duitsland_rijnland-palts_linz-am-rhein_kasteel-plein_huizen_waterput_struiken_lampen_kleurrijke-huizen_shutterstock

11 leukste weetjes Duitsland

Duitsland is traditiegetrouw één van de favoriete vakantielanden van Nederlanders. Het Sauerland is lekker dichtbij, net als de wijngebieden en kastelenpracht aan de Rijn en de Moezel. Het zuiden van Duitsland doet mediterraan aan en is geliefd om haar natuurgebieden, gastronomie en vakwerkdorpjes. Zo is de panoramische route van Würzburg tot de Duitse Alpen (de Romantische Strasse) een waar ‘Sommermärchen' (zomersprookje). Dit is de 'Deutsche Mannschaft'  van Fox.

  1. Home
  2. 11 leukste weetjes Duitsland
Zin in een rondreis door vakantieland Duitsland? We hebben alvast de 11 leukste weetjes en bijzondere feiten op een rijtje gezet over het land van schlagermuziek, het Oktoberfest, bier, de Autobahn, braadworst, Kaffee und Kuchen en Riesling wijn.

1. Duitse humor

1263789409
Die bestaat ja. Vergeleken met Nederlandse (harde) humor is die nog steeds best onschuldig. Zo scanderen voetbalfans van HSV Hamburg naar bezoekende supporters van hun aartsrivaal Werder Bremen steevast ‘Weisst du warum Bremer stinken? Weil sie aus der Weser trinken’. 

Maar eerlijk is eerlijk, Duitse humor bestaat die wij Nederlanders ook waarderen. Een goed voorbeeld is de Duitse Netflix-serie How tot sell drugs online fast. En de satirist Jan Böhmerman is de Duitse tegenhanger van Arjen Lubach. Ja, onze oosterburen kunnen weldegelijk lachen, ook met zichzelf. En dat nemen ze heel serieus.

2. FKK: Frei Körper Kultur

duitsland_mecklenburg-voor-pommeren_algemeen_vakantie-oostzee_baltische-zee_duin_shutterstock
Naaktrecreatie in Duitsland wordt ook wel de Frei Korper Kultur (FKK) genoemd. Nudisme is vooral in Oost-Duitsland populair, en dan met name aan de Oostzee waar blootzwemmen in je adam- en evakostuum de normaalste zaak van de wereld is.

Maar ook Duitsland wordt steeds preutser en 'FKK machen' is al jarenlang op zijn retour. Wel kan je een opmerking verwachten als je een sauna instapt met badkleding, dat wordt niet gewaardeerd..

3. Een guilty pleasure: Duitse Schlagermusik

GettyImages-1324561072
Mogen we zeggen dat hoe dichter bij de grens met Duitsland, hoe populairder de Duitse volksmuziek? Helemaal met carnaval, als schlagermuziek de norm is.

Schlagers zijn eenvoudige, maar pakkende meezingliedjes die je een goed gevoel geven. Zangers zoals Frans Bauer, Jan Smit en Dennie Christian brengen er al hun hele carrière een ode aan. Dé Duitse schlagerkoningin is natuurlijk Helene - Atemlos durch die Nacht - Fischer. De populariteit van deze ‘girl next door’ is ongekend, opmerkelijk genoeg bij zowel mannen als vrouwen. 

Party ohne Ende

En nu het EK voetbal in Duitsland is losgebarsten, willen we je de volgende playlist niet ontzeggen:
1. Europameister – DJ Robin und Schürze
2. Max Giesinger - 80 Millionen (EM Version)
3. MXM x Chris van Dutch - Major Tom (Völlig losgelöst)
4. Se Germans – Cossu und Ikke Hüftgold
5. Finale – Calvin Kleinen, Kreislegalegende und Isi Glück 
6. Herbert Grönemeyer - Zeit, dass sich was dreht

4. Riesling - ein Spitzenprodukt

GettyImages-1170712286
De Riesling druif gedijt goed langs de oevers van de Rijn en de Moezel en wordt in Duitsland ook wel de ‘koningin van de druiven’ genoemd. Riesling wijn is in tegenstelling tot andere witte wijnen opmerkelijk lang goed houdbaar. 

Ook voor deze wijnsoort geldt: er zijn vele soorten en smaken. Van strakdroog tot volzoet. 

Riesling is overigens ook een begrip in de Elzas (Alsace in het Frans), waar het klimaat ideaal is voor witte druivensoorten.

Ben jij een Duitse wijnkenner? Dan hebben we 3 quizvragen om dit te testen:
1. Is het alcoholgehalte van Duitse wijnen doorgaans lager of hoger dan die van Franse wijnen?
2. De term Spätlese op het betere Duitse wijnetiket staat voor laat geplukte volrijpe druiven.
3. Wat betekent Auslese op een Duits wijnetiket?

De antwoorden
1. Lager (druiven zijn zelden volrijp, dus minder suikers/alcohol)
2. Juist
3. Wijn van uitgezochte gave trossen

5. Bitte ein Bier

duitsland_noordrijn-westfalen_keulen_bier_kolsch_detail_getty
Duitsland is met 1300 brouwerijen natuurlijk het land van pils (normaal bier) en Weizen (friszuur bier voor in het zonnetje). Als het om biersmaken gaat, kun je de volgende stelregel hanteren: hoe noordelijker, hoe bitterder de smaak en hoe zuidelijker, hoe zachter en mild-zoeter.  

Strikt als de Duitsers zijn, hanteren ze bij het brouwen het zogenaamde Rheinheitsgebot: bier mag alleen gebrouwen worden met hop, water en gerstemout.

Oja, ben je in Keulen? Dan kun je niet om Kölsch heen, het lokale brouwsel dat gedronken wordt uit een dun en hoog cilindrisch glas. Houd als je in Keulen bent rekening met twee belangrijke regels. 
1. Het is traditie dat de kelners (de Köbes) in een speciaal blauw tenue gekleed zijn en het bier in een speciale houder dragen. Heb je je glas leeg en genoeg gehad? Leg dan je bierviltje op het glas. 
2. Bestel nooit, maar dan ook nooit een Alt-biertje (hét bier van Düsseldorf) in Keulen. Deze zustersteden zijn vanouds rivalen. Dit is echt een faux pas

6. Oktoberfest

Duitsland, Beieren, mensen in lederhose - GettyImages-683340026
Duits bier wordt in een adem genoemd met het Oktoberfest in Beieren, het grootste bierfestijn ter wereld. Van Löwenbrau en Hofbräu tot Paulaner en Franziskaner; het bier vloeit rijkelijk en wordt geschonken in dikke, grote glazen. Dat heeft een logische reden. Een Beier geniet echt van zijn bier en neemt alle tijd en zo blijft het bier langer koud. 

Het Oktoberfest wordt niet alleen in München gevierd, maar ook in andere grote steden zoals Stuttgart, Hannover (en dichterbij), Münster, Keulen en Düsseldorf. En tegenwoordig natuurlijk ook overal in Nederland.

7. Biergarten

duitsland_beieren_biergarten_biertuin_terras_pixabay
Het bruggetje naar de Biergarten is snel gemaakt. Duitsers noemen een horecagelegenheid in de openlucht zo. Ben je in Beieren? Schuif aan bij een van de lange tafels en geniet van de traditionele Beierse keuken: Weißwurst met zoete mosterd, Knödeln en kool, dat alles geserveerd door een serveerster in Dirndl of ober in Lederhosen. Ook het concept van Biergartens is als een biervlek verspreid tot ver over de grens van Beieren.

8. Fahren, fahren, fahren over de Autobahn

duitsland_algemeen_autovakantie-duitsland_snelweg_luchtfoto_auto_shutterstock
Toe aan een plaspauze, een koffiebreak of brandt een rood lampje op je dashboard en moet je nodig tanken? Langs de Duitse Autobahn vind je volop ‘Raststätten’, oftewel snelwegparkings. Maar de oplettende autorijder ziet langs de Autobahn ook vaak borden met ‘Autohof’. Weet jij het verschil? 

Een Raststatt ligt direct langs de snelweg en heeft basisvoorzieningen voor korte stops. 

Een Autohof bevindt zich meestal net buiten de snelweg, vaak op een paar minuten rijden van een afrit. Van oudsher zijn dit populaire ankerplaatsen voor truckers. Autohöfe zijn over het algemeen groter dan Raststätten en hebben uitgebreidere voorzieningen waaronder grotere restaurants of fastfoodketens zoals McDonalds, hotels of motels voor overnachtingen, uitgebreide parkeerplaatsen - ook voor vrachtwagens en bussen, en soms ook winkels. 

En nog een groot en niet onbelangrijk verschil. Tanken aan een Autohof is een stuk voordeliger dan bij een Raststatt. 

Dan is er tot slot nog het thema schone wc’s. Die worden aan de Autohöfe in zijn algemeenheid goed schoongehouden. 

9. Kaffee und Kuchen

duitsland-zwart-woud_algemeen_eten-schwartzwalder-kirschtorte-taart
Naast een bezoek aan een Raststatt of Autohof is er nog een derde optie die we je graag voorleggen. Rijd gewoon een willekeurig dorpje in weg van de snelweg en bezoek de plaatselijke REWE, EDEKA-Markt of Lidl. Elke vestiging heeft wel een bakkertje met de lekkerste verse harde broodjes, koffie en… heel veel soorten ‘Kuchen’ en ‘Torten’. Van Apfelkuchen tot Bienenstich en van Käsekuchen tot Himbeer-Schnitte. Een pauzestop in Duitsland is een groot feest. 

Zum mitnehmen?
Geef wel heel duidelijk aan waar je je Kaffee & Kuchen nuttigt. Take away is op z’n Duits ‘zum mitnehmen’. Duitsers houden van duidelijkheid en als je dat niet bent, dan kunnen ze weleens knorrig uit de hoek komen. 
 

10. Jetzt geht’s um die Wurst - braadworst, curryworst en Weißwurst

duitsland_eten-en-drinken_braadworst-met-zuurkool_broodje_pretzels_bier_getty.jpg
Dat 'Jetzt geht’s um die Wurst' een veel gebuikte Duitse uitdrukking is in de omgangstaal, wat zoveel betekent als ‘nu is het serieus’, zegt veel over de populariteit van deze snack. Waar wij een frikandel of kroket bestellen in een snackbar of op een festival, daar zet een Duitser zijn tanden in een Bratwurst.  

Overal in Duitsland - op de meest verrassende plaatsen - vind je nog afhaalkraampjes (zogenaamde Wurstbudes), waar gegrilde braadworst en curryworst wordt geserveerd op een kartonnen bordje.

Braadworst, gemaakt van varkensvlees, maar kan ook rund- of kalfsvlees bevatten, synoniem staat voor de Duitse eetcultuur. De worst wordt vaak gegeten met mosterd en zuurkool (sauerkraut).

Currywurst is een culinaire innovatie uit Berlijn van na de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit gegrilde, in stukken gesneden braadworst, voorzien van kerriepoeder en -saus. Curryworst wordt wisselend geserveerd met een broodje, patat of een combinatie van beide.

Dan is er nog de Weisswurst, die vooral populair is in Beieren. Het is een bleke, zachte worst gemaakt van kalfs- en varkensvlees, gekruid met peterselie, citroen, nootmuskaat en kardemom. Traditioneel wordt Weisswurst in heet water (niet kokend) verwarmd en geserveerd met zoete mosterd en pretzels. Uniek is dat het vel niet wordt gegeten; de worst wordt van zijn omhulsel ontdaan voordat je het eet.

Om nog even op de Duitse humor terug te komen. Duitsers liggen steevast helemaal in een deuk als de reisleider aan het einde van een rondreis afsluit met de zin ‘Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei’…

11. Welke 11 producten neem je mee uit de supermarkt in Duitsland?

duitsland_beieren_rothenburg-ob-der-tauber_schneeballen
1. Spätzle (eiernoedels)
Het Duits-Oostenrijkse alternatief voor pasta. Guten appetit!

2. Wijn
Neem je een lekkere Riesling of Spätburgunder mee van de oosterburen? Ook de wijnen uit Frankenland zijn een leuk souvenir: alleen de buikvormige fles is al de moeite waard!

3. Maultaschen
De Zuid-Duitse variant op ravioli.

4. Bio-producten
Duitsland is altijd een koploper geweest qua ‘bio’. Veel keuze en vaak gunstige prijzen.

5. Worst
Is het jou worst wat je aan lekkers meeneemt van vakantie? Alleen in Duitsland kun je kiezen uit honderden soorten, elke regio heeft z’n specialiteit. 

6. Schnaps 
Een beetje drankorgel verlaat Duitsland niet zonder een fles Birnenbrand likeur.

7. Noedelsoep
Buchstabensuppe bijvoorbeeld: het hele alfabet in een soepkom.

8. Bakspullen voor de taart 
Koekenbakkers zijn het, die Duitsers! En taartenbakkers natuurlijk! In weinig landen bakken ze zo enthousiast als in Duitsland, dus volop keuze uit bakproducten.

9. Zott toetjes
Ben je verzot op toetjes? De Sahne Joghurt van Zott is onze favoriet.

10. Shampoo en tandpasta
Gewoon, omdat de prijzen gemiddeld 25 procent lager zijn dan in Nederland.

11. Frisdrank
Fisdranken als Coca-Cola en Pepsi zijn zelfs ruim 40 procent voordeliger dan bij ons. Houd er wel rekening dat je statiegeld (Pfand) betaalt.
 
Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie