvelden te vinden. In de winter (onze zomer) is het wat frisser en natter. De aangenaamste temperaturen in dit deel van Chili tref je in de herfst of lente, maar het is verder het hele jaar door prima te bezoeken.

Zuid-Chili kan in de maanden juli en augustus heel erg koud worden en zelfs onbereikbaar. Sommige hotels sluiten dan ook deze maanden. Je kunt de wintermaanden dus beter vermijden wanneer je naar het zuiden gaat. De beste reistijd is hier van oktober tot en met maart. In die periode biedt FOX ook reizen aan naar dit deel van Chili.


Elektriciteit

In Chili gebruikt men 220 Volt wisselstroom, 50 Hertz. In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar, aangezien er meerdere vormen stopcontacten gangbaar zijn, is daar hier een “wereldstekker” voor nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Het kraanwater is NIET drinkbaar en overal zijn flessen mineraalwater te koop.

Net zoals de cultuur is ook de Chileense keuken blootgesteld aan tal van Europese en Indiase invloeden, maar het land zelf produceert ook een variëteit aan levensmiddelen, waardoor de variatie in de Chileense keuken alleen maar vergroot wordt. Er is een ruime keuze aan restaurants met (vegetarische) gerechten uit vrijwel alle landen van de wereld op de kaart. Probeer zeker de verschillende regionale specialiteiten uit, zoals empanadas, parillada en de landelijke specialiteit curanto. De belangrijkste maaltijd is de lunch.

Zure ‘pisco’ is een pittig traditioneel drankje dat gemaakt wordt van eiwit, citroensap en suiker, maar ook voor een goede wijn ben je in Chili aan het juiste adres.

Fooien

Het is gebruikelijk om in restaurants ongeveer 10% van de rekening aan fooi te geven. Fooien zijn voor taxichauffeurs niet gebruikelijk, maar je kunt er altijd voor kiezen de prijs naar boven af te ronden.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raad je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Je kunt in Chili naar hartelust fotograferen: een schitterende natuur, kleurrijke schouwspelen op de markt, een verscheidenheid aan dieren, wijngaarden, enzovoort. Niet alle Chilenen vinden het prettig als er een foto van hen genomen wordt, je kunt hen dan ook het beste om toestemming vragen.

Geld en Valuta

De officiële munteenheid van Chili is de peso ($). Het muntgeld bestaat uit 1, 5, 50 en 100 pesos, en er zijn biljetten van 500, 1.000, 5.000 en 10.000.

Travellercheques zijn eigenlijk overbodig geworden, omdat je op heel veel plaatsen kunt pinnen. Bovendien zijn ze buiten de grotere steden niet altijd even gemakkelijk in te wisselen. Bij de zogenaamde 'Casa de cambio’ of ‘Change’ kunnen ze en contant geld (dollars en zelfs euro’s) ingewisseld worden.

In een groot aantal steden kun je met je giro en bankpas pinnen bij ‘technobanco’ automaten. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kun je je pinpas niet gebruiken. Creditcards, met name Mastercard en Visa, worden vrijwel overal geaccepteerd, maar pinnen met je creditcard kost EXTRA wat geld. Vergeet de pincode, ook voor je creditcard, niet!

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houdt er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.


Nuttige adressen

Nederlandse ambassade:
Avenida Apoquindo 3500, 13e verdieping
Las Condes
Santiago de Chile
Tel: 00-56-2-756-9200
Fax: 00-56-2-756-9226
Email: Stg@minbuza.nl

Chileense ambassade:
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
Tel: 070 - 312 36 40
Fax: 070 - 345 21 09
Email: echile@echile.nl
Website: www.echile.nl

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

Wat neem je verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens je rondreis word je begeleid door een Nederlandse of Engelssprekende reisleider. De reisleider/ster is tijdens je reis je aanspreekpunt bij vragen en problemen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

In Chili zijn voor elk budget leuke souvenirs te koop. In tegenstelling tot de grotere steden, hebben producten in kleinere steden en dorpen geen vaste prijzen en heb je de mogelijkheid om af te dingen.

Winkels zijn geopend van tien uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds (op zaterdag tot twee uur ’s middags). Winkelcentra zijn geopend tot negen uur ’s avonds.In Chili kun je leuke souvenirs op de kop tikken, zoals: kleden, dekens, edelstenen (zoals de lapis lazuli), sieraden en diverse wolproducten.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Aangezien hotels extra kosten berekenen als je vanuit je hotelkamer belt, kun je het beste vanuit de lobby of met de telefoons op straat naar Nederland bellen. Hiervoor heb je een telefoonkaart nodig en/of voldoende muntjes bij de hand te hebben. Collect bellen is mogelijk vanuit winkelcentra.

Mobiel bellen is mogelijk, maar wij adviseren je voor vertrek contact op te nemen met je provider om te informeren naar de mogelijkheden en: de kosten! Mobiel bellen blijft, zeker over deze grote afstanden, erg duur. Het is mogelijk een mobiel toestel te huren.

Correos de Chile’ verzorgt de postservice in Chili en het versturen van post is veilig, maar enigszins traag. Postkantoren zijn dagelijks van 09.00 tot 18.00 uur ’s avonds open.

Internetcafés’s zijn, zeker in de grote steden, overal te vinden, zodat je per mail contact kunt houden met het thuisfront, maar ook online reisinformatie kunt opzoeken. Een aantal hotels beschikken, in de businesscentra, over deze mogelijkheden.

Tijdsverschil

Als het bij ons zomertijd is, is het in Chili zes uur vroeger. In onze wintertijd is het tijdsverschil slechts vier uur.

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht, echter vaccinaties tegen Hepatitis A en B en DTP worden zeker aangeraden.

Zonnebrandcrème en anti muggenmiddeltjes zijn een aanrader om mee te nemen.

In dit land dient men er altijd rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat FOX soms rustig aan doet op grote hoogtes. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk. Wij adviseren je dan ook om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen, niet te veel inspannen.

Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen. Als je hart- en/of longklachten hebt of zwanger bent, adviseren wij je altijd een afspraak te maken met je huisarts of de GGD, om zodoende je lichamelijke conditie door te spreken en of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.

Op de pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem jezelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht je op je verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan je reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties, die op je reis noodzakelijk zijn. Je kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: Je krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zo nodig het gele vaccinatieboekje. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s en soms worden deze kosten vergoed door je ziektekostenverzekering.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Zie voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wil je met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij je graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten waar je moet uitkijken. Je doet er verstandig aan je reisdocumenten en geld in een tasje onder je kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Wij adviseren je waardevolle spullen niet mee te nemen op reis.

Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Vanwege de enorme afstanden is voor het reizen binnen Chili het vliegtuig een zeer geschikt vervoermiddel. Als je niet veel tijd in Chili door kunt brengen, zijn zgn. 'Airpasses', waarmee je het land grotendeels te zien krijgt, een mogelijke uitkomst.

De bussen zijn punctueel, snel en voordelig. Verder kun je per trein of per boot reizen en als je nog meer vrijheid prefereert, kun je plaatselijk een auto huren.
Hier heb je wel een internationaal rijbewijs en een creditcard voor nodig. Het rijbewijs is verkrijgbaar bij de ANWB (pasfoto meenemen) en een creditcard kan noodzakelijk zijn i.v.m. een mogelijke borg.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.