Praktische informatie Kroatië

Praktische info Kroatië

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Accommodatie

U verblijft in goede, toeristenklassenhotels.

Elektriciteit

De standaardvoltage is in het gehele land 220/230 volt, 50 Hz. De Europese stekker met twee pinnen is standaard te gebruiken.

Eten en drinken

Kroatische keuken is niet zozeer bekend bij toeristen. In elk hotel heeft u de keuze uit de Europese keuken. De kwaliteit van het eten hangt echter in sterke mate af van de kok. In de toeristische gebieden en de steden zijn er een tal van restaurants, pizzeria’s, fastfood restaurants, pubs en wijnkelders te vinden. Daarnaast zijn er veel traditionele koffiehuizen aanwezig. Hier kunt u behalve koffie ook heerlijk genieten van zoetigheden waar de Kroaten dan ook om bekend staan. Traditionele Kroatische gerechten zijn onder meer de Dalmatische gerookte ham, de salami met paprika, kalkoen met mie of macaroni, Kroatische visschotel. Naast deze gerechten zijn paddestoelen, schapenkaas en de gezouten pilchards (soort haring) zeker de moeite waard om te proeven. Visgerechten komen voornamelijk voor bij de kust en in het binnenland zijn de producten meer gericht op streekgerechten zoals vlees, peulvruchten en granen. De eeuwenoude tradities in de wijnbouw zorgen voor een uitstekende kwaliteit van diverse soorten wijnen. Een lekkere Dingac of een Pelješac of een wat lichtere Kaštelet kunt u niet aan u voorbij laten gaan. Pivo, het bier zoals de Kroaten het noemen, is een erg populaire drank onder de bevolking. Ook (Westerse) biersoorten zijn veelal verkrijgbaar. Een goede maaltijd wordt het liefst afgesloten met een gedestilleerd glaasje. Vaak is dit een šljivovica (pruimenbrandewijn) of de Kroatische tegenhanger van grappa, de lozovaca of travarica.
Een typische Kroatische traditie is het mengen van wijn met een andere drank, zoals bijvoorbeeld mineraalwater of zelfs cola.

Fotograferen

U kunt bijna overal fotograferen of filmen, neemt u echter wel de beleefdheidsregels in acht en vraag om toestemming indien u mensen wilt fotograferen. Bij bepaalde historische bezienswaardigheden kan het zijn dat u niet in het geheel mag fotograferen of filmen.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX vakanties raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De Kroatische munteenheid is de Kuna (HRK, kn). De Kuna bestaat uit 100 lipa (lp). Er zijn bankbiljetten van HRK 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000. De munten zijn er in HRK 1, 2 en 5 en lp 50, 20 en 10. Eén euro is ongeveer HRK 7, waard (koers oktober 2011). Qua prijzen ligt het gelijk met Nederland. In de meeste hotels en restaurants kunt u vaak ook gewoon met euro’s betalen. In horecagelegenheden en in de toeristische gebieden is het ook mogelijk om met creditcards van de bekende instellingen te betalen. In alle grote plaatsen is het mogelijk om contant geld uit pinautomaten te halen. Geld en traveller cheques kunnen bij een aantal hotels en bij de banken worden gewisseld. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Nuttige adressen

Verkeersbureau Kroatië
Schipholboulevard 205
1118 BH  Schiphol
Tel: 020-4057066
Fax: 020-4057067

Ambassade van Kroatië
Amaliastraat 16
2514 JC  ‘s-Gravenhage
Tel: +31 703623638 of +31 703632942
Fax: +31 703623195 of +31 703927823

Nederlandse Ambassade in Kroatië
Medvešcak 56
10000 Zagreb
Tel: 00-385 1 4684880
Fax: 00-385 1 4684582
Website: www.netherlandsembassy.hr
e-mail: zag@minbuza.nl


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort of identiteitskaart bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal_, telefoonnummer SOS Centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopie polis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon-faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Engelssprekende reisleider. Naast deze Engelssprekende reisleider maken we in sommige plaatsen tevens gebruik van lokale Engelssprekende gidsen om u zoveel mogelijk informatie over het land, de bevolking en de gewoonten te geven.

Souvenirs

Er zijn veel bijzondere en fraaie souvenirs te koop in Kroatië. Dit kan variëren van glas en aardewerk en kristal tot handvervaardigde voorwerpen van hout en steen. U kunt souvenirs kopen in de boetieks van de hotels, op campings, markten etc.

Telefoon, internet en post

Vanuit de openbare telefooncellen, de filialen van de Kroatische telecom maatschappij en veel hotels kunt u telefoneren. Bij het gebruik van een telefooncel heeft u een telefoonkaart (telefonska kartica) nodig. Deze kaarten zijn onder andere te koop bij sigarenwinkels en postkantoren, maar ook bij sommige souvenirwinkels en supermarkten. We raden u af om niet vanuit uw hotelkamer te bellen aangezien dit een stuk duurder is dan met een telefoonkaart of bij een belwinkel. Met een mobiele telefoon is het bijna overal mogelijk om te telefoneren, alleen op sommige eilanden wil het bereik soms beperkt zijn. 
De postkantoren zijn doordeweeks geopend van 07.00 uur tot 19.00 uur. In de kleinere plaatsen van 07.00 uur tot 14.00 uur en sommige zijn tussen de middag gesloten. In de grotere steden zijn de postkantoren vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Wij adviseren u om brieven en/of ansichtkaarten te posten bij de hotels of af te geven bij de postkantoren.
In de meeste plaatsen zijn er internetcafés te vinden, ook op de eilanden. Daarnaast is het veelal mogelijk om in de hotels gebruik te maken van internet.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Nederland in Kroatië. (Greenwich Mean Time +1, in zomertijd GMT +2).

Tips en fooien

Voor het geven van fooien wordt over het algemeen 10% over het totaalbedrag berekend. In de restaurants wordt normaalgesproken het bedieningsgeld bij de prijs inbegrepen. Als u betaald in een bar of in een taxi wordt op zijn minst verwacht dat u het bedrag naar boven zal afronden.

Vaccinaties/Gezondheid

Vaccinaties voor DTP, Hepatitis A  en B worden aanbevolen. Een vaccinatie tegen buiktyfus is aanbevolen bij een verblijf langer dan 3 maanden. Aangezien Kroatië veel rots en kiezelstranden heeft zijn waterschoenen aan te raden. Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Tevens raden wij u aan om een uitdraai van uw programma mee te nemen zodat men u een advies op maat kan geven. Tijdens onze Sound & Light shows vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt u de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GG&GD's. Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Veiligheid

Kroatië is over het algemeen een erg veilig land om in te reizen, natuurlijk dienen de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te worden genomen.

Vervoer

De wegen in Kroatië zijn over het algemeen van goede kwaliteit, al zijn sommige plaatsen in het binnenland onderhevig aan achterstallig onderhoud. Net als in Nederland wordt er aan de rechterkant van de weg gereden.Taxi’s zijn alleen in de grote steden en de toeristische gebieden te vinden. De prijzen zijn relatief laag. Een rit van 10 km kost ongeveer € 11,-.
Alle bekende autoverhuurbedrijven hebben filialen in de grote toeristische gebieden en op veel eilandjes is het mogelijk om scooters te huren.

Vlucht

Vluchten worden uitgevoerd met Croatia Airlines.