roemenie_boekovina_klooster-van-sucevita_buitenkant_shutterstock
Roemenië

Alle informatie over je rondreis door Roemenië

  1. Home
  2. Roemenië

plaatsen Roemenië

Boekarest

Alleen voor online gebruik
Boekarest is een stad van tegenstellingen. Naast socialistische flatgebouwen vind je statige paleizen, orthodoxe kerken en bruisende pleinen. De Roemeense hoofdstad werd ooit ‘Klein Parijs’ genoemd.

Van het ‘Parijs van het Oosten’ is sinds de Tweede Wereldoorlog weinig overgebleven. Grote delen van het historisch centrum zijn verwoest of beschadigd, eerst in de oorlog, later door de grote aardbeving van 1977 en tenslotte onder de politiek van Nicolae Ceaușescu, het staatshoofd (1967-1989) in de tijd van het communisme. Hij liet hele stadsdelen, compleet met een stadion en oude kerken, kloosters en synagogen, afbreken en vervangen door moderne, socialistische gebouwen. Het beroemdste is het Casa Poporului, het Huis van het Volk of Parlementspaleis. 

Dit gebouw van enorme afmetingen was bedoeld als paleis voor Ceauşescu zelf en is nu deels parlementsgebouw, deels museum en deels te huur voor congressen. Het is, na het Pentagon en misschien het Potala paleis, het grootste gebouw ter wereld. Ceauşescu werd afgezet en vermoord voordat het gebouw werd voltooid.  

In de wijk Lipscani, het historische centrum van Boekarest, wandel je door smalle straatjes met kerken, boetieks en cafés. Hier vind je ook de Stavropoleoskerk, klein van formaat maar rijk gedecoreerd.

Liefhebbers van geschiedenis mogen het standbeeld van Mihai Viteazul niet missen, vlak bij de universiteit. Deze ‘ridderlijke’ vorst verenigde in 1600 voor het eerst de drie Roemeense gebieden.

Even ontsnappen aan de stad? Het Cișmigiupark en het openlucht Dorpmuseum aan het Herăstrău-meer bieden rust en groen midden in de stad.
Alles over Boekarest 

Bran

Dit beeld mag alleen gebruikt worden voor en door de business line Reizen. Binnen Reizen mag dit beeld online gebruikt worden en in print tot een oplage van maximaal 500.000.
Het dorp Bran ligt aan de voet van de Karpaten, precies op de grens tussen Transsylvanië en Walachije. Met slechts enkele duizenden inwoners is het een rustige plek...ware het niet dat hier jaarlijks honderdduizenden bezoekers komen voor één reden: het beroemde kasteel van Bran.

Het kasteel wordt vaak gelinkt aan de legende van Dracula, hoewel de connectie met Vlad Țepeș, de historische ‘Dracula’, vooral literair en toeristisch van aard is. Toch roept de burcht met zijn torens, smalle gangen en uitzicht over de bossen precies de sfeer op die je verwacht bij een gotisch spookverhaal.

Het kasteel van Bran werd gebouwd in de 14e eeuw als verdedigingspost tegen invasies uit het zuiden. De architectuur is robuust en functioneel, met elementen die aan ridderromantiek doen denken: kantelen, valhekken, en geheime doorgangen. Op de binnenplaats staat een oude waterput, waarvan gezegd wordt dat die leidt naar ondergrondse kamers en tunnels.

Binnen vind je vandaag de dag een museum met meubels uit de tijd van koningin Marie van Roemenië, die het kasteel begin 20e eeuw als zomerresidentie gebruikte. Hoewel het kasteel vaak in verband wordt gebracht met duistere legendes, is het ook een plek die aristocratische elegantie uitstraalt.

In het dorp zelf vind je een aantal ambachtelijke marktkramen waar lokale producten worden verkocht, van schapenvachten en houten speelgoed tot jeneverbessenlikeur. Aan de rand van Bran is een klein maar boeiend etnografisch museum in de open lucht, waar je traditionele huizen en boerderijen uit de regio kunt bezichtigen.

Wie van een middeleeuws decor houdt, maar ook van natuurschoon, zit in Bran goed: op korte afstand beginnen wandelroutes door het Bucegi-gebergte, met bergweiden, kloven en uitzichtpunten die al sinds de 19e eeuw door wandelaars en schilders worden gewaardeerd.
Alles over Bran 

Braşov

Dit beeld mag alleen gebruikt worden voor en door de business line Reizen. Binnen Reizen mag dit beeld online gebruikt worden en in print tot een oplage van maximaal 500.000.

Brașov is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Roemenië en werd net als Cluj gesticht door Saksische kolonisten. De stad ligt prachtig omsloten door de Karpaten en is een populaire entree tot de bergen en het nabijgelegen kasteel van Bran. 

Op het Piața Sfatului, het levendige centrale plein, staat het oude stadhuis met zijn karakteristieke klokkentoren. Ook is Brașov bekend om de indrukwekkende Zwarte Kerk, de grootste gotische kerk in Roemenië. Deze kerk dankt zijn naam aan de zwartgeblakerde buitenmuren als gevolg van een grote brand. Bewonder binnen de kostbare Turkse tapijten.

Met veel leuke terrassen, restaurants en ook hippe tentjes is dit een bijzonder sfeervolle stad.

Vanaf de berg Tâmpa, die direct achter de stad oprijst, heb je een panoramisch uitzicht over de rode daken en geplaveide straten van de oude stad.

Alles over Braşov 

Cluj-Napoca

Lange tijd was Cluj onderdeel van het Hongaarse rijk en het was altijd al een culturele hotspot in Transsylvanië. Tegenwoordig is het een levendige universiteitsstad, die zelfs als stedentrip niet zou misstaan. De stad heeft brede boulevards en statige gebouwen en is gemakkelijk te voet te ontdekken. En ’s avonds geniet je van de gezellige terrassen, cafeetjes en uitstekende restaurants. 

De universiteitsstad werd in de 12e eeuw gesticht door Duitse kolonisten. In deze tweede stad van het land, na Boekarest, zijn ruim vierhonderd techbedrijven gevestigd, vandaar de bijnaam ‘het Silicon Valley van Europa'. De stad kent een lange geschiedenis, zichtbaar door de keur aan indrukwekkende gebouwen langs de brede boulevards, opgetrokken in diverse stijlen waaronder classicisme, barok en gotiek.

Op het centrale plein van Cluj-Napoca, het Piața Unirii (Unirii-plein), staat een opvallend ridderbeeld: het standbeeld van Matthias Corvinus. Dit bronzen ruiterstandbeeld stelt de Hongaarse koning Matthias Corvinus voor, zittend op een paard, omringd door vier van zijn generaals. Het beeld is een van de bekendste symbolen van de stad. Matthias Corvinus werd in 1443 in Cluj-Napoca geboren en was een invloedrijke vorst in Centraal-Europa in de 15e eeuw. Het monument staat vlak voor de gotische Sint-Michielskerk, een van de oudste en meest indrukwekkende religieuze gebouwen van Roemenië.

In de kelders van een aantal belangrijke gebouwen, waaronder die van de Central University Library, vonden tijdens het communistische bewind gruwelijke martelingen en moorden plaats. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze periode is in 2006 het anticommunistisch verzetsmonument opgericht in het Simion Bărnuţiu Park.

Op slechts een paar kilometer van het centrum ligt de Hoia Baciu, een bos dat bekendstaat als een van de meest ‘paranormale’ plekken van Europa. Wie erdoorheen wandelt, komt mysterieuze bomen tegen met vervormde stammen en een centrale open plek waar geen enkele plant wil groeien.

Wie een bijzonder uitzicht over de stad wil, beklimt de Cetățuia-heuvel. Ooit stond hier een Habsburgs fort, nu is het een populaire plek bij zonsondergang, met uitzicht over de rode daken van Cluj en de bergen aan de horizon.
Alles over Cluj-Napoca 

Constanta

Constanţa wordt ook wel de ‘Rivièra van Roemenië’ genoemd. Aan de kust van de Zwarte Zee vind je lekker warm, rustig zwemwater en brede goudkleurige stranden. Het opvallende Casino van Constanța is een jugendstil icoon dat trots boven de zee uittorent. Hoewel het gebouw tegenwoordig leegstaat, blijft het een geliefd onderwerp voor fotografen en liefhebbers van vergane glorie.

Dis de oudst bewoonde stad van Roemenië. De naam is afgeleid van de zus van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, die Constanta heette. Tegenwoordig is het een rijke en levendige stad, waar je je uitstekend een dagje kunt vermaken. 

Bezienswaardigheden zijn de Grote Moskee bezoeken, dat Byzantijnse en Roemeense architectonische elementen combineert, het Nationaal Historisch en het Archeologisch Museum.
Alles over Constanta 

Deva

Dit beeld mag alleen gebruikt worden voor en door de business line Reizen. Binnen Reizen mag dit beeld online gebruikt worden en in print tot een oplage van maximaal 500.000.
Deva ligt aan de voet van de westelijke Karpaten en wordt al van verre gedomineerd door de ruïnes van het Fort van Deva, gebouwd op een vulkanische heuveltop. De burcht werd in de middeleeuwen strategisch aangelegd om de Mureș-vallei te bewaken en heeft sindsdien talloze belegeringen, branden en heropbouw meegemaakt.

Het fort is bijna overal in de stad zichtbaar. Je kunt omhoog wandelen via oude bospaadjes, of met de kabelbaan naar boven zweven. Eenmaal boven ontdek je niet alleen resten van wachttorens en muren, maar ook een panoramisch uitzicht over de stad en het omliggende landschap.

Volgens een lokale legende werd het fort ooit vervloekt door een bouwmeester wiens geliefde werd geofferd om het bouwwerk stevig te verankeren. Dit geeft de plek iets mysterieus en tragisch.

Aan de voet van de heuvel ligt het centrale park met klassieke paviljoens en beelden van Roemeense helden, waaronder Decebalus, de Dacische koning die weerstand bood tegen de Romeinen.
Alles over Deva 

Sibiu

Dit beeld mag alleen gebruikt worden voor en door de business line Reizen. Binnen Reizen mag dit beeld online gebruikt worden en in print tot een oplage van maximaal 500.000.
In het zuiden van Transsylvanië ligt Sibiu, zonder twijfel één van de mooiste steden van Roemenië, met een prachtig historisch centrum. Het bruisende middelpunt van de van oorsprong Saksische stad is het Piata Mare plein. Hier zie je de onmiskenbaar Saksische architectuur in de gebouwen rond het plein, het oude stadhuis en het Brukenthal Museum.

Ook de orthodoxe heilige drie-eenheidskathedraal, met de kleurrijke fresco schilderingen, is een bezichtiging waard.

Bijzonder zijn de ‘kijkende daken’ van Sibiu: veel huizen in het oude centrum hebben smalle ovale dakvensters die doen denken aan halfgesloten ogen. Volgens de lokale folklore hielden ze inwoners scherp in de gaten. Of deden ze dat juist bij indringers? Een ander opvallend bouwwerk is de Liegenbrug (Podul Minciunilor). Volgens de legende stort de brug in als iemand er een leugen op uitspreekt. Romantische beloften of grote woorden krijgen hier dus extra gewicht.

Voor wie op zoek is naar een ‘ridderlijk’ symbool: vlak bij het oude centrum staat een standbeeld van Gheorghe Lazăr, onderwijsvernieuwer en nationaal figuur, fier staand met boek en zwaard. Hoewel geen ridder in harnas, straalt hij de waardigheid uit van een moderne held.

Sibiu was in 2007 de eerste Roemeense stad die werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Sindsdien bloeit het culturele leven, met jaarlijks festivals zoals het Internationale Theaterfestival en de kerstmarkt op het Grote Plein.
Alles over Sibiu 

Timișoara

ongaarse minderheid. De stad is ook bekend onder de Hongaarse naam Temesvár. In 1989 haalde de stad wereldnieuws toen op het Piata Victoriei-plein de opstand tegen dictator Ceaușescu begon. 

Het Museum van de Revolutie herinnert aan de opstand tegen het communistische regime. Bezienswaardigheden in deze levendige universiteitsstad zijn de orthodoxe kathedraal, het fraaie stadhuis en de monumentale barokke gebouwen.

Wist je dat...
zowel Tarzan als espresso een link hebben met Timișoara? Johnny Weissmuller, de beroemdste Tarzan-acteur, was afkomstig uit deze stad. Evenals Francesco Illy, die na emigratie naar Italië de espresso-machine uitvond en een koffie-imperium begon.

Alles over Timișoara 

"Van de Karpaten tot kastelen, Roemenië voelt als een openluchtmuseum."

Populaire reizen naar Roemenië

roemenie_transsylvanie_bran_rondreis-roemenie_bran-kasteel_dracula-fort_schemering_shutterstock
roemenie_transsylvanie_bran_rondreis-roemenie_bran-kasteel_dracula-fort_schemering_shutterstock
Gemeente Sighisoara _ Roemenië (5) 14
roemenie_boekarest_boekarest_calea-victoriei_national-library_standbeeld_shutterstock-1407324665
roemenie_transsylavanie_sibiu_brug-der-leugens_gekleurd-huis_shutterstock
Kloster Voronet
roemenie_bucovina_landschap_bergen_shutterstock
Gemeente Sighisoara _ Roemenië (2) 02
Historical region Bucovina _ Romania (1) 1
Bran Castle (1)
Donau Delta _ Romania (1)
1/10
Bij vertrek op o.a. 13-09-2025Complete prijs

p.p. vanaf 

€ 1.819,-

Groepsreis Roemenië - Van Dracula tot Donau

15-daagse rondreis
  • Boekarest – het gigantische, protserige paleis van oud dictator Ceaucescu

  • de Donaudelta - een bijzonder en wonderschoon natuurgebied

  • het sprookjesachtige Kasteel van Peles - misschien wel het mooiste van Roemenië

roemenie_boekarest_boekarest_paleis-van-het-parlement_bloemen_shutterstock-639463942
roemenie_boekarest_boekarest_paleis-van-het-parlement_bloemen_shutterstock-639463942
roemenië_transsylvanië_sibiu_grote-plein_piata-mare_stadhuis_brukenthal-paleis_shutterstock
roemenie_constanta_zwarte-zee_strand_kustlijn_shutterstock_127605416
roemenie_transsylvanie_sighisoara_straat_plein_fiets_kleur_shutterstock-534505786
roemenie_boekarest_boekarest_dambovita-rivier_huizen_shutterstock-1634404945
roemenie_brasov_oude-stad_shutterstock_1524264656
roemenie_transsylvanie_cluj-napoca_theotokos kathedraal_panorama_stad_shutterstock_482614825
roemenie_transsylavanie_sibiu_brug-der-leugens_gekleurd-huis_shutterstock
roemenie_boekarest_boekarest_luchtfoto_zonsopgang_shutterstock-1343307038
roemenie_constanta_zwarte-zee_skyline_kustlijn_shutterstock_1143911954
Roemenie_Karpaten_Bran_kasteel-bran_dracula_uitzicht_pixabay
1/11
Bij vertrek op o.a. 05-10-2025

p.p. vanaf 

€ 1.205,-
 

Nieuw in ons aanbod

Fly-drive veelzijdig Roemenië - van middeleeuw tot 21e eeuw

11-daagse rondreis met huurauto
  • Boekarest met het gigantische, protserige paleis van oud dictator Ceaucescu

  • oogverblindende natuur en prachtige middeleeuwse steden

  • het sprookjesachtige Kasteel van Peles – misschien wel het mooiste van Roemenië

Inspiratie en mooie reizen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de beste aanbiedingen en reisinspiratie