colombia_neiva_desierto-de-la-tatacoa1_b

Top 10 hoogtepunten en insidertips Colombia

Colombia is simpelweg een droombestemming. Door de grote hoogteverschillen vind je hier ruige besneeuwde bergpieken, diepe dalen waar zich rivieren doorheen kronkelen en groene koffievalleien. Koloniale dorpen, jungle en woestijnen worden afgewisseld door steden met een bewogen recent verleden, vulkanen en bountystranden met palmbomen.

  1. Home
  2. Top 10 hoogtepunten en insidertips Colombia
Colombia is een land vol kleuren, geuren en Caribische flair. Een rondreis door dit Latijns-Amerikaanse land staat garant voor een onvergetelijke ervaring. We hebben 10 leuke weetjes en heel veel bijzondere ervaringen voor je op een rijtje gezet. 

1. De Colombianen

colombia_algemeen_man-met-paard_f
Ondanks het roerige verleden zijn de Colombianen een positieve en goedlachse bevolking.. Ze zijn een ontzettend diverse bevolking - van de inheemse volkeren in de Amazone tot de Afro-Colombianen aan de kusten - maar een ding hebben ze gemeen: ze zijn stuk voor stuk bijzonder vriendelijk, vrolijk en verwelkomen je met open armen. 

Fox tip: leer een woordje Spaans

Engels wordt door de meeste Colombianen nauwelijks gesproken, dus wat Spaans wordt zeer gewaardeerd. Zorg ook dat je ze altijd hartelijk groet. Wil je echt indruk maken? Ze houden van de koetjes en kalfjes. Een ‘buenos dias’, ‘cómo estás?’ en ‘pfoeee, mucho calor!’ (heel warm!) is al genoeg om een glimlach op het gezicht van een Colombiaan te toveren. 

2. Kolonialisme, goud en smaragden in Bogotá

Hoofdstad Bogotá ligt midden in de Andes op zo’n 2.600 meter hoogte. De bruisende stad heeft veel te bieden. 

Fox top 4 bezienswaardigheden Bogotá

1. Monserrate
Deze 3.000 meter hoge bergtop is het dak van de stad. Neem de kabelbaan of funicular, óf waag je aan de duizenden traptreden omhoog.

2. La Candelaria
De oude stad met koloniale gebouwen, kleurrijke straatkunst en levendige markten. Bezoek Plaza de Bolívar voor Colombiaans streetfood. 

3. Museo del Oro
Ooit van El Dorado gehoord? Een mythisch goudland in Zuid-Amerika. Sommigen geloven dat het in Colombia ligt. Niet zo gek, want goud is er zeker. De inheemse volkeren maakten er kunstwerken, sieraden en gereedschappen van. Hiervan zijn er duizenden te bewonderen in Museo del Oro. Een bezoek waard.

4. Groene smaragdmarkt
In Bogotá wordt de wereldwijde waarde van groene smaragden vastgesteld. Je koopt ze in winkels, de Emerald Trading Center of… gewoon op straat. Spot je een grote groep seniore mannen? Zij verkopen deze karakteristieke edelstenen. Midden in een drukke stad. Blinkende smaragden - met een waarde tot zo’n 3.5 miljard dollar - in de hand… 

3. Spraakmakende straatkunst en de beroemde Botero

colombia_medellin_plaza-botero_rafael-uribe-uribe-paleis-van-cultuur_sculpturen-fernando-botero_f
De streetart en graffitiscene is in Colombia niet te vermijden. Bijna elke vierkante meter is bedekt met muurschilderingen. De trots van steden als Bogotá en Medellín. De Colombiaanse straatkunst is gericht op geschiedenis, popcultuur en hedendaagse onderwerpen, evenals krachtige boodschappen over politieke en sociale kwesties. Graffiti tours zijn er dan ook genoeg!

Ook opvallende Colombiaanse kunst? Die van wereldberoemde kunstenaar Fernando Botero. Hij speelde graag met volumes. Zijn unieke stijl herken je dan ook meteen: mensen en dieren met zowel opgeblazen als verkleinde lichaamsdelen die niet in verhouding zijn met elkaar. In zijn geboortestad Medellín vind je veel van zijn kunstwerken. 

Fox tip Medellín

Bezoek Botero Plaza. Hier staan maar liefst 23 van zijn bronzen beelden, door de beste man zelf gedoneerd. En in Bogotá bewonder je in het Botero museum zijn schilderijen.

4. De vergezichten van de Koffiedriehoek

colombia_triangulo-del-cafe_koffieplukker_local_koffie-machine_f
De koffieregio - Zona Cafetera - ligt als een driehoek tussen Bogotá, Calí en Medellín. Reizen door het gebied is een waar hoogtepunt. 

Stel je voor: je zit in een bus, slalommend door de knalgroene valleien en heuvels bedekt met koffie- en bananenplantages. De buschauffeur zet levendige Colombiaanse muziek op. Onderweg spot je kleurrijke huizen en boerderijen, de veranda’s versierd met tientallen hangende planten. Kippen, ganzen en/of eenden in de tuin, gepaard met minimaal een blije, blaffende hond en een opgerolde kat. Af en toe zit er een bejaarde Colombiaan buiten, die ook van het uitzicht geniet. 

Tussen deze glooiende heuvels bevinden zich kleine steden en dorpjes. Met name de dorpen (onze favorieten: Salento, Jardín en Salamina) zijn bijzonder mooi: rijen en rijen van huizen met balkons, prachtig versierd in allerlei kleuren. Het centrum: een plein voorzien van grote bomen die verkoeling bieden. In het midden een fontein waar de bankjes naar gericht zijn. Het is ongetwijfeld dé ontmoetingsplek van de locals. Elk bankje is bezet met voornamelijk oudere mannen - hoofden bedekt met de iconische witte Colombiaanse hoeden - die overduidelijk elkaar inlichten over de nieuwste roddels van het dorp.

5. Vogelparadijs

colombia_algemeen_vogel_kolibrie_pixabay-1854225
Colombia’s veelzijdige ecosystemen gaan gepaard met een grote diversiteit aan diersoorten. Jaguars, anaconda’s, apen en roze (dat lees je goed) dolfijnen in de Amazonejungle. Langs stranden aan de westkust spot je migrerende bultrugwalvissen en in de naastgelegen jungle kleine gifkikkers in alle kleuren van de regenboog. Er leven capibara’s en kaaimannen, vlinders en vogelspinnen… Maar boven alles is Colombia een waar walhalla voor vogelliefhebbers.

Er leven in het land meer dan 1900 vogelsoorten. Een kleintje dat je overal tegenkomt? De kolibrie. In de Amazone, het Andesgebergte en zelfs in steden: kolibries spot je werkelijk overal. 

Fox tip: een trekking door het Andesgebergte

De bosrijke bergkammen van de Andes zijn het leefgebied van de zwartkruinbergtoekan, een prachtige grijs-blauwe variant. En met wat geluk poseert in de vochtige jungle de felgekleurde (lees: knalgele borst en een groen-blauwe snavel met rood uiteinde) zwavelborsttoekan zomaar voor je camera. Gooi daar nog eens Andescondoren, gieren en pelikanen bovenop en voor je het weet ben je een ware vogelliefhebber.

6. Bijzondere Colombiaanse gewoontes

colombia_algemeen_vlag_f
Weleens gehoord van het spel ‘tejo’? Dit is een soort jeu de boules, maar dan met buskruit, explosies en een drankje (of twee) erbij. Na voetbal is tejo zelfs de populairste sport in Colombia. Hele dorpen lopen er voor uit als er een serieuze wedstrijd plaatsvindt. 

Het spelverloop...

Aan het einde van een potje zitten de handen van de deelnemers onder de klei en het risico bestaat je als toeschouwer een piep in de oren hebt. Aanlokkelijk? Het is het helemaal waard. Je mag beslist het land niet verlaten zonder het explosieve spelletje (op veilige afstand) te hebben gezien. Het belooft een avond vol gegarandeerd vermaak.  

Een korte uitleg van het spel ‘tejo’

Zo’n 15 tot 20 meter van je vandaan staat een schuinliggende verhoging met klei. In het midden een metalen ring waar kleine envelopjes op liggen. Deze mechas zijn gevuld met buskruit. Het doel? Knallen maar. Met een metalen schijf (de tejo) probeer je de ring te raken. Dit zorgt voor een vonk en bam! De buskruit ontploft en je verdient punten. Het klinkt makkelijk, maar het spel vereist vaardigheid en focus.

7. Chocomel met kaas en exotisch fruit

colombia_cartagena_vrouwen_fruit_verkoopsters_f
De Colombiaanse proef-moetjes: arepa’s (er zijn tientallen soorten), bandeja paisa (vlees, vlees en vlees), ajiaco (aardappelsoep, populair in Bogotá) en warme chocomel met kaas (ja, echt). 

Maar naast deze maag-vullende gerechten, vind je er ook talloze exotische fruitsoorten. Uitgerust met een lepel gingen wij Plaza Minorista José Maria Villa op. Een overdekte markt in Medellín met honderden stalletjes: perfect voor een fruit-proeverij. 

Fruitaanraders Colombia

Tomate de Árbol
De naam en het uiterlijk doet denken aan een tomaat, maar het is veel zoeter en meer “fruitig”. Je vindt ze in ieder huishouden in Colombia, want ze smaken goed en zijn zeer goedkoop. 

Lulo
Een soort citrusachtige kiwi. Ook heerlijk in sap-vorm. 

Chontaduro

De schil van deze aparte perzikpalm is giftig, dus moet het eerst drie uur gekookt worden. Het smaakt op zichzelf naar pompoen. De beste manier om het te eten? Met honing en zout. 

Passievruchten
De granadilla is een minder zure passievrucht. De schil breek je open met je duimen en de zoete zaadjes zuig je er uit. De maracuya is daarentegen erg zuur, máár heerlijk. Vooral als fruitsap. Een dag in Colombia was niet compleet zonder een jugo de maracuya. 

Mamoncillo
Een soort fruit lolly. Colombiaanse ouders geven deze aan hun kinderen als ze rust willen. Het duurt namelijk even voordat je een mamoncillo op hebt. 

Pitahaya
Geel drakenfruit, heerlijk zoet. Let wel op: de pitahaya werkt laxerend. Eet er maximaal een per persoon!

8. Medellín

colombia_medellin_straatbeeld_gekleurde-huizen_b
Medellín werd lange tijd geassocieerd met het drugskartel van Pablo Escobar. Vandaag de dag is dit een van de aantrekkelijkste steden van Colombia. Medellín ligt genesteld in de Abúrra vallei, waar duizenden huizen de bergen tot de top bedekken.

Bezoek hippe eettentjes en het nachtleven in de wijk El Poblado. Bewonder Botero’s kunstwerken in de drukke CBD op Plaza Botero. Neem een rit in het enige metrosysteem van het land. Verwonder je over de straatkunst die elke muur decoreert. En breng een bezoek aan de beruchte wijk Communa 13. 

Fox tip: het Dak van Medellín 

Neem een van de kabelbanen. Bijvoorbeeld Line K richting Santo Domingo. Waar je vlak boven de oranje-rode huizen en steile straten scheert. Eenmaal aan de top word je ondergedompeld in het lokale leven. Waar Colombiaanse muziek uit verschillende huizen knalt. Waar een vader met zijn dochtertje op het dak van zijn winkel zit en samen met haar naar voorbijgangers koekeloert. En waar een seniore vrouw je - op de steile straat met een hoek van zo’n 70 graden - gemakkelijk inhaalt…

9. Valle de Cocora en de unieke waxpalmen

colombia_valle-de-cocora_waspalmen_gebergte_wolk_groen_b
Colombia kleurt groen van de diverse flora. Maar een steekt er - letterlijk - met kop en schouders bovenuit: de waxpalm. De nationale boom van Colombia en de hoogste palm ter wereld: tot wel 70 meter hoog. 

De waxpalm groeit in het Andesgebied op hoogtes van 1.800 tot 3.000 meter, een ongewone habitat (koud en hoog) voor palmbomen. 

De bekendste plek om waxpalmen te bewonderen is de Valle de Cocora. Deze vallei maakt deel uit van het Nationaal Park.Los Nevados Het is een indrukwekkend groene vallei die je prima (vanuit Salento) op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Er is een kortere wandelroute van 1.5 uur mogelijk, maar ook een lange route van circa 5 uur. Deze loopt door dichte nevelwoud, over gammele hangbruggen, langs uitzichtpunten en natuurlijk als hoogtepunt door de Valle de Cocora met haar metershoge waxpalmen. 

Fox tip: maak een ochtendwandeling door de Valle de Cocora

Start je vroeg in de ochtend en schijnt de zon? Begin de wandeling in de vallei. Het is er rustiger en er is een grote kans dat het in de middag bewolkt gaat zijn. Bovendien ziet de vallei er prachtig uit in de ochtendzon. Is het al bewolkt of begin je de wandeling in de middag? Doe ‘m dan andersom en eindig in de vallei. 
 

10. De exotische Caribische kust

colombia_cartagena_straatbeeld6_b
De Caribische kust: van het kleine eiland Providencia omgeven door de zee van zeven kleuren tot La Guajira, het noordelijkste puntje van Colombia. Twee bestemmingen aan deze kust die je niet mag missen zijn het Tayrona Nationaal Park en het koloniale Cartagena. 

In Nationaal Park Tayrona wisselen kustlijn en ongerepte jungle elkaar af. Duik de onderwaterwereld in of relax in een van de idyllische baaien omringd door kokospalmen. Voel je je actief? Ga voor een wandeling door het dichtbegroeide oerwoud. 

Fox tip: Cartagena, de parel van Colombia

Zo’n 5,5 uur van Tayrona ligt de koloniale havenstad Cartagena. Het rijke verleden van deze stad is met name terug te vinden in het historische centrum (El Centro), omringd door dikke stadsmuren. Hier vind je sfeervolle pleinen, prachtige kerken en kleurrijke straatjes vol koloniale panden en bloemen. Mannetjes met kleine wagens verkopen vers fruit en sappen. Muzikanten en dansers brengen de pleinen in de namiddag en avond tot leven. Vrolijk is de stad zeker te noemen!

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie